Frank Vereeken

Culinaire Leesvoer

Mijn culinaire evolutie


Bibliografie bij homo culinaris

  •    Abramson, Julia, Food culture in France (Greenwood Press, Westport en Londen 2007) -(Franse eetcultuur)
•    Albala, Ken, (ed.), A Cultural History of Food in the Renaissance (Bloomsbury, Londen ea. 2012) - (Geschiedenis – Renaissance)
•    Albala, Ken (ed.), The Food History Reader. Primary Sources (Bloomsbury, Londen ea. 2014). -(Geschiedenis: aantal voorbeelden van primaire bronnen)
•    Allan, Gary, Herbs. A Global History (The Edible Series, Londen 2012)
(Geschiedenis van kruiden)
•    Anoniem, A Baghdad cookery book (Prospect Books, Totnes 2005).
(Geschiedenis, vertaling van een 13e eeuws Arabisch kookboek)
•    Anoniem, The good wife’s guide (Le ménagier de Paris) (Deze uitgave: Cornell University Press, Ithaca en Londen 2009, origineel 1393). - (Geschiedenis, Middeleeuws werk hoe een huisvrouw zich moet gedragen, recepten)
•    Anoniem, Turkish cookery book (De Kan, Amsterdam 1996). - (Geschiedenis, recepten uit het ‘Heiligdom der koks’, kookvoorschriften uit 1260)
•    Anoniem, De volmaakte Hollandse keuken meid (Deze uitgave: A.W. Sijthoff, Leiden, 1965, origineel in 1761). (Geschiedenis, handboek voor het huishouden uit de 18e eeuw, recepten)
•    Anoniem, Nieuwe vaderlandsche kookkunst (Johannes Allart, Amsterdam 1797)
(Geschiedenis, 18e eeuw – recepten)
•    Anoniem, Vereenigingen van huisvrouwen in N.O.Indië, Menu’s en recepten (Batavia 1934, deze druk 1992) - (Geschiedenis-Indonesië – recepten)
•    Artusi, Pellegrino, La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Giunti Marzocco, Florence 1991, 111de druk, facsimile van de 1ste druk uit 1891). (Geschiedenis, Italiaanse keuken en achtergronden, recepten) 
•    Baretta, J.W. e.a., Handboek voor de slager (Universum, Amsterdam 1955).
Bentley (ed.), A Cultural History of Food in the Modern Age (Bloomsbury, Londen ea. 2012) - (Geschiedenis – 20e eeuw)
•    Berg, Joop van der, Ajoh dan neem… néém.. De Indische rijsttafel (Museumdiner, 2001). (Geschiedenis van de rijsttafel)
•    Bernage, Berthe, Convenances et bonnes manières (Editions Gautier Languereau, Parijs 1949). - (Geschiedenis, Franse etiquette jaren 40)
•    Bertelsen, D., Cynthia, Mushroom. A Global History (The Edible Series, Londen 2013).
(Geschiedenis – paddenstoelen)
•    Bocuse, Paul, De nieuwe Franse keuken (Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht 1994).
(Basiswerk )
•    Bocuse, Paul, De ware keuken van Frankrijk (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen 1994). (Franse keuken en achtergronden, per regio)
•    Bottéro, Jean, The oldest cuisine in the world, cooking in Mesopotamia (University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004).  (Geschiedenis-Mesopotamië)
•    Bremzen, Anya von, Mastering the Art of Soviet Cooking. A Memoir of Food and Longing (Doubleday, Londen ea. 2013) - (Geschiedenis – Sovjet Unie)
•    Brillat-Savarin, Jean-Anthelme, Physiologie du goût (Deze uitgave: Librairie Gustave Adam, 1948, origineel in 1825). (Klassiek werk over smaak) 
•    Bruegel, Martin (ed.), A Cultural History of Food in the Age of Empire (Bloomsbury, Londen ea. 2012) - (Geschiedenis – 19e eeuw)
•    Cabourdin, Guy, Le sel et son histoire (Publications université Nancy II 1981) (Geschiedenis-zout)
•    Cambornac, Michel, Plantes et jardins du Moyen Age (Hartmann éditions 1998).
(Geschiedenis-Middeleeuwen, planten en kruiden)
•    Capatti, Alberto en Massimo Montanari, Italian cuisine, a cultural history (Colombia University Press, New York 2003). (Geschiedenis-Italiaans) 
•    Centre de recherches sur l’évolution de la vie rurale, Histoire et géographie des fromages (Actes du Colloque de Géographie historique, Caen, 1985)
(Geschiedenis kaas)
•    Claflin, Kyri W., en Peter Scholliers, Writing food history, a global perspective (Berg, Londen-New York 2012) - (overzicht van culinaire geschiedschrijving, in welk boek vind je wat?)
•    Collingham, Lizzie, Curry, a tale of cooks and conquerors (Vintage books, Londen 2006). (Geschiedenis-India, recepten)
•    Curnonsky (geselecteerd), Recettes des provinces de France (deze uitgave: Les Productions, Parijs 1962, oorspronkelijk 1930). - (Geschiedenis, recepten-Frankrijk, per regio)
•    Dalby, Andrew en Sally Grainger, De keuken van Odysseus (Anthos, Amsterdam 2000).
(Geschiedenis-Oudheid, Griekse en Romeinse keuken, met recepten)
•    Dalby, Andrew, Cheese, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-kaas)
•    Darenne, Emile en Emile Duval, Traité de patisserie moderne, guide du patissier-traiteur (M. Duval, Parijs 1909). (Geschiedenis, klassiek werk voor patissiers en traiteurs)
•    David, Elizabeth, An omelette and a glass of wine (Elisabeth Sifton Books, New York 1984, eerste druk in 1952). (Culinair tijdsbeeld van Engeland na de oorlog) Nederlandse vertaling: Een omelet en een glas wijn ( Skepter, Bussum 2002).
•    David, Elizabeth, French provincial cooking (Penguin Books, Londen etc. 1964).
(Klassiek werk, Franse keuken jaren ’60). Nederlandse vertaling: De keuken van de Franse provincies (Het Spectrum, Utrecht 2002).
