Château du Mylord

Start
Familiegeschiedenis
Uit het Fotoarchief
Familienieuws
Reizen
Boergondië net over de taalgrens ..

Hebben jullie zich al 's afgevraagd van wie wij (.. de in Huise geboren  en getogen vdd'kes  & hun nageslacht .. ) dat Boergondisch trekje hebben meegekregen ?
Ik wél, af en toe,  maar 'k wist er niet goed raad mee.
Tot ik het succesverhaal onder ogen kreeg van drie Thomaes-telgen die "er hunne stiel hebben van gemaakt" om hun medemens mee te laten genieten van hun buitengewone culinaire vaardigheden.

J.B. Thomaes **Jean Baptiste Thomaes (ontdek de verwantschap in:  Parenteel Thomaes) begon als chef de cuisine in 1981 met een restaurant in het gerenoveerde "Château du Mylord " te Ellezelles, een aantrekkelijk plekje in de Vlaamse Ardennen, ("Le pays des Collines ", zo heten ze over de taalgrens ..).
In 1985 wordt hij bijgestaan door zijn jongste broer, Vincent, sommelier en directeur du restaurant. Enkele jaren later, in 1988, komt  zijn tweede broer Christophe, chef pâtissier, de ploeg versterken. 
Een streng toezien op kwaliteit  zonder compromissen, en hard werken werd dan ook beloond:  Reeds in 1987 prijkte er in de Michelingids een eerste
* naast hun naam, de tweede * volgde in 2002, maar werd, tot consternatie van zowat alle kenners van het huis, in de editie 2007 niet bevestigd ..
 (Wat nog maar eens illustreert dat 'de Michelin' een gids is en geen onfeilbare bijbel ..)

Waar komt de "Mylord" vandaan ?

In 1849 trouwt ene Elzeelse dame, Bellonie Créteur, met een zéér welgestelde Engelse gentleman, sir Gubbins de Kilfrusch, generaties lang in deze stad bekend als le Mylord
Deze gewezen gouverneur van de Britse kolonies in India
zag het groots en liet er een riant verblijf optrekken in de weelderige Normandische stijl van toen, bovendien superb gelegen in een royale tuin van 3 ha.

Kortom alle troeven waren aanwezig voor de ondernemende broers Thomaes om er een uniek en exclusief  "maison de bouche de renommée nationale " van te maken.
Dit unieke kader en hun bekommernis om kwaliteitsvolle en bij voorkeur streekgebonden producten op een originele wijze te verwerken, blijken de pijlers van hun succes te zijn geworden.
Wie geïnteresseerd is  kan een en ander nog 's bekijken op hun webstek .

Frédéric ThomaesBovenstaande inlichtingen dank ik grotelijks aan de vierde in de rij, Frédéric.
Hoewel hij de enige broer is die er (nog) niet werkzaam is, was hij het die mij met (terechte) trots attendeerde op wat zijn broers in de Mylord hebben gerealiseerd.

Op 19 juni 2004 brachten en hun partners een "werkbezoek" ter plaatse.  Om het in de taal van Michelin te zeggen : ça vaut le voyage ..

© Raf van der Donckt - bijgewerkt: 08/09/2008