Kent u de diensten voor literaire teksten van Vertaalbureau Motte?

Boeken in de branding Steun onze site: lijst met boeken, strips, tijdschriften, cd's ... te koop. En een nabrand cadeau :)

Onze nieuwste inhoud vindt u hier!

Een overzicht van de stripgeschiedenis in BelgiëHet is de tijd dat we cadeaus zoeken, en het is de tijd dat er cadeaus verschijnen.
België gestript is een van die cadeaus, ideaal voor de striplezer die een overzicht wilt van een belangrijk deel van onze cultuur.
Het boek strooit illustraties rond van de schat die voor het beeldverhaal werd bijeengetekend door ijverige beroepsmensen, amateurs, klassiekers en eendagsvliegen. Het werd een verzameling jeugdherinneringen en wegwijzers naar nieuwe paden.
De auteur, Geert De Weyer, deed het zware labeur van de mijnwerker om ons het plezier te gunnen om tijdens lange winteravonden meer over onze favorieten te ontdekken, om te weten hoe onze geliefde schrijvers en tekenaars met elkaar in contact stonden, om de sporen te volgen die zij nalieten op hun tochten langs uitgevers, en om hun oeuvre te zien groeien. Het boek roept bij iedereen herinneringen op die terugkeren tot de jeugd en de kindertijd, maar ook aan meesterwerken die strenge criteria trotseerden en vaak ondanks in plaats van dankzij de culturele canons ontstonden.
Het is een geweldige dikkerd geworden: groot formaat, geen pagina zonder illustraties, met vlot leesbare teksten die zich niet verliezen in eindeloos analytisch-academisch gezwam dat elke steen optilt om vast te stellen dat er grond onder ligt.
De voorpagina is een vondst: het boek als een doorkijk op een wereld. Het kondigt het bijzondere en unieke karakter van de uitgave aan.
Ik mag niet verzwijgen dat ik een van de eindredacteurs was, maar ik mag mijn rol niet groter voorstellen dan ze is: ik ben slechts één van de drie, en in het dankwoord vermeldt auteur Geert De Weyer meer dan honderd (100!) medewerkers, die zich vol overgave hebben ingezet om deze getuigenis vast te leggen.
Het is een boek dat de komende maanden in veel cadeauverpakkingen zal passen.

Peter Motte, 2015

20 jaar Kunstkring ParnassosDe Kunstkring Parnassos bestaat 20 jaar en viert dat met een overzichtstentoonstelling met beeldende kunsten & poëzie.

Die vindt plaats op zaterdag 26 september en zondag 27 september in het Koetshuis in het Cultureel Centrum de Abdij te Geraardsbergen.

24 DEELNEMENDE KUNSTENAARS
Jimmy Carnier, Marleen De Smet, Yvan De Vos, Albert Depessemier, Ann Dhaenens, Laurence Faes, Suzanne Faut, Roger Labee, Ruth Labee, Jenny Lemahieu, Carla Leroy, Christine Meurrens, Peter Motte, Greta Praet, André Spitaels, Toon Uyttendaele, Michel Van Breussel, Marie-Paule Van De Veire, Siska Van De Keere, Patrick Van Der Heyden, Christelle Van Ongeval, Béatrice van Pottelsberghe, Antoine Van Riet, Carl Vanden Daele

PLAATS
in het Koetshuis van Geraardsbergen (Abdijstraat 10, 9500 Geraardsbergen)

TIJD
zaterdag 26 september 2015 van 13.30 uur tot 19.00 uur en zondag 27 september 2015 van 10.30 uur tot 18.00 uur

PRIJS
De tentoonstelling is gratis toegankelijk.Talent gevonden!

Schrijf- en tekenkunsten getoond in Atlas!


(c) illustratie Petra de Vries

De langverwachte nieuwe bundel met verhalen en tekeningen van Nederlandse en Vlaamse fantasy-, sciencefiction-, horror- en magisch-realistische verhalen werd op zaterdag 2 november 2013 in de Brasserie Progrès te Gent voorgesteld.

Hij heet Atlas. De grote verscheidenheid van de gekozen genres - fantasy, sciencefiction, horror en magisch-realisme - kan de hele regenboog van de werkelijkheid en de verbeelding uitdrukken.
Zoals Atlas de wereld op zijn schouders draagt, kan de bundel het hele universum dragen.

Onze verrassingsauteur-cum-gastauteur Eddy C. Bertin nam zijn exemplaren in ontvangst voor zijn verhaal in onze bundel, die ook bedoeld waren als bedankje voor alle inspanningen die hij voor de genres deed..
Eddy C. Bertin is een van de origineelste auteurs van sciencefiction en horror die we in de Lage Landen kennen.
Hij was ook 18 jaar actief met zijn tijdschrift SF-Gids, dat 140 afleveringen bereikte. Het blad schiep een band tussen veel mensen die in de genres actief waren.

