BOEKEN - FILMS

 

 

DIT IS MIJN HOF

Auteur: Chris de Stoop (journalist bij het weekblad Knack)

Uitgeverij De Bezige Bij - ISBN 978 90 234 9321 1

Het boek is gebonden en bevat 288 bladzijden. Het verschijnt ook als e-book.

De Hedwigepolder, de beroemdste polder van de lage landen, schrijlings op de Zeeuws-Vlaamse grens, moet en zal onder water worden gezet. Dit raakt de bevolking diep in de ziel. Chris de Stoop, boerenzoon uit de streek, neemt zijn intrek op de ouderlijke hoeve en ziet hoe het eeuwenoude boerenland moet wijken voor nieuwe natuurgebieden. Hij volgt van nabij hoe graafmachines oprukken en historische hoeves worden gesloopt. Een ontroerend en onthullend relaas over het ellendige verdwijnen van de boeren, wat zich nu in heel Europa voordoet, maar nergens zo schrijnend als hier.

 

 

DOEL, POLDER & OMGEVING

Auteurs: Carine Goossens, Edmond Reyn, Tim Soens, Richard Willems

Fotografie: Ludo Goossens

Uitgeverij Lannoo - ISBN9789401414555 - D/2015/45/237 - NUR688

 

 

DOEL

Auteur: Jeroen Janssen

Uitgeverij: Oogachtend

Verdeling: Pinceel

Een stripverhaal waarin inwoners van Doel de hoofdrol spelen.

Het boek bestaat uit 272 bladzijden, is volledig in kleur en heeft een hardcover met linnen rug. Afmetingen: 31 x 22 cm.

 

 

RIJK POLDERLAND VERNEDERD TOT MOERASSENLAND

Auteur: Edmond Reyn

Het boek is een vervolg (2007 t.e.m.2012) op het eerste boek “RIJK POLDERLAND VERDWENEN ONDER BAGGERZAND” uit 2007.

Het is te koop voor 48 Euro via de Standaard Boekhandel in Beveren en te bestellen bij de Standaard filialen.

Het boek is uitgevoerd in 4-kleurendruk op houtvrij mat gestreken papier. Afwerking: luxe gekartonneerde binding in linnen boekband met geplastificeerde stofwikkel.
Besteladres Reyn & Partners bvba, Georges Eekhoudlaan 4, B-2050 Antwerpen - Tel: +32(0)3.219.05.93 – E-mail: info@rijkpolderland.be

 

 

VAN BROUCK TOT DYCKAGIE – Vijf eeuwen Wase polders

In het boek buigen dertien auteurs zich over uiteenlopende aspecten van de poldergeschiedenis, van vroegmoderne polderkaarten tot het verdwenen polderleven van de 20ste eeuw.

Erfgoedcel Waasland

 

 

WAAROM DOEL EN DE POLDERS (NIET) WEG MOETEN
De auteurs:

Jan Creve (°1962): licenciaat geschiedenis (UA en UG) en werkzaam als leerkracht. In 1997 richtte hij samen met Ferdinand De Bondt het actiecomité Doel 2020 op waarvan hij de woordvoerder is.

Ferdinand De Bondt (°1923): studeerde wiskunde (UG)  en economische wetenschappen (KUL). Was senator voor de CVP (1968-1979) en staatssecretaris voor de Hervorming van de Instellingen (1977-1979).  Sedert de jaren ’60 volgt hij van nabij het dossier over de Waaslandhaven en Doel. In 1997 stond hij mee aan de wieg van Doel 2020.

Johan De Vriendt: (°1967): licenciaat Slavische filologie (UG). Bibliothecaris. Woonde jarenlang in Doel als beheerder van gemeenschapshuis De Doolen. In 2006 lag hij aan de basis van de Erfgoedgemeenschap Doel & Polder.

Denis Malcorps (°1988): Gediplomeerd landmeter en student Economische Wetenschappen (KUL). Woont samen met zijn moeder en broer in Doel en is een van de weinige oorspronkelijke bewoners die tot hiertoe weigerde zijn woning te verkopen aan de Vlaamse overheid.

Edmond Reyn (°1932): Ingenieur – Petrochemie.  Auteur van het boek Rijk polderland begraven onder baggerzand. Was gedurende jaren productiemanager bij  Polysar Belgium, het allereerste bedrijf op de Linkerscheldeoever.

