Frank Vereeken

Kunst in Musea

Beleven Art

 

BELGISCHE MUSEA


Plantin-Moretus in Antwerpen


Het stond als eerste ooit op de Unesco Werelderfgoedlijst, heeft de oudste drukpersen ter wereld én een superleuke, authentieke binnentuin.


S.M.A.K.
Gent (België)

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent toont vooral Europese moderne kunst van na 1945. Dagelijks (behalve op maandag) kun je van 10.00u tot 18.00u meer dan 2.000 kunstwerken bekijken. De collectie bevat vele werken uit de Cobra en Pop-Art kunststromingen, maar ook Conceptuele Kunst en Arte Povera.



STAM in Gent


Het Gentse Stadsmuseum is een must see voor iedereen die iets met Gent heeft. In de eerste ruimte is de volledige vloer bedekt met een gigantische Google maps-achtige kaart van oud Gent en als je de laatste zaal verlaat, voel je je een echte Gent-expert. Missie geslaagd, STAM!

 MAS in Antwerpen


Big is not always better ... maar dat is het Museum Aan de Stroom waarschijnlijk wel. Het is het grootste museum van Antwerpen én ook gewoon een fantastisch mooi gebouw. Het wordt zelfs vaak gezien als één van de mooiste musea in de wereld.



Muziekinstrumentenmuseum in Brussel


En dan nu een streepje muziek. Het gebouw van het MIM was in een vorig leven een warenhuis en is eigenlijk ook gewoon een kunstwerk op zich. Maar er is meer .. véél meer! Binnen vind je 7.000 verschillende soorten muziekinstrumenten.

In Flanders Fields Museum in Ieper

IHet In Flanders Fields museum is een absolute klassieker. Een modern en interactief museum dat je alles vertelt over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog tot de herdenkingen van vandaag.

 Horta Museum in Brussel


Dit voormalige huis en atelier van Victor Horta staat helemaal in het teken van zijn leven en werk. Dit museum ademt gewoon art nouveau: van de zetels tot de glasramen.

Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel


Dit museum is één van de drukst bezochte van België. En terecht! Want de galerij van de dinosauriërs is dé grootste dinotentoonstelling van Europa.

Dr. Guislain museum in Gent


Mag het voor jouw wat donkerder? Check dan zeker het Dr. Guislain-museum. Dit is het oudste psychiatrisch centrum van België. En hier krijg je echte gebruiksvoorwerpen uit de oude psychiatrie te zien: onderzoek én kunst. Crazy!

Modemuseum in Antwerpen


Dit is de ideale plek om wat inspiratie op te doen voor je gaat shoppen op de Meir. In het MoMu zijn er wisselende tentoonstellingen rond een bepaald thema of ontwerper. Je krijgt stukken te zien uit de collectie, maar ook de inspiratiebronnen voor de ontwerper.

 

 Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen


In dit museum vind je een gigantische collectie kunst uit de gotiek en renaissance van Nederland en België. De kunstwerken, inclusief schilderijen van Pieter Bruegel, waren in een ver verleden allemaal eigendom van de kunstliefhebber Fritz Mayer van den Bergh.

Villa Empain in Brussel


Voor je dit museum bezoekt, moet je je voorbereiden op de gigantische vlaag jaloezie die je zal overvallen. Een gigantische villa, volledig in art déco-stijl, een zwembad, ... en dat allemaal gebouwd in opdracht van de toen 21-jarige baron Empain!

Museum M in Leuven


Het M Museum heeft een eigen collectie van 46.000 werken mét als specialleke unieke schilderijen uit de late gotiek. Als je van wat meer actie houdt, plan dan zeker je bezoek op één van de dagen dat er lezingen, presentaties of rondleidingen worden georganiseerd.

Hergé Museum in Louvain-La-Neuve


Georges Remi a.k.a. Hergé is een held voor velen en daarom verdient hij natuurlijk ook zijn eigen museum. Hier vind je zo'n 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen, allemaal in het teken van zijn leven. And of course: Kuifje!