Een andere gevierde aanwezige was Petra de Vries, die de sfeervolle illustratie voor de voorpagina schilderde.
Zij heeft eerder al o.a. voor het blad SF-Terra voorpagina's gemaakt.

We hebben ook Johnny Bekaert van Vorm in de bloemetjes gezet, omdat hij ons hielp bij het vinden van de drukker en bij het persklaarmaken. De drukker leverde klassewerk af.

De aanwezigen, waaronder enkelen van onze schrijvers en illustraties, bleven na de voorstelling nog wat achter voor een gezellige babbel.

Inhoud

Verhalen


Eddy C. Bertin (gastschrijver), Piep! was alles wat ze zei
Mieke Sonck, Reis naar het wit
Frank Roger, De man die op wraak zon
Killian McNeil, Starman
Rik Raven, Verloren dame
Jos Lexmond, Een plaats als hemel
Yorgos Dalman, Nocturne
Pen Stewart, Daar waar alles mogelijk is
Hans Kilian, De man zonder hoofd
Ludo Noens, Hubris
Karlien Van Houtte, Het lied van de sterrenjongen
Cynthia Helena van der Hoogte, Achtervolgers
K. C. Berlin, De vreemde verhalen van Frank Driebergen
M.H. Bartels, Atrissima
Paul van Leeuwenkamp, Ruurd
Raf de Bie, Dokter Kegelkops Gratis Operatiefuif
Terrence Lauerhohn, Een betreurenswaardige vondst
Remco Meisner, Daniëlle, of een nieuw begin
Juliette van Nes, Een zwarte lakkist
Tom Schoonbaert, Het perfecte ritme
Annemarie Enters, Ivan de Verschrikkelijke
Karel Smolders, Het eerste slachtoffer
Lodewijk Verbeek, Een laatste reis


Illustraties

Voorpagina: Petra de Vries, Eindbestemming
Pagina 21: Cynthia Helena van der Hoogte, Half
Pagina 58: Eline Krus,
Pagina 98: Ingrid Paenen, Sprookjesboom, detail
Pagina 149: Peter Scheefhals, Demon spell


190 p's, geïllustreerd, A5-formaat
Prijs: 19,90 euro
Voor bestellingen: mail naar
peter.motte@skynet.be

Tags Atlas, verhalen, Eddy C. Bertin, Piep! was alles wat het zei, Mieke Sonck, Reis naar het wit , Frank Roger, De man die op wraak zon, Killian McNeil, Starman, Rik Raven, Verloren dame, Jos Lexmond, Een plaats als hemel, Yorgos Dalman, Nocturne, Pen Stewart, Daar waar alles mogelijk is, Hans Kilian, De man zonder hoofd, Ludo Noens, Hubris, Karlien Van Houtte, Het lied van de sterrenjongen, Cynthia Helena van der Hoogte, Achtervolgers, K. C. Berlin, De vreemde verhalen van Frank Driebergen, M.H. Bartels, Atrissima, Paul van Leeuwenkamp, Ruurd, Raf de Bie, Dokter Kegelkops Gratis Operatiefuif, Terrence Lauerhohn, Een betreurenswaardige vondst, Remco Meisner, Daniëlle, of een nieuw begin, Juliette van Nes, Een zwarte lakkist, Tom Schoonbaert, Het perfecte ritme, Annemarie Enters, Ivan de Verschrikkelijke, Karel Smolders, Het eerste slachtoffer, Lodewijk Verbeek, Een laatste reis, illustraties, Petra de Vries, Eindbestemming, Cynthia Helena van der Hoogte, Half, Eline Krus, Ingrid Paenen, Sprookjesboom (detail), Peter Scheefhals, Demon spell, samensteller-redacteur Peter Motte

Eindelijk "Het boek der spoken" van Jean Ray

Het boek der spoken Jean Ray

Eindelijk verkrijgbaar: "Het boek der spoken" van Jean Ray! Of John Flanders.

Of Raymond de Kremer.

Alla, what's in a name?

Die man had meer dan 150 pseudoniemen!

Hij was een Gentenaar die soms in het Nederlands en soms in het Frans schreef.

"Het boek der spoken" verscheen oorspronkelijk als "Le livre des fantomes", en was nog niet in het Nederlands verkrijgbaar.

Dat is nu wel het geval.

Het is een merkwaardige collectie spookverhalen in een merkwaardige editie: je krijgt in één deel zowel de Franse als de Nederlandse tekst: de ene kant bevat het Nederlandse boek, en als je het boek omdraait, krijg je de Franse versie. Een "back-to-back" wordt zoiets wel eens genoemd.

Wie het uitgeven van deze Nederlandse fantasy-auteur avant la lettre wil steunen, kan exemplaren rechtstreeks bij mij kopen voor 19 euro excl. verzendingskosten. Omdat ik de corrector van de Nederlandse versie was, wil ik er desgevraagd nog mijn handtekening in zetten.