•    David, Elizabeth, Italian food (Deze uitgave: Penguin Books, Londen etc. 1989, origineel 1954). - (Klassiek werk, Italiaanse keuken jaren ’50),  Nederlandse vertaling: De authentieke keuken van Italië (Het Spectrum, Utrecht 2004).
•    Davidow, Claire S. en Ann Goodman, Pennsylvania Dutch cookbook of fine old recipes (Culinary Art Books, Gettysburg 1987). (Keuken van de Duitse settlers in Amerika)
•    Dubois, Diana, Wittebrood in rode wijn, leven en eten van Desiderius Erasmus (Dubois, Rotterdam 2006). (Geschiedenis-15e en 16e eeuw, aan de hand van het leven van Erasmus, recepten)
•    Dumay, Raymond, Le rat et l’abeille, court traité de gastronomie préhistorique (Phébus, Parijs 1997) (Geschiedenis-prehistorie)
•    Erdkamp, Paul (ed.) A Cultural History of Food in Antiquity (Bloomsbury, Londen ea. 2012)- (Geschiedenis-Oudheid)
•    Escoffier, Auguste, Ma cuisine, Escoffier voor iedereen (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2010, origineel in 1902). - (Klassiek kookboek van de Franse keuken)
•    Escoffier, Auguste, Het kookboek van de klassieke keuken (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2001, origineel in 1903). (Standaardwerk, recepten-Frankrijk)
•    Ferguson, Priscilla Parkhurst, Accounting for taste, the triumph of French cuisine (The University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004). (Geschiedenis-Frankrijk) 
•    Fernández-Armesto, Filipe, Food, a history (Pan Books, London 2002).
(Geschiedenis-algemeen)
•    Fernández-Armesto, Near a thousand tables: a history of food (Free Press, New York 2004).- (Geschiedenis) Beschikbaar op google.books
•    Ferniot, Vincent, Trésors du terroir (Stock, Parijs 1996). -(Franse eetcultuur, in regio’s)
•    Ferrières, Madeleine, Histoire des peurs alimentaires (Éditions du Seuil, Parijs 2002) (Geschiedenis/Over angst voor bepaald eten, taboe’s etc.)
•    Ferrières, Madeleine, Nourritures canailles (Éditions du Seuil, Parijs 2007) (Geschiedenis- Franse volk)
•    Flower, Barbara en Elisabeth Rosenbaum, The Roman cookery book, a critical translation of the art of cooking by Apicius (Harrap London 1958).
(Geschiedenis-Oudheid, recepten)
•    Fraser, Evan D.G. en Andrew Rimas, Empires of food, feast, famine and the rise and fall of civilizations (Arrow Books, Londen 2011). (Geschiedenis, maatschappijkritiek, duurzaamheid)
•    Freedman, Paul, Food, the history of taste, (University of California Press, Berkeley and Los Angeles 2007)
•    Glerum, Jan Pieter, Aan tafel, antieke culinaire gebruiksvoorwerpen, tien eeuwen eetgewoontes, koken en tafelen (Tition, Baarn 1997). (Geschiedenis-Nederland, vanaf de Middeleeuwen)
•    Gouffé, Jules, Le livre de cuisine (Librairie Hachette, Parijs 1888). (Klassiek werk over de Franse keuken)
•    Grant, Mark, Roman Cooker, ancient recipes for modern kitchens (Serif, London 1999).
(Geschiedenis-Oudheid, recepten)
•    Gringoire, Th. en L. Saulnier, Le répertoire de la cuisine (Londen 1914, deze uitgave Flammarion, Parijs 1986). (Geschiedenis, lexicon voor koks, recepten in telegramvorm)
•    Heijeres, M.J., Het geheim van den worstmaker (1936)
Heinzelmann, Ursula, Beyond Bratwurst, A History of Food in Germany (Reaktion Books, Londen 2014)
•    Heller, B., Secrets of meat curing and sausage making (Heller, Chicago 1922).
Helstosky, Carol, Pizza, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-pizza)
•    Hemker, H.C., geannoteerd door R. Hemker, Fin de siècle patisserie (Het Patrys, Amsterdam 2015). (Receptenschrift van banketbakker uit 1898-1899).
•    Holthausen, Henriëtte, Meisje kun je koken? (J. B. Wolters, Groningen 1961). (Koken jaren 60, recepten)
•    Huisken, Alma, De aardappel, alles over de pieper, met vele recepten (Contact, Amsterdam en Antwerpen 1998). (Geschiedenis, productinformatie-aardappel, recepten)
•    Laudan, Rachel, Cuisine & Empire, cooking in world history (University of California Press, Berkeley 2013). (Geschiedenis)
•    Janik, Erika, Apple, a global history (The edible series, Londen 2011). (Geschiedenis, productinformatie-appel)
•    Ju Lin, Hsiang, Slippery Noodles. A Cultural History of China (Prospect Books, Londen 2015) - (Geschiedenis – China)
•    Korsmeyer, Carolyn (ed.), The taste culture reader, experiencing food and drink (Berg, Oxford en New York, 2005). (Bundel over smaak door de geschiedenis en in verschillende culturen)
•    Jones, Martin, Feast, Why humans share food (Oxford University Press, New York 2007). - (Geschiedenis, ontwikkeling van de maaltijd als ritueel)
•    Ketcham Wheaton, Barbara, De smaak van het verleden, de Franse keuken van 1300 tot 1789 (Bert Bakker, Amsterdam 1988)
•    Kelly, Ian, Cooking for kings, Antonin Carême, the life of the first celebrated chef (Walker & Company, New York 2003). (Geschiedenis-biografie over Antonin Carême (1784-1833), recepten)
•    Kruyff, Lizet en Jonneke Krans, Mozarts Menu (Pereboom, Amsterdam 2006)
(Geschiedenis-eetcultuur eind 18e eeuw)
•    Kümin, Beat (ed.), A Cultural History of Food in the Early Modern Age (Bloomsbury, Londen ea. 2012) - (Geschiedenis-17e/18e eeuw)
•    Kurlansky, Mark, Salt, a world history (Vintage, Londen etc. 2003).
(Geschiedenis-zout) 
•    Malaguzzi, Silvia, Eten en drinken (Ludion, Gent, 2007). (Geschiedenis aan de hand van schilderijen)
