Distillatie-apparaat

"DISTILLATIE-APPARAAT "PEDRO SPECIAL" Versie 1

 

De extra koelbocht aan onderzijde van distillatietoren is voor het dempen van het kookprocess. Hierdoor wordt de temperatuurregeling beter en de kwaliteit verhoogd. Niet meer (maar zeker niet minder..!) koeling gebruiken dan noodzakelijk. Dit is echter niet zo belangrijk. Er zijn ook distillatietorens die gekoeld worden met lucht (ventilator en koelplaatjes ipv dubbele koelbuis..). Dit is dan de oplossing indien men niet over water beschikt of dit niet wil gebruiken. De koeler wordt in dit geval iets groter om voldoende koeloppervlak te verzekeren.

Men kan een dubbele condenser (of koeler) toepassen. Hierdoor wordt de temperatuur-regeling beter en kan het effect van het toestel opgedreven worden indien men dit zou willen..

Het verwarmingselement voor een electrisch verwarmde distillatieketel van 20 - 40 liter is 1500-2000 watt (element van wasmachine). De fractioneerkolom moet dan een diameter van ± 40 tot 60 mm hebben.

 

Men kan als richtlijn 1300-1500 watt voor een doormeter va± 40 mm en 1500-2000 watt voor doormeters van 50 tot 60 mm (1½" - 2")gebruiken. 
Het is altijd beter 2 elementen van 1000 watt te gebruiken in plaats van één van 2000 watt. Tijdens het opwarmen kan men dan de volle kracht benutten en daarna slechts één der elementen te gebruiken voor het afkookproces. Met het tweede element kan dan bijgestuurd worden waardoor de werking meer "vlak" en meer regelmatig kan verlopen. Nog beter is het natuurlijk 2000 watt te nemen en hiervan het effect electronisch te regelen. Men kan dan gemakkelijk zuiverheden van 94-98 % bereiken in één enkele stookgang.
NOTA: Bij dit toestel is de stroom- en temperatuurregaar Inkbird ITC-380 gebruikt. Het elektrisch vermogen van deze temperstuurregelaar is begrend tot max 10A. Indien een groter vermogen gewenst is kan men bv 2 van deze regelaars in parallel schakelen. De temperatuurvoelers kunnen dan, indien nodig, samengekoppeld worden. Beide apparaten moeten dan wel op dezelde fase van het electriciteitsnet zijn aangesloten.
Alle werkzaamheden aan elektrisch materiaal moeten uitgevoerd worden door hiervoor bevoegde personen.

 

"DISTILLATIE-APPARAAT "PEDRO SPECIAL" Versie 2

In deze versie van een distilatieketel werd een openingsbaar tankje ingebouwd. Dit wordt gebruikt voor het, tijdens het distileren, aftrekken van kruiden en/of vruchten . Zo kan men zelf dranken aanmaken zonder gebruik te moeten maken van essences.
Dit geldt bijvoorbeeld voor dranken zoals Jenever, Gagelbrandewijn (in Denemarken =  Porsebrännvin) en vele andere kruiden- en fruitbrandewijnen. Bij verschillende dranken wordt tweemaal afgestookt. Alleen tijdens de eerste distillatie wordt de voorloop afgescheiden. De kruiden, vruchten, bloemen en/of bladeren wordenslechts in het "aftrektankje" geplaatst tijdens de tweede distillatiefase. Hierbij wordt de voorloop niet meer afgescheidenop en op "volle kracht afgestoiokt. 
Ikzelf begrens de distillatietemperatuur bij het afstoken van brandewijnen, Cognac, whiskey etc, tot ± 90º C. Dit om het resultaat niet te waterachtig te maken. Meestal verkrijgt men dan ±55 vol% als resultaat.  De dranken worden daarna op de gewenste sterkte aangepast. Voor meer informatie zie bv het hoofdsruk "Brandewijn". Voor een direkte overgang aktiveer de ondelijnde titel.

Het aanmaken van vloeistoffen met zeer hoge alcoholgehaltes (hoger dan 90 %) duurd zeer lang. Dit wordt veroorzaakt door de hoge "reflux" die hierbij noodzakelijk is. Meestal is men tevreden bij gehaltes van ± 85 % (distilleren bij ± 80 -80,5º C aan de top van de fractioneerkolom). De produktie bij een normale 30 - 40 literketel en 1500-2000 watt bedraagd rond de 14-20 ml/min of 0,8-1,2 liter alcohol per uur. Hierbij is dan de opwarmtijd niet meegerekend.

NOTA: Ook bij dit toestel is de stroom- en temperatuurregaar Inkbird ITC-380 gebruikt. Het elektrisch vermogen van deze temperstuurregelaar is begrend tot max 10A. Indien een groter vermogen gewenst is kan men bv 2 van deze regelaars in parallel schakelen. De temperatuurvoelers kunnen dan, indien nodig, samengekoppeld worden. Beide apparaten moeten dan wel op dezelde fase van het electriciteitsnet zijn aangesloten.
Alle werkzaamheden aan elektrisch materiaal moeten uitgevoerd worden door hiervoor bevoegde personen.
Zie  hoofdstuk "Fractioneerkolom" en "Electronische regeling". Voor een direkte overgang aktiveer êên van de onderlijnde titels.

[Alcohol] [Grondbeginselen] [Praktisch Stoken] [Sterke Dranken] [Kruiden] [Likeuren] [Wijn & Bier] [Technisch] [Informatie]