PERSMEDEDELING

van Doel 2020,  14 december 2009

 

Caroline Gennez (SP.A) pleit voor behoud van Doel

Doel 2020 bereid om dialoog aan te gaan met Vlaamse Regering


Nadat Bert Anciaux eind augustus in Doel namens SP.A voor het behoud van Doel had gepleit doet SP.A voorzitter Caroline Gennez dat nu nog eens over. Dat blijkt uit een antwoord dat de internationale kunstenaar Mat Jongenelen
(Nederland) kreeg van de SP.A-voorzitter. Eerder was over het standpunt van Gennez onduidelijkheid gerezen toen zij tegenover het internationale kunstproject Cittadellarte/Love Difference van Michelangelo Pistoletto in ItaliŽ had laten blijken zich te willen neerleggen bij de verdwijning van Doel. Tegenover de Nederlandse kunstenaar Jongenelen die daarom een protestgedicht stuurde naar Gennez, komt de SP.A voorzitter daar nu op terug. 


Geachte,

Dank voor uw bericht over Doel.
Het toekomstplaatje van het Saeftinghedok ziet er vandaag inderdaad anders uit. Het is niet zeker dat het dok er effectief komt. De onzekerheid over het Saeftinghedok creŽert ruimte voor bijsturing van de beslissingen uit het verleden. Sommigen denken aan een nieuwe bestemming voor Doel als kunstdorp. Een positief project dat niet de pretentie heeft de havenexpansie in de weg te staan. Zo'n kunstdorp tussen haven en polders zou de economische mastodont een menselijker, socialer gelaat kunnen geven. Een mooi bindmiddel tussen cultuur en industrie, tussen natuur en economie. Een dorp in de haven, als plek van kwetsbaarheid. Een dergelijke win-winoperatie wordt haalbaar als we beslissingen uit het verleden durven bijsturen.
Ik hoop dat mijn antwoord onze visie die rekening houdt met de laatste ontwikkelingen verduidelijkt.

Hoogachtend.
Caroline Gennez
voorzitter sp.a


Het standpunt van Gennez werd eerder ook al verdedigd door regeringspartij N-VA. En ook binnen de CD&V lijken verschillende verkozenen hoe langer, hoe meer, gewonnen voor een positieve aanpak van het dossier Doel. 

Met de brief van Gennez is er duidelijk sprake van een nieuw politiek feit.
Doel 2020 hoopt dat daarmee ook een einde komt aan de loopgravenoorlog rond het dossier.

Het actiecomitť dringt er bij SP.A-voorzitter Gennez op aan om het niet bij woorden te laten. De SP.A moet nu ook de nodige stappen zetten om de impasse rond het dossier te doorbreken.

Doel 2020 van zijn kant is ten allen tijde bereid zijn verantwoordelijkheid op te nemen en in dialoog te gaan met de Vlaamse Regering. En mee te werken aan een constructieve oplossing waar ŗlle partijen bij kunnen winnen. 

 

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten][Krantenartikels 2009]