•    Mazille, La, De goede keuken van de Périgord (Babel boeken gastronomie, 2004, oorspronkelijke uitgave 1929). (Geschiedenis-Périgordine keuken en achtergronden)
•    Meerman, Jacques, 1001 Koks, over de Arabische invloed op de Europese keuken (Mets & Schilt, Amsterdam 2005). (Geschiedenis-Arabische invloed in Europa)
•    Mennell, Stephen, Smaken verschillen, eetcultuur in Engeland en Frankrijk, vanaf de middeleeuwen tot nu (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1989).
(Geschiedenis-Engeland en Frankrijk)
•    Mesplède, Jean-François, Eugénie Brazier, un héritage gourmand (Page d’Ecriture, Lyon 2001). (Geschiedenis-Lyonese keuken, over ‘mère’ Brazier)
•    Molochovets, Jelena, Een geschenk voor de jonge huisvrouw, het klassieke Russische kookboek (Deze uitgave: Jan Mets, Amsterdam 1995, origineel in 1861). (Russische keuken en achtergronden)
•    Montanari, Massimo, A Cultural History of Food in the Medieval Age (Bloomsbury, Londen 2015). - (Geschiedenis – middeleeuwen)
•    Montanari, Massimo, Italian identity in the kitchen, or Food and the Nation (Columbia University Press, New York 2010)
•    Muusers, Christianne, Pauwen en Pasteien, een middeleeuwse maaltijd, de originele recepten en bewerkingen (Coquinaria, Hilversum 2003). - (Geschiedenis-Middeleeuwen, recepten)
•    O’Connor, The Never-Ending Feast. The Antropology and Archeology of Feasting (Bloomsbury, Londen ea 2015)
(Geschiedenis/antropologie/archeologie van feesten in Europa, Midden-Oosten en Verre Oosten)
•    Parasecoli, Fabio, Al Dente, A history of Food in Italy (Reaktion Books, Londen, 2014).
•    Quellier, François, La table des Français, une histoire culturelle (XVe-XIXe siècle), (Presses Universitaires de Rennes/Presses Universitaires François Rabelais, Rennes/Tours 2007)
•    Het Rijk der vrouwen, De goede keuken, compleet culinair handboek (Helios/Teleboek, Antwerpen). Deel 1 t/m 6. - (Basiskookboek voor de Belgische keuken)
•    Roberts, Jonathan, Cabbages and kings, the origins of fruit & vegetables (HarperCollins, Londen 2001). (Geschiedenis-groente en fruit)
•    Rowley, Anthony, À table! La fête gastronomique (Découvertes Gallimard, 2004).
(Geschiedenis-Frankrijk, feesten)
•    Rousseaux, Eric, Le goret, la truie et les petis cochons (Geste Editions,La Crèche 2004)
(Geschiedenis-varkenshouderij door de eeuwen heen)
•    Rubel, William, Bread, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-brood)
•    Scappi, Barolomeo, Koken voor kardinalen, het kookboek van de Renaissance (vertaald door Ike Cialona) (Athenaeum, Amsterdam 2015)- (Geschiedenis, Renaissance)
•    Scheepmaker, Anne, Koken voor Napoleon (BZZTöH, ‘s-Gravanhage 1989).
(Geschiedenis, culinaire voorkeuren van historische figuren, recepten)
•    Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)
•    Silvani, Paul, Cuisine Corse d’antan (Albiana, Ajaccio 2005).
(Geschiedenis-Corsicaanse keuken en achtergronden)
•    Sing, Phia, Traditional recipes of Laos (Deze uitgave: Prospect Books, Devon 2000, origineel 1981). (Geschiedenis-Laotiaanse keuken en achtergronden)
•    Smith, Andrew F., Potato, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-aardappel)
•    Tebben, Maryann, Sauces. A Global History (The Edible Series, Londen 2014).
(Geschiedenis van sauzen)
•    Varriano, John, Taste and temptations, food and art in Renaissance Italy (University of California Press, Berkeley etc. 2009).
(Geschiedenis-Italië, Renaissance)
•    Velten, Hannah, Milk, a global history (The edible series, Londen 2010). (Geschiedenis, productinformatie-melk)
•    Verhoeven, Carolien (ed.), Alleen de geur blijft hangen, herinneringen aan een eetmoment (Migg Media Producties, Sneek en Culinair historisch kookmuseum De Vleer, Appelscha 2007). (Geschiedenis-Nederland, recepten)
•    Villiers, S.J.A. de, Kook en geniet (Deze uitgave: Human & Rousseau, Kaapstad en Johannesburg 1996, origineel in 1951). (Geschiedenis-Zuid-Afrikaanse keuken en achtergronden)
•    Wannée, C.J., Kookboek van de Amsterdamse huishoudschool (H.J.W. Becht, Amsterdam 1916, 4e druk). - (Koken begin 20e eeuw-Nederlands, recepten)
•    Werumeus Buning, J.W.F., 100 avonturen met een pollepel (H.J.W. Becht, Amsterdam 1939). (Geschiedenis, koken jaren 50, recepten)
•    Wiersma, Anja, Thee voor dummies (Pearson 2013) - (Geschiedenis, cultuur, gebruik van thee)
•    Wilk, Richard, Home cooking in the global village, Caribbean food from Buccaneers to ecotourists(Berg, Oxford en New York 2006). - (Geschiedenis-ontstaan en ‘uitvinding’ nationale keukens)
•    Willebrands, Marleen, De eerlijke keuken anno 1785 (Mooi Limburgs Boekenfonds 2008) - (Geschiedenis-Limburg, recepten)
•    Wittop Koning, Martine, Eenvoudige recepten (Nijgh & van Ditmar, Rotterdam 1944).
•    Wrangham, Richard, Koken, over de oorsprong van de mens (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2009). (Impact van vuur/koken op de geschiedenis van de mens).
•    Wright, Clifford A., A Mediterranean feast, the story of the birth of the celebrated cuisines of the Mediterranean, from the merchants of Venice tot the Barbary Corsairs (William Morrow and Company, New York 1999).
(Geschiedenis-Middellands Zeegebied)
•    Young Lee, Paula, Game. A Global History (The Edible Series, Londen 2013)
(Geschiedenis van wild)