Igor Rogiers (°1975): licentiaat in de rechten (UG) en werkzaam als advocaat. Samen met Prof. Matthias Storme pleitte hij in het dossier Doel reeds enkele tientallen zaken voor diverse rechtbanken.

Paul Staes (°1945): werkte als journalist. Voormalig Europarlementslid (1984-1994) en senator (1995-1999). Ageerde in de jaren ’70 succesvol met het actiecomité Red de Voorkempen tegen de aanleg van een duwvaartkanaal in de Antwerpse Voorkempen.

 

In januari 1998 besliste de Vlaamse Regering dat Doel moest verdwijnen voor een verdere uitbreiding van de Haven van Antwerpen. 15 jaar later is er van die uitbreiding nog altijd niets te zien. Maar het dorp is wel al jarenlang de inzet van een bikkelharde strijd. Een strijd die zowel op het terrein als voor de rechtbank werd uitgevochten. Wat zich voorbije jaren in Doel en de wijde omgeving afspeelde is een hallucinant verhaal. Van overheden die handelen tegen hun eigen wetten en bewoners die zich – als David tegen Goliath – blijven verzetten tegen de vernietiging van hun dorp en streek.

Anno 2012 staat de Vlaamse overheid nog steeds geen stap verder. Doel staat nog altijd op de kaart als woongebied en het verzet is nog altijd springlevend.

De auteurs van dit boek staan al jaren op de barricaden voor Doel. Ze doen dat vanuit een persoonlijk engagement maar ook en vooral op basis van rationele argumenten. Die argumenten verdienen op zijn minst gehoord én beantwoord te worden. Waarom Doel en de polders (niet) weg moeten is een uitgave van Marnixring Anton Van Wilderode en Davidsfonds St.Niklaas. We hopen daarmee een aanzet te leveren voor een discussie die nog niet gevoerd werd.

 

Het boek is een uitgave van Marnixring Anton Van Wilderode en Davidsfonds StNiklaas. Formaat 24x16 en telt 112 bladzijden. Het is gedrukt op glanspapier en bevat talrijke kaarten en niet eerder gepubliceerde foto’s.

 

 

DOEL MET EEN HOOFDLETTER

 

Het boek bestaat uit aquarellen en tekeningen van kunstenaar Jef Deyaert, aangevuld met gedichten en teksten van schrijver Frank Pollet. 

Dit boek bevat vooral nostalgie maar is ook een protest geworden want heel wat landschappen en gebouwen die in het boek voorkomen bestaan niet meer. 'Als je weet dat het Deurganckdok nu al voor de rest van de tijd verlieslatend is, dan is het ronduit grof dat de Doelenaars hun dorp kwijt zijn', zegt Deyaert. 'Het gemene van de kwestie is dat politici altijd hebben geschermd met werkgelegenheid. Op de dokken in Doel zouden 18.000 mensen kunnen werken. Als er nu 180 werken, is het veel', voegt Pollet eraan toe. 'Als burgemeester van Beveren zou ik heel erg beschaamd zijn, zeker omdat de Doelenaars op zeer subtiele wijze zijn weggepest.
Het boek telt 96 pagina’s en is in de lokale boekhandels en krantenwinkels te koop.  

 

 

RIJK POLDERLAND VERDWENEN ONDER BAGGERZAND
Edmond Reyn

 

Chronologische analyse van de linkeroever polderannexaties - 384 blz - formaat: 220 x 280 mm - 4-kleurendruk op houtvrij mat gestreken papier 135 gr/ - Luxe gekartonneerde binding in linnen boekband met geplastificeerde stofwikkel - Contactadres: Reyn & partners t.a.v. Edmond Reyn, Georges Eekhoutlaan 4, 2050 Antwerpen - tel: 03.219.05.93 - fax: 03.219.05.97 - e-mail: reyn.partners@skynet.be

website over het polderboek http://www.rijkpolderland.be/

 

 

HAN KAMERMANS 
Het boek gaat over de werelwijde K)C)AM(M)ERMA(N)(S)-family - Ook over Doel is er in het boek heel wat te vinden
Als eBook van het internet te downloaden tegen vergoeding - Zie website www.KCAMMERMANNS.onzestamboom.nl - E-mail: f2hjohanna16@hetnet.nlDE PUT
Frank Pollet

 