E-mail naar peter.motte@skynet.be"Het boek der spoken", Jean Ray, 2011, 1947 voor de Franse tekst, originele uitgave beperkt tot 300 exn, 15 x 21 cm, 328 p., D/2011/6358/4, 19,00 euro (excl. verzendingskosten).

Koop 's een literair aandeel

bob van laerhoven,de wraak van baudelaire,terug naar hiroshima,aandelen,participatie,crowd funding,sponsering

Je zou het niet verwachten, maar ook van literatuur kun je aandelen kopen.

Bob van Laerhoven kreeg de inval om aandelen te verkopen van zijn boeken om daarmee de vertaler te betalen.

Hij heeft dat momenteel al met twee titels gedaan: "De wraak van Baudelaire" en "Terug naar Hiroshima", twee romans die we durven aanbevelen.

In op zijn blog zet hij het hele idee erachter uiteen.

De lijst met deelnemers staat er ook, en wie interesse heeft, kan via het web deelnemen. Bob zegt dat hij het gênant vindt en dat het hem op "schooien" lijkt, maar wij vinden dat het getuigt van inzet en initiatief.

Onthou 6 november 2e-handsbeurs Fila

Op 6 november 2010 is er in de Zaal St.-Bavo te Geraardsbergen een ruilbeurs.

Ze wordt georganiseerd door de postzegelclub FIla Geraardsbergen.

Er zijn boeken, cd's, cd-roms en postzegels te koop en te ruil.
Ook aangeboden: postkaarten, munten en stukken i.v.m. heemkunde.

Ik zal er zelf aanwezig zijn met woordenboeken op papier en op cd, enkele uitgaven van Tolkien, audio-cd's, en boeken over Vlaamse auteurs vooral van voor 1945.

Mijn voorraad is vooral interessant voor wie belangstelling heeft voor oudere Vlaamse literatuur en voor wie belangstelling heeft voor enkele gespecialiseerde woordenboeken.

Plaats
Zaal St-Bavo
Hoge Buizemont 165
9500 Geraardsbergen
Klik hier voor een kaart

Tijd
6 november 2010
van 9.00 tot 16.30 uur.

Kosten
Ingang: GRATIS

Parking heel dicht in de buurt/ Zaal St.-Bavo ligt eigenlijk onder een kerk, en de parking is er vlakbij.

Restauratie Er zijn ter plaatse drank, broodjes en mattentaarten verkrijbaar aan lage prijzen (echt waar).

Organisatie
Fila Geraardsbergen
Info: Luc De Roeck, tel. 054-41.77.32

John Vermeulen: 1941-2009

"Uitgeverij Kramat meldt met droefheid het overlijden van John Vermeulen, 68 jaar, auteur van kinderboeken, filmscenario's, toneelstukken, sf- en fantasyromans, ook historische romans die hem bekendmaakten tot ver over de landsgrenzen."

John Vermeulen was een van de meest professionele sciencefictionauteurs die Vlaanderen ooit heeft gekend.

Spijtig genoeg heb ik hem nooit ontmoet, en heb ik dus nooit eens de kans gehad om tijdens een korte gesprekje te zeggen dat ik zijn boeken graag lees.

Maar misschien heeft hij enkele van mijn recensies onder ogen gekregen, van romans zoals Satans Oog e.d.

"De vervloekte planeet" was de eerste sciencefictionroman die ik ooit las. Ik was toen net geen tien jaar, waardoor hij de enige auteur is die ik in elk decennium van mijn leven heb gelezen; een feit dat ik anderen onder de neus wrijf telkens ik daartoe de kans krijg.

Vermeulen zelf gaf later toe dat hij in "De vervloekte planeet" nogal wat beginnersfouten had gemaakt, maar hij is er later in geslaagd om die allemaal weg te werken.

Zijn carrière heeft wat ups en downs gekend.

Hij schreef in zowat alle genres: sciencefiction, thriller, historische biografieën, jeugdverhalen en jeugdromans, fantasy... Hij publiceerde Vlaamse filmpjes maar ook wat meer aangebrand stuf zoals "De binaire joker". In de jaren 80 van de 20e eeuw werd hij via Bruna bekend door techno-thrillers.

Daarna nam dat weer wat af, en de laatste jaren kende zijn carrière een revival door een grote verscheidenheid aan boeken die bij Kramat werden uitgegeven.

Ik heb nog heel wat leesachterstand in te halen als het om John Vermeulen gaat, en vroeg of laat zal die achterstand wel worden ingehaald.

Ik hoop dat hij niet, zoals veel auteurs, na zijn dood snel wordt vergeten.

Ik hoop dat zijn boeken nog vele tientallen jaren verkrijgbaar zullen zijn.

Peter Motte

HET EERSTE JAARBOEK VAN HET INTERNATIONALE NEDERLANDSTALIGE DICHTERSGENOOTSCHAP "DE 50 MEESTERDICHTERS VAN DE LAGE LANDEN BIJ DE ZEE"

UITNODIGING & verzoek tot aankoop


Als voorzitter van het Internationaal Nederlandstalig dichtersgenootschap

De 50 Meesterdichters van de Lage Landen bij de zee

nodigt Thierry Deleu iedereen vriendelijk uit op de voorstelling van

het eerste jaarboek van ons genootschap

op woensdag, 3 december 2008, om 16.30 u., in de raadzaal van

het (nieuwe) Gemeentehuis van Koksijde,

Zeelaan 303

Programma:

16.30 u. Verwelkoming door burgemeester Marc Vanden Bussche

16.45 u. Voordracht gedichten door Ilse Chamon, woordkunstenares

17.20 u. Kort referaat over "De kleine auteur in de grote wereld van de (Nederlandstalige) literatuur" door Thierry Deleu, auteur

17.45 u. Overhandiging van de jaarboeken

+ receptie aangeboden door het gemeentebestuur van Koksijde

Voor de gegadigden is er mogelijkheid om tegen een bescheiden bijdrage te tafelen in de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen Koksijde

20 € all-in

(aperitief, voor- en hoofdgerecht, dessert, koffie, waters en wijnen)

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bon opsturen aan Thierry Deleu, Zandzeggelaan 18-102 te 8670 Oostduinkerke

of mailen naar thierry.deleu@skynet.be vóór 25 november,

of bellen op 0478/745498.

Ondergetekende: ………………………………………..............................................

Adres: …………………………………………………………………………….

  • zal aanwezig zijn op de voorstelling met ….. personen.

  • koopt ….. exemplaren aan van het jaarboek tegen 13 € +2 € porto per ex.

Het jaarboek wordt na overschrijving opgestuurd.

Je kunt het boek verkrijgen op de voorstelling. Zo bespaart u 2 € per ex.

  • zal aanzitten aan het poëtisch banket in Hotelschool Ter Duinen Koksijde (warm aanbevolen), met ….. personen.

Handtekening,

………………………………………..............................................GELUKKIG NIEUWJAAR 2008

LEZING OVER HERGE EN KUIFJE

Gaat door!!!
De laatste obstakels zijn opgeruimd!
De laatste twijfels zijn verdwenen!

Hergé 100 jaar later
Lezing door Peter Motte over
Kuifje en Hergé
Er worden ook veel platen getoond van Edgar P. Jacobs' onderschatte Blake en Mortimer, van Andreas en van Roger Leloups Yoko Tsuno.
Zo groot hebt u ze nog nooit gezien!
zaterdagavond 17 november 2007 20:00u
Toegang: gratis
info: vertaalbureau.motte@skynet.be


Aan niemand opgedragen, gedichten

"Aan niemand opgedragen" is een dichtbundel uitgegeven in eigen beheer door Peter Motte.
Hij telt 13 gedichten en werd uitgegeven op crèmekleurig papier. Dat verhindert de lichtexplosies die je met puur wit papier wel eens in je ogen kunt krijgen.
Het oblongformaat van de bundel past beter bij de lengte van de gedichten, en heeft het boekje tegelijk een origineler uiterlijk.
De oplage telt slechts 20 genummerde exemplaren. Nadat de verzen geschreven waren, wou ik ze nu eenmaal ter beschikking stellen van het publiek. Maar ik wou ook niet veel tijd besteden aan verspreiding en promotie. Misschien heb ik toen een foutje gemaakt: de bundel is uitverkocht, maar ik moet nog altijd af en toe mensen teleurstellen.
Wie via mij bestelde, ontving een gesigneerd exemplaar met gepersonaliseerde opdracht.
Het formaat is 15 x 21 cm. Het boekje telt 20 bladzijden.

In Opspraak schreef Hans Kilian over de dichtbundel "Aan niemand opgedragen":
  • Men kan poëzie globaal genomen onder meer indelen in open, verstaanbare en in meer gesloten, hermetische poëzie. Mottes verzen bewegen zich daar enigszins tussenin, al neigen ze naar het geslotene. In ieder geval dient men de gedichten meermaals te lezen, voordat men er een zekere greep op krijgt.
  • Peter Motte heeft het begrip "cyclus" vrij opgevat, want verscheidene verzen lopen ondanks de nummering toch door. Het is dus feitelijk een lang gedicht, redelijk geslaagd.
De bundel is uitverkocht.

Bibliografische gegevens: Aan niemand opgedragen - gedichten -, Peter Motte, 2007, Geraardsbergen, De voormalige Tijdlijn, oblong, 15 x 21 cm, 20 bladzijden, crèmekleurig. Bestellen via peter.motte@skynet.be.
Er zijn wel nog drie exemplaren verkrijgbaar van de novelle "De verkoop". Die kost 10 euro, alle kosten inbegrepen. Voor meer informatie: gelieve eerst een mailtje te sturen naar peter.motte@skynet.be.

