WMC

Op zaterdag 19 juli jl. deed het Drumkorps uit Bavikhove mee aan het vierjaarlijkse Wereld Muziekconcours in Kerkrade (Nl.). Het WMC, dat plaats vond van 9 juli tot 2 augustus, is een zeer gevarieerd muziekfestival en combineert wedstrijden voor amateur blaasorkesten, marching- en showbands, slagwerkensembles en dirigenten, met hoogwaardige concerten door de meest professionele orkesten en ensembles en een aantrekkelijk Buitenfestival in de Kerkraadse binnenstad.

Wij trokken die zaterdag mee met het Drumkorps.

Om kwart na 6 vertrekt de bus aan het dorpsplein. Het is al van in het begin duidelijk dat de muziekgroep en de vrienden sympathisanten die mee zijn er het beste willen van maken. Iedereen giert het uit als via de luidsprekertjes te horen is: "Iedereen zijn zwarte kousen en zwarte schoenen mee?" De toon is gezet. Het bestuur met voorzitter Erik Duchi op kop laat niets aan het toeval over.

Erik Duchi: "We moeten perfect voor de dag komen hé, er wordt ginder naar alles gekeken. We doen mee als marchingband en waren in 2005 tweede met 79,7%. We willen nu graag 80% halen, dat is onze doelstelling. Dat zou zeer mooi zijn. We hebben speciaal nieuwe kepies en nieuwe trommels gekocht".

Vóór mij in de bus zit Tim, met zijn 11 jaar de jongste van de leden. Als ik hem vraag of hij voor z'n allereerste optreden zenuwachtig is krijg ik als antwoord een zeer bescheiden en slaperig nee-knikje.

Erik Duchi: "We hebben een goeie jeugdwerking. De opkomst bij onze jeugdworkshops van enkele weken geleden is daar een goed bewijs van. We hebben nu al enkele nieuwe jeugdspelers kunnen inschrijven".

Er hangt wel degelijk enige nervositeit in de bus. De gutsende regen betekent niet veel goeds voor het materiaal en de kledij bij zulk openluchtoptreden. Van de 17 deelnemende groepen werd het Drumkorps als eerste geloot om aan te treden in de Marswedstrijd Eerste Divisie / Marching Contest First Division. Bavikhove is vandaag de enige Belgische deelnemer. De afspraak aan het Checkpoint WMC is voorzien om 10.00 uur, het inspelen om 11.00 uur en het optreden van het muziekkorps om 12.00 uur. Het weer zal snel moeten veranderen.

Intussen zit Tim te tokkelen op z'n Gameboy. Een tweede keer vragen of hij zenuwachtig is levert een brede glimlach op. Niet dus.

De bus arriveert stipt op tijd aan het checkpoint en secretaris Rik Devos krijgt pasjes en een bewijs dat ze op een verder gelegen oefenveld mogen inspelen. Het regent nog een beetje en de groep oefent onder een zeer ruim afdak. De 20 leden o.l.v. tamboer-majoor Patrick Maes en dirigent Wim De Vlaminck doen hun best. Even later is op weg naar het stadion de bus één grote kleedruimte. Iedereen helpt iedereen, zit mijn jasje goed, zit mijn dasje goed, ... als de zon doorbreekt wordt het nog beter. Zou Tim zenuwachtig zijn? Tim straalt.

Brecht Duchi, penningmeester: "Ja, onze kledij moet perfect zijn en het zou jammer zijn als het blijft regenen." Maar al bij al zal het nu nog meevallen met het weer zeker. Dat we als eerste geloot zijn heeft zo zijn voordelen, dan zijn onze zenuwen snel weg en kunnen we nog genieten van de andere optredende bands. Het loopt wel los”. Brecht geeft toe dat ook hij best wel zenuwachtig is.

Het Parkstad Limburg Stadion (terrein van Roda JC met 19.500 overdekte zitplaatsen) zit halfvol als de Drumband klokslag 12.00 uur zijn opwachting maakt. Er heerst een zeer vriendelijke en gemoedelijke sfeer, overal kleurrijke spandoeken en klappende toeschouwers. Het is een echte happenning. Het Drumkorps brengt "Freeze" en "Marching in Five". De presentator van dienst kondigt Bavikhove aan als deelnemer met een behoorlijk origineel repertoire onder leiding van "tambour-maītre" "Pètrik" Maes.

De 30 Bavikhoofse supporters applaudisseren als 500 man.

De Drumband doet het goed, zeer goed. Ook Tim doet het goed.

In de namiddag wordt er enthousiast genoten van de optredens van de andere bands. Het blijkt dat Bavikhove met 20 leden de kleinste groep is naast groepen uit Thailand en Duitsland met meer dan 120 leden.

Iets na 17.00 uur wordt het resultaat bekend gemaakt en is het bang afwachten wat het resultaat zal zijn. Drumband Harmonie St. Caecilia - Simpelveld, Nederland wordt eerste met 92,08%. Bavikhove haalt 76,44%. Een stuk minder dan de vooropgestelde 80. Jammer, jammer. De ontgoocheling is erg groot en iedereen loopt er na afloop van de "ceremonie protocollaire" bedrukt bij.

Erik Duchi: "Dat is wel even slikken. Het is een klap in het gezicht, maar we hebben toch ons best gedaan. We mogen niet vergeten dat we één van de weinige Belgische deelnemers zijn en dat je minstens een nationale titel moet hebben om hier te mogen meedoen. Toch ben ik trots op mijn groep."

Wim De Vlaeminck: "Jammer, doodjammer, maar we hebben ons best gedaan. We mogen niemand iets verwijten. We hebben erg goed gespeeld. Maar ik zal mijn lijfspreuk toepassen. Driemaal is scheepsrecht, we doen volgende keer opnieuw mee!"

Patrick Maes: "Ik ben er het hart van in. Verleden week nog op werkbezoek hier in Kerkrade, al die maanden repetitie, drie keer drie uur in de week en ook nog op zaterdagvoormiddag. En nu dit. Jammer."

Rik Devos zegt helemaal niets. Hij is er kapot van.

Aan de bus wordt bij een pintje nog even bedrukt nagepraat. Iets verderop verbroederen de Montfort College & Regina Coeli Band uit Chiang Mai, Thailand muzikaal met de Drum- en Showfanfare Jong Advendo Sneek uit Nederland. Hartverwarmend. Dit is Kerkrade.

Wim De Vlaeminck weet nog te vertellen dat de jury oordeelde dat de Drumband "een zeer mooie performance" had gegeven maar geen "durf" genoeg toonde. Het was iets te weinig show met te weinig aplomb". Tjsa ... Tim zit opnieuw te tokkelen op z'n Gameboy. Of hij zenuwen had? "Nee hoor".

De drukke, zenuwslopende dag wordt afgesloten met een erg lekker diner in Maastricht. De voorzitter trakteert. Op de trip huiswaarts is iedereen min of meer opnieuw in z'n gewone doen. Het bestuur denkt al aan 2013. Tim slaapt.

Enkele links:
Foto's WMC
meer foto's