Jeanne Panne verbranding

(Met dank aan Noel Velghe en Brecht Duchi voor de fotografie.)

Op zondag 13 juli ging te Nieuwpoort de Heksenverbranding van Jeanne Panne door. KDF was ook uitgenodigd om mee te spelen in deze groots opgezette show. De bedoeling voor ons was om niet te spelen, maar om verkleed als soldaat mee te doen met enkel een paar trommels om de maat aan te geven tijdens het marcheren. Hoe we verkleed zouden worden was een grote verrassing, namelijk als "Spaans Huurlingen korps"!

Nu eventjes iets meer over Jeanne Panne. Jeanne was een vrouw die beschuldigd werd van hekserij, omdat 2 mensen overleden na een bezoek van haar. Na een grondig onderzoek van de inquisitie werd ze schuldig bevonden. (een onderzoek in die tijd werd vooral uitgevoerd door te martelen). Ze werd dan ook veroordeeld tot de brandstapel en verbrand op 16 mei 1650.

Tot zover de geschiedenis. Het hele marktplein en een paar straten erond werden volledig omgetoverd tot een 17de eeuwse dorpsplein, met alles erop en eraan. In dit decor werden er verschillende Taferelen uitgevoerd. Zo was er een Waarzegster, een Bakkerij, de Begravenis van Jeanne Panne, het Proces van Jeanne Panne, een Wagenspel, ... KDF mocht meedoen met de "Openingsscene" en ook met de "Heksenverbranding". De openingscene verliep als volgt: KDF, verkleed als Spaanse Soldaten, liep met tromgeroffel op kop gevolgd door de gevangeniswagen met Jeanne. We legden zo een klein traject af in het oude dorp. Om dan te eindigen op het dorpsplein waar we de mensen van het podium moesten wegduwen om plaats te maken voor de wagen met de Hertog en de Hertogin. Daarna marcheerden we terug af en konden we uitrusen in het "Soldaten Kampement". Deze tocht moesten we 3-maal uitvoeren. (Eens om 16h, 18h en 20h). Wanneer we in het kampement waren zorgden enkele soldaten voor nog wat meer sfeer. Ik spreek hier nu over "Soldaat Jupiler", "Soldaat Jupiler 2" en "Soldaat Sam" met hun legendarisch zinnetje "Knappe jongedames voor op de foto".

Tot slot deden we ook mee met de heksenverbranding. Hiervoor moesten we ook dezelfde tocht afleggen. Maar op het marktplein moesten we de mensen weghouden van de gevangeniswagen. Toen werd het vonnis uitgesproken en moesten we de wagen begeleiden, door het volk, naar de brandstapel. Hier ook moesten we het volk in bedwang houden. Na de verbranding moesten we enkel nog wegmarcheren en dit was tevens het einde van het spektakel.

Bezoek ook eens de volgende link:
Meer info over Jeanne

Een filmpje is te vinden op:
Filmpje Jeanne op youtube

En foto's:Foto's Jeanne