Nog drie weken’, fluistert Sofie voor zich uit.
‘Ja,’ beaamt Wim, ‘nog drie...’
Dan klinkt Sofie weer heel strijdlustig:
‘Ik wil hier helemaal niet weg, Wim.
Ik wil hier blijven, in Doel! Bij jou…’


22/03/2006 Het polderdorp Doel is een bron van inspiratie voor de Sinaaise auteur Frank Pollet (46). ,,Maar ik vind dat de problematiek van een verdwijnend dorp zelden of nooit door kinderogen wordt bekeken'', zegt Pollet. In De Put!, zijn derde boek over Doel, doet Pollet dat wel.  Doel kwijnt weg. Krakers nemen hun intrek in het dorp dat voor de zich uitbreidende Antwerpse haven wijkt. Die gegevens gebruikte auteur Frank Pollet in zijn derde boek over Doel. "Sofie en Wim, die allebei in het zesde leerjaar zitten, worden uit elkaar gerukt", legt Pollet uit. "Sofie trekt met haar ouders naar Antwerpen, Wim blijft achter in Doel. Sofie probeert van alles om toch niet mee te moeten naar de grootstad. Ze dreigt er zelfs mee in de Schelde te springen, maar tevergeefs. Ze heeft geen keuze. Vandaar de scheur in de coverfoto die Sofie en Wim scheidt." "De derde belangrijke figuur is Erik, een kraker, die alles met een frisse blik bekijkt. Hij snapt niet waarom iemand weg wil uit Doel. Er moet iets gebeuren, vindt hij, om meer solidariteit los te weken voor het polderdorp." Toen de miserie rond Doel ruim een decennium geleden begon, schreef Pollet al over de tragiek van het polderdorp. De Put! is vermoedelijk niet het laatste boek over Doel. "Ik hoop van wel, maar vrees dat het nooit ophoudt", vertelt de Sinaaise auteur.  "Het viel me plots op dat het uitdoofscenario perfect in scène is gezet. Het aantal inwoners is al meer dan gehalveerd. Het winstbejag van onze moderne maatschappij primeert op het welzijn van de mensen. Ik probeer tegen die achtergrond een voor jongeren aantrekkelijk verhaal te schetsen, in sommige opzichten naïef, in andere romantisch, humoristisch. Het is dus niet allemaal kommer en kwel."
"Doel houdt me voortdurend bezig. Erover schrijven zit steeds in mijn achterhoofd. Ik geef nog altijd cursus creatief schrijven in Lier en Aalst maar het schrijven zelf laat me nooit los." 
(Vlaamse Uitgeversmaatschappij NV)

Coverillustratie: An De Bode - formaat: 22,2x14,5 cm, 104p. / harde kaft - Vanaf 10 jaar - uitgeverij Abimo in Waasmunster

 

 

DOEL, DE BEVROREN EMOTIES

Kunstschilderes Anne Mathen, fotografe Françoise Resler en schrijver Cyriel Van Tilborgh vonden in het bedreigde polderdorp Doel inspiratie voor een uniek artistiek project. De werken die werden tentoongesteld zijn in dit boek vastgelegd. Het kan besteld worden bij Anne Mathen gsm nr. : 0478.76.88.42  of  bij Françoise Resler via mail: resler_francoise@skynet.be

 

 

ZONDER DOEL
Tekst Frank Pollet, foto's Stefaan Van Hul

 

Dit aangrijpend verhaal voor tieners gaat over het bedreigde polderdorpje aan de Schelde.  "Zonder Doel" vertelt het verhaal van de moeilijke relatie tussen een tienerjongen en -meisje uit Doel.  De tegengestelde visie binnen de twee gezinnen, aangaande de problematiek rond Doel,  leidt naar een onvermijdelijke breuk tussen de twee jonge mensen.

Uitgeverij De Boeck - Verkrijgbaar in de boekhandel - ISBN 90 455 0948 2

 

 

VERDRONKEN LAND

Stichting JURA filmproducties, Korte Leidsedwarsstraat 12, 1017 RC AMSTERDAM - tel.: 0031/206255442 / e-mail: info@jurafilm.nl


 

MUT(IL)ATIES, DOEL EN DE HAVENUITBREIDING
Gedurende ongeveer een jaar maakte Jan Kempenaers foto's (van zowel Doel als de havenuitbreiding) voor dit boek en voor een tentoonstelling.

