De Duitse schlager in Nederland en België

JOHN LARRY

21.07.1947
De in Beveren-Waas als Armand Parijs geboren “lieveling van de Vlaamse meisjes” scoorde tussen 1963 en ’66 zeker even hoog als Will Tura, die het van een ietwat ouder publiek moest hebben. John zelf was maar 16 j. oud toen hij met “Alleen” (1963) naar de top van de hitparade schoot. John zong eigenlijk niet, hij fluisterde. Hij fluisterde “Alleen” “Dicht bij jou chérie” (1964) tijdens “Die uren zonder jou” (1964) en terwijl hij “Dans wat dichter bij mij” (1965) zong, vroeg hij daarna “Laat je hoofd op mijn schouder” (1965). Het zijn allemaal titels, die aan duidelijkheid niets te wensen overlieten. Het waren ook allemaal titels, die de preutse BRT, ongeschikt vond voor de nationale omroep, wegens té sensueel? Het waren de “Je t’ aime moi non plus” avant la lettre. Desondanks of mede daardoor werden die fluisterliedjes grijs gedraaid op de jukeboxen van deftige en minder deftige etablissementen, waar ook “Der rote Tango” e.a. hoogtij vierden.
In de toenmalige tienerblaadjes, “Jukebox”,” Musicfan” e.a. keek hij de “teenagers”, zoals dat toen heette, smachtend in de ogen en bereikte zo het beoogde doel om nog meer platen aan de man, pardon, aan de vrouw, te brengen. Zijn fans kochten ze, als waren het verse broodjes, waarvoor de mensen nu op zondagmorgen in de rij staan, bij de overgebleven warme bakkers, die nog op zondagochtend open zijn en waar je naast je verse broodjes in één ruk de gratis Zondagskrant erbij neemt.
John ging in de hitparades de concurrentie aan met Will Tura, maar ook met The Beatles en The Rolling Stones. Van “Alleen” verkocht hij bij vb. 120.000 platen, cijfers die nu onwezenlijk lijken, maar toen waren het nog andere tijden … Naarmate het einde van de jaren ’60 in zicht kwam, verminderde ook de populariteit van onze Vlaamse schlagerfluisteraar. Hij probeerde nog enkele comebacks, maar de respons bleef beperkt. Hij hield enkele tijd een platenzaak in Roosdaal en later in Kieldrecht open, maar ook daaraan kwam een einde, zoals aan alle platenzaken, trouwens in deze internettijden. Maar wie heimwee heeft naar vervlogen tijden, zonder internet, GSM’s, burn outs en pesten op school, kan John op zijn website nog altijd engageren voor een optreden. De 16-jarige looks zijn verdwenen, maar de fluisterstem is gebleven.
Ik hoor jullie je al afvragen, wat John, de schlagerfluisteraar, op deze website komt uitrichten? Wel, heel simpel, zijn eerste hits zong John ook in het Duits. “Alleen/Die uren zonder jou” werd “Allein ". De b-zijde was "Bambina Sabrina" en niet, wat je zou vermoeden "Die Uhren bleiben steh'n". Dit laatste is de Duitse vertaling van de b-zijde van “Alleen”, nl. “Die uren zonder jou”. "Bambina Sabrina", de Duitse b-zijde van “Allein ", is de vertaling van "Geen meisje ter wereld". “Allein/Bambina Sabrina" werd NIET uitgebracht op Polydor, zoals de Nederlandstalige platen van John, maar op Ursus en onder de naam John Larry, zie verder.
"Geloof je mij/Dicht bij jou chérie”werd “Wo warst Du nur?/Du bist schön Chérie” en was de eerste Duitstalige single van Jonhn, voor “Allein/Bambina Sabrina" dus.
Ook “Ik zie in je ogen” uit 1988 en niet te verwarren met "Ik zie tranen in je ogen" (1965) werd in het Duits vertaald als “In Deinen Augen seh’ ich Tränen”.Ondanks de promotie via een Duitse muzikale film, ik ben nog altijd op zoek naar de titel,  konden de Duitse vertalingen echter nooit aan de popularieit van het Vlaamse origineel tippen. Toch zal John altijd een bijzondere plaats in mijn geheugen en wellicht in het hart van de Vlaamse meisjes, inmiddels “rijpere” vrouwen, blijven innemen.
"Bambina Sabrina" staat samen met "Allein" op de CD Schlager der 60er Jahre Vol. 2" uit 1997. Op die Duitse CD's werd John Leary vermeld in plaats van John Larry, de naam waaronder de originele single uitgebracht werd. Van de originele singlehoes van "Allein/Bambina Sabrina" staat een afbeelding in het boek over John Larry "1966-1988 - 25 jaar". Mocht iemand daarvan een scan hebben, ik zou hem heel dankbaar zijn ... Ook Nico Declerck ben ik heel dankbaar voor enkele rechtzettingen en aanvullingen aan de oorspronkelijke pagina. Een deel van de info op deze pagina is afkomstig van John zijn eigen website.
In 2010 kwam een dubbelcd uit “Mijn mooiste juweeltjes”, die je op zijn website kunt bestellen of op één van de wekelijkse markten in Oost-Vlaanderen, waar John zijn waar aanprijst.
Merk op, dat op de scans van zijn platen hieronder er dikwijls 2 versies zijn, een met het oude Polydorlabel en een andere met het nieuwe. Deze laatste zijn dus bijpersingen uit de 2de helft van 1964, toen Polydor zijn embleem wijzigde.