Fractioneren

Willen we met één keer distilleren een hoog alcoholpercentage bereiken, dan moeten we ervoor zorgen dat men alleen alcohol krijgt en de andere stoffen (bv water) zo weinig mogelijk mee in ons eindproduct terecht komen. Dit kunnen we bereiken d.m.v. fractioneren. Dit doen we door het afscheidingsoppervlak van de kolom te vergroten.

De opgaande toren wordt voor ½ tot ¾ gevuld met keramische of korte glazen buisstukjes (best) of bv. gewone keitjes die men eerst gezuiverd heeft door afkoken Glazen bolletjes,  kleine roestvrijstalen-buisstukjes of grove roestvrijstalen schuursponsjes kunnen ook gebruikt worden. Men moet er echter aan denken dat ze gemakkelijk te monteren en te verwijderen zijn alsmede eenvoudig om zuiver te maken. Meestal worden hiervoor de zg rashig-ringen gebruikt. Dit zijn kleine glazen- of keramische buisstukjes met een diameter van 6 tot 10 mm en een lengte van 10 tot 15 mm. Deze zijn in de handel verkrijgbaar maar de prijs ervan is relatief hoog. Dit alles wordt toegepast om de dampen gedurende het afkoken te onderkoelen tijdens het opstijgen doorheen de toren. Hierdoor worden de dampen meermaals onderkoeld - afgekookt tijdens hun weg doorheen de reageerbuis (zuiverder en hoger percentage alcohol) door het meermaals zg "cracken" of "fractioneren" van het beslag of stookwijn.

De noodzakelijke hoogte van de rashigvulling voor een fractioneerkolom van 60 cm hoogte en doormeter ± 5 - 6 cm is normaal ca. 25 tot 40 cm. Typische vulhoogtes zijn:
-  Grove Roestvast-stalen wol      : 25 cm.
-  Kogeltjes (diameter 10 mm)      : 40 cm.
-  Keramische rashigringen 6mm : 30 cm
-  Rachigringen van 13 mm            : 40 cm
Voor een kolomhoogte van 100 cm kan men de vulhoogte met de helft verhogen en hierdoor de zuiverheidsgraad van het eindproduct nog ietwat verhogen.
Men kan ook de gebruikte materialen mengen. Zo gebruiken velen onderaan en bovenaan 10 cm staalwol (grove - roestvaststalen) met ertussen 15 - 20 cm Keramische rashigringen of roestvaststalen buisstukjes (diam 6-10 mm).

Wil je wijn distilleren dan gebruiken we deze rashigringen nomaal niet (mag wel….). Tijdens het afkoken van wijnen of vruchtmengsels past men meestal ook zg. "Kookstenen" toe, dit, om schuimvorming tijdens het koken van de vloeistof in de ketel tegen te gaan. Het wordt normaal alleen toegepast bij extern-verhitte (gas , elektrisch etc.) distilleerapparaten. Deze zijn algemeen genomen niet zo goed regelbaar en verwarmen meestal sterker op een min of meer begrensd oppervlak..

Het overkoken ontstaat wanneer de temperatuur niet goed geregeld wordt , ongelijkmatig is en/of ook, waneer bv  het beslag , most of wijn niet goed geklaard is. Het gebruiken van een te grote hoeveelheid en/of onaangepaste gistvoedingssoffen werkt dit overschuimen ook in de hand. Het schuim stijgt dan tot in de de fractioneer-kolom en beinvloed de werking en het eindresultaat aanzienlijk. Dit zg "overkoken" kunnen we grotendeels voorkomen door de ketel maar voor zo'n ¾ te vullen en in de af te koken vloeistof de lavastenen of keitjes te kieperen (niet bij interne verhitting !).De warmte wordt dan in de bodem gelijkmatiger opgenomen door de vloeistof en de temeratuur-schommelingen in de ketel worden onderdrukt. Ook de vorm van de ketel is hier van belang. Deze mag niet te laag zijn in verhouding tot de doormeter. De afstand van de vloeistof tot ingang toren moet, in warme toestand, minstens 10 tot 15 cm bedragen (±20 %).

Zie ook hoofdstuk "Distillatieapparaat", "Fractioneerkolom",. en "Electronische regeling"

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]