Frank Vereeken

HISTORIE

Mijn geschiedenis in onze geschiedenis

Geschiedenis Van Mechelen (wikipedia)  

 Geschiedenis van Dendermonde (wikipedia)    

 Websites over geschiedenis    

 Prijs beste website    

 Geschiedenis Belgie    

 Lerarenlinks    

 Nieuwe Geschiedenisboeken    

 tweedehandsboeken    

 

De ontdekking van mijn wereld

1.    Periodisering van de Geschiedenis
Ik ga al jaren uit van een 3-deling van de geschiedenis  (van Europa) waarbij ik de oudheid (tot het jaar 1000), de Middeleeuwen (tot het jaar 1800) en de Nieuwe Tijd (vanaf 1800) onderscheid.  Er is in de eerste plaats een grote kloof tussen de vroege- en late Middeleeuwen en een vroegmoderne tijd  (1500-1750) die veel Middeleeuwser is dan dat we denken.  De geschiedenis na de Franse in industriële revoluties zijn, denk ik, niet het echte  begin van de moderne tijd. Bovendien is alles wat voor 1800 ligt is misschien ook niet het premoderne of preindustriële verafgelegene! West-Europa heeft scharniermomenten gekend en die zijn voor mij van symbolisch-praktisch nut:
•    rond 1000: bevolkingsgroei (tot 1300) en later de economische revolutie met een zware tol in 1400 met epidemie en een halvering van de bevolkingsgroei die pas in 1700 weer op zijn vroeger peil zou komen. Het  succes van de purificatiedrang van de katharen als dreiging voor de kerk.
•    rond 1800: de mentaliteitsverandering van de Verlichting en de gevolgen van de industrialisatie, massacultuur en nationale staat.
Deze indeling levert een beter zicht op de wortels van onze Europeese cultuur die zich nog in de 12de eeuw noch in de Renaissance bevinden.
Anderzijds is mijn gevoel dat de Middeleeuwen, niet duister en grootser waren dan dat wat in de Renaissance of nadien werd gesteld.  De Middeleeuwen kenden moderne gevoelens, scepsis en ongeloof.  De vreemdheid van die tijd is het ontdekken waard op voorwaarde dat:
•    de Middeleeuwer niet als dom wordt versleten, dat ze iets te vertellen hebben, gezond verstand hadden en zochten naar rationele oplossingen om hun leven in te richten
•    wij niet vergeten dat we de constante vergelijking met het heden (eigen cultuur) moeten doen om het verschil te duiden
Dat de Middeleeuwer in een chaos en onmacht leefde blijkt ook uit het feit dat de echte macht niet lag in Rome, Parijs, Londen of Florence…maar in Bagdad, Cordoba, Delhie, Peking en Caïro. We waren dus als Europeanen zeker niet de meest ontwikkelden. Ik ben dus een product van de evolutie van deze drie periodes en in het bijzonder van de Verlichting.

2.    Mijn beleefde geschiedenis in een notendop

2.1.    De ‘lange negentiende eeuw’ als kenmerkend tijdvak tussen de Franse Revolutie (1789) en het begin van de Eerste Wereldoorlog (1914).
In deze eeuw ontwikkelt de wetenschap en technologie zich met rasse schreden, wat zorgt voor een materialistische levensbeschouwing en een geloof in de vooruitgang. De eeuw begint met de machtige Napoleon Bonaparte (1769-1821), één van de belangrijkste politieke leiders uit de moderne tijd. In 1799 pleegde hij een staatsgreep en in 1804 riep hij zichzelf uit tot keizer van Frankrijk. Als leider bezorgde hij Frankrijk een dominante positie in Europa. Na de mislukte veldtocht naar Rusland in 1812 viel de machtsbasis van Napoleon echter in elkaar. Eerst werd hij naar het eiland Elba verbannen, om vervolgens – na de Slag bij Waterloo in 1815 – naar Sint-Helena gestuurd te worden. Napoleons hervormingen zijn vandaag de dag nog steeds erg belangrijk.