 

 

VAN POLDERSLOOT TOT WERELDHAVEN
Albert De Vree

Onder deze titel maakte kunstschilder Albert De Vree uit Zandvliet een prachtig kunstboek met meer dan 400 etsen en schilderijtjes van zijn hand. Daarnaast vindt u in dit boek wetenschappelijke gegevens over de geologie en het dagelijks leven in de polder, een ruim historisch overzicht, en gedetailleerde kaarten van de Spaanse overheersing tot de moderne havenuitbreiding. Deze bijzonder fraaie uitgave, op 24 x 31 cm, ligt niet in de boekhandel. Bestellen: tel. 03-899 19 29, fax 03-899 19 31, of bij De Vree zelf (Spaanse Molenstraat 50, Zandvliet).

 


VAN DE KAART

Gedichten van dertig dichters over Doel.  Samengesteld door Frank Pollet - Poëzie over Doel, bij wijze van hart onder de riem van alle gedupeerde Doelenaars.  Gedichten tegen de deportatie van negenhonderd Wase mensen, poëzie tegen verloedering van een pittoresk polderdorp en dito natuurgebied - Een uitgave van de literaire vereniging bf Ampersand & Tilde.

 

OVER STROMEN EN OVERSTROMEN
Ludo Dirks

In zijn  studie Over Stromen en Overstromen zet consultant in watergebonden infrastructuurwerken Ludo Dirks nog eens de hele problematiek van het Scheldebekken uiteen - Volgens consultant Ludo Dirks neemt het gevaar van een grote overstroming in het Scheldebekken alleen maar toe. Er moet dringend een globale studie en een doordacht beleid komen - 'Over Stromen, en Overstromen' is te bestellen op faxnummer 03-366 07 80.

 

DOEL, DORP AAN DE GELDSTROOM
Tekst Frank Pollet, foto's Stefaan Van Hul

Boeiend lees- en kijkboek over Doel. Het verhaal begint op 20 januari 1998 toen de Vlaamse regering besliste tot de bouw van het Deurganckdok. Het werk eindigt in september 2000.
Pollet: "Eerst een containerdok, dan een leefbaarheidsstudie. In Doel werd alles op zijn kop gezet."
Een mens is niets. Zelfs een heel dorp betekent niets. Dat gevoel krijg je wanneer je het boek doorneemt.
De citaten die de auteurs kozen laten aan duidelijkheid niets te wensen over.
M. Apers: "In Doel wonen is het beste vermageringsdieet."
Pastoor Verstraete: "Geloof maar niet dat die ingreep achtduizend nieuwe jobs zal meebrengen. Niets van. Da’s gewoon zand in de mensen hun ogen strooien.”
"Er circuleren ongelooflijke verhalen," legt Pollet uit. "Sommige mensen geloofden werkelijk dat je meer vergoeding ontving, als je geen protestborden aan je gevel bevestigde.
Wij kozen voor de combinatie foto’s/tekst. We wilden een evenwichtig geheel creëren. De drama’s krijgen een menselijk gelaat. In het boek doen de foto’s niet onder voor de tekst. Er is een wisselwerking tussen beide. De beelden zijn sprekend, pakkend, vertellen boekdelen, geven een idee van de kommer en kwel, wanhoop en vertwijfeling die zich van de gedupeerde Doelenaren meester maakt.

Uitgeverij ABIMO wil met het boek de nationale toer opgaan. Uitgever K. David: "Het is een problematiek die de regio overstijgt.

Het boek telt 80 blz tekst en foto’s.

 

NOG ENKELE WEKEN OF MAANDEN
Dianne Nuyts

 

Dit boek wordt uitgegeven bij uitgeverij  GLOBE (Roularta, VAR, VUM), en verscheen in oktober 2000.  Ondertitel: "Een authentiek verhaal over palliatieve zorg, met op de achtergrond het stervende polderdorp Doel".  

Op de omslag is ook een foto van Doel afgedrukt. Op de achterflap staat volgende tekst: "Wanneer de auteur te horen krijgt dat haar moeder nog slechts enkele weken of maanden te leven heeft, groeit bij haar al heel gauw de overtuiging dat zij de resterende tijd zo zinvol mogelijk wil maken voor hen beiden. Dit boek is het eerlijke verslag van haar speurtocht om die innerlijke wens te realiseren. Tijdens deze zoektocht wordt zij zwaar teleurgesteld door de buitenwereld: ze stuit op onbegrip en zelfs op tegenwerking uit onverwachte hoek. Toch ervaart zij de innerlijke kracht om door te gaan. Met gissen en missen vindt zij op een ontroerende manier haar weg. 