Museum voor Schone Kunsten in Doornik

Dit gebouw is door Victor Horta ontworpen en alleen daarom al een bezoekje waard. Maar soms is de schoonheid vanbinnen nog belangrijker en dit is hier zeker het geval! Je vindt er de meest indrukwekkende impressionistische collectie van het land. En het is zelfs het enige museum in België dat werken bezit van Edouard Manet. Be impressed!

Red star line in Antwerpen

Dit museum groeit ook uit tot een echte klassieker. Een geweldige mix van oud en nieuw: verhalen van mensen die met de rederij naar Amerika zijn gereisd, gelinkt aan de hedendaagse migratie. Maar ook het gebouw zelf bewijst dat. Het bestaat uit een restauratie van de oude loodsen met een moderne toren in de vorm van een scheepsschoorsteen.

Fotografiemuseum in Charleroi


De fotografieliefhebber (én ja, ook Instagram telt!) moet absoluut een bezoekje brengen aan dit museum in Charleroi. In dit neogotische karmelietenklooster vind je namelijk het grootste fotografiemuseum van Europa. Het leukste is dat je hier ook zelf aan de slag kan gaan in het digitaal laboratorium of de donkere kamer. Say cheese!

Designmuseum in Gent


Dit museum bestaat hoofdzakelijk uit 2 grote delen: het oude waar je ondergedompeld wordt in de leefwereld van een 18de-eeuwse, rijke Gentse familie. En een nieuwbouw die op zich al bezienswaardig is, mét hydraulische lift in de vloeren!



Rubenshuis in Antwerpen


Dit is het voormalige huis van Peter Paul Rubens. Hij ontwierp dit huis in oud-Vlaamse stijl met een atelier in uitbundige zuiderse barok. Lekker decadent en daarom ook soms het palazzo aan de Schelde genoemd. Het bezoek eindigt in de adembenemende renaissancetuin. Zoals we dus al zeiden: decadent!






MUSEA EUROPA




Tate Modern
Londen (Engeland)

Met ruim vijf miljoen bezoekers per jaar is Tate Modern in Londen het meest bezochte museum met moderne kunst ter wereld. Pablo Picasso, Andy Warhol, Claude Monet en Henri Matisse zijn slechts enkele van de wereldberoemde kunstenaars wiens werken de muren van Tate Modern sieren. Het in 2000 geopende museum is deels gratis toegankelijk, en geopend van dinsdag tot en met zondag.


GNAM
Rome (Italië)

GNAM, of Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea, zoals dit Romeinse museum voluit heet, is het belangrijkste museum voor de Moderne Kunst in Italië. Ruim 5.000 werken van onder andere Rodin, Van Gogh en Cézanne zijn tentoongesteld in het statige pand van GNAM, dat gevestigd is in park Villa Borghese. Dit museum in Rome is op maandag gesloten.



Musée National d’Art Moderne
Parijs (Frankrijk)

De grootste verzameling moderne kunst van Europa huist in Musée National d’Art Moderne te Parijs. Uiteraard heeft MNAM kunstwerken van een groot aantal Franse meesters in de collectie, maar ook werken van Kandinsky, Picasso en vele anderen zijn te bewonderen in het museum in Centre Georges Pompidou.




Museu d’Art Contemporani de Barcelona
Barcelona (Spanje)

Ook het Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) is gespecialiseerd in kunst van na de Tweede Wereldoorlog. In het witte museumgebouw hangen werken van diverse Spaanse en internationale kunstenaars, waaronder Pablo Picasso en Roy Lichtenstein. Tegenover het MACBA is overigens een ander modern museum gevestigd, het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.