Andreas, striptekenaar

Andreas is een van de meest originele en toch toegankelijke striptekenaars. Deze blog is een toegangsportaal tot de wereld van Andreas. Er staan links naar websites met indrukwekkende downloads: zelfs volledige strips kunnen worden binnengehaald en (legaal!) uitgeprint.
De blog brengt ook artikeltjes en nieuwtjes.

SmartGroups stopt !

De provider van online discussielijsten SmartGroups stopt !


U kunt zich aanmelden bij onze nieuwe groep.

Wordt lid van detijdlijn
Aangedreven door  groups.yahoo.com
SmartGroups heeft jarenlang gratis diensten aangeboden. Met die diensten kon iedereen gratis verzendlijsten via Internet organiseren. We hebben er in 2001 de discussielijst van De Tijdlijn heengebracht, nadat we vertrokken waren bij eGroups. eGroups is zo'n beetje de geestelijke vader van dergelijke groepen, maar het kon het financieel niet meer bolwerken, en werd overgenomen door Yahoo!-groups. Toen verhuisden we met detijdlijn@egroups.com, na een korte periode als detijdlijn@yahoogroups.com, naar SmartGroups, en werden we detijdlijn@smartgroups.com.
In de meer dan vijf jaar dat we bij SmartGroups zaten, verstuurden we bijna 5000 berichten. Maar nu blijkt ook SmartGroups het slachtoffer te zijn van stijgende kosten en toenemende problemen, zodat zij er op 30 november 2006 mee stoppen. detijdlijn@smartgroups.com moet dus weer verhuizen.
Vanaf nu kun je ons hier vinden:
Startpagina van discussiegroep: http://groups.yahoo.com/group/detijdlijn/
E-mailadres van discussiegroep: detijdlijn@yahoogroups.com
Group Home http://groups.yahoo.com/

Ruilbeurs van de Koninklijke Filatelieclub van Geraardsbergen

zaterdag 11 november 2006 van 900 tot 1800 uur

Café Saf, Stationsplein, Geraardsbergen

(dit terzijde: wie de plek nu nog zoekt, zal verbaasd zijn: het bekendste biercafé van Geraardsbergen wordt vanaf september 2007 omgetoverd tot een zaak in alternatieve voeding, De Voedingspiramide)
  • We stonden op de beurs met o.a. splinternieuwe maar afgeprijsde Van Dale-woordenboeken, en idem zeldzame gebonden edities van Tolkien, en fantasy- en sf-boeken van Babel Productions. Er waren ook nog enkele afleveringen van De Tijdlijn.
  • In de loutere tweedehandssfeer waren er oude, antiquarische boeken van Vlaamse en Nederlanse auteurs zijn, zoals van Stijn Steuvels.
  • Het was een unieke gelegenheid voor verzamelaars en taalliefhebbers, maar er kwamen zeer weinig liefhebbers opdagen. Er is zelfs niets verkocht, wat me op de beurs van de Koninklijke Filatelieclub Geraardsbergen nog nooit is overkomen.
  • Ook de andere standhouders moeten de gebrekkige opkomst hebben gevoeld, want ze begonnen voortijdig op te ruimen. Dat vond ik wel minder geschikt: officieel was aangekondigd dat de bijeenkomst tot 18.00 uur duurde, en ik zou dan ook tot 18.00 uur zijn gebleven. Het had echter weinig zin om er onder mijn eentje te bljiven staan. Net toen ik de boeken weer in de dozen stak, arriveerden nog twee mensen, waaronder een voormalig abonnee van De Tijdlijn. 'Voormalig' omdat De Tijdlijn niet meer bestaat, niet omdat ze haar abonnement had opgezegd.
  • Gelukkig zijn zij tweeën nog langs gekomen, want anders was het wel een heel slecht dagje gweest.

Marco Knauff over "De verkoop" en "Ik ben geen boeddhist"

De eerste reactie op "De verkoop" en "Ik ben geen boeddhist" is binnengekomen. Ze is van de schrijver Marco Knauff.

Ik mag ze van hem mis - euhh - gebruiken.


"Ik was verrast door "Ik ben geen boeddhist" omdat ook ik je alleen als prozaschrijver kende. Jouw tekenstijl herkende ik meteen uit De Tijdlijn.
Mooie bundel! Mijn favorieten zijn 'De machete', 'De crashende schijf'en 'De vlinders.' Ook 'De verkoop'beviel me. Een bizar verhaal, Peter! Mooi van sfeer en stijl. Fraaie vondst: poseidonkreeftjes. Ik heb ook genoten van de poetische namen.
Inderdaad is dit verhaal donkerder van toon dan je haiku's. De teneergang van de mensheid wordt tussen de regels door mooi neergezet. Ook de omgeving is behoorlijk benauwend. De ambifieen komen realistisch en sterk over. En of de onderhandelingen werkelijk tot iets leiden? Een somber en indringend verhaal. Mijn complimenten, Peter."


