www.plantaardig.com
 

Deze tekst is een overname  van de brochure "De augurkenteelt" 
uitgegeven door het Ministerie van Landbouw, 3de uitgave,1987 
De augurkenteelt heeft ondertussen aan belang verloren voor de beroepstuinder.

Previous Table of Contents Next


2.4. Het planten 

2.4. 1. Plantmateriaal

Waar vroeger overwegend ter plaatse gezaaid werd, wat bij slecht weer altijd oorzaak was van mislukkingen, wordt de laatste jaren de voorkeur gegeven aan planten in perspot (5-6 cm). Deze worden aangekocht bij een gespecialiseerd plantenkwekersbedrijf, ofwel op eigen bedrijf opgekweekt. In dit laatste geval wordt vanaf de tweede helft van mei onder plastiek of platglas op de perspot gezaaid. De perspotgrond (mengsel van bolsterveen, hoogveen, zand + voedingsstoffen) wordt kant en klaar geleverd door de potgrondbedrijven. Gemiddeld legt uien 1 á 2 zaadjes per perspot. De optimale temperatuur voor opkomst is 20-25'C. Van zodra de planten het eerste echte augurkenblad hebben, wordt er geplant.

Een andere werkwijze kan erin bestaan uit te zaaien in kistjes, gevuld met een steriel substraat. De kistjes kunnen dan in een optimale kiemruimte worden ondergebracht waarbij tot 100% opkomst kan worden bereikt. De kiemplantjes kunnen na opkomst verspeend worden in perspotten. Grotere perspotten (6 cm doorsnede) zijn hiervoor te verkiezen. 10 dagen na het

verspenen zijn de potkluiten meestal voldoende doorgeworteld om uitgeplant te kunnen worden op plastiek bij afdekking met geperforeerde folie.

2.4.2. Plantafstand

De afstand tussen de rijen wordt liefst op 3 m genomen; afgaande op enige ervaring kan een iets ruimere of dichtere rijafstand genomen worden (3.300 strekkende meter per ha).

In de rij worden de planten geplant op 40 á 50 cm wanneer 2 plantjes per pot worden aangehouden (6.600 tot 8.300 planten per ha) en op 30 cm wanneer slechts 1 plant per pot wordt voorzien (9.900 planten per ha).

2.4.3. Planttijd en oogstspreiding

Het uitplanten gebeurt in funktie van de teeltwijze en vanaf het ogenblik dat bij die bepaalde teeltwijze de kansen op nachtvorst klein zijn. De volgende perioden kunnen als gemiddelden aanzien worden:

1)vroege teelt (onder geperforeerde plastiek of kleine tunnels) : tussen 10 mei en 25 mei;
oogst einde juni - begin juli;

2) normale teelt: einde mei-begin juni; oogst vanaf eind juli; 

3) late teelt: 15-30 juni; oogst vanaf half augustus tot eind september.

De topaanvoer van augurken heeft plaats in de eerste helft van augustus. Meestal heeft dit lagere prijzen tot gevolg. Teneinde de aanvoerpieken te nivelleren en daardoor een oogst- en aanvoerspreiding te verkrijgen, waardoor de risiko's voor lagere prijzen verminderen, is het wenselijk aan teeltspreiding te doen. Indien'op eenzelfde bedrijf aan vroege teelt (planten tussen 10 en 25 mei onder geperforeerde plastiek), normale teelt (planten begin juni) en late teelt (planten einde juni) gedaan wordt, verkrijgt men een belangrijke oogst- en aanvoerspreiding.


Previous Table of Contents Next

Deze tekst is een overname  van de brochure "De augurkenteelt" 
uitgegeven door het Ministerie van Landbouw, 3de uitgave,1987 
De augurkenteelt heeft ondertussen aan belang verloren voor de beroepstuinder.

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is nu ook te koop bij


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.