Rijken & Pax Britannica
Na de Slag bij Waterloo eindigde het Franse keizerrijk samen met veel oude machten sneuvelden (het Spaanse-, Napoleontische-, Tweede Franse-, Chinese-, Heilige Roomse- en Mughal Rijk) en nieuwe machten die opkwamen (het Britse-, Russische-, Japanse-, Duitse- en Tweede Franse Koloniale Rijk en de groeiende macht van de Verenigde Staten). Desondanks wordt de negentiende eeuw gezien als een periode van relatieve vrede.
In de negentiende eeuw werden veel wetenschappelijke ontdekkingen en uitvindingen gedaan. Ontwikkelingen op het tal van gebieden legden de fundering voor de technologische ontwikkelingen in de twintigste eeuw en zorgden voor een enorme bevolkingsgroei. De Industriële Revolutie die al eerder was begonnen in Groot-Brittannië verspreidde zich naar Noord-Amerika, Japan en de rest van Europa en zorgde voor steeds meer kinderarbeid in fabrieken en mijnen. Met de komst van spoorwegen steeg de urbanisatiegraad tevens enorm.
Ze maakte ook kennis met liberalisme, socialisme & feminisme.
De kinderarbeid was mede te wijten aan het economisch liberalisme en het kapitalisme, waarin de overheid zich nauwelijks bemoeide met de economie (nachtwakersstaat) en alles draaide om winst. Als reactie op het liberalisme, het socialisme met zijn strijd voor sociale rechtvaardigheid. Strikte sociale normen wat betreft zedigheid en genderrollen tekenden het maatschappelijk leven. Ook Charles Darwin speelde een belangrijk rol in deze periode. In 1859 publiceerde hij zijn boek On the origin of species waarin hij zijn evolutietheorie uiteen zet. De religie was nog sterk geworteld in de steden en dorpen.
Nederland werd in deze eeuw een eenheidsstaat en de Belgische Opstand van 1830 leidde tot onafhankelijkheid van België. Het Europese revolutiejaar 1848 bracht veel onrust. Belgie creëerde in deze periode een parlementaire democratie die vandaag de dag nog steeds wordt gehandhaafd. Ons kolionale verleden begon en zou zich in een deel van de familie tonen.
Het cement werd ontdekt, synthetische kleurstoffen, margarine, bouiilonpoeder, uitwisselbare onderdelen, telegraaf, telefoon, spoorweg, posterijen en zelfs het briefgeheim deden hun intrede.
Aan het einde van deze reeks van gebeurtenissen werden mijn grootouders geboren en werden prompt geconfronteerd met een wereldoorlog.
De Eerste Wereldoorlog startte voor België op 4 augustus 1914 met het binnenvallen van Duitse troepen. Het lukte de Belgen alleen om de opmars van de Duitsers te vertragen, maar al in oktober moest het Belgische leger zich terugtrekken tot achter de IJzer.Er werd vooral Frans gesproken. Op 29 oktober 1914 zetten de Belgen de IJzervlakte onder water om de Duitsers tot stilstand te brengen, mijn grootvader vocht er in de loopgraven tijdens de vier jaar durende strijd. Koning Albert bleef in België maar de regering trok zich terug in Frankrijk. Van echt verzet was weinig sprake. Eind september 1918 begon het bevrijdingsoffensief waarna op 11 november de wapenstilstand werd gesloten, iets wat in mijn verleden heftig werd herdacht!
Bij het Verdrag van Versailles in 1919 werd de neutraliteitspositie van België opgeheven, mocht het een mandaat uitoefenen over Ruanda-Urundi en annexeerde het de Duitse gebieden Eupen, Malmedy en Sankt Vith, de zogenaamde Oostkantons. In de Eerste Wereldoorlog vluchtten grote aantallen Belgen. Hierop volgde voor mijn jongvolwassen grootouders een interbellum.
Na de Eerste Wereldoorlog vond België dat Nederland niet neutraal was geweest, omdat het Duitse troepen door Limburg had laten terugtrekken. Belgie eiste grond en het Antwerpen-Rijnkanaal zou worden gegraven, deels op Nederlands grondgebied en op Nederlandse kosten. Tot de Tweede Wereldoorlog zou de verhouding met België problematisch blijven door de niet gehouden belofte.
In 1919 werd het enkelvoudig algemeen kiesrecht ingevoerd, dat tot 1948 alleen voor mannen zou gelden. Er waren coalitieregeringen en in de periode van de wederopbouw na de Eerste Wereldoorlog tot het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam het zelfs vaak tot een samenwerkingsverband van de drie grote partijen. Andere partijen die zich in het interbellum manifesteerden waren het Vlaamsch Nationaal Verbond (VNV), dat steeds meer neigde naar het fascisme en het nationaal socialisme, en de Communistische Partij.Het herstel van de economie kwam pas na 1925 weer goed op gang. Tot die tijd zorgde met name het voortdurende waardeverlies van de frank voor economische malaise (een gevolg van de werreldwijde crisis). De gekozen devaluatie gaf de handel en de industrie sterke impulsen. Aan deze economische opgang kwam al snel een einde na de wereldcrisis in de jaren dertig. Pas na een tweede devaluatie van de frank in 1935 herstelde de economie zich weer. In de jaren tussen de beide wereldoorlogen werd ook de sociale wetgeving aangepakt en dat resulteerde onder andere in stakingsrecht (1921), een achturige werkdag (1921) en minimumloon (1936). België keerde terug naar een neutraliteitspolitiek maar kon niet voorkomen dat België in een volgende wereldoorlog terechtkwam. Mijn grootouders langs moederzszijde, getekend door deze tijdsgeest waren godsvruchtig, hardwerkend en genoten aanzien. Herman Willems was een binnenhuisarchitect en zijn vader de schilder van de Dendermondse school Adolf Willems. Mijn grootmoeder Delphine de Man was de dochter van een fabriekseigenaar dus bemiddeld en geletterd.  Deze mensen brachten mij een veilige woonomgeving, een onderdompeling in kunst en verbondenheid als grootfamilie. De grootouders langs vaderszijde brachten (iets meer veraf) een spel –en ontdekkingsruimte van het station.