De Zondvloed stort zich over ons uit

Dichters dragen gedichten voor

Schrijvers vertellen verhalen

GRATIS INGANG

"Ik nodig jullie met plezier uit op De Zondvloed,
en hoop jullie daar allemaal te ontmoeten."
Peter Motte

Gelieve via peter.motte@skynet.be te melden of en met hoevelen jullie komen.

Informatie: waar en wanneer stort De Zondvloed zich over ons uit?

datum: 13 augustus 2006
uur: vanaf 14.30 uur tot 18 uur
plaats: de Ritsaert-zaal van het Stadhuis op de Grote Markt te 9200 Dendermonde

Meerdere dichters en schrijvers zullen vanaf 14.30 uur gedichten en verhalen voorlezen. Er zullen ook boekenstandjes zijn.

De kunstenaars:
Peter Motte, Tin Vankerkom, Frank Roger, Merik van der Torren, Mirjam Al, Joke Kaviaar

MET CADEAUTJE


Ik heb bij de uitgever wat aangedrongen
(echt 'wat', hij vond het een prima idee):
wie niet kon genieten van het aanbod om De Verkoop + Ik ben geen boeddhist aan slechts 10 euro te kopen, kan dat nog doen met contante betaling op die lezing op 13 augustus.
Ik zal er ook met een boekenstand zijn met afleveringen van De Tijdlijn, afleveringen van nevenreeksen van De Tijdlijn, sf&f-boeken, en flinke Van Dales aan verminderde prijs (met dank aan Van Dale).

PS Ritsaert is een van de vier Heemskinderen

Enige informatie over de deelnemers

Peter Motte
hier en hier
Tin Vankerkom
Tin Vankerkom is de auteur van "Desdemona". Toen Peter Motte jurylid was van De Grote Prijs van de Nederlandstalige fantastische literatuur 2004" gaf hij haar het maximum van de punten. "Desdemona" eindigde op de 5e plaats, maar kon ondanks de voorkeur van de toenmalige hoofdredacteur van De Tijdlijn niet in het blad worden opgenomen: kort daarop stopte het tijdschrift. Maar het verhaal werd opgepikt door uitgeverij Het Zinkend Schip en geïllustreerd door Peter Motte. De tekeningen veroorzaakten hier en daar al wat commotie. Het verkrijgbaar zijn tijdens de lezing De Zondvloed.
Eric Rosseel
Peter Wullen
Joke Kaviaar
op haar eigen site en op heel wat andere sites.
Merik van der Torren
is ook moeilijk op het net te vinden, maar dit is er wel.
Mirjam Al
kun je best ook opzoeken via Joke Kaviaar.

Boekenstandjes

Er zullen o.a. afleveringen van De Tijdlijn verkrijgbaar zijn, nevenreeksen van De Tijdlijn (met oa verhalen van Peter Motte en Frank Roger, en illustraties van Michel van Breussel en Jimmy Carnier), en afgeprijsde nieuwe Van Dales.

PERSBERICHT Speciaal aanbod De Verkoop + Ik ben geen boeddhist

Er is een nieuwe uitgever op de markt, Het Zinkend Schip, die een speciale inspanning doet om het werk van Peter Motte te promoten. Motte bood zijn teksten aan om de uitgever de kans te geven om Het Zinkend Schip onder de aandacht te brengen.

Daardoor is er nu de kans om twee boekjes voor een lage prijs aan te schaffen.

"De verkoop" is een kort sciencefictionverhaal over de moeilijkheden die mensen en amfibieën hebben om samen te leven. Ter gelegenheid van de eerste dichtbundel van Peter Motte, "Ik ben geen boeddhist", wordt "De verkoop" herdrukt. Hij wijkt af van de eerste editie door enige verbeteringen in de tekst, en doordat andere papier wordt gebruikt.

"Ik ben geen boeddhist" is een ironische titel, want het is een bundel haikugedichten. Zen-boeddhisme ise en belangrijke godsdienst in Japan, en de haiku is een Japanse dichtvorm. De gedichten behandelen een breed spectrum van de werkelijkheid, veel breder dan bij haiku's gewoonlijk het geval is: van natuurgedichtjes tot sarcastische gedichten. "Ik ben geen boeddhist" wordt in een beperkte, genummerde oplage verspreid. Uitverkocht is uitverkocht. Er wordt niets bijgedrukt.

Tot 5 juli kost "De verkoop" los 8 euro en "Ik ben geen boeddhist" 5 euro. Daarna gaat de prijs omhoog.