SPECIFIEK

BELGIE STREEKGERECHTEN
•    Gelderen, Chantal van, Het lekkerste uit Wallonië, op zoek naar uitzonderlijke streekproducten van de Waalse regio (La Renaissance du Livre, Tournai 2000).
(Waalse keuken en achtergronden)
•    Remoortere, Julien van, Ippa’s streekgerechten Gids voor België (Lannoo, Tielt 1995).
•    Het Rijk der vrouwen, De goede keuken, compleet culinair handboek (Helios/Teleboek, Antwerpen en Amsterdam 1977). Deel 1 t/m 6.
•    De streekkeukens van Europa: België – West-Vlaanderen, Ardennen en Vlaams-Brabant (Albert Heijn-Media Partners, 2001)
•    De nieuwe Belgische keukenmeid (Antwerpen 1840)
•    De Belgische keukenmeid (Gent diverse drukken 1859 - 1941)
•    Keuken boek (C. A. Serrure - Gent 1872)
•    De keukenmeid der werklieden (E. Deveux - Gent 1890)
•    De gids der jonge huishoudster (Van Gehuchten - Lier 1877/1893)
•    Burgelijk keukenboek (Lichtervelde diverse drukken 1898 - 1930)
•    De degelijke huisvrouw (M. du Caju - Gent diverse drukken 1891 - 1920)
•    De jonge huishoudster (M. du Caju - Gent diverse drukken 1898 - 1921)
•    Handboek van huishoudkunde (A. Vromat - Namen 1899)
•    De smakelijke volkskeuken (I. Snoeck-Van Haute - Gent diverse drukken 1917 - 1948)
•    Ons kookboek (Boerenbond Leuven diverse drukken 1925- heden)
•    Oorlogs kookboek (A. Geurts - Maaseik 1940)


OOSTEN
•    Hom, Ken, De Chinese familiekeuken, culinaire memoires (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2000). (Chinese keuken en achtergronden)
•    Ju Lin, Hsiang, Slippery Noodles. A Cultural History of China (Prospect Books, Londen 2015)- (Geschiedenis – China)
•    Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)
•    Collingham, Lizzie, Curry, a tale of cooks and conquerors (Vintage books, Londen 2006). - (Geschiedenis-India, recepten) Beschikbaar op google.books
•    Jaffrey, Madhur, Easy curry (Fontaine uitgevers, Hilversum 2011).
•    Jaffrey, Madhur, De vele smaken van de Indiase keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1996).
•    Panjabi, Camellia, Curries, 50 verleidelijke recepten uit India (Schuyt & co, Haarlem 2000).
•    Taylor Sen, Colleen, Curry, a global history (The edible series, Londen 2011). - (Geschiedenis-curry’s)
•    Barber, Kimiko en Hiroki Takemura, Sushi, standaardwerk voor beginners en gevorderden (Het Spectrum, Utrecht 2002). (Technieken-sushi)
•    Beddington, Jean, e.a., Retour Japan, zoektocht naar culinaire schoonheid (Tirion, Baarn 2001).
•    Oshima, Akira, e.a., Yamazato, de kaiseki keuken, Hotel Okura Amsterdam (Stichting kunstboek, Oostkamp 2003). (Japanse keuken en achtergronden aan de hand van Hotel Okura in Amsterdam)
•    Hellon, John, The blue elephant kookboek, topgastronomie uit Thailand (Schuyt & co, Haarlem 2003).
•    Lonely planet, World food Thailand (Lonely planet, Victoria 2000).
(Culinaire reisgids Thailand)
•    Siok Lan, Kwee, De Thaise keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 2000).
•    Thompson, David, Thai food (Pavilion, Londen 2002).
•    Choi, Trieu Thi en Marcel Isaak, Culinaire reisbibliotheek Vietnam, oorspronkelijke recepten uit het hart van Indochina (Periplus, Alphen aan den Rijn 1997).
(Vietnamese keuken en achtergronden)
•    Engel, David H. en Suchard Phummai, A field guide to tropical plants of Asia (Times editions, Singapore 2000). (Productinformatie, Aziatische planten)
•    Freeman, Michael, Ricelands, the world of South-east Asian food (Reaktion books, Londen 2008).
•    Sing, Phia, Traditional recipes of Laos (Deze uitgave: Prospect Books, Devon 2000, origineel 1981).
(Geschiedenis-Laotiaanse keuken en achtergronden)
•    VinhAnh Nguyen, Ana, Cooking with Ana, Vietnamese cuisine (Ho Chi Minh city general publishing house, 2004). (Vietnamese keuken en achtergronden)

SPANJE en PORTUGAL
•    Calera, Ana María, Cocina Andaluza (Everest, Madrid e.a. 1995).
(Andalusische keuken en achtergronden)
•    Comelade, Eliane Thibaut, La cuisine catalane (Jaques Lanore, Malakoff 2003).
(Catalaanse keuken en achtergronden)
•    Culinaria España, Spaanse specialiteiten (Könemann, Keulen 1999).
•    Fàbrega, Jaume, La cuina Gironina (Graffiti, Barcelona 1985).
(Catalaanse keuken van Girona en achtergronden)
•    Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Spanje (Van Dishoeck, Houten 2008).
(Culinaire vertaalgids Sp-NL en NL-Sp, en Catalaans-NL en NL-Catalaans)
•    Kleyn, Onno, Reiskookboek Spanje (Spectrum, Utrecht 2007).
(Spaanse recepten voor op vakantie)
•    Lladonosa i Giró, Josep, El gran llibre de la cuina Catalana (Empúries, Barcelona 1991).
(Catalaanse keuken en achtergronden)
•    Lonely planet, World food Spain (Lonely planet, Victoria 2000).
(Culinaire reisgids Spanje)
•    Mendel, Janet, Cooking in Spain (Mirador, Fuengirola 1996).
•    Ortega, Simone en Inés, 1080 recepten (Van Dishoeck, Houten 2008).
(Spaanse keuken en achtergronden)
•    Sánchez Araña, Vicente, Cocina Canaria (Everest, Madrid e.a. 1993).
(Canarische keuken en achtergronden)
•    Anderson, Jean, The food of Portugal (Hearst Books, New York 1994).
•    Cardoso, Zita, Segredos de cozinha Madeira e Porto Santo (Arguim, Madeira)
(Keuken van Madeira en Porto Santo)
•    Robertson, Carol, Portugese cooking, the authentic and robust cuisine of Portugal (North Atlantic Books, Berkeley 1993).
•    Vieira, Edite, The taste of Portugal (Robinson, Londen 1989).