Museum Ludwig
Keulen (Duitsland)

De op één na grootste collectie van werken van Picasso buiten Spanje is te vinden in Museum Ludwig in Keulen. Verder staan ook Pop Art en Russische avant-garde centraal in het enorme museum, dat aan de voet van de Keulse Dom gevestigd is. Geopend van dinsdag tot en met zondag.


 

Musée d’Art moderne et contemporain
Straatsburg (Frankrijk)

In 1998 opende het Museum voor Moderne en Hedendaagse Kunst (of MAMCS) in Straatsburg haar deuren voor bezoekers. Bijna 20.000 kunstwerken van 1870 tot heden zijn tentoongesteld in de Noord-Franse stad, waaronder een aantal zeer speciale werken. Zo wordt hier onder andere het eerste Franse kubistische schilderij, uit 1911, tentoongesteld.


 

Stedelijk Museum
Amsterdam (Nederland)

Op 3 maart jongstleden opende het Stedelijk Museum in Amsterdam een collectie moderne en hedendaagse kunst en vormgeving, genaamd Temporary Stedelijk 2. In afwachting van de officiële heropening van het museum is er namelijk een tijdelijke openstelling, waarvan dit de tweede editie is. Aan kwaliteit heeft het zeker niets ingeboet, want met werken van onder meer Mondriaan, Picasso, Warhol en Matisse zijn er meer dan voldoende publiekstrekkers.



El Reina Sofia
Madrid (Spanje)

Hoewel de volledige naam van dit museum eigenlijk Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía is, kennen de meeste Madrilenen het enkel als El Reina Sofía. Jaarlijks komen bijna 2,5 miljoen mensen hier de werken van de Spaanse meesters Pablo Picasso en Salvador Dalí bewonderen, maar ook Lucio Fontana, Max Ernst en vele andere moderne kunstenaars zijn hier vertegenwoordigd.




Grieks Nationaal Archeologisch Museum
Athene (Griekenland)

Het 180 jaar oude Nationaal Archeologisch Museum in de Griekse hoofdstad Athene behoort tot de belangrijkste musea ter wereld. Naast vele vondsten uit de Griekse oudheid herbergt het museum (onder meer) ook prehistorische vondsten, Egyptische voorwerpen en kunst uit het Midden-Oosten. De enorme collectie is van dinsdag tot zondag tussen 8.30 en 15.00 te bezoeken, of op maandag van 13.30 tot 20.00 uur.




Italiaans Nationaal Archeologisch Museum
Napels (Italië)

Aan de voet van de vulkaan Vesuvius ligt de miljoenenstad Napels, dat ooit door de Grieken als Neapolis werd gesticht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier het Nationaal Archeologisch Museum van Italië te vinden is. Overblijfselen uit Pompeii en Herculaneum, maar ook vondsten uit de Romeinse en Griekse tijd zijn opgenomen in de collectie. Daarnaast heeft Il Museo Archeologico Nazionale di Napoli een grote Egyptische verzameling, en is in de Geheime Afdeling een collectie erotische Romeinse kunst te bezichtigen.




Archeologisch museum van Istanbul
Istanbul (Turkije)

Met een collectie van meer dan een miljoen objecten is het Archeologisch museum van Istanbul één van de grootste musea ter wereld. Niet erg verwonderlijk, want ook vroeger was het centraal gelegen Istanbul al een grote en belangrijke stad. Het pronkstuk van de collectie is de sarcofaag van Alexander de Grote, maar ook de Griekse verzameling van het museum is erg indrukwekkend. Het museum ligt tegenover het Topkap? Paleis, en is geopend van dinsdag tot en met zondag.




Archeologisch Museum Heraklion
Heraklion (Griekenland)

Waar het Grieks Nationaal Archeologisch Museum een grote collectie uit de Griekse Oudheid heeft, beschikt het Archeologisch Museum van Heraklion over een grote verzameling objecten uit de tijd daarvóór. Tijdens deze Minoïsche beschaving was het eiland Kreta een belangrijke handelsplaats in de Middellandse Zee, wat goed te zien is aan de uitgebreide (kunst)collectie in Heraklion.




