www.plantaardig.com
 

Algemeen voorkomende dierlijke beschadigers 

Bladluizen

 

  sluipwesp  
SLUIPWESP VAN DE BLADLUIS

Picture
GEPARASITEERDE BLADLUIZEN (MUMMIES).
Picture
KATOENLUIS


Bladluizen
HERKENNING. Bladluizen zijn kleine insekten. De meeste soorten zijn 2 à 3 mm lang. Ze hebben een smalle kop en een bolvormig achterlijf. Meestal zijn ze groen, maar bruine, roze en andere kleuren komen ook voor. Gevleugelde en niet gevleugelde exemplaren zijn dikwijls gelijktijdig aanwezig. De gevleugelde bladluizen onstaan vooral bij hoge dichtheden van de insekten. De twee buisjes (siphonen) op het achterlijf zijn karakteristiek voor bladluizen. Ze leven van plantesap dat via stekend-zuigende monddelen wordt opgenomen. In kolonies bladluizen of op hoger zittende bladeren vindt men talloze witte schilfers. Dit zijn de vervellingshuidjes van de larven. Bladluizen zijn schadelijk omdat ze sap aan de plant onttrekken, het gewas vervuilen, het blad misvormen en virusziekten kunnen overbrengen.
 
LEVENSWIJZE. We onderscheiden soorten die niet en wel van waardplant wisselen. In kassen kan dit wisselen van waardplant vaak achterwege blijven. De ontwikkeling via onbevruchte, levend barende wijfjes op planten in de zomer gaat dan ook in de winter door. In het najaar ontstaan buiten mannetjes en vindt de paring plaats, waarna wintereieren worden gelegd. Een bladluis produceert per dag een stuk of vijf nakomelingen. Omdat de nieuw geborene na ongeveer negen dagen zelf volwassen is, kan uit één luis in korte tijd een grote kolonie ontstaan.

BESTRIJDING. * Vaak treedt spontaan een biologische bestrijding op. Sluipwespen leggen een ei in de bladluis, waarna deze sterk zwelt en verstart tot een leerachtig bruin omhulsel (mummie). Larven van de galmug voeden zich met het lichaamsvocht van bladluizen. Groepjes verschrompelde bladluizen blijven op het blad achter + Voer een chemische bestrijding uit
Picture DE LARVE VAN DE GALMUG 

 

terug naar inhoudstafel :

Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.



Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.