www.plantaardig.com
 

 

Index (terug naar overzichtspagina)

 

Botrytisstip (grauwe schimmel)

HERKENNING. Op de stengels ontstaan vooral bij de bladlittekens lichtbruine vlekken met daarop bruin-grijs, stuivend schimmelpluis. Op de bladeren en de bladstelen ontstaan bruine vlekken, eveneens met stuivend schimmelpluis. Deze vlekken zien we het eerst bij wonden of afgevallen bloempjes. Op de vruchten bevindt zich rondom het vruchtsteeltje een grijs-bruine, rotte, weke plek met veel schimmelpluis. De vruchten vallen snel af en er kan Botrytis-stip op voorkomen. Stip kunt u herkennen aan plekjes op de vruchten met een puntje in het centrum.

LEVENSWIJZE Ontstaat bij vochtige omstandighede, dikwijls op verwondingen.

 Picture
BOTRYTISSTIP

Picture
BOTRYTIS OP DE STENGEL



Colletotrichem coccodes

HERKENNING. Op de jonge wortels komen kleine, zwarte bobbeltjes (micro-sclerotiën) voor die een doorsnee van ongeveer 0,5 mm hebben. De aangetaste wortels worden lichtbruin van kleur. De schors kan makkelijk van de plant worden gestroopt. Bij jonge planten verloopt de aantasting traag. Vanaf het moment dat er echter vruchten aan de plant hangen, gaat de aantasting snel. De schimmel kan ook de vruchten aantasten. In Nederland is dit echter nog niet geconstateerd. Op rijpe vruchten ontstaan ronde, ingezonken plekken die steeds groter en donkerder worden. Op deze plekken verschijnen massaal sclerotiën en vruchtlichamen.

 LEVENSWIJZE. De schimmel is vooral bekend uit warme gebieden. Het is een bodemschimmel die tot de zwakteparasieten wordt gerekend. Een aantasting treedt vooral op wanneer zich teelttechnische problemen voordoen of wanneer de schimmel samen met echte plantparasitaire schimmels als kurkwortel voorkomt. De schimmel heeft veel waardplanten. Bekend is dat hij verschillende nachtschadeachtigen (onder andere tomaat, paprika, aardappel) kan aantasten, alsmede enkele komkommerachtigenen vlinderbloemigen. Vruchten kunnen alleen worden aangetast wanneer deze in direct contact met besmette grond komen.

 BESTRIJDING. • Stoom de grond of het substraat • Ontsmet de grond


Fusarium-verwelkingsziekte (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici)


HERKENNING. De plant verwelkt aan een kant. Soms verwelken ook de bladeren aan een kant. Aangetaste bladeren verkleuren geel tot bruin en sterven vervolgens af. Aan de kant waar de verwelking optreedt, zijn de vaatbundels bruin verkleurd, soms tot op grote hoogte. De stengels worden hol en de groei van de plant stagneert. Op afgestorven delen is schimmelpluis met roze sporemassa's zichtbaar.

LEVENSWIJZE. De schimmel kan de wortels van de plant binnen dringen en in de vaatbundels terecht komen. Fusarium scheidt giftige stoffen af en verstopt de vaatbundels. Bladeren die via deze vaten van vocht worden voorzien, verwelken. Op afgestorven delen van de plant worden sporen gevormd die op de grond en op de kasconstructie terecht komen. Deze sporen kunnen zich ook aan zaden hechten en het zaad besmetten. De sporen kunnen tot op 90 cm diepte in de grond voorkomen waardoor ze bij het stomen niet altijd worden uitgeschakeld. De schimmel ontwikkelt zich optimaal bij een temperatuur van 28°C. Op dit moment zijn van deze schimmel twee fysio's bekend.

BESTRIJDING. • Stoom de grond zwaar Teel resistente rassen • Neem cultuurmaatregelen • Bedriifshygiëne.

 Picture
BRUINVERKLEURING VAN DE VAATBUNDELS DOOR FUSARIUM

 


 

Index (terug naar overzichtspagina)

 

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.