Achtergrondinformatie
De zweem van sfeer en klasse die om deze gedistilleerde drank heen
hangt, spreekt veel mannen aan. Het drinken van whisky geeft een
bepaald gevoel; luxe, haast romantisch.
Whisky is de gentlemen’s drank bij uitstek. Heerlijk om alleen van
te genieten op een zaterdagavond met een goed boek of fijne film, maar
ook heerlijk om te schenken
aan (en met) vrienden. Hoe vind je als bebginnend whiskyliefhebber
nu de juiste whisky voor jou?
Wie aan whisky denkt, denkt waarschijnlijk aan Schotland. Ook
Ierland en Amerika zijn groot op het gebied van deze spirit.
Ook andere landen zijn zeer actief in de markt.
Minder mainstream (maar daardoor niet per se minder goede) whisky
kan onder andere komen uit Canada, Japan, Frankrijk, Belgie of Zweden.
Sta je aan het begin van je whisky-ontdekkingstocht, dan kijken we naar de drie gangbaarste producerende landen: Schotland, Ierland en Amerika.
De vaten waarin whisky rijpt, hebben een grote invloed op de smaak
van de drank. Verschillende landen/gebieden gebruiken vaak
verschillende vaten en dat proef je terug.
Schotse distilleerderijen maken vaak gebruik van vaten van Europese bodem (veelal Spaans eikenhout), terwijl Amerikaanse distilleerderijen doorgaans Amerikaans hout gebruiken.
Over het algemeen kun je de drie gangbare types whisky als volgt betitelen: Schots: rokerig, Iers: fruitig, Amerikaans: zacht.
Door het gebruikte hout kenmerkt Schotse whisky zich doorgaans door
een iets zwaardere smaak. Dit wordt versterkt door het feit dat de
meeste Schotse whiskies worden geturfd;
bij het branden van de
moutkorrels wordt voor het vuur gebruik gemaakt van turf, hetgeen een
(sterke) rookgeur en -smaak meegeeft die je terugproeft in de whisky.
Bij Ierse en Amerikaanse whiskeys (de Schotse spelling is ‘whisky’,
de
Amerikaans-Ierse ‘whiskey’) wordt zelden gebruik gemaakt van turf.
Daarom hebben Ierse whiskeys ten opzichte van Schotse whiskies een
wat
meer fruitige smaak.
Dit geldt in de basis: er zijn zeer veel whiskies,
dus ook zeer veel uitzonderingen. Amerikaanse whiskeys zijn over het
algemeen wat zachter van smaak
door het gebruik van Amerikaans eikenhout.
Over het algemeen kun je de drie gangbare types whisky als volgt
betitelen: Schots: rokerig, Iers: fruitig,
Amerikaans: zacht. In het
geval van Amerikaanse whiskies geldt dit vooral in het geval van
bourbon.
Bourbon is de populairste Amerikaanse whiskey, gemaakt van mais of rogge in plaats van graan (mout).
Eén van de eerste onderwerpen die aan bod komt bij het kopen van
whisky (na de herkomst) is blended versus single malt.
Men zegt wel eens dat single malt whisky de betere whisky is ten
opzichte van blended whisky.
Dat is onwaar. Blended of single malt zegt in de basis niets over de
kwaliteit van de whisky.
Dat veel liefhebbers uiteindelijk kiezen voor een single malt whisky, heeft zeker te maken met de smaak maar ook met de authenticiteit.
Single malt wil zeggen dat de whisky is gemaakt bij één
distilleerderij, waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van één specifieke
graansoort.
Blended whisky is whisky die is samengesteld uit distillaten van
meerdere distilleerderijen.
Vanwege de ‘puurheid’ geldt single malt als de meest prestigieuze
van de twee soorten.
Single malt whisky is vaak ook duurder en de meeste van ‘s wereld’s
hoogst aangeschreven whiskies zijn single malts.
Het voordeel van blended whisky is dat men door verschillende
distillaten te blenden, op zoek kan gaan naar een specifieke smaak.
