Prijs "Challenge Etienne Dufossez" 2006 naar C-130 bemanning.
 

Op 10 mei 1940, de eerste oorlogsdag, schiet luitenant Etienne Dufossez een Duits vliegtuig neer, maar wordt helaas zelf slachtoffer van zijn moed en wordt op zijn beurt neergehaald. Ter herinnering aan haar zoon richt mevrouw Dufossez-Van Haelteren onmiddellijk na de oorlog op het kerkhof van Brussel een erepark op als rustplaats voor alle gesneuvelde Belgische vliegeniers van Wereldoorlog II. Op dit erepark organiseert de Luchtmacht jaarlijks op 11 november om 11 uur een herdenkingsplechtigheid.

Ook een prijs "Challenge Etienne Dufossez" wordt jaarlijks toegekend aan bemanning of een piloot die overleed tijdens het uitvoeren van een opdracht of tengevolge daarvan; of die blijk gaf van uitstekend "airmenship" gedurende een zending in operaties of gedurende een oefening; of die een interessante ontdekking heeft gedaan.

Voor 2006 werd de prijs toegekend aan de verdienstelijke C-130 bemanning van boordcommandant kapitein T. Casier: tweede piloot onderluitenant D. Vanhaeren, flightengineer adjudant R. Pauwels, en de loadmaster-stewards 1st sergeant-majoors R. Nyssens en K. Ceulemans. Deze bemanning werd door de commandant van het ISAF "Airlift Coordination Center" bijzonder geprezen voor de uitvoering en de goede afloop van een voor ISAF uitermate belangrijke opdracht naar Zaranj, in moeilijke operationele en meteorologische omstandigheden. Het vliegveld van Zaranj is gelegen in het gebergte op de grens tussen Afghanistan en Iran. Deze opdracht was belangrijk voor de stabilisatie van de regio in het westelijk grensgebied van Afghanistan. Deze eervolle prijs werd uitgereikt op het feest van de Luchtcomponent te Bevekom op 13 oktober. In naam van deze bemanning, die op zending was, werd de prijs in ontvangst genomen door luitenant-kolonel vlieger Mike De Coninck, commandant van de vlieggroep 15 Wing.

Het is reeds de derde keer dat deze eervolle prijs toegekend aan de 15 Wing. In 1979 ontving kolonel A. Blume, commandant van de 15 Wing, de prijs voor zijn uitzonderlijke prestaties en die van de ganse wing gedurende het jaar en vooral gedurende de operatie in Shaba 1978. Als bevelhebber mocht kolonel K. Vervoort in 1985 de prijs in ontvangst nemen die uitzonderlijk toegekend aan de 15 Wing als een eenheid voor haar grote inzet gedurende humanitaire opdrachten.

Artikel uit de rubriek "15 Wing vandaag" voor DAKOTA News nr 37 december 2006.

Met dank aan de auteur Axel Vermeesch