MIDDEN OOSTEN
•    Basan, Ghillie, De keuken van het Midden-Oosten (Bosch & Keuning, Baarn 2001).
•    Bottéro, Jean, The oldest cuisine in the world, cooking in Mesopotamia (University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004).
(Geschiedenis-Mesopotamië)
•    El-Kareh, Rudolf, Le mezzé libanais, l’art de la table festive (Sindbab 1998).
(Libanese keuken en achtergronden)
•    Helou, Anissa, Lebanese cuisine (St. Martin’s Griffin, New York 1994).
(Libanese keuken en achtergronden)
•    Karsenty, Irène et Lucienne, Cuisine pied-noir (Deze uitgave: Denoël, Parijs 2001, origineel in 1974). - (Frans-Algerijnse keuken en achtergronden)
•    Lagunaoui, Brahim, De Marokkaanse keuken (BZZtôh, ‘s-Gravenhage 1995).
•    Moor, Janny de, Groot Arabisch kookboek, de keuken van 1001 nacht (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1998). - (Arabische keuken en achtergronden)
•    Roden, Claudia, De keuken van het Midden-Oosten (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1995).
•    Saberi, Helen, Noesje Djaan, De Afghaanse keuken (Pereboom, Bussum 2003).
(Afghaanse keuken en achtergronden)
•    Tol, Merijn en Nadia Zerouali, Arabia, onze culinaire reis (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2008). - (Keuken en achtergronden Midden-Oosten/Middellands Zeegebied)
•    Tol, Merijn en Nadia Zerouali, Bismilla Arabia  (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2010).
(Keuken en achtergronden Midden-Oosten/Middellands Zeegebied)
•    Zeitoun, Edmond, 250 recettes de cuisine Tunisienne (Jaques Grancher, Parijs 1977).
(Tunesische keuken en achtergronden)

OOST-EUROPA,  RUSLAND en TURKIJE

•    Chamberlain, Lesley, Oost-Europees koken, een grote verzameling traditionele recepten, van de Oostzee tot de Zwarte Zee (De Lantaarn, Amsterdam 1999).
•    Filipovà, Lea, Czech cookery (Slovart Publishing, Praag 2000).
(Tsjechische keuken en achtergronden)
•    Imbrasiené, Biruté, Lithuanian traditional foods (Baltos Lankos, 1998).
(Litouwse keuken en achtergronden)
•    Pininska, Mary, The Polish kitchen (Grub Street, Londen 2000).
(Poolse keuken en achtergronden)
•    Bremzen, Anya von, Mastering the Art of Soviet Cooking. A Memoir of Food and Longing (Doubleday, Londen ea. 2013) - (Geschiedenis – Sovjet Unie)
•    Moerman, Simone en Ramaz Kalmakhelidze, Georgisch tafelen (Uitgeverij Pereboom, Bussum 2007). - (Georgische keuken en achtergronden)
•    Molochovets, Jelena, Een geschenk voor de jonge huisvrouw, het klassieke Russische kookboek (Deze uitgave: Jan Mets, Amsterdam 1995, origineel in 1861). - (Russische keuken en achtergronden)
•    Malouf, Greg en Lucy, Turquoise, een culinaire reis door Turkije (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2006).
•    Robertson, Carol, De Turkse keuken (BZZTôH, ‘s-Gravenhage 1998).
UK
•    Mennell, Stephen, Smaken verschillen, eetcultuur in Engeland en Frankrijk, vanaf de middeleeuwen tot nu (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1989). - (Geschiedenis-Engeland en Frankrijk)


DUITSLAND
•    Culinaria Duitsland (Könemann, Keulen 2007). - (Duitse keuken en achtergronden)