Bij blended whisky onderscheiden wij twee soorten: blended malt whisky (blend van whiskies gemaakt met gerst) en blended whisky (die een mix bevat van meerdere graansoorten).
De basis is bekend. Je weet dat het land van herkomst en de
gebruikte methodes tijdens de distillatie van grote invloed zijn op de
smaak.
Maar hoe weet je nu wat jij lekker vindt en welke whisky je moet
kiezen?
We nemen nog een aantal facetten die de smaak van whisky bepalen, nader onder de loep.
De graansoort: Vooral bij single malt whisky wordt
doorgaans gebruik gemaakt van gegist graanbeslag in de vorm van gemoute
gerst.
Whisky kan echter ook worden gemaakt van onder andere tarwe, rogge of mais. Whisky gemaakt van gerst (zeer gangbaar, vooral in het geval van Schotse whisky) duiden wij aan als maltwhisky. Whiskey van een andere graansoort als graanwhiskey.
Het eesten: ‘Eesten’ is de benaming van het droog-
en brandproces van de granen.
De grondstoffen waarmee dit gebeurt, drukken hun stempel op de smaak
van de granen.
De grondstoffen, en dus de smaak, zijn zeer verschillende per gebied.
Het distillatieproces: Whisky kan één of meerdere
keren worden gedistilleerd. Bij distilleren wordt de wash,
een voorproduct van de whisky, tot boven het kooppunt verhit.
De dampen die vrijkomen, worden opgevangen en gecondenseerd. Dit
vormt de whisky.
Hoe vaker een whisky wordt gedistilleerd, des te fijner de smaak
wordt: originele smaken gaan iets meer verloren ten behoeve van een
fijne, heldere whisky.
Vooral Ierse whiskeys staan bekend om hun veelvuldige distillatie.
Het rijpproces: Het rijpproces heeft een grote
invloed op de smaak van de whisky.
De whisky wordt kortstondig in een ketel gerijpt waarna hij overgaat
op rijping in eikenhouten vaten. Het vat bepaalt voor een groot
gedeelte de smaak.
Elk vat heeft namelijk een geschiedenis: in sommige vaten zijn in
een eerder stadium andere dranken gerijpt en dit kun je terugproeven in
de whisky.
Vandaar ook dat je in whisky een veelheid aan smaken kunt proeven,
van fruitig tot kruidig.
Soms wordt gebruik gemaakt van ‘first fill’ vaten: nieuwe eiken
vaten die minder ‘smaakgeschiedenis’ bevatten maar daarentegen zorgen
voor een sterkere houtsmaak.
Om het predikaat ‘whisky’ te mogen dragen, moet de drank minimaal
drie jaar gerijpt zijn.
Net als in de ‘blended versus single malt’ discussie, zegt de leeftijd (= rijptijd) van de whisky niet direct iets over de kwaliteit. Whiskies die langer gerijpt zijn, zijn doorgaans wel duurder en meer uitgesproken in smaak.
Voor het kiezen van de juiste whisky, is het belangrijk om jouw smaak te bepalen. Dit doe je alleen door veelvuldig te proeven om zo tot een voorkeur te komen.
Voor het kiezen van de juiste whisky, is het belangrijk om jouw
smaak te bepalen.
Dit doe je alleen door veelvuldig te proeven om zo tot een voorkeur
te komen.
Na verloop van tijd, zul je ontdekken of je een voorkeur hebt voor
rokerig of zacht, houtachtig of fruitig.
Ik zet even mijn favoriete whisky op een rijtje:
Ierse keuze
Amerikaanse whiskey wordt gemaakt van 51% mais en de rest wordt
aangevuld met rogge, tarwe en soms ook wat gerst.
Bij gebruik van meer dan 80% mais moet het officieel "straight corn whiskey" worden genoemd. Bourbons hebben een rokerig vanille aroma.
De Japanse whisky's zijn eigenlijk gewoon extreem goede kopieën van
de Schotse whisky's al is de smaak iets ijler.
Jaren lang hebben de Japanners bestudeerd hoe de schotten hun whisky maken
.
Voor de coctails en de sauzen
Blend om te genieten