Tweede afbraakgolf in Doel


12/08/2008 Muzikanten zingen bulldozers de straat uit - Straatfeest verrast sloopfirma

Vlaamse muzikanten hebben met een straatfeest de afbraak van dertien woningen in Doel tegengehouden. Door een openluchtconcert van Laïs en door een geïmproviseerde ontbijthappening moest de sloopfirma gisteren onverrichter zake huiswaarts keren.

Het Scheldedorp Doel, gisterochtend om half acht. Tuinstoelen en -tafels worden naar buiten gesleurd. Op een vuurtje pruttelen het spek en de eieren, door het koffiezetapparaat sijpelt het warmhoudertje en ook de ontbijtkoeken zijn gearriveerd.

Tientallen bewoners uit Doel stromen samen op het geïmproviseerde terras in een steeg. Muzikanten van Zita Swoon en Think of One halen hun instrumenten boven en geven samen met de drie meiden van Laïs een straatconcert. De sfeer zit erin, zo vroeg op de ochtend.

Maar de boodschap is hen ernst. Hen, dat zijn de straatmuzikanten, de toeschouwers en de organisatoren van de schijnbaar onverwachte maar in werkelijke goed voorbereide ontbijthappening. Door hun aanwezigheid proberen ze, onder commando van de actiegroep Doel 2020, de start van een nieuwe reeks afbraakwerkzaamheden in Doel te verhinderen.

'Een protest met muziek is toch zoveel mooier dan een betoging met geweld', vertelt Annelies Brosens, zangeres bij Laïs. Het muzikale protest is gericht tegen de afbraak van dertien woningen in de Havenweg en de Scheldemolenstraat. Die werkzaamheden zouden normaal gisteren van start gaan in opdracht van de Maatschappij Linkerscheldeoever. Vorige maand gebeurde hetzelfde met zeven villa's in een doodlopende hoek van het dorp.

De actie heeft succes, want de sloopfirma moet terugkeren. De politie stelt de feiten vast maar doet niets. Tot grote tevredenheid van Jan Creve van het actiecomité Doel 2020. 'Doel is een levend dorp, een leefbaar dorp met enorme mogelijkheden. Een dorp waar bijzonder veel creativiteit aanwezig is. Daar is geen plaats voor afbraak, wel voor muziek en creativiteit.'

Creve is echter realistisch genoeg om te beseffen dat de afbraak slechts uitstel van executie is. 'Ons is het vandaag te doen om het signaal. Er mogen niet willekeurig huizen worden afgebroken in een dorp dat nog altijd als woongebied op de kaart staat en waar nog enkele honderden mensen wonen.'

Annelies van Laïs: 'Hier verdwijnen niet alleen huizen en gebouwen, ook mensen. De tv-serie Terug naar Oosterdonk uit 1997 (over de teloorgang van het fictieve havendorp, red.) voltrekt zich vandaag in werkelijkheid in Doel. Hopelijk moeten we niet wachten op een nieuwe film voordat de ogen van de bewindslui opengaan. Al vrees ik dat de overheid niet terugkomt op haar beslissing, uit vrees voor gezichtsverlies.' (HNB)

 

11/08/2008 Persmededeling van Doel 2020: Maatschappij Linkeroever wil morgen sloop doorzetten.
Actievoerders barricaderen zich in bedreigde huizen. 

Na de mislukte poging tot sloop vandaag in Doel komt er morgen een nieuwe poging tot sloop van de woningen in de havenweg. Naar wij uit goede bron vernamen heeft er deze avond een overleg plaatsgevonden tussen de sloper en
de verschillende betrokken instanties. Daarbij zou overeen gekomen zijn dat de sloop van 12 woningen in Doel morgen absoluut doorgaat. Welke middelen daarvoor zullen ingezet worden is ons onbekend. 

Om de sloop te voorkomen hebben een tiental actievoerders van Doel 2020 zich deze avond gebarricadeerd in de bedreigde huizen. Zij zullen morgen vanaf 8u samen met andere actievoerders opnieuw actie voeren. 

 

10/08/2008 Persmededeling van Doel 2020: Doel 2020 voert morgenvroeg actie tegen afbraakwerken 

Morgen start in opdracht van de Maatschappij Linkeroever de afbraak van 13 woonsten in Doel. Voor Doel 2020 is het onaanvaardbaar dat in een dorp dat nog altijd als woongebied op de kaart staat en waar nog enkele honderden mensen wonen willekeurig huizen worden afgebroken.

Vorige week op de Scheldewijding en de Doelse Feesten betoonden duizenden mensen uitdrukkelijk hun solidariteit met het door de Vlaamse overheid belaagde dorp.

Doel is een levend dorp én een leefbaar dorp met enorme mogelijkheden. En er is bijzonder veel creativiteit aanwezig.

Dat zullen wij morgen opnieuw laten zien. Op de plaats waar men start met de afbraak. 

In een levend en leefbaar dorp is geen plaats voor afbraak. Wel voor muziek en creativiteit. Daarvoor kunnen wij morgen trouwens rekenen op de effectieve steun van een aantal bekende Vlaamse artiesten. Wat ons betreft géén afbraak dus.

De actie start om 7.30u in de Havenweg en/of de Scheldemolenstraat in Doel.

[Home page][Overzicht Doel Blijft][Jaaroverzichten]