FRANCE
•    Abramson, Julia, Food culture in France (Greenwood Press, Westport en Londen 2007). - (Franse eetcultuur) Beschikbaar op google.books
•    Arnaud, Carline, À la découverte de l’escargot, recettes d’hier et d’aujourd’hui des grands chefs français (Die, Parijs 2000). (Productinformatie, slakken, recepten)
•    Bellet, Sam e.a., Cuisine et paysages de Picardie, Aisne-Oise-Somme (Du Quesne, Marq-en-Baroeul, 1996). - (Picardische keuken en achtergronden, foto’s)
•    Bernage, Berthe, Convenances et bonnes manières (Editions Gautier Languereau, Parijs 1949). - (Geschiedenis, Franse etiquette jaren 40)
•    Biehn, Michel, Le cahier de recettes provençales (Flammarion, Parijs 1994). - Provençaalse keuken en achtergronden)
Nederlandse vertaling: Het goede leven in de Provence (Kosmos-Z&K, Utrecht en Antwerpen 1994).
•    Blanchet, Philippe en Claude Favrat, Dictionnaire de la cuisine de Provence (Editions Bonneton, Parijs 1994). - (Woordenboek van de Provençaalse keuken)
•    Brunet, Dominique, Travaux pratiques de cuisine (BPI, Parijs 1984).
(Kooktechnieken)
•    Charpentier, Marolyn, La France gourmande, een culinaire rondreis langs Franse markten en festivals(Kosmos-Z&K, Utrecht 2004). - (Franse markten en culinaire festivals)
•    Culinaria Frankrijk (Könemann, Keulen 1999). - (Franse keuken en achtergronden)
•    Curnonsky (geselecteerd), Recettes des provinces de France (deze uitgave: Les Productions, Parijs 1962, oorspronkelijk 1930). - (Geschiedenis, recepten-Frankrijk, per regio, klassiek werk)
•    David, Elizabeth, French provincial cooking (Penguin Books, Londen etc. 1964).
(Klassiek werk, Franse keuken)
Nederlandse vertaling: De keuken van de Franse provincies (Het Spectrum, Utrecht 2002).
•    Doerflinger, Marguerite, Petit Recueil de la Gastronomie Alsacienne, 75 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Elzasser keuken en achtergronden)
•    Dumoulin, Tony, Gastronomisch woordenboek Frans-Nederlands(Zomer & Keuning, Ede en Antwerpen 1992).
•    Escoffier, Auguste, Ma cuisine, Escoffier voor iedereen (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2010, origineel in 1934). (Klassiek kookboek van de Franse keuken)
•    Escoffier, Auguste, Het kookboek van de klassieke keuken (Deze uitgave: Hes & de Graaf, Houten 2001, origineel Le Guide Culinaire in 1903).
(Standaardwerk, recepten-Frankrijk)
•    Ferguson, Priscilla Parkhurst, Accounting for taste, the triumph of French cuisine (The University of Chicago Press, Chicago en Londen 2004). - (Geschiedenis-Frankrijk) 
•    Ferniot, Vincent, Trésors du terroir (Stock, Parijs 1996). (Franse eetcultuur, in regio’s)
•    Floyd, Keith, Floyd on France (BBC Books, Londen 1987). (Keith Floyd in Frankrijk, recepten)
•    Frentz, Jean Claude en Michel Poulain, Le livre du compagnon charcutier-traiteur (Éditions LT Jacques Lanore/Jérôme Villette, Cachan en Les Lilas 2001).
(Handboek voor de charcutier en traiteur)
•    Gauthier, Anne-Marie, Petit Recueil de la Gastronomie Lyonnaise, 80 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Lyonese keuken en achtergronden)
•    Gopnik, Adam, The table comes first. Family, France and the Meaning of Food (Vintage Books, New York 2011) - (Cultuur-Frankrijk vanuit Amerikaans perspectief)
•    Gouffé, Jules, Le livre de cuisine (Librairie Hachette, Parijs 1888). (Klassiek werk over de Franse keuken)
•    Granoux, Monique, Petit Recueil de la Gastronomie Provençale, 90 recettes simples (Editions S.A.E.P., Colmar). (Provençaalse keuken en achtergronden)
•    Gringoire, Th. en L. Saulnier, Le répertoire de la cuisine (Flammarion, Parijs 1986).
•    Haeberlin, Marc, L’Alsace gourmande (Albin Michel, Parijs 1995).
(Elzasser keuken en achtergronden)
•    Kelly, Ian, Cooking for kings, Antonin Carême, the life of the first celebrated chef (Walker & Company, New York 2003). (Geschiedenis-biografie over Antonin Carême (1784-1833), recepten)
•    Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Frankrijk (Van Dishoeck, Houten 2008).
(Culinaire vertaalgids F-NL en NL-F)
•    Kleyn, Onno, Heimwee naar La douce France (Het Spectrum, Utrecht 2001).
(Franse recepten)
•    Kleyn, Onno, Reiskookboek Frankrijk (Spectrum, Utrecht 2005).
(Franse recepten voor op vakantie)
•    Kleyn, Onno, Savoir vivre (Het Spectrum, Utrecht 2003).
(Verhalen over Franse eetcultuur)
•    Kleyn, Onno, De smaak van Frankrijk (Kosmos-Z&K, Utrecht 1993).
(Culinaire verhalen)
•    Larousse gastronomique (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2003).
(Standaardwerk, culinaire encyclopedie, nadruk op de Franse keuken)
•    Larousse, La cuisine des terroirs, 500 recettes (Larousse, Parijs 2000). (
Franse keuken en achtergronden, naar regio)
•    Lebey, Claude (ed.), Corse, produits du terroir et recettes traditionnelles (Albin Michel, Parijs 1996). - (Corsicaanse keuken en achtergronden)
•    Lonely planet, World food France (Lonely planet, Victoria 2000). - (Culinaire reisgids Frankrijk)
•    Mazille, La, De goede keuken van de Périgord (Babel boeken gastronomie, 2004, oorspronkelijke uitgave 1929). (Geschiedenis-keuken en achtergronden)
•    Mennell, Stephen, Smaken verschillen, eetcultuur in Engeland en Frankrijk, vanaf de middeleeuwen tot nu (Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam 1989).
(Geschiedenis-Engeland en Frankrijk)
•    Mesplède, Jean-François, Eugénie Brazier, un héritage gourmand (Page d’Ecriture, Lyon 2001).
(Geschiedenis-Lyonese keuken, over ‘mère’ Brazier)
•    Parfonry, Michelle, Comment faire ses charcuteries (Rustica, Parijs 1995).
(Technieken, paté)
•    Peysson, Anne-Marie, Mes trucs miracles pour la cuisine (Maxi poche, Lorient 2004).
(Koken)
•    Prugue, Michel e.a., Local flavour, a tour of French origin-linked products (Hachette/INAO, 2006). (Culinair Frankrijk naar regio)
•    Pudlowski, Gilles, Les trésors gourmands de la France (La Renaissance du livre, Tournai 2007). - (Franse keuken en achtergronden)
•    Reboul, J.B., La cuisinière provençale (Deze uitgave: Tacussel éditeur, Marseille 1996, origineel in 1897). - (Provençaalse keuken en achtergronden)
•    Rio, Bernard en Jean-Lug Buytaert, Terroirs de Bretagne (Éditions Ouest-France, Rennes 1996). - (Bretonse keuken en achtergronden)
ITALIE

