Nieuws van de dag 'Grootste' Vlaming informatie column Discussiethema's nkb-wedstrijd reacties over site Web overzicht Zoekpagina (deze site) Sponsors

 nieuws 2015

 

U kan klikken op de onderwerpen bovenaan of links van elke bladzijde,
op onderlijnde woorden of op de top-vakken - terugkeren met Back- (of Vorige-)toets

horizontal rule

Omhoog

 

 

 

november 2015 - oktober 2015 - september 2015 - augustus 2015 - juli 2015 - juni 2015 - mei 2015 - april 2015 - maart 2015 - februari 2015 - januari 2015 - december 2014 - nieuws uit 2014

 

december 2015

 

30 december 2015

Jo De Smet, onze Berlaarse brandweerman bestrijdt de Australische bosbranden

Voor Jo De Smet naar Australië vertrok, was hij actief bij de Berlaarse brandweer. Die passie gaf hij snel een vervolg aan de andere kant van de wereld.

En zo is hij nu ook actief bij de bosbranden aan The Great Ocean Road ( Wye River, Separation Creek) die het land al van voor kerstmis teisteren. Een getuigenverslag zopas geschreven, bij hem op woensdagavond.

 

"Het vuur begon door een blikseminslag, de zaterdag voor Kerstdag. Het was een Total Fire Ban (TFB) day, waarop niemand vuur mag maken of laten branden, of apparatuur mag gebruiken dat brand kan veroorzaken (bv bij lassen, slijpen enz.).  Er zijn hier regelmatig dergelijke TFB-dagen en we zijn het intussen meer en meer gewoon om daarmee te leven. Want als inwoner van Anglesea weten wij maar al te goed wat de risico's zijn en dat hebben we nu zelf ook zo dicht bij de deur gezien.

 

Ik was van wacht die zaterdag, en werd met de ploeg opgeroepen nadat er rook was opgemerkt. Het is tot kerstdag hard gewerkt om de bosbrand te blussen. Wat begon met een blikseminslag was tegen kerstavond een brand over een terrein van zo'n 200ha... Op kerstavond maakte ik deel uit van het Strike Team dat door de Country Fire Authority (CFA) werd ingezet om de containment lines te versterken. Met bulldozers, brandweertankers, helicopter water drops, brandweer 4x4 pickup trucks werden ingezet om rond de brand een stevige verdedigingsrand te maken. Ook al omdat op Kerstdag heet weer werd verwacht.

 

Ik was thuis rond 2 uur 's nachts en geloofde dat er een goeie kans inzat dat de brand lokaal zou blijven. Op kerstdag zijn we 's morgens met ons gezin naar het strand in Anglesea geweest. De kerstman brengt daar zijn laatste bezoekje aan de lokale kinderen voor hij terug naar de Noordpool gaat. Hij komt naar het strand in een SurfLifeSaving boot. Het is ook een leuke manier om vrienden en brandweercollega's het beste te wensen. Het was toen al lekker warm, en de warmte zou snel hitte worden.

 

Via de radio en de CFA fire ready app vernamen we dat er al enkele branden waren gestart. En al snel ook dat de brand door de wind nabij de kust door de verdedigingszone was geraakt. Daarop volgde het bericht op de radio dat Separation Creek en Wye River moesten worden geëvacueerd. Omdat de brand zo hevig was en omwille van verwachte windrichting, werd ook beslist om ook het vakantiedorp Lorne te evacueren. Zes collega's van onze afdeling konden met onze tanker een 6-tal huizen beschermen. Alle brandweerkorpsen uit de omgeving waren intussen al operoepen.

 

Ik maakte deel uit van een team die 's avonds de eerste ploeg moest vervangen. Toen we er toekwamen zagen we de rode gloed al. Al snel, na een volgende bocht, stonden we voor een muur van vuur. Onze taak bestond erin het vuur aan Jamieson Creek te stoppen en niet tot in Lorne te laten doorlopen. De wind was ondertussen al van N maar NW gedraaid en begon meer en meer van ZW en Z te blazen. Dat de temperatuur wat was gezakt and er zelfs wat regen viel, maakte het onze taak een beetje gemakkelijker. Pas tegen de morgen konden we terug naar huis. De schade was enorm: in totaal zijn al 116 huizen vernietigd. Gelukkig vielen er geen slachtoffers. De hele week hebben we vliegtuigen en helikopters gehoord en gezien. De brand is op dit moment al meer dan 2000 hectares groot en nog niet onder controle.

 

Vanaf middernacht is het hier terug TFB day. We verwachten morgen temperaturen rond de 40 graden. De wind komt vanuit het noorden, dan west en zuid. Drie dorpen zijn daarom al geëvacueerd gezien het risico. We hopen op het beste maar het zal zeker terug een zenuwachtige tijd worden. Ben net thuisgekomen na een oproep voor een open vuur in iemands tuin. Enkele volwassenen hadden een open vuur in de tuin gemaakt om te koken. Op ons advies hebben ze het onmiddellijk gedoofd. Er was geen echt gevaar maar de oproep toont dat Iedereen hier heel angstig en nerveus rondloopt. Van zodra men rook ruikt, wordt er gereageerd.... Groeten, Jo"

 

26-27 december 2015

Sport
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de bekerwedstrijden.  (Meer).

 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Kerstcorrida: no zondag aan 't kasteel?

bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

23 december 2015

Gemeenteraad: belastingen ongewijzigd

De gemeenteraad kwam voor het laatst samen, dit jaar. Op de agenda stonden onder meer de belastingen en het budget voor volgend jaar, en de verhoging van de mantelzorgpremie. Wim Arbijn werