Artikel uit "De Morgen"

Standpunt - DOELLOOS

van Walter Pauli,  2 oktober 2009

 

Het polderdorpje Doel was tot verdwijnen gedoemd, want het nieuwe Saeftinghedok moest er komen. Een meerderheid in Vlaanderen aanvaardde dat, zij het met de dood in het hart. Maar voor veel redelijke mensen leek het de enige optie. Zonder het Saeftinghedok stond de toekomst van de hele haven op het spel. Dus van heel Antwerpen. En zelfs van het hele gewest. Dat was het kader waarin de Vlaamse regering einde jaren negentig Doel opgaf.

Er was in de Vlaamse opinie best wel enig romantische sympathie met "de laatste dorpsbewoners", ook al waren dat vaak nieuwe inwijkelingen. Maar het fait accompli was eigenlijk aanvaard. Tot deze week een dwangbevel van de rechtbank van eerste aanleg in Dendermonde die publieke opinie wakker schudde. Als de Maatschappij Linkerscheldeoever het nog riskeert om een Doelenaar uit zijn huis te zetten, dan kost dat telkens een boete van 250.000 (!) euro. Met dat vonnis werd ineens pijnlijk duidelijk wat wel al gezegd maar amper doorgedrongen was: de Maatschappij Linkerscheldeoever is niet van plan om dat Saefthingedok te bouwen, toch niet op een redelijke termijn.

En toch moet Doel weg. Omdat de bewuste Maatschappij dat wil en mag, omdat de Vlaamse regering ooit zo besliste. Dat het dok er niet meer moet komen, doet er voor die bewuste Maatschappij niet toe. Doel mot weg. De vraag waarom, zegt een woordvoerder van de bewuste Maatschappij, is eigenlijk "irrelevant", "of er nu een dok komt of een logistieke zone". Dat laatste is newspeak voor een kale betonvlakte, halfvol containers, met maximale tewerkstelling voor een bewaker of tien, plus evenveel Duitse schepers. 

"Er is in dat dorp geen sociaal weefsel meer", teemt de woordvoerder weer. Kan het anders, nadat die boeven van de bewuste Maatschappij driekwart van het dorp hebben laten afbreken en verloederen? Doel is de schaamteloosheid van de Vlaamse overheid ver voorbij. Dat weet men eigenlijk best, want Vlaams minister Hilde Crevits laat momenteel haar administratie hard werken aan weer een nieuw gewestplan voor Doel.

Het wordt nu definitief Zeehavengebied. Dok of geen dok, of er nu rele vraag is naar nieuwe industriegrond of niet. Dat is het doel niet van die aanpassing. Het doel is: de inwoners mogen geen poot meer hebben om te blijven. Waarom? Daarom. Daarom inderdaad moet het dorp Doel dood. Voor niets.

Walter Pauli

Politiek commentator

 

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten][Krantenartikels 2009]