•    Artusi, Pellegrino, La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene (Giunti Marzocco, Florence 1991, 111de druk, facsimile van de 1ste druk uit 1891). - (Geschiedenis, Italiaanse keuken en achtergronden, recepten)  Nederlandse vertaling: De wetenschap in de keuken en de kunst goed te eten, het standaardwerk van de Italiaanse keuken (Skepter, Amsterdam 1995). 
•    Blasich, Dario, Il quaderno della buone erbe (Consorzio culturale del monfalconese, San Canzian d’Isonzo 2000). - (Kruiden van Noordoost-Italië)
•    Capatti, Alberto en Massimo Montanari, Italian cuisine, a cultural history (Colombia University Press, New York 2003). (Geschiedenis-Italiaans) Beschikbaar op google.books
•    Carluccio, Antonio en Priscilla, Eten in Italië (Schuyt & Co/Lannoo, Haarlem en Tielt, 1997).
•    Cesari Sartoni, Monica en Alessandro Molinari Pradelli, La cucina Bolognese (Newton & Compton editori, Rome 1996). (Bolognese keuken en achtergronden, recepten)
•    Colacchi, Marina en Pino Simone, La cucina Romana (La Spezia, Rome 2001).
(Hedendaagse keuken van Rome)
•    Compact pratica, Enciclopedia della cucina (DeAgostini, Novara 1990). - (Italiaanse culinaire encyclopedie)
•    Culinaria Italië, Italiaanse specialiteiten (Könemann, Keulen 1999).
•    David, Elizabeth, Italian food (Deze uitgave: Penguin Books, Londen etc. 1989, origineel 1954). - (Klassiek werk, Italiaanse keuken), Nederlandse vertaling: De authentieke keuken van Italië (Het Spectrum, Utrecht 2004).
•    Gosetti della Salda, Anna, Le ricette regionali Italiane (Casa Editrice Solares, Milaan 1967). (Uitgebreid werk over de Italiaanse keuken en achtergronden, per regio)
•    Hazan, Marcella, De klassieke Italiaanse keuken (Kosmos, Amsterdam 2014). (Standaardwerk over de Italiaanse keuken)
•    Helstosky, Carol, Pizza, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-pizza)
•    Kleyn, Onno, Ciao Toscane (Kosmos-Z&K, Utrecht 1994).
(Verhalen over Italiaanse eetcultuur, recepten)
•    Kleyn, Onno, Culinair reiswoordenboek Italië (Van Dishoeck, Houten 2008).
(Culinaire vertaalgids I-NL en NL-I)
•    Kleyn, Onno, Heimwee naar La bella Italia (Het Spectrum, Utrecht 2002).
(Italiaanse recepten)
•    Kleyn, Onno, Reiskookboek Italië (Spectrum, Utrecht 2006).
(Italiaanse recepten voor op vakantie)
•    Pegler, David N., Guida per riconoscere i funghi (A. Vallardi, 1991).
(Gids over paddestoelen)
•    Piccinardi, Antonio, Dizionario di gastronomia (Dizionari Rizzoli, Milaan 1993).
(Italiaans culinair woordenboek)
•    Pomar, Anna, L’isola dei Sapori, 300 ricette della cucina tradizionale siciliana fra storia e leggenda, curiosità, riti e celebrazioni (Good edizioni, Palermo). - (Siciliaanse keuken en achtergronden)
•    Romer, Elizabeth, De boerenkeuken van Toscane, leven met de seizoenen op het Toscaanse platteland(Kosmos Uitgeverij, Utrecht en Antwerpen 1984) - (Toscaanse keuken en achtergronden)
•    Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)
•    Slow food: Recepten van Italiaanse osteria’s, 550 slow food-gerechten uit de regionale keuken (Mets & Schilt, Amsterdam 2005).
•    Slow food: Two hundred traditional types Italian cheese, a guide to their discovery and appreciation(Slow food editore, Cuneo, 2000). - (Productinformatie, Italiaanse kaas)
•    Spagnoli, Beatrice, Bolognese flavour: family recipes since 1880 (L’artiere edizioni Italia, 2003). - (Bolognese keuken en achtergronden)
•    Varriano, John, Taste and temptations, food and art in Renaissance Italy (University of California Press, Berkeley etc. 2009). (Geschiedenis-Italië, Renaissance)
•    De Zilveren Lepel (Deze uitgave: Van Dishoeck, Houten 2007, origineel in 1987).
(Standaardwerk over de Italiaanse keuken, voor Italianen geschreven)
•    De Zilveren Lepel, Pasta (Van Dishoeck, Houten 2009). (Standaardwerk over pasta, voor Italianen geschreven)