Wie echter nu inschrijft en voor 15 juli betaalt, krijgt beide boekjes aan 10 euro. Wie via de auteur bestelt, ontvangt bovendien gesigneerde exemplaren. Om in te schrijven: storten op 000-1668632-38 met vermelding "Verkoop en boeddhist", ten name van Peter Motte, Abdijstraat 33, 9500 Geraardsbergen.
Voor Nederland: IBAN BE24-0001-6686-3238, BIC BPOT BEB1 (opgelet: kosten 'shared') ten name van Peter Motte, Abdijstraat 33, 9500 Geraardsbergen, België.

Inlichtingen: peter.motte@skynet.be

De wereld der fantasie

Donderdag 9 maart een verrassing gekregen: mijn verhaal "De wereld der fantasie" werd in het Frans uitgegeven in de bundel "Lunatique 70, les univers de l'imaginaire".

Het verhaal kent een lange voorgeschiedenis. Ik bedacht het op de terugweg van een vriendenbezoek in Nederland tijdens de lange nachtelijke rit op de autosnelweg. Het stond helemaal onder invloed van de twee eerste delen van de stripreeks 'Rork' van Andreas, die ik had gelezen in het stripweekblad Kuifje. Die vriend in Nederland had nét die deeltjes van Kuifje waar de verhalen in stonden. Dat moet in 1984 zijn geweest.

Aanvankelijk bestond alleen het eerste hoofdstuk, al had ik het volledige idee vanaf het begin. Ik werkte toen aan een tijdschrift, 'De wereld der fantasie', en het verhaal moest een feuilleton worden dat als een artistieke redactionele inleiding op een blad over fantastische literatuur kon worden gebruikt.

Maar het was pas toen ik het aan Remco Meisner aanbood voor zijn tijdschrift Fantastische Vertellingen, dat de andere drie deeltjes ook werden geschreven. Hij vond het eerste stukje te kort voor opname in zijn blad, en dat zette me ertoe aan om het risico te nemen om mogelijk slechtere vervolgen te schrijven. Remco nam ze echter enthousiast aan. Het vierluikje verscheen in 1987 in zijn tijdschrift.

"De wereld der fantasie" verschijnt nu voor de 8e keer, en is daarmee mijn meest gepubliceerde verhaal. Het verscheen al in het Frans in "La ligne de temps hors-série 1" (uitgeput), in het Nederlands op Internet (http://www.xs4all.nl/~jcdverha/, maar dat vind ik niet meer terug) en 5 keer in het Nederlands op papier (KOLB - het tijdschrift van de oudleerlingenbond van het St.-Jozefsinstituut Geraardsbergen -, In en om St.-Amandus - het schoolblad van de ondertussen gesloten school St.-Amandus te Gent -, Fantastische Vertellingen - het ondertussen verdwenen papieren tijdschrift van Remco Meisner dat onlangs op Internet terugkeerde -, SF-Terra 140 en De Tijdlijn 31 - ook een blad dat niet meer bestaat).

Voor de Franse versie wil ik Bruno Peeters en Alain le Bussy bedanken. Zij zorgden voor de vertaling.

Meer op
Lunatique 70

De Tijdlijn gestopt?

Tijdens Tilff 2005 kondigde Peter Motte, de drijvende kracht achter De Tijdlijn, aan dat het tijdschrift werd stopgezet.

Op dat moment was er bij sommigen nog enige twijfel. Onder andere het on line tijdschrift Cerberus merkte op dat redacteur Peter Motte nog niet op zijn e-maildiscussiegroep en evenmin op zijn website de stopzetting had bevestigd.

Maar op dat moment was er nog iets dat een overduidelijk einde hinderde: er moesten immers nog twee afleveringen verschijnen: nummer 53 en 54. Al meer dan een jaar te voren hadden de abonnees er voor betaald, en de uitgevers waren zo vriendelijk geweest om ondanks de enorme vertragingen toch nog boeken ter recensie op te sturen. Direct de stopzetting in de Nederlanden aankondigen kon paniekreacties doen ontstaan, en de redactie voelde er niets voor om dagelijks e-mails te beantwoorden om de mensen gerust te stellen dat ze hun betaalde afleveringen zouden krijgen. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke reacties van de uitgevers als zij ontdekten dat ze tientallen boeken misschien nutteloos hadden opgestuurd.

Ondertussen ging het werk achter de schermen door. Er was besloten om van de laatste aflevering iets speciaals te maken. Bovendien werd naar oplossingen gezocht om te verhinderen dat na de uitgave van De Tijdlijn 53 er een nieuwe lange onderbreking zou volgen. Dus werd besloten om de laatste twee afleveringen als een dubbelnummer uit te geven: het ene kon dan niet verschijnen zonder het andere.

En daardoor ontstond het dubbelnummer "De Tijdlijn 53 & 54", de dikste aflevering ooit. In principe moest ze 160 pagina's tellen, maar het werden er 200, met in totaal tweeëneenhalve pagina in kleur: een grotere kleurenafbeelding dan gewoonlijk op de omslag, een volledig pagina achteraan met reproducties van de verfijnde schilderijen van Erik Capiau, en nog vier kleinere foto's van de Saturnus-maan Titan en omgeving bij het verhaal Methaan.