   

2.2.    Tweede wereldoorlog  en de hoogconjunctuur(1932-1963)
Op 10 mei 1940 vielen de Duitse troepen zonder oorlogsverklaring België binnen en op 28 mei capituleerde België. Koning Leopold III bleef in België, maar de ministers weken uit naar Frankrijk en Londen. Het volledig bezette België kreeg ondertussen een militair bestuur. Na een aanvankelijk aarzelend begin breidde de van bij het begin ontstane verzetsbeweging zich na de winter van 1941 snel uit.De Belgische economie werd door de Duitsers ingezet in de oorlogsvoering en er kwam een verplichte arbeidsdienst. Bij de collaborerende partijen hoorde het VNV, en de sterk pro-Duitse Rex, Vlaamse SS en DeVlag. Na de geallieerde doorbraak vanuit Normandië werd Brussel op 3 september 1944 bevrijd en een paar weken later praktisch geheel België. Na een korte Duitse tegenaanval in het Ardennenoffensief was de oorlog voor België voorbij. Voor mijn ouders was deze periode er een van tegenstellingen: angst, onzekerheid, ontbereing, schaarste, geweld maar ook van spanning, fantasie, verbondenheid en spel. In een periode van 1945 tot pakweg eind jaren zestig was er heropbouw, groei, geloof in vooruitgang, veiligheid (no more war) maar ook politieke verschuiving:
•    partijen veranderen van naam, twee stromingen zijnde Vlaamse en Waalse
•    de koningskwestie en de schoolstrijd
•    Benelux en de europese Gemeenschap
•    Onafhankelijkheid van Congo
•    Taalproblemen en wetten
Wonenend in Dendermonde, een kleine provinciestad in Oost-Vlaanderen, kreeg ik een eerste heimat, een groot herenhuis waar ooit een advocaat huisde en na 1961 bevolkt werd door 3 gezinnen.