INGREDIENTEN
•    Albala, Ken, Beans, a history (Berg, Oxford en New York, 2007). (Geschiedenis, productinformatie peulvruchten)
•    Arnaud, Carline, À la découverte de l’escargot, recettes d’hier et d’aujourd’hui des grands chefs français (Die, Parijs 2000). (Productinformatie, slakken, recepten)
•    Callec, Christian, Geïllustreerde kaasencyclopedie (Rebo, Lisse 2001).
(Encyclopedie over kaas)
•    Cambornac, Michel, Plantes et jardins du Moyen Age (Hartmann éditions 1998).
(Geschiedenis-Middeleeuwen, planten en kruiden)
•    Chibois, Jacques en Olivier Baussan, Smaken en geuren van olijfolie (Schuyt & Co, Haarlem 1999).
Dalby, Andrew, Cheese, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-kaas)
•    Davidson, Alan, Mediterranean Seafood (Penguin Cooking Library, Londen etc. 1972).
(Vissoorten Middellandse Zee, recepten)
•    Duc-Maugé, Bernard en Bernard Duplessy, Le livre de la truffe (Édisud, Aix-en-Provence 1998).
•    Engel, David H. en Suchard Phummai, A field guide to tropical plants of Asia (Times editions, Singapore 2000). (Productinformatie, Aziatische planten)
•    Florès, Edwin, Het paddenstoelenboek (Becht, Haarlem 2011).
(Productinformatie-paddenstoelen)
•    Gerstmeier, Roland en Thomas Romig, Zoetwatervissen van Europa (Tirion, Baarn 1995). (Productinformatie, vis)
•    Geurts, Leo, Truffels! (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 1988).
(Productinformatie-truffels)
•    Helstosky, Carol, Pizza, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-pizza)
•    Hlava, B. en D. Lanska, Elseviers gids van keukenkruiden, specerijen en andere smaakmakers (Elsevier, Amsterdam en Brussel 1978).
(Productinformatie-kruiden en specerijen)
•    Huisken, Alma, De aardappel, alles over de pieper, met vele recepten (Contact, Amsterdam en Antwerpen 1998). (Geschiedenis, productinformatie-aardappel, recepten)
•    Iburg, Anne, Dumonts kleine olie- en azijnlexicon (Rebo, Lisse 2004).
(Productinformatie-olie en azijn)
•    Janik, Erika, Apple, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-appel)
•    Jenkins, Steven, Cheese primer, a passionate guide to world’s cheese (Workman publisher, New York 1996). (Productinformatie, kaas)
•    Koster, Betty, Passie voor kaas, een culinair standaardwerk (Stichting kunstboek, Oostkamp 2006). (Standaardwerk over kaas)
•    Larousse gastronomique (Kosmos, Utrecht en Antwerpen 2003).
(Standaardwerk, culinaire encyclopedie, nadruk op de Franse keuken)
•    Mabey, Richard, Winkler Prins Mini: Eetbare wilde planten (Het Spectrum, Utrecht 2004).
(Productinformatie-planten)
•    Marrone, Teresa, Dressing & Cooking wild game (Creative Publishing, Chanhassen 1997). (Productinformatie-wild)
•    Meneer Wateetons en Sjoerd Mulder, Over worst (Carrera, Amsterdam 2011)
(Productinformatie, recepten zelf worst maken)
•    Raat, Kees en Johan Freud, Bonbon (Fontaine Uitgevers, ‘s-Graveland 2007). (Productinformatie-chocolade, recepten)
•    Reinders, Pim, Een coup speciaal, de wereldgeschiedenis van het consumptie-ijs (L.J. Veen, Amsterdam, Antwerpen, 1999). (Geschiedenis-ijs)
•    Roberts, Jonathan, Cabbages and kings, the origins of fruit & vegetables (HarperCollins, Londen 2001). (Geschiedenis-groente en fruit)
•    Rubel, William, Bread, a global history (The edible series, Londen 2011).
(Geschiedenis, productinformatie-brood)
•    Serventi, Silvano en Françoise Sabban, Pasta, the story of a universal food (Colombia Press University, New York 2000). (Geschiedenis, productinformatie-pasta)
•    Slow food: Two hundred traditional types Italian cheese, a guide to their discovery and appreciation(Slow food editore, Cuneo, 2000). (Productinformatie, Italiaanse kaas)
•    Velten, Hannah, Milk, a global history (The edible series, Londen 2010).
(Geschiedenis, productinformatie-melk)
•    Vissering, Jaap, Het Nederlandse Jachtwild kookboek (Spectrum, Utrecht 2005). (Recepten-wild)
•    Wyk, Ben-Erik van, Food plants of the world, an illustrated guide (Timber Press, Portland 2005). (Productinformatie, eetbare planten)

SMAAK

•    Cheney, Dina, Proeven (Spectrum/Lannoo, Utrecht en Tielt 2007).
(Beter leren proeven, combineren van smaken)
•    Chartier, François, Taste buds and molecules, the art and science of food, wine, and flavor (John Wiley & Sons, Hoboken 2012)
•    Duijker, Hubrecht, Welke wijn waarbij, honderden tips voor kostelijke wijn- en spijscombinaties(Inmerc, Wormer 2000). (Combineren van wijn en eten)
•    Edixhoven, Huib en Evelijn van Heuven, Smaakstof, de magie tussen wijn en gerecht in 4×25 tips (Carrera, Amsterdam 2012). (Combineren van eten en wijn)
•    Hopkins, Jerry, Extreme cuisine, the weird and wonderful foods that people eat (Periplus, Singapore 2004)
(Rare eetgewoontes van over de wereld)
•    Klosse, Peter, Het proefboek, de essentie van smaak (Tirion, Baarn 2003).
(Combineren van wijn en eten)
•    Klosse, Peter en Angélique Schmeick, Het nieuwe proefboek (Fontaine, Hilversum 2015). (Combineren van wijn en eten)
•    Klosse, Peter, Smaakstijlen, de nieuwste visie op het combineren van wijnen en gerechten (Tirion, Baarn 2000). (Combineren van wijn en eten)
•    Klosse, Peter, The Essence of Gastronomy, understanding the flavor of foods and beverages (Taylor and Francis Group, Londen 2014) (Over smaak)
•    Korsmeyer, Carolyn (ed.), The taste culture reader, experiencing food and drink (Berg, Oxford en New York, 2005). (Bundel over smaak door de geschiedenis en in verschillende culturen)
•    Mariën, Eke en Jan Groenewold, Cook & chemist, smakelijke experimenten uit de moleculaire keuken voor iedere kookliefhebber (Karakter, Uithoorn 2007).
(Moleculair koken)
•    McGee, Harold, Over eten & koken, Wetenschap en cultuur in de keuken (Nieuw Amsterdam, Amsterdam 2006).
(Fysische processen van het koken) Beschikbaar op google.books
•    Rappoport, Leon, How we eat: appetite, culture and the psychology of food (ECW Press, Ontario-Toronto 2003)
•    Segnit, Niki, The flavour thesaurus, pairings, recipes and ideas for the creative cook(Bloomsbury, Londen etc 2010). (Het maken van combinaties van smaken)
•    Shepherd, Gordon M., Neurogastronomy, how the brain creates flavor and why it matters (Columbia University Press, New York 2012). (Fysiologische benadering van proeven)
•    Steingarten, Jeffrey, De man die alles at, gastronomische wapenfeiten, geschillen en andere aangename zaken (Uitgeverij Contact, Amsterdam en Antwerpen 1999).
(Culinaire technieken, smaken)
•    Thijssen, Jeroen, Smaak. Waarom we proeven wat we proeven (NieuwAmsterdam, Amsterdam 2016) - (Smaak)
•    This, Hervé, Casseroles éprouvettes (Belin, Parijs 2002). (Fysische processen van het koken, moleculair koken)
•    This, Hervé, Traité élémentaire de cuisine (Belin, Parijs 2002). (Kooktechnieken. moleculair koken)
•    Vroon, Piet e.a., Psychologie van de reuk (Flamingo, Amsterdam 2001). (Informatie over ruiken)









Frank Vereeken, ik denk, beleef en schep

Belgium

(c) frank vereeken