www.plantaardig.com
 

Prei gezond houden, ook in het vochtige najaar.

 

Einde september kan een perceel winterprei of herfstprei best, indien nog niet gebeurd, nog eens bijbemest worden met een samengestelde meststof.  Te laat nog een bijbemesting toedienen is minder goed omdat de prei dan te sterk blijft doorgroeien  en vorstgevoeliger zal zijn.

 

Bijbemesten doen we over een droog gewas, omdat anders verbranding ontstaat.

Een goede bemesting kan bijvoorbeeld zijn  40 g blauwe korrel (formule 12-12-17) per m². 

Ook het aanaarden mogen we niet vergeten, wel moeten we erop letten dat de aarde niet in de “schacht” van de prei terechtkomt. Dat er dus geen aarde in het hart van de preiplant terechtkomt  Aanaarden zorgt ervoor dat het gedeelte wit van de prei aanzienlijk langer wordt.  Het aanaarden mag regelmatig gebeuren en heeft als bijkomend nuttig effect de onkruidbestrijding.

 

Het wordt geleidelijk aan vochtiger vanaf september en de prei droogt dikwijls niet meer voldoende op.  Dit heeft als gevolg dat twee schimmelziektes nu de kop kunnen opsteken.Een eerste veel voorkomende schimmelziekte bij prei is de roestschimmel.  Onder de bladoppervlakte van de prei ontstaan kleine oranje blaasjes, die later openbarsten en de roestbruine sporen verspreiden.  De roestschimmel is dus vooral nadelig voor het groene gedeelte van de prei en tast het wit niet aan.  De eerste vorstaanval legt de ontwikkeling van de roest volledig stil.Als we dus een relatief droog najaar krijgen en een vroege vorstinval hoeven we niet veel voor roest te vrezen.Roest kan natuurlijk ook chemisch behandeld worden, vraag hiervoor raad in uw tuincentrum, doe dit alleen als je vorige jaren heel veel last had van preiroest. 

 

Een andere ziekte die zich thuisvoelt bij regenweer is de papiervlekkenziekte. Er ontstaan grote, onregelmatige, witte, verdroogde vlekken.  Op de plaats van de verdroging knikt het blad om.  Het blijkt dat vooral opspattende regendruppels voor de verspreiding van deze ziekte zorgen.  Een goed mulching tussen de prei kan papiervlekkenziekte sterk reduceren. Ook een chemische behandeling is mogelijk maar niet altijd nodig

 

Wat ons nu dikwijls ook opvalt bij prei zijn de witte, fijne zilverachtige strepen in de lengterichting van het blad.  Dit is zuigschade van trips.  Tijdens een warme zomer kan in prei heel wat trips voorkomen.  Tijdens de warme dagen houden ze zich schuil tussen de bladeren en de schacht, diep verscholen in de plant.  Enkel ’s morgens en ’s avonds komen ze tevoorschijn.  Op zich veroorzaakt trips geen onoverkomelijke schade.  Alleen het groene blad oogt wat minder mooi. Voor bestrijding is het nu wel te laat geworden, naar het najaar toe neemt de populatie heel sterk af. 

Soms stellen we vast dat de prei, vooral na een natte periode minder goed groeit.  Wanneer we een plant uit de grond halen stellen we rot vast op het onderste gedeelte van het wit van de plant, net  boven de wortels.  Ook de wortelplaat, waarop de wortels ingeplant zijn vertoont schade.  Dit is Fusarium of rozerot.  Zorg voor een goede vruchtafwisseling en vermijd een groeistilstand bij het uitplanten door zo weinig mogelijk wortelbeschadiging te veroorzaken.  In uw tuincentrum kan u ook producten bekomen waar je het plantgoed moet indompelen voor het planten.

 

Fusarium of rozerot   mogen we niet verwarren met de preivlieg, die ook een slijmerige plant veroorzaakt.  De larven van de preivlieg trekken langs de plantvoet naar binnen.  Zorg voor een krachtige, sterke groei, zonder groeistilstand door droogte bijvoorbeeld en dan zal de kans op aantasting door de made van de preivlieg al veel minder groot zijn.


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.