St.-Kristoffel Londerzeel

2010:  IN  MEI  LEGT  ELKE  VOGEL  EEN  EI

Vanaf 3 mei dus ook in de Gildenstraat in Londerzeel…???

 

VELE VRAGEN …

 

Op de laatste vergadering van de parochieploeg van St.- Kristoffel – Londerzeel op 12 april 2010 was er hoog bezoek. Z.E.H. Louis Vervloet en Maria Van Muylders waren immers door de leden van de ploeg uitgenodigd om te komen vertellen over het reilen en zeilen van de parochiale rekeningen, maar vooral over de financiële mogelijkheden van onze St.-Kristoffelparochie naar de toekomst toe. Je mag immers gerust weten dat deze beide vooraanstaande personen nu al vele tientallen jaren, en dit meestal totaal onopvallend en in grote dienstbaarheid de verantwoordelijken zijn voor de degelijke werking van de zalen en het café van het GILDENHUIS…maar bovendien zitten ze ook bijna als waakzame ooievaars op hun nest om alle inkomsten en uitgaven van de hele parochiewerking van St.-Kristoffel onder hun veilige hoede te nemen. Een parochiegemeenschap heeft dus niet alleen vele vrijwilligers nodig, maar ook een zeer gedurfde financiële politiek die de noden opzoekt op korte en lange termijn en die ook durft te investeren, vandaar dit meer dan noodzakelijk overleg.

Naast deze twee mensen die hoofdzakelijk voor de PAROCHIEFINANCIES verantwoordelijk zijn is er ook de vijf leden van de kerkraad die de belangen van het KERKGEBOUW behartigt om een echt levende liturgie in onze kerk mogelijk te maken en ook en vooral om de roerende en de onroerende goederen, eigendom van de kerkfabriek, als een goede huisvader te beheren tegenover de gemeenteoverheid, het aartsbisdom en de provincie-inspectie. Bovendien en dat weten zeer weinige mensen, werd al jaren geleden aan E.H. Vervloet en vooral aan Maria ook nog de werking toevertrouwd van de Vereniging van de Parochiale Werken van het Gewest Londerzeel, een vereniging zonder winstgevend doel, die meer dan 18 afdelingen telt van al de parochies uit de buurt, van Meise tot Malderen, van Humbeek tot Meuzegem. Ook de parochie van Londerzeel St.-Kristoffel maakt ervan deel uit net zoals de andere parochies van de federatie Londerzeel, Meise en Wolvertem.

 

EEN KIJKJE OP DE REKENINGEN EN TOEKOMSTPLANNEN …

 

De jaarlijkse parochiefeesten brengen het meeste geld in het laatje en zijn dus elk jaar echt levensnoodzakelijk om een goede werking te waarborgen. Daarnaast zijn er de opbrengsten van het Gildenhuis, de erfpacht van het Burchtcomplex en ook een stukje van de omhalingen en de vieringen in de kerk. Daarmee kan het grootste deel van zo noodzakelijke kleine en grote herstellingswerken aan het Gildenhuis worden uitgevoerd. Denk maar aan de brandtrap, de nieuwe stoelen, de nieuwe verlichting in de kleine zaal, een nieuwe dampkap in de keuken en een brandvrije nooduitgang, het dak en de vloeren op de tweede verdieping en ook de nodige herstellingen aan het huis van Burcht, 1. In 2011 zal dan de grote keuken helemaal worden aangepakt en komt er een industriële vaatwasmachine. Het plan voor de keuken moet nog eerst naar de Voedselveiligheidsinspectie en dan is het wachten op de gunstige uitvoeringstermijn, want er kan onmogelijk gebroken worden terwijl deze zaal en de keuken elk weekend verder verhuurd wordt.

 

De leden van de parochieploeg vertolkten de vragen van de gebruikers van de zaal en vroegen naar de vernieuwing van de geluidsinstallatie, een mogelijke verduistering van de grote zaal en de aankoop van een modern projectietoestel en naar de herkomst van het storend geluid van de verwarming in de kleine zaal. Zij vroegen ook of er een degelijke vergoeding is voor de vrijwillige werkers van het Gildenhuis. Maria liet dan in alle openheid in haar kaarten kijken en vroeg om versterking voor de twee eindverantwoordelijken voor de financiële werking; ze zijn allebei bijna tachtig, maar nog zeer goed te been en ze verzetten nog heel wat degelijk werk. Momenteel is zij op zoek naar iemand die mee de boekhouding doet, maar er is vooral nood aan iemand die het Gilden’huis’ als gebouw goed controleert en die weet en opvolgt welke technici voor alle mogelijke kleine en grote klussen kunnen aangesproken worden.

 

EEN ENORME VERRASSING en HEEL VEEL DANK

 

En toen…ja en toen bleek dat Maria voor de ploeg geen klein paaseitje had meegebracht, net integendeel. Op 3 mei, juist voor de marktdag van 4 mei gaan de gordijnen van het café van het Gildenhuis weer open en om 10 u gaat de nieuwe uitbater op die dag van start. Een hele opluchting voor de vele organisaties en bewegingen, maar ook en voor al wie in het Gildenhuis zo graag een Duvelke of een koffietje kwam drinken; iedereen keek er echt naar uit. Van een verrassing gesproken…dit was er een van formaat. Nieuwsgierig, kom dan maar eens kijken.

 

Langs deze weg wil de parochieploeg dus Maria Van Muylders en E.H. Vervloet van ganser harte extra bedanken voor hun degelijk werk en fijne inzet, zo vol toewijding, maar ook voor hun openheid en hun betrachting om hun werk geleidelijk aan in jongere handen over te geven en inmiddels wensen wij de nieuwe uitbaters veel succes toe. (J.L.)

 

                                       

U kunt vragen of opmerkingen over deze website verzenden via deze knop:  kristoffellonderzeel@gmail.com
Laatst bijgewerkt:
23/10/2010

www.londerzeel.tk