2.3.    De uitlopers van de tweede wereldoorlog (1963-1989)
Het tijdperk waarin ik ben geboren zijn de naweeën van de tweede wereldoorlog die in Midden- en Oost-Europa in 1989 tot een einde kwam. Mijn grootouders hebben geleefd in de uitlopers van de   en beleefden de eerste (grote) oorlog en de integratie van het  (multi-etnische) Habsburgse rijk, gevolgd door communisme en fascisme (nazisme). Dit heeft Europa sterk beïnvloed. De (nog actuele) hoop dat Europa niet meer in oorlogvoerende staten uiteen zal vallen en dat Europa zijn basis van het Westen kan vervullen heeft vrede gebracht (of een tijdelijk afwezigheid van conflicten).
Vanaf de jaren zestig kwamen de Belgen terecht in een hoogconjunctuur die na 1966 opnieuw de kop opstak. Dit gaf rust en groei, een voedingsbodem bij uitstek voor het stichten van een gezin. Ik ben dus een product  van de hoogconjunctuur.
In de jaren zeventig werden wij geconfronteerd door een internationale crisis en slachtoffer van de oude industrie die dringend werd gesaneerd.
De na-oorlogs groei vertraagde en na 1973 betekende dit het einde van de golden sixties (zuinigheidsbeginsel, schaarste).
Er waren politieke verschuivingen die een beweging op gang brachten:
•    Staatshervormingen
•    Gemeenschapsautonomie en gewesten
•    Migratie
Door reizen hebben we onze horizont kunnen verruimen en daar heb ik gretig van gebruik gemaakt om te documenteren via foto en geluidsopname.
Ook lezen verschafte mij een grotere kijk op de wereld die steeds ruimer werd dan mijn geboorteplaats.
De televisie nam een belangrijke plaats in naast de radio.
Op school brak deze vernieuwing ook door via het VSO, media, nieuwe richtingen. Ik doorliep gedurende (op één jaar bij de nonnen en één jaar in het Lyceum samen met zus) mijn hele loopbaan op dezelfde school.



2.4.    De jaren negentig, poel van verandering en vernieuwing  (1989-2015) gevolgd door de woelige jaren 2000.
Ondergrondse kernproeven, het aannemen van het kernstopverdrag
De Joegoslavische burgeroorlog en de Rwandese genocide leiden voor het eerst sinds 1945 tot het instellen van internationale tribunalen door de Verenigde Naties. Boris Jeltsin brengt in Russische federatie verniewing (grondwet en vrijheid) en het Gemenbest van Onafhankelijke staten is een feit.
Er waren de spanningen in iran en de strubbelingen in Tsjetsjenië.
We krijgen de Duitse hereniging en de economische problemen aldaar.
In Italie vinden we eveneens onstabiliteit.

