St.-Kristoffel Londerzeel

2011: Gouden jubileum voor Broederlijk Delen.

Broederlijk Delen wordt dit jaar 50. Reden om te feesten of toch niet?!

Een hongersnood in Congo was 50 jaar geleden het startsein van de allereerste campagne van Broederlijk Delen. Net als elke 50-jarige heeft B.D. over deze verjaardag gemengde gevoelens: er is de zin om te vieren, maar er zijn ook de vragen over wat ze hopen te bereiken. Daarom wordt voor dit jubileumjaar een bijzondere campagne gelanceerd: “Maak ons overbodig! Steun de plannen van het Zuiden.” De kernboodschap is immers: Broederlijk Delen laat groepen mensen in het Zuiden hun eigen plannen uitvoeren in de strijd tegen armoede en onrecht. Deze aanpak maakt de organisatie - op termijn - overbodig.  

Overbodig!? Toch wel. Deze campagne gaat over de vraag hoe we het best aan ontwikkelingssamenwerking doen.  Lange ervaring leert ons dat we armoede en onrecht het best bestrijden als de eigen plannen van lokale groepen ondersteund worden. Eens ze goed bezig zijn, wordt Broederlijk Delen daar overbodig. Dan kunnen er weer andere groepen ondersteund worden en onszelf opnieuw overbodig maken…  

Om die eigen plannen van het Zuiden te kunnen blijven ondersteunen, zijn er fondsen nodig. Twee geldinzamelingen  worden door het bisdom voorgeschreven. In Londerzeel St. Kristoffel wordt er 1 maal een huis-aan-huis omhaling gedaan en 1 maal een omhaling in de kerk op Pasen. Dit vraagt een hele organisatie: Louis Verbruggen die van bij het prille begin een voortrekkersrol speelt wordt bijgestaan door Louis De Prins en een groep vrijwilligers die elk jaar opnieuw mensen aanspreken om huis-aan-huis omslagen te gaan bussen en ze het weekend nadien, hopelijk goed gevuld, weer te gaan ophalen. Elk jaar opnieuw vinden ze mensen die klaar staan om dit werk te realiseren:  met z’n 70 zijn ze die volgend weekend aan je deur komen aanbellen.

 Op woensdag 23 maart werden alle vrijwilligers samengeroepen in het Gildenhuis. Een lekkere pannenkoek met een tas koffie, een gezellige babbel, wat informatie (o.a. de film) rond het thema en afspraken  bij het rondgaan maakten van deze avond een leuk en fijn samenzijn. Op vrijdag 18 maart hielden we van 10 tot 19uur voor de 5e keer een Koffiestop aan de ingang van de Colruyt. 15 mensen, verdeeld in 4 ploegen, boden de boodschappers gratis een kop lekkere koffie of fruitsap aan, een koekje of een paaseitje ontbrak niet. Dit alles werd ons gratis door Colruyt geschonken, waarvoor onze oprechte dank. Heel wat mensen vulden onze doos en dit alles bracht ruim 360 euro op.

 Onze parochie is in die 50 jaar ook al een paar keren gastparochie geweest voor mensen uit het Zuiden. We herinneren ons nog levendig dat Vidal Ccoa Mamani uit Puno (Peru) in 2004 een week te gast was bij Walter en Sylvia Van Doren. Vidal mocht zijn verhaal kwijt in de lagere school van Steenhuffel en de humaniora van Kapelle-op-den-Bos. Julia nodigde ons uit op het avondeten , wij bezochten met hem het Steenbakkerijmuseum in Boom en ons bezoek aan de brandweerkazerne is meer dan een herinnering waard. Eerder in 1998 was Evelyne Larrieux uit Port-au-Prince (Haïti) een 3-tal dagen te gast bij Lutgart en Denise. Samen met hen bezocht ze de dinsdagse markt, het Wrak in Willebroek en Virgo Sapiens.

 Dit jaar steunen we Burundi. Vele Burundese gezinnen betalen de zware tol voor de burgeroorlog die het land liefst 13 jaar lang in zijn greep hield. Tijdens de conflicten werd het vee afgeslacht, gebouwen vernield en een hele generatie boerenleiders vermoord. Het gevolg: de Burundese bevolking kan zelf niet voldoende voedsel produceren en blijft grotendeels afhankelijk van noodhulp. Toch blijven de mensen in Burundi niet bij de pakken zitten.

J. VdV

 

                                       

U kunt vragen of opmerkingen over deze website verzenden via deze knop:  kristoffellonderzeel@gmail.com
Laatst bijgewerkt:
29/05/2011

www.londerzeel.tk