De oplage was in geen tijd uitgeput. De redactie kon schatten hoe het blad zich over België en Nederland verspreidde, door de enthousiaste e-mail-reacties van de abonnees: het was een olievlek die langzaam maar onafwendbaar vanuit Geraardsbergen over de Nederlanden uitvloeide, met enkele uitlopers naar Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Maar het was ook het einde van het tijdschrift. Er zijn 13 volledige jaargangen van De Tijdlijn verschenen. Het blad begon als een eenvoudig fanzine, maar groeide tot de kwaliteit op professioneel niveau stond. Het was ook het enige tijdschrift voor sciencefiction, fantasy en horror in de Nederlanden dat de schrijvers een, zij het kleine, vergoeding gaf.

Nog regelmatig komen er e-mails binnen van voormalige abonnees die vragen wat er nu zal gebeuren. Verdwijnt De Tijdlijn definitief? Blijven er sporen achter? Is het afgelopen met De prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur?

Dat blijven voorlopig vragen zonder definitief antwoord.


Tilff 2005

25-28 augustus 2005 Esneux (B)
32e Nationale Franse Conventie voor Sciencefiction te ESNEUX (België)
Progress Report 2 : Nederlands
Progress Report 2 : Français
Progress Report 2 : English
Progress Report 1 : Nederlands
XXXIIème Convention Nationale Française de Science Fiction ESNEUX (Belgique)
Progress Report 1 : Français
Meer info. - Ook hier.

Uittreksel uit het reglement van De prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur 2004: het indienen van het bestand titel-auteur.txt
Uittreksel uit het reglement van De prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur 2004: het indienen van het bestand titel-auteur.txt

AFGELAST De Tijdlijn 54 wordt een speciaal nummer over transport in sciencefiction en fantastische literatuur. Daarvoor zoeken we illustraties, verhalen en artikelen.

Distic(h)on: 26e Beneluxcon version français

In 2004 vindt in Blankenberge (B) in het hotel Alfa-Inn het 26e Beneluxcon plaats van 26-28 november 2004. Tot pasen 2004 kost inschrijving voor volwassenen 40 euro, voor kinderen van 8-15 jaar 20 euro, en voor kinderen jonger dan 8 jaar is het gratis. Na pasen stijgen de prijzen.
Gasten: Frank Roger en Dirk Bontes
Contact: Distichon, Mozartlaan 38, NL-2253 HX Voorschoten (NL)

Verhalenwedstrijd: De prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur!

Uitslag Prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur 2003

De Tijdlijn organiseerde in samenwerking met detijdlijn@smartgroups.com en met dank aan de Plaatselijke Openbare Bibliotheek van Geraardsbergen (België) een verhalenwedstrijd voor fantastische literatuur: sciencefiction, fantastiek, fantasy, horror, magisch-realisme... De inzendingstermijn werd afgesloten, maar volgend jaar doen we het weer: dan organiseren we De prijs van de Nederlandstalige fantastische literatuur 2004. Het reglement wordt nauwelijks gewijzigd: de voorwaarden waaraan de verhalen moeten voldoen blijven dezelfde, de inzendtermijn verandert, de manier van inzenden kan veranderen. Grijp uw kans!

Uittreksel uit het reglement van De prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur 2004: het indienen van het bestand titel-auteur.txt

Er moet een bestand titel-auteur.txt worden ingediend door de deelnemers aan de De prijs voor de Nederlandstalige fantastische literatuur 2004. Wanneer en hoe dat moet gebeuren, staat in dit artikel van het reglement:

- Het bestand titel-auteur.txt is ter identificatie van de schrijver waarin 'titel' staat voor de titel van het verhaal. Daarin zet je: titel van het verhaal, aantal woorden van het verhaal titel inbegrepen, naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres. Het bestand titel-auteur.txt moet tussen 15 november en 20 november 2005 naar detijdlijn-owner@smartgroups.com worden gestuurd, dit om de identiteit van de schrijvers zo lang mogelijk geheim te houden.

Sciencefictioncafé Brussel 2004 AFGELAST

De bijeenkomsten van het Sciencefictioncafé Brussel 2004 in L'Arc-en-Ciel (Ravenstein, Brussel) zijn ALLEMAAL AFGELAST.

Ze worden vervangen door bijeenkomsten van het Sciencefictioncafé Gent.

Het is telkens de eerste zaterdag van elke maand.
Plaats: Brasserie Progres, Korenmarkt, Gent.

XXXième Convention nationale de Science-fiction française: 28-31 augustus 2003, Flemalle (België)

Verslagen over de conventie duiken her en der op Internet op, en er verschijnt een verslag in De Tijdlijn 49. Matthieu Walraet publiceerde foto's.

© 2017, Peter Motte.