Mexico 1997

Dertiende dag: Cancún via Chichén Itzá

Vandaag is het de dertiende dag van onze reis. We vertrekken richting Caribische Zee naar onze laatste bestemming: Cancún. Onderweg stoppen we uiteraard in Chichén Itzá, zonder twijfel een van de meest bekende archeologische vindplaatsen ter wereld. Je kunt er donder op zeggen dat als je enkele foto's van Mexico onder de ogen krijgt de Piramide van Kukulkán in Chichén Itzá er bij is. Vele reisbrochures zullen dit als het hoogtepunt van een rondreis vermelden. Aan ons om te ontdekken of ze gelijk hebben. Wat in ieder geval al vast staat is dat het de best gerestaureerde en meest bezochte vindplaats is.

El Castillo

Het verleden van Chichén Itzá, de stad aan de rand van de bron van de watertovenaar, blijft geheimzinnig. De archeologen zijn het erover eens dat het gebied vanaf de vijfde eeuw voor onze jaartelling bewoond was. Tussen 800 en 900 werd een eerste bloeiperiode geconstateerd.

Kort daarop zouden de Itzaes zich aan de rand van de bron, een cenote (zie verder), gevestigd hebben., om niet lang daarna door de Tolteken te worden bezet.

Het zijn deze Tolteken die uit Tula verdreven werden die voor de grandioze bouwwerken van de noordelijke groep hebben gezorgd. Niet alle archeologen zijn het erover eens en denken eerder dat net het omgekeerde is gebeurd, namelijk dat het de Maya's zijn die hun stempel op de gebouwen in Tula hebben gelegd. Een definitief antwoord zal wellicht nooit gevonden worden. Maar wie dan ook de bouwmeesters waren, het ceremonieel en machtscentrum dat tot in de dertiende eeuw floreerde is zowel overweldigend als fascinerend.

< homepage | top | ga terug | lees verder >