Portugees Nationaal Archeologisch Museum
Lissabon (Portugal

Aan de andere kant van de Middellandse Zee, in een vleugel van het schitterende Jerónimosklooster in Lissabon, worden objecten uit de Portugese oudheid tentoongesteld in Museu Nacional de Arqueologia. Naast vondsten uit de brons- en ijzertijd beschikt het museum ook over een verzameling Egyptische en Romeinse voorwerpen die in Portugal zijn gevonden, of door Portugezen mee naar huis zijn genomen. Het Portugees Nationaal Archeologisch Museum is op maandag gesloten.




The British Museum
Londen (Engeland)

The British Museum in Londen beschikt over één van de grootste collecties ter wereld (7 miljoen voorwerpen!), en is met ruim 5 miljoen bezoekers per jaar het op-één-na drukst bezochte museum ter wereld. Dit laatste is niet vreemd, want The British Museum is gratis te bezoeken en dagelijks geopend. Historische vondsten uit de gehele wereld, maar ook prehistorische opgravingen uit Europa en een gigantische muntenverzameling zijn te bezichtigen in dit imposante museum.



Rijksmuseum van Oudheden
Leiden (Nederland)

De archeologische musea in de Lage Landen steken wat schril af tegen de indrukwekkende verzamelingen in Athene, Istanbul en Londen. Toch is ook de collectie van het Rijksmuseum van Oudheden zeker een bezoek waard, met onder andere Romeinse, Egyptische voorwerpen, aangevuld met prehistorische vondsten uit eigen land. Net als de meeste musea is ook het Rijksmuseum van Oudheden op maandag gesloten.



Rijksmuseum, Amsterdam


Met 2.220.000 bezoeker per jaar staat het Rijksmuseum op de negentiende plaats, het enige Nederlandse museum in de top twintig. Het Rijksmuseum Amsterdam is het grootste en belangrijkste museum van Nederland. Het ligt tussen de Stadhouderskade en het Museumplein in Amsterdam-Zuid en biedt in zijn ruim 200 zalen een overzicht van de Nederlandse kunst en geschiedenis. De collectie bestaat onder andere uit werken van 17e-eeuwse Nederlandse meesters als Rembrandt, Vermeer en Hals. In de eregalerij vind je wereldberoemde schilderijen met als pronkstuk de Nachtwacht. In het gebouw is tevens het Rijksprentenkabinet gevestigd.Museo del Prado, Madrid



Museo_del_Prado_(Madrid)

Met 2.306.966 bezoekers per jaar staat Museo del Prado op de achttiende plaats. Het Museo del Prado (Museo Nacional del Prado) is een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld, gevestigd in Madrid. De collectie omvat werken van de veertiende tot de negentiende eeuw. Het museum heeft 5000 tekeningen, 2000 prenten, 1000 munten en medailles, en zo’n 2000 voorwerpen van toegepaste kunst. Er zijn ongeveer 700 beelden. Het hoogtepunt is de collectie schilderkunst van meer dan 8600 schilderijen, met vooral een groot aantal werken van Spaanse kunstschilders zoals El Greco, Diego Velázquez, Bartolomé Murillo, Francisco Goya, Luis de Morales en Francisco de Zurbarán.





Somerset House, Londen
Somerset_House

Met 2.398.066 bezoekers per jaar staat Somerset House op de zeventiende plaats. Somerset House is een Neo-klassiek gebouw in het hart van Londen, tussen de Strand en de Theems. Somerset House organiseert open-air concerten en films, en natuurlijk hedendaagse kunst en design tentoonstellingen.