In  Zuid-Afrika komt Mandela vrij en door het ontbreken van een Koude oorlog kunnen Afrikaanse dictaturen  Oost en West niet meer zo makkelijk tegen elkaar uitspelen.  Er komt een democratiseringsgolf in Afrika.
In het Midden-oosten zien we de golfoorlog (90-91) met de inval in Irak in Koeweit. Er volgt oorlog, opstand van de Koerden.
Tijdens onze huwelijksreis mochten we de onlusten in Egypte aanschouwen (92-97).
In Azie worden communisten verdreven in Afghanistan wat anarchie oplevert en de Taliban. Niet te vergeten de onlusten in India en Pakistan (atoombom).
In Amerika valt Bil Clinton op en de problemen in Venuzuela (Chavez) en Peru (guerillia).
We ontdekken aids, Viagra, Prozak, genetische manipulatie en de gekkekoeienziekte.
In de muziek doet de digitale revolutie zich kennen via dance maar ook Nirvana en andere genres steken (als tegenhanger) de kop op.
De computer verschijnt overal en er staat Microsoft op nl. Windows, internet (World Wide Web), als militair Arpanet geboren, wordt een publiek verhaal via explorer. We ontdekken e-mail en zoekmachines. De GSM is zijn opmars als standaard bezig de wereld te veroveren.
Economisch gaat Europa over naar het kapitalisme (lage lonen, bedrijfsverplaatsing naar oost-Europa en Azië)
Het einde van de Koude Oorlog en de daaruit volgende hegemonie van het westen onder aanvoering van de Verenigde Staten geeft velen het idee dat ideologische conflicten en permanente oorlogsdreiging voorgoed tot het verleden behoren.De wereld werd vervangen door een wereld  waarin een beperkte mate van anarchi heerst. De politieke elite heeft de indruk dat ze de wereld ontwerpen en besturen maar er is niemand die dat eigenlijk doet. Deze groepen van mensen hebben die controle niet meer.  De Amerikaanse dominantie die de naoorlogse periode schraagde is niet meer. We zijn aanbeland in een post-imperilaistische periode met chaos als “leitmotiv”. De domininatie van de Sovjet-Unie, nadien, zet de tweede wereldoorlog als het ware verder. Rusland  (en het Midden-Oosten) leefde afgescheiden van Europa gedurende al die jaren en ik zie nu dat die oude geografische orde zich opnieuw manifesteert.  Europa, verzwakt van binnenuit, staat voor een grote uitdaging. En dank maar niet dat  het (neo-)imperialistische gedachtengeod van de grote rijken niet meer bestaat! Ik zie de verenigde naties of andere entiteiten de functie van “groot rijk” graag zouden opnemen om een orde te scheppen over onze aardbol.   Amerika is geen supermacht meer maar wel onmisbaar. De technologie is geen monoplie meer van hen. Volgens mij zijn al de historische conflicten per definitie natuurlijk en we kunnenn (zo lijkt) de wereld niet besturen naar de regels van de verlichting (door de illusie van een welvaartstaat en een europese munt).  Ik merk nu nationalisme en ‘etnische gedachten’ van weleer dat de kop, opsteekt. Europa heeft een rol te spelen als het leert opgaan met de logica van Rusland, het Midden-Oosten en Afrika.
In het laatste kwart van de 20e eeuw werd in ons land
•    geteiserd door crisis (dioxinecrisis, fianciële crisis, CCC, Augustaschandaal)
•    hertekend door  staatshervorming (federale staat met drie gewesten), instabiliteit en regeringsproblemen
•    getekend door ingrijpende gebeurtenissen (Kosovocrisis, Congo, Dutroux, treinrampenovervallen en moorden)
•    Monoplievorm (Belgacom)
Na de jaren negentig loop ik tot ongeveer 2009 hand in hand met nieuwe gebeurtenissen en ontwikkelingen.
Aanslagen in Amerika (11/9/2001) en een strijd (in het raam van botsende samenlevingen) tegen terrorisme met als gevolg oorlog in Afghanistan (Taliban). Voorts de Irakoorlog (’03) waarbij met de nodige voorwendsels Amerika binnenvalt.
We zien in Azie, China als industriële reus met zijn olympische spelen, twisten in Sri Lanka en Bali.
Het Midden-Oosten (opnieuw) met een Israëlisch-Libanese oorlog (‘06), een uitgelokte tweede intifada in Israël en dan (na verkiezing)  strijd van P.L.O en Hamas na een terugtrekking van Israël uit Gaza.
In iran is er een machtswissel die weinig goeds voorspelt (atoomonderozek).
Onrust in Latijns-Amerika (Chavez) en de Mexicaanse drugsoorlog.
De invoering van de euromunt, de uitbreiding van de unie, een zwakke grondwet t.t.z. het verdrag van Lissabon.
In Frankrijk breken er rellen uit na het hoofddoekenverbod.
Niemand vind een oplossing voor de problemen die globalisering teweegbrengt.
Poetin sticht een Russische autocratie.
In Belgie zien we de snel-Belgwet en het migratieprobleem wordt groter net als de partij die er zijn programma van maakt.
Economisch gaat het niet goed meer, de internetzeepbel ontploft, in Ijsland ontstaat een bankencrisis en landen voeren een depositogarnatie in. Overal duiken er fraudegvallen op met grote bedrijven (vb. Lernout & hauspie).
De kredietcrisis van 2007 (VSA, Lehman Brothers) schept een crisis in Europa. De oleiprijzen stijgen. We ondervinden hier als gezin de gevolgen van!
Er is ook innovatie: spaarlampen, electrische auto’s, digitale camera, e-boeken, plasmaschermen, Wikipedia, cameratoeziche en privacyproblemen.
Voorts zijn er epidemieën (vogelgriep, SARS, Mexicaanse griep), rookverbod, botox, plastische chirurgie.
Wat me treft is ook de ontlezing van de jeugd en de overrompeling van de dictatuur van game, digitaal vertier en (asociale) ‘social media’. Recreatie is een industrie geworden en reizen is poepsimpel.
De dagelijkse files worden langer en het milieu is er slecht aan toe

 







Frank Vereeken, ik denk, beleef en schep

Belgium

(c) frank vereeken