www.plantaardig.com
 

Keukenraap

De keukenraap (Brassica rapa var. esculenta of var. rapifera) is een tweejarige plant die tot de familie der Kruisbloemigen behoort. Van dit gewas waarvan voor ons alleen de meirapen of keukenrapen interessant zijn, komen een groot aantal variėteiten voor. Men onderscheidt geel- en witvlezige variėteiten die rond, platrond of lang van vorm kunnen zijn. Ze worden als groente gebruikt en op verschillende wijzen bereid. Ook in de lente worden de jonge malse bladeren wel eens als spinazie gebruikt; men noemt deze ook « steeltjes » of « ribbekens ». 

Variėteiten

"Platte witte meiraap" bijzonder geschikt voor kweek onder glas en zaaiing in de volle grond, zeer aan te bevelen. 

"Ronde witte Herfst": rode kop, vooral voor late zaaiing aan te bevelen.

 

Grond

De rapen stellen geen bijzondere eisen aan de grond. Toch groeien ze beter op ietwat lichtere dan op zwaardere gronden. Overigens moet de grond humusrijk zijn en, daar de rapen, vooral de vroege, op korte tijd moeten ontwikkelen, ook veel voedende bestanddelen bevatten. 

Zaaien

De vroege rapen zaait men in de groenteteelt van einde April tot begin Mei; de late variėteiten van half Mei tot half Augustus. Het zaaien gebeurt voor beide variėteiten best op rijen van 20 cm afstand; in de rij dunt men later uit op 15 cm. 

Voor raapstelen, ook wel eens ribbekens genoemd, zaait men zeer vroeg (begin Maart) en tamelijk dicht. Wanneer de plantjes 10 cm en meer lengte hebben, worden ze tegen de grond afgesneden en daarna gekookt net zoals spinaziebladeren. 

Overwinteren

De raap wordt gedurende de winter best bewaard In vorstvrije kelders of in groeven. De rapen, waarvan de bladeren afgesneden zijn, worden zacht in de bewaarplaats neergegoten. 

Zaadkweek

De zaaddragers worden uitgekozen bij het uitdoen der rapen in de herfst. Ze worden overwinterd en in Maart op 40-50 cm afstand van elkaar uitgeplant op een plaats waar in de buurt geen andere tot dezelfde familie behorende zaaddragers staan. 

Teeltschema op : http://home2.scarlet.be/dedeene2/koolgewassen/kgraap.htm


Nog meer over groenten


Erwten

Aubergine

Tuinbonen

Knol

selder

Wortelen

Rode kool

Paprika

Knoflook

Artisjok

Bloem

kool

Bl
mk2

Bonen

komkom

mer

Rode kool

Koolrabi

Veldsla

Babyleaf

Pastinaak

Rabarber

Spinazie

Selder

Aardbeien

Veldsla

Knol

venkel

Tomaten

Daikon

Kardoen

keuken

raap

Witloof

Plantajuin

Aardappelen

Courgettes

Rammenas

Broccoli

Chinese kool

De Groente & Fruit Encyclopedie
is vekrijgbaar bij uw plaatselijke
Horta winkel


Boekentip!
De Groente- en Fruit Encyclopedie met beschrijvingen van 99 % van alle groente- en fruit soorten en van alle technieken nodig om succesvol groenten en fruit te telen.Winnaar Beervelde Award voor het beste Belgische tuinboek
.
- "...de compleetste encyclopedie wat groenten en fruit betreft..." (uit De Volkstuin) "...een prima doe-boek..." (uit Nest).
 Klik hier voor meer info en talrijke recensies over dit boek 
 
© Copyright  Luc Dedeene (Contact) & Plantaardig.com (1998-2009)
 Alle rechten voorbehouden.