De Duitse schlager in Nederland en België

JULIANE WERDING

°19.07.1956
De uit het Ruhrgebied (Essen) afkomstige Julianne Werding geniet bij ons bekendheid als de « betere » schlagerzangeres uit de 80-iger jaren. Ze verscheen 2 keer, eigenlijk 3 keer in de hitparades van de Lage Landen. In '84 was het raak met « Geh' nicht in die Stadt », in '86 met « Stimmen in Wind » en in '95 maakte ze deel uit van het trio, dat samen met onze Belgische Victor Lazlo en de Britse Maggie Reilly (« Moonlight shwadow ») het wondermooie « Engel wie du » zong. Het was opnieuw Etienne Smet, die ons via de zaterdagmiddagprogramma's van Radio 2, deze nummers aan het grote publiek liet horen.
Juliane's bekendste nummer in Duitsland « Am Tag als Conny Kramer starb » uit 1972 bleef bij ons volkomen onbekend in de Duitse versie. De originele Engelse versie was echter des te bekender, het was nl. de protestsong van Joan Baez « The night, they drove old Dixie down ». Ook de opvolger « Wildes Wasser » (1973) bleef bij ons onopgemerkt, niet moeilijk trouwens als je weet, dat het de Duitse vertaling was van « Nights in white satin »(1968) van The Moody Blues, ons alom bekend van menig huwelijksfeest. In '73 bracht ze als zgn. protestzangeres nog andere vertalingen uit. Zo werd Donovan's « The universal soldier »(1965) in het Duits « Der ewige Soldat » en Bob Dylan's « Blowin' in the wind » « Die Antwort weiss ganz allein der Wind ». 
In 1978 verhuist ze naar München en het wordt stiller rond haar. Ze treedt in een film op, die niet buiten de grenzen bekend raakt , gaat op reis en studeert. In 1982 neemt ze de Duitse versie van Mike Oldfield's « Moonlight shadow » op (zangstem: Maggie Reilly), wat in het Duits « Nacht voll Schatten » wordt. Vanaf 1984 treedt ze dan buiten de Duitse grenzen om vooral in de Benelux hoog te scoren met de 3 hoger genoemde nummers, die we gerust bij het betere schlagergenre kunnen rekenen, net als bij voorbeeld Nena's « 99 Luftballons ». Samen met deze laatste blijft Juliane, de betere Duitse schlagerzangeres uit de jaren '80. Net als deze laatste is ze trouwens een regelmatige verschijning op ARD of ZDF gebleven.