Het verslag is een stille aanklacht. Er wordt veel gepraat over "palliatieve zorg"- maar als het er écht op aankomt, blijft men dikwijls helemaal alleen in de kou staan.  Dit boek wil dan ook een waardevolle steun zijn voor mensen die zich in gelijkaardige situaties bevinden.  De patiënten zelf, familieleden en vrienden, maar ook dokters en zorgverstrekkers hebben soms genoeg aan één treffend verwoorde gedachte om zich op te trekken. Het boek bevat een schat aan bedenkingen die moed en kracht kunnen geven. 

Doel, het geboortedorp van moeder, vormt het decor voor nostalgische jeugdherinneringen. Dit polderdorp levert al jarenlang een ware overleveringsstrijd tegen de oprukkende industrie.

Dianne Nuyts (Beveren, 1956) is gehuwd en moeder van twee zonen. Zij heeft een jarenlange ervaring in het onderwijs, houdt van het geschreven woord en declameert. "Nog enkele weken of maanden" is haar debuut als schrijfster." Dit boek werd genomineerd voor de Debuutprijs.

 

DE BRES
Chris De Stoop


Knack-journalist Chris De Stoop pakt uit met een nieuw ophefmakend boek "DE BRES". Hierin beschrijft hij de teloorgang van de Wase polder en het dorpje Doel. De Stoop is bekend van o.a. "Ze zijn zo lief mijneer", "Haal de was maar binnen" en "Ik ben makelaar in hasj".
De problematiek van de havenuitbreiding en de nefaste gevolgen daarvan voor het Land Van Waas kent hij al vanuit zijn kindertijd. De Stoop is afkomsig uit Sint-Gillis-Waas. Als boerenzoon maakte hij tijdens de jaren zestig en zeventig van dichtbij mee hoe de oprukkende Antwerpse haven honderden polderboeren verdreef. Om de problemen zelf te beleven ging De Stoop in het dorp Doel wonen. Het boek gaat niet alleen over het lot van Doel, maar ook over de ontwikkeling van de hele Wase Linkeroever. Volgens uitgeverij De Bezige Bij wordt het een navrant en schokkend boek dat niemand onbewogen zal laten. Volgens de uitgever is het een verhaal van een gedaanteverwisseling zoals die overal in Europa plaats vindt, maar nergens zo grof en ingrijpend als in de Wase polder. Nergens was de almacht van overheid, haven en industrie zo driest als hier. Het boek werd uitgegeven door "De Bezige Bij". 

 

DE SCHELDE, VERHAAL VAN EEN RIVIER
Mark Van Strijdonck & Guy De Mulder  

Jarenlang puzzelden chemicus Mark Van Strijdonck en historicus Guy De Mulder alle onderzoeksgegevens bij elkaar over de Schelde. Het resultaat werd nu met een team van 16 auteurs gegoten in een schitterend Davidsfonds-boek

Een verdere verdieping van de Schelde zal onvermijdelijk meer water opstuwen bij zware westerstormen. Dat betekent onvermijdelijk stroomopwaarts meer kans op overstromingen. Het antwoord op zo’n hogere vloed zal dus zijn: overal hogere dijken en een hogere keermuur op de kade van Antwerpen.
Een andere manier om al dat water op te vangen – de meningen daarover zijn verdeeld – is het aanleggen van potpolders.

Wij pleiten voor wat meer historisch perspectief. Grote infrastructuurwerken worden vaak uitgevoerd om een direct economisch belang zonder langetermijnvisie. Door het gebrek aan zo’n visie is de Antwerpse stadskern verdwenen. Honderd jaar geleden heeft Antwerpen zijn historische stadskern volkomen vernietigd om de Schelde recht te trekken. Vandaag liggen er aan diezelfde Scheldekaaien vrijwel geen schepen behalve Flandriaboten en soms eens een cruiseschip. Het economisch belang is bijna nul komma nul.
Vergeleken met het omploegen van de polders was dat nog klein bier. Men plant nu al nieuwe dokken terwijl andere dokken nog niet eens zijn uitgegraven. Wie zegt ons dat het met die grote werken niet dezelfde richting uitgaat als vorige eeuw? Nu al spreekt men van het aanleggen van overslagterminals in volle zee en investeren Antwerpse bedrijven in Vlissingen. Dan is het wegvegen van dorpen als Doel op lange termijn voor niets geweest. Men denkt teveel in zeer korte termijnen. Het is misschien ook de tijdsgeest: snel,direct en zonder langetermijndenken. Vanuit historisch onderzoek reiken wij onze bevindingen aan en vragen de bewindslui ook daaruit te leren.