Victoria and Albert Museum, Londen


Met 3.290.500 bezoekers per jaar staat het Victoria and Albert Museum op de elfde plaats. Het museum beheert een zeer omvangrijke verzameling toegepaste kunst, zoals (al of niet antieke) gebruiksvoorwerpen, industriële vormgeving, historische en vrij recente kledij tot een uitgebreide verzameling korsetten toe in de ‘Dress Collection’. Jaarlijks zijn er verschillende thematische tentoonstellingen, begeleid door degelijke catalogi.





Musée d’Orsay, Parijs


Met 3.500.000 bezoekers per jaar staat Musée d’Orsay op de tiende plaats. Het Musée d’Orsay is een kunstmuseum dat de geschiedenis van de westerse kunst tussen 1848 en 1914 bestrijkt, met een sterk accent op de 19e-eeuwse Franse kunst. Het museum bezit een vermaarde verzameling impressionistische werken, van kunstenaars zoals Édouard Manet, Frédéric Bazille, Claude Monet, Renoir, Edgar Degas, Alfred Sisley, Georges Seurat, Paul Gauguin, Vincent van Gogh, Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Cézanne en Henri Rousseau. Ook herbergt het museum beeldhouwkunst en toegepaste kunst. Het museum maakt deel uit van de Réunion des musées nationaux et du Grand Palais des Champs-Élysées.


Vaticaanse Musea, Vaticaanstad


Met 5.978.804 bezoekers per jaar staat de Vaticaanse Musea (I Musei Vaticani) op de vijfde plaats. De Vaticaanse Musea is een groep musea in de Apostolische paleizen waarin de kunstschatten van het Vaticaan te bezichtigen zijn. Deze collectie is in de loop der eeuwen ontstaan doordat pausen kunstwerken aankochten, lieten vervaardigen of veroverden. In de musea bevinden zich een aantal kunstwerken en ruimtes die tot icoon verworden zijn. De belangrijkste zijn: de Sixtijnse Kapel, de Laocoön-groep, de Kaartengalerij, de Stanza della Segnatura en de Vaticaanse Pinacotheek, een schilderijengalerij.






OPENLUCHTMUSEA


Middelheim openluchtmuseum in Antwerpen


Nood aan een combo natuur en cultuur? Dan is het Middelheim openluchtmuseum voor jou the place to be! Meer dan honderd jaar beeldende kunst kan je hier bekijken. En zeker niet van de minsten, want onder andere Ai WeiWei en Jan Fabre hebben hier installaties.


Domein Bokrijk
Genk (België)

Domein Bokrijk toont de geschiedenis van Oost- en West-Vlaanderen tussen de 17e eeuw en 1950. In ruim 140 authentieke gebouwen, waarvan je sommige kunt kennen uit de televisieserie De 5e Boog, maak je kennis met het Vlaanderen van vroeger. Het Openluchtmuseum is geopend van 26 maart tot en met 30 september.

 

Skansen
Stockholm (Zweden)

Dit 120 jaar oude openluchtmuseum behoort tot de oudste openluchtmusea ter wereld. Jaarlijks bezoeken ruim 1,3 miljoen mensen Skansen, dat zeer veel variatie kent en lastig te omschrijven is. In dit openluchtmuseum op het eiland Djurgården, in de Zweedse hoofdstad Stockholm, vind je onder andere typisch Zweedse gebouwen, maar ook de grootste sigaar ter wereld, en zelfs bruine beren, veelvraten en andere dieren die veel voorkomen in Zweden.





Vigelandpark
Oslo (Noorwegen)

Het Noorse Vigelandpark is officieel geen openluchtmuseum, maar in dit stadspark kun je wel ruim 200 beelden van de kunstenaar Gustav Vigeland bezichtigen. Blikvanger in het park is De Monoliet, een ruim 14 meter hoge zuil, waarop 121 menselijke figuren staan afgebeeld. In het park zelf is overigens wel een overdekt museum gevestigd, waar nog meer beelden van Vigeland te vinden zijn.







Frank Vereeken, ik denk, beleef en schep

Belgium

(c) frank vereeken