www.plantaardig.com
 

 

Table of Contents Next
 

1. INLEIDING

Spruitkool rangschikt zich in de systematische indeling van het plantenrijk als volgt:

Familie: Kruisbloemigen (Brassicaceae) Geslacht: Kool (Brassica) Soort: Brassica oleracea De wetenschappelijke naam is: Brassica oleracea L. var gemmifera

De Franse benaming luidt: 'Choux de Bruxelles', de Engelse benaming: 'Brussels sprouts' en de Duitse benaming: 'Rosenkohl'.

Ook bloemkool, broccoli, rode kool, witte kool, savooikool, koolrabi en boerenkool behoren tot de soort Brassica oleracea. De onderlinge verwantschap is dan ook zeer groot. Deze overweging is zeer belangrijk en speelt een grote rol bij het nastreven van een goede vruchtafwisseling alsook bij het uitvoeren van een oordeelkundige ziekten-, insecten- en onkruidbestrijding.

2. Bodem

2.1.  Aard van de bodem

De meest geschikte bodemsoorten zijn zandleern- en lichte kleigronden.

Ook zwaardere gronden zijn geschikt mits de struktuur en de waterhuishouding in orde zijn.

Lichtere gronden daarentegen vragen veel aandacht omdat bepaalde ziekten zoals knolvoet (Plasmodiophora brassicae) en zwartpoten (Rhizoctonia solani) er gemakkelijker optreden.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is nu ook te koop bij


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.