PERSMEDEDELINGEN

van Doel 2020,  20 februari 2009

 

20/02/2009 Kris Peeters in Beveren onder zware politiebescherming - 12 actievoerder Doel 2020 in cel

Donderdagavond 19 februari was minister-president Kris Peeters in Beveren te gast om het gloednieuwe winkelcomplex De Warande te openen. Die gelegenheid grepen enkele tientallen actievoerders van Doel 2020 aan om luidkeels te protesteren tegen de afbraakpolitiek van Kris Peeters in Doel. De actievoerders hadden spandoeken mee en affiches met de slogan “geen stem voor dorpsmoordenaars”. Met fluitjes maakten ze bovendien de toespraken van burgemeester Van de Vijver en de minister-president onverstaanbaar. De politie die massaal aanwezig was greep bijna onmiddellijk in. Verschillende manifestanten werden hardhandig opgepakt en er werd ook gebruik gemaakt van pepperspray. In totaal belandden 12 actievoerders in de cel.

Doel 2020 is niet te spreken over de aanpak van de politie. Niet alleen trad die bijzonder hardhandig op tegen vreedzame manifestanten. De arrestanten werden ook nog eens vastgehouden van 19u tot nà 03(!) uur vannacht. En dat terwijl het openingsfeest van de Warande al om 22u was afgelopen.

Naast bulldozergeweld krijgen vreedzame manifestanten er nu ook nog eens nodeloos politiegeweld bovenop.

Voor Doel 2020 blijft het onaanvaardbaar dat Kris Peeters in Beveren de feestneus komt opzetten terwijl enkele kilometers verder in een deelgemeente van Beveren diezelfde Kris Peeters de bulldozers laat uitrukken en de mensen verjaagt. Doel 2020 neemt het niet dat de minister-president ook de dialoog met bewoners, academici en erfgoedmensen uit de weg blijft gaan. In die zin vormt de actie van donderdagavond het startsein van een (gratis) kiescampagne die wij de volgende maanden zullen voeren. Voor het behoud van leefbare dorpen en tégen zinloze dorpsafbraak.

20/02/2009 Doel 2020 protesteert tegen valse beschuldigingen van burgemeester Van de Vijver

Doel 2020 neemt het niet dat de burgemeester van Beveren Marc Van de Vijver de actiegroep beschuldigt van graffiti op verschillende openbare gebouwen in Beveren. Dat gebeurde deze namiddag door de burgemeester aan de hand van een persmededeling. Als de burgemeester bewijzen heeft voor zijn uitspraken moet hij daar maar mee voor de pinnen komen. In het andere geval houdt hij beter zijn mond.

Maar blijkbaar is de burgemeester zo gefrustreerd over de toenemende kritiek op zijn houding omtrent Doel en de polders dat àlle middelen goed zijn om de Doelenaars en hun medestanders te raken. De manier waarop hij gisteren zijn politie inzette tegenover vreedzame manifestanten laat zien tot wat Van de Vijver in staat is: ongelimiteerd geweld (met inbegrip van pepperspray!) en een aanhouding die compleet buiten proportie stond tot de feiten (8 uur lang… dus tot 3u ’s nachts). En dat tegenover mensen die niets anders doen dan hun mening uiten…

Van de Vijver weet zéér goed dat het onderkladden van openbare gebouwen niet tot de actiemiddelen van Doel 2020 behoort. Integendeel. Wat wij aan de burgemeester vragen is niets meer dan dialoog met de inwoners van een deel van zijn gemeente. Maar zelfs dat is te veel gevraagd voor deze burgemeester. Van de Vijver mag er op rekenen dat wij hem aan zijn verantwoordelijkheden zullen blijven herinneren. Wettelijk. En ook als hij dat niet leuk vindt.

 

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten][Krantenartikels 2009]