www.plantaardig.com
 

 

Previous Table of Contents Next

2.4. Vruchtafwisseling

Een voorteelt van kruisbloemigen wordt afgeraden. Tot de kruisbloemigen behoren eveneens rapen en diverse groenbemesters. Kruisbloemigen zijn alle vatbaar voor aantasting door knolvoet (Plasmodiophora brassicae) en koolcystennematoden (Heterodera cruciferae). Vooral knolvoet veroorzaakt veel problemen (zie foto).

Een voorteelt van spinazie of bieten is minder gewenst, vooral indien reeds symptomen waargenomen zijn van aantasting door bietencystennematoden (Heterodera schachtii). Bietencystennematoden kunnen immers ook bij spruitkool aantasting veroorzaken.

Een gescheurde weide of een voorteelt nog in hetzelfde jaar zwaar bemest met stikstof geeft een te weelderig spruitkoolgewas en wordt daarom afgeraden. Indien men toch spruiten teelt op dergelijke gronden, mag men zeker geen vlotgroeiende rassen verbouwen, doch wel rassen die eerder traag groeien en een hoge stikstofbemesting vragen.

Ook de struktuur van de bodem na de oogst van de voorteelt verdient de nodige aandacht. Oogstwerkzaamheden onder natte omstandigheden brengen dikwijls struktuurbederf met zich mee (o.a. aardappelen, knolselder). De nodige bewerkingen dienen dan uitgevoerd om de struktuur terug op peil te brengen.

Graphics (p.2-4)
 

Previous Table of Contents Next

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is nu ook te koop bij


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.