St.-Kristoffel Londerzeel

Broederlijk Delen 2012

 

Dat ze hun plan trekken,

wij trekken mee (1)

 

Vooraf

Met mijn vriend, collega, jaargenoot Luc Valvekens nam ik voor de tweede maal deel aan een inleefreis van Broederlijk Delen. Luc was vele jaren parochiepriester in Merchtem. Heel onze inleefreis deelden wij en beleefden wij samen, ook als wij per twee enkele dagen te gast waren in een gezin. Om een heel klein beetje te kunnen converseren over het leven van de Maya’s, gingen wij zelfs samen een paar weken zwoegen in de Spaanse les in Leuven (CLT).

Twee jaar geleden schreef ik in ‘Kerk en Leven’ tijdens de 40-dagentijd verslag over onze inleefreis in Bolivia. Ditmaal heeft Luc zich aan ’t schrijven gezet. De komende drie weken kunnen wij lezen over de werking van Broederlijk Delen in Guatemala. Daarnaast bindt Luc elke week van de vastentijd de lezing(en) van de zondag aan het leven van de mensen ginder. Wij zijn Luc dankbaar om zijn pennenvruchten.

WARD.

 

Een echte steun

Broederlijk Delen heeft zopas haar 50ste verjaardag mogen vieren. Intussen weet ze ook waar Abraham z'n mosterd haalde. Met heel veel levenswijsheid en ervaring heeft ze resoluut gekozen voor ondersteuning en versterking van wat mensen in het Zuiden ondernemen. Ik mocht er al tweemaal ooggetuige van zijn.

Sedert mijn rustiger-aan-periode heb ik al dubbel mogen mee snoepen van een inleefreis naar Latijns-Amerika. In 2009 ging het naar Bolivia, waar vooral de bumper van de plaatselijke bevolking tegen mijnbouwvergiftiging in en rond Potosi mij sterk is bijgebleven. En nu in het najaar 2011 was het Guatemala, vooral gefocust op mijnbouwbedreiging bij de Mambevolking in het hooggebergte.

Mijn conclusie is overduidelijk: Broederlijk Delen biedt wel degelijk een ruggesteun aan wat mensen ginder moeizaam trachten op te bouwen.

 

Waar gaat het over?

Onze comfort met al z'n technische snufjes (GSM, Laptop, I-pod,batterijen, magneten, electro...) creëert een onverzadigbare honger naar grondstoffen (goud, zilver, koper, lithium, tin, cadmium... ja, wat zit er zoal in onze moderne apparatuur? Onze luxe dreigt de aarde op te eten.

Arabische heersers hebben, samen met ondernemingsmastodonten van wereldformaat, zich rijk gemaakt aan onze dorst naar olie, en nog. Maar gans anders is het gesteld met die andere bodemrijkdommen. Afrika en Latijns-Amerika zijn de grote winningsvelden van grondstoffen (mineralen) ten gerieve van de technische vooruitgang van vooral de rijke landen. Multi-nationals bepalen de spelregels van de economie. Beschamend kopen zij met wat zakgeld voor vaak corrupte regeringsleiders, de gronden op om hun slag te kunnen slaan. De mensen, die er wonen en van die grond moeten leven, moeten weerloos toekijken. Of is er een alternatief?

Het lijkt wel een strijd van de kleine David tegen reus Goliath, een Oud-Testamentisch verhaal dat hoop kan bieden aan die moedige Maya-bevolking die met een katapult de zwaar geharnaste Goliath te lijf gaat.

 

Moeder Aarde: de Pacha Mama

Wij (15 inleefreizigers van BD) hebben rond Allerheiligen 2011 even aan de kant van de kleine David mogen staan. Qua levensopvattingen, inzet en weerbaarheid kan dat tellen! We leefden er alleszins dicht bij de natuur. Die Maya ceremonie op die eerste zondagvoormiddag is onvergetelijk. Daar voel je hoe onaangetast dankbaar die mensen zijn om het geschenk van het leven. Onze rijke mensen ecologie is maar een flauw afkooksel van hun ingebakken levensopvattingen omtrent 'het goede leven'. Geboorte, groei, voltooiing zijn zó natuurverbonden dat elke ontwrichting ervan als een aardschok is, met alle gevolgen van dien.

 

 

Wij hebben, samen met hen, ons naar Moeder-Aarde toegebogen, en gebeden, minutenlang, voorhoofd op de grond, die door gulzige mijnenbouw dreigt omgewoeld te worden. Je wordt er bewust van de brutale verkrachting die gepleegd wordt om de lusten van 'de rijken' te bevredigen. Meer dan drie uur heeft die ceremonie geduurd, en het was geen minuut teveel. Zich tot God richten, ook bij de Maya's, is onze keuze verstevigen voor wat écht is, waar en goed. Het is kiezen voor de schoot van Moeder-Aarde die niet ons bezit is, maar die we in beheer hebben gekregen om ze tot voedsel te maken voor 'alle' mensen, en niet alleen voor reuzen.

(wordt vervolgd)

 

 

                                       

U kunt vragen of opmerkingen over deze website verzenden via deze knop:  kristoffellonderzeel@gmail.com
Laatst bijgewerkt:
07/03/2012

www.londerzeel.tk