PERSMEDEDELING

van Doel 2020,  13 april 2009

 

Brandstichting in Doel 


Gisterenavond werd in Doel op twee verschillende plaatsen brand gesticht. Daarbij gingen containers en een kraan van afbraakwerken Smet in vlammen op. 6 brandweerwagens en 2 politiecombi’s kwamen ter plaatse. ’s Nachts voerde de politie nog een inval uit in gemeenschapshuis De Doolen. Dat leverde echter geen aanwijzingen op. Verschillende inwoners werden ondervraagd maar daar bleef het ook bij. Doel 2020 distantieert zich van de acties. 

Brandstichting behoort niet tot de actiemethodes van Doel 2020. Wij hebben steeds gekozen voor een kordate maar tevens geweldloze actie. En dat zal ook in de toekomst zo blijven. Met de gebeurtenissen van afgelopen nacht is
intussen wél duidelijk geworden hoe het optreden van de Vlaamse overheid sommige mensen tot pure wanhoop drijft. Doel 2020 heeft afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd voor dit soort escalatie. Gedurende maanden
hebben wij de Vlaamse overheid gevraagd om dialoog met de bewoners in Doel. Als antwoord op die vraag heeft de Vlaamse overheid van Doel een soort van oorlogsgebied gemaakt waar de inwoners zo goed als rechteloos zijn. 

Maandenlang worden de mensen van Doel nu al bestookt met aangetekende brieven over het einde van hun “woonrecht”, met de aankondiging van het “definitieve” einde van hun dorp. Dat daar géén enkele juridische onderbouw voor bestaat zal minister-president Kris Peeters worst wezen. Voor hem moet iedereen het dorp verlaten hebben tegen 1 september. Maar een plan over wat er dan wel moet gebeuren in Doel bestaat er niet. Afbraken vinden steeds onaangekondigd plaats. Zelfs als het aanpalende huis bewoond is. Straten worden onaangekondigd afgesloten. Vreedzame actievoerders worden bedreigd met dwangsommen van 2500 euro per dag. En om de haverklap wordt het dorp overspoeld met politie, eenvoudig omdat de inwoners hun dorp niet zomaar willen laten afbreken. Nochtans, Doel is woongebied. Nog altijd. En de bewoners hebben er in principe dezelfde rechten als gelijk waar in Vlaanderen. Alleen doet onze eigen Vlaamse overheid alsof dat niet het geval is.

Doel 2020 zal dus geweldloos verzet blijven voeren. Dat is tegenover een overheid die alle regels van de rechtsstaat aan haar laars lapt niets meer dan onze democratische plicht. 

 

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten][Krantenartikels 2009]