www.plantaardig.com
 

 

Previous Table of Contents Next


2.2. Waterhuishouding

Voor het verkrijgen van een gezond gewas en een goede kwaliteit is een vlotte en regelmatige groei gewenst. De meest kwetsbare periodes situeren zich na het poten en tijdens de spruitzetting. Het is noodzakelijk eventuele harde lagen te doorbreken of voor een passende drainage te zorgen. Een te hoge grondwaterstand kan immers de wortels doen afsterven wat leidt tot groeiremming en opbrengstdaling.

Spruitkool is veel minder droogtegevoelig dan bloemkool. Het wortelstelsel van de planten is goed ontwikkeld. Niettemin kunnen langdurige droogteperiodes leiden tot een lagere opbrengst en kwaliteitsverlies, onder meer door het optreden van inwendig bruin in de spruitjes. Ook het optreden van de zogenaamde splijtkoppen zou mede door droogteperiodes en groeiremming kunnen gestimuleerd worden.

2.3. pH

Een te zure bodem is nadelig voor spruitkool. Een lage pH is gunstig voor aantasting door knolvoet en zwartpoten en kan bovendien nadelig werken op de struktuur van de bodem. Een pH H20 van 6,6 (zand) tot 7,0 (klei) of een pH KCI van 5,7 tot 6,3 geeft de gunstigste resultaten.

 
 
 

Previous Table of Contents Next

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is nu ook te koop bij


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.