Dit artikel is niet meer actueel, lees voor meer info op http://flandria.vlam.be, rubriek tomaten Leest u even mee uit het antwoord op een onlangs gestelde vraag : Wat wordt er bij ons niet/wel gedaan om lekkere tomaten te telen?
1.
Segmenten 2.
Midlife en longlife tomaten
3.
Trostomaten 4. Verder heeft ook de teeltwijze de smaak van de tomaten sterk verbeterd. Vroeger was de teelt van tomaat vooral gericht op kwantitatieve productie, sedert 1995, na de ineenstorting van de tomatenprijzen is men gaan beseffen dat dit zo niet verder kan. Dit had tot gevolg dat de productie per m² sedertdien zelfs lichtjes gedaald is, men koos nieuwe rassen, maar men paste ook de teeltwijze aan. Er wordt nu minder water gegeven waardoor het drogestofgehalte en ook het suikergehalte duidelijk hoger komt te liggen. Het water die men geeft heeft ook een hogere geleidbaarheid (bevat meer mineralen zoals Ca), waardoor de smaak van de tomaten nog beter wordt. 5.
Natuurlijk is er ook het gevoelsmatige aspect wat smaak betreft :
de bestuiving met hommels vindt nu overal toepassing en bij
alle bedrijven die het jaarrond telen is de biologische
bestrijding van plagen algemeen geworden. Door
registratie en controle kunnen we stellen dat tomaten op de
Belgische markt vrijwel residuvrij zijn. Vandaar dat Belgische
tomaten dan ook geleverd kunnen worden met het label "geïntegreerd
geteeld" 6. De zoetst smakende tomaat momenteel is deze van het segment Ministar. Deze tomaten zijn slechts een duivenei groot en worden verkocht per tros van 10-15 vruchten. De smaak is opvallend zoet omdat het suikergehalte veel hoger ligt.
7.
Er worden op de veiling REO-Roeselare (http://www.reo.be)
regelmatig smaakpanels
georganiseerd om uit te maken welke rassen van welke groenten nu
eigenlijk het beste smaken. |
Nog meer over groenten
Boekentip! De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen. Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek.- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest). Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek © Copyright Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009) Alle rechten voorbehouden.
|