St.-Kristoffel Londerzeel

LEVEN IS STEEDS OPNIEUW GEBOREN WORDEN…

‘N DRIETAL AVONDEN OVER DE SACRAMENTEN DIE ONS LEVEN GEVEN !.

Een vormingsreeks voor iedereen van elke parochie van de federaties Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem, Opwijk, Wolvertem en Wemmel op 26 januari, 15 februari en 2 maart. Let goed op: de eerste avond heeft plaats in de kerk van Londerzeel Sint-Kristoffel, de volgende avonden in het Gildenhuis van Londerzeel in de Gildenstraat, telkens om 20 u.

Deze vormingsreeks richt zich tot alle belangstellenden want maak in 20ELF ook eens wat meer tijd voor JEZ11

Elke mens heeft er nood zich af en toe eens af te zonderen om te blijven stilstaan en zichzelf af te vragen waarmee je nu juist bezig bent. Dat is zo bij de opvoeding van kinderen en kleinkinderen, dat is zo bij het inslaan van een welbepaalde levensrichting, dat is zo bij het maken van grotere levenskeuzes, dat is zo wanneer iets of iemand u helemaal ‘over-hoop’ haalt, dat gebeurt ook wanneer je gezondheid het wat laat afweten, wanneer je het soms niet meer ziet zitten of wanneer je overstelpt wordt met nieuw leven uit je eigen schoot.

Zoveel ingrijpende levensgebeurtenissen die we meestal ervaren als ‘er wordt hier sterk aan mijne levensboom geschud, zoals bij een geboorte, een huwelijk of een sterfgeval en ik voel nu van kop tot teen aan dat mijn leven voortaan wel enigszins anders zal verlopen ! Klassiek heeft de kerk al deze speciale levensmomenten ‘zeven sacramenten’ genoemd omdat het even zovele topogenblikken zijn of waren waar ons doodgewone leven van elke dag allicht wordt opgetild en sterker aan ‘God’ wordt toevertrouwd. Het gaat hier om ‘sacrare’ wat staat voor het ‘heilig of heel maken van ons leven, waarvoor God mee zorg draagt’. Het gaat ook om het aanvoelen en het scheppen van een nieuw soort verbondenheid met God en met elkaar.

Maar zijn al deze sacramenten niet wat voorbijgestreefd ?
Wie huwt er nu nog voor de kerk ? Wie biecht er nu nog ?

Niemand wil voor ouderwets versleten worden ? Niemand wil in eigen geloven in het ootje genomen worden, niemand geeft graag toe dat deze sacramenten als topmomenten ons leven vaak raken tot in het diepste diep van ons bestaan. En toch klinkt de vraag naar een doop, een huwelijk, naar eerste en plechtige communie nog altijd sterk door. Mensen willen dit niet missen voor hun kinderen en kleinkinderen en ook niet voor zichzelf. Ze drukken het vaak zo uit:‘ik wil dat ons kleine mannen alles hebben, ze mogen niets missen, ge weet nooit waarvoor het goed is…vooral als het leven nijpt of pijn doet, willen ze God nog heel dichtbij voelen…!’

Misschien is het daarom nu wel de hoogste tijd dat we voor onszelf in het jaar 2011 bij die sacramenten blijven stilstaan. Het moeten er niet noodzakelijk zeven zijn, het mogen er ook wat meer of minder zijn, - net zoals bij de nieuwjaarsgeschenken -, maar we kunnen of mogen niet voorbij aan die grote werkelijkheid die erachter zit dat God naar ons op zoek gaat om ons leven blijvend te raken, soms op de meest onverwachte momenten. Daartoe is deze vormingsreeks uitgeschreven en wordt ze ingericht voor alle gelovigen van elke leeftijd.

Inhoud van de drie avonden?

Doorheen de geschiedenis van de kerk, maar meer nog doorheen de levensloop van elke mens hebben zich drie soorten ‘sacramenten’ = drie duidelijke mijlpalen zeer duidelijk afgetekend:

1) op 26 januari gaat het over drie topmomenten bij het begin van het leven, de verschillende sacramenten die ons binnenvoeren in de diepste kern van Godzelf en binnen de gemeenschap van alle gelovigen, die de kerk uitmaken. Ze worden met een geleerde term de initiatie- of inwijdingssacramenten genoemd: doop, vormsel en eucharistie, want met deze drie sacramenten sluiten we aan bij de kerkgemeenschap. Vooral catechisten en belangstellende jonge ouders met eerste en plechtige communicanten mogen zeker niet ontbreken op deze eerste avond in de parochiekerk van Londerzeel St.-Kristoffel.

2) dan op 15 februari de twee sacramenten van het engagement: wanneer mensen voor hen zelf belangrijke levenskeuzen maken leggen ze hun leven in een definitieve plooi; ze kiezen voor het huwelijk of voor een of ander religieus engagement waardoor ze uitdrukken een leven lang te gaan werken aan het levensgeluk van anderen om zo zichzelf gelukkig te maken. Het gaat om sacramenten van verbondenheid met God en met de mensen; het ‘huwelijk of het priesterschap’ in de breedste betekenis van het woord. Wie daarbij vragen heeft, is welkom !

3) op 2 maart gaat het over de twee sacramenten van menselijke gebrokenheid: er zijn zo vaak erg ingrijpende feiten als het ervaren van zware schuld of van menselijke onvolmaakt-heid zodat we ook dan met een open gemoed naar God willen toegaan vanuit onze fouten en beperktheden. God komt ons tegemoet met het sacrament van de verzoening of van een sterkend en steunend ziekensacrament. Ook hier gaat het heel speciaal om ‘sacrare’ wat staat voor het ‘opnieuw heilig of heel maken van ons leven, waarvoor God mee zorg draagt’. We proberen in die dagdagelijkse situaties een nieuw soort verbondenheid te scheppen met God en met elkaar.

Velen die over sacramenten spreken zeggen:‘ik wil dat ons kleine mannen alles hebben, ze mogen niets missen, ge weet nooit waarvoor het goed is…vooral als het leven nijpt of pijn doet, willen ze God nog heel dichtbij voelen…En dat is ook zo bij alle belangrijke stappen die we in het leven te zetten hebben!’

Misschien is het daarom nu wel de hoogste tijd dat we voor onszelf in het jaar 2011 bij die sacramenten blijven stilstaan. We kunnen of mogen immers niet voorbij gaan aan die grote werkelijkheid dat God naar ons op zoek gaat om ons leven blijvend te raken, soms op de meest onverwachte momenten. Daartoe is deze vormingsreeks uitgeschreven en wordt ze ingericht voor alle gelovigen van elke leeftijd.

Dus toch ook wel iets voor u ?

Geen saaie uiteenzettingen, maar wel levengevende ervaringen met stukjes film en video, met wat muziek om op weg te gaan naar het diepste in jezelf. Niet een vormingsreeks die bevestigt wat je al wist, maar wel het mogen opdoen van het gelovige aanvoelen dat God je raakt en draagt. Inschrijven doe je via je eigen pastoor of plaatselijke contactpersoon en voor de hele reeks dient aan hem 5 euro inschrijvingsgeld per deelnemer betaald te worden.

Mogen we je verwachten op 26 januari in de St. Kristoffelkerk of op 15 februari of 2 maart in het Gildenhuis te Londerzeel?

Namens je eigen federatiepastor, contactpersoon en pastoor    

en namens An Mollemans (CCV) en Jan Lagae.

 

                                       

U kunt vragen of opmerkingen over deze website verzenden via deze knop:  kristoffellonderzeel@gmail.com
Laatst bijgewerkt:
29/12/2011

www.londerzeel.tk