 

 

LANGS TRAGE WEGEN

Paul Maes


Journalist-auteur Paul Maes schreef voor de Koning Boudewijnstichting een boek over kleine wegen (voetpaden, landwegen, dijkwegen etc.) in Vlaanderen. Naast een ruime inleiding over hun geschiedenis en de ecologie, zoekt hij naar nieuwe functies voor deze 'trage wegen'. In het boek zitten ook 10 volledig beschreven wandel- en fietstochten die het
fenomeen ten velde duidelijk maken. Een daarvan speelt zich af in Doel en de Doelpolder: een voettocht van 10 km en een fietsroute van 19 km. Het boek "Langs Trage Wegen" is uitgegeven bij Lannoo.

 

 

DOEL MOET BLIJVEN
F. De Bondt, J. Creve & B. Martens

 

Bij het Davidsfonds vescheen in de Forumreeks het boek "Doel moet blijven". Garengenaaid, 168 blz, ISBN 9058260755. Het boek werd aan de pers voorgesteld op 13 april 2000. De drie auteurs zijn eresenator F. De Bondt, J. Creve en B. Martens - De manier waarop de overheid de baan heeft vrijgemaakt voor de havenuitbreiding in het Waasland is zonder meer onethisch, ondemocratisch en ongefundeerd. Uit het boek blijkt dat het hele dossier een opeenvolging van blunders is - Het eerste deel is een historisch overzicht door J. Creve. Het tweede deel is de kosten-batenanalyse en het milieueffectenrapport door B. Martens. Zo stelt men vast dat essentiële en zwaar doorwegende kosten niet eens geanalyseerd worden. . De Bondt toont aan dat het dokkencomplex en de industrieterreinen kunnen aangelegd worden zonder grond in te nemen ten noorden van de Lijn De Bondt. De auteurs tonen aan dat de economische betekenis van het project het enige beoordelingsprincipe was en de beslissing dus weinig ethisch is. Verder is er een cronologisch overzicht van de beslissingen en acties omtrent Doel van maart ’95 tot april 2000.

 

 

HET VERDRONKEN LAND


Een album van Suske en Wiske, uitgegeven door de Standaard Uitgeverij. In deze strip voeren de geesteskinderen van wijlen Willy Vandersteen een verbeten gevecht voor het behoud van Doel. De bewoners van Doel werden jarenlang valse beloften gedaan, verklaart de strip. En nu beslissen enkele beleidsmensen dat het dorp niet meer leefbaar is. De bevolking werd niets gevraagd. Maar zoals altijd zullen de dappere stripfiguren zegevieren - De strip kwam tot stand op vraag van Hans Versmissen, havenarbeider uit Doel. Het eerste album werd symbolisch overhandigd aan pater Luc Versteylen, die in een tekstje over Doel het volgende schreef: "Laatst kwam ik nog eens in dat dorpje. Naast de deur van een groot wit hoekhuis zag ik een oud vrouwtje wezenloos voor zich uitstaren. Ik kon het niet nalaten haar aan te spreken. Ze vertelde hoe een week daarvoor ze samen met haar man naar het nieuws op tv keek en daarin vernam dat Doel moest verdwijnen. Vroeger dan gewoonlijk ging haar man dan slapen. ’s Morgens vond zij hem dood naast haar liggen. Hij was gestorven van verdriet." (HNB)

 

UW RECHTEN OP ONTEIGENING
Advocaat Martin Denys  

Dit boek is een handleiding voor iedereen die met onteigening wordt geconfronteerd. Het geval Doel wordt als uitgangspunt genomen.  Hij leert eigenaars, huurders en pachters hun rechten beter kennen. Hij geeft ook toelichting bij de hele procedure en de manier waarop vergoedingen worden berekend - Het boek is uitgegeven door Mys & Breesch. Info: 09/223.13.64

HET LAND DER DWAZEN
Historicus Karel Van Isacker

 

Een boekje uit 1969 dat nog altijd even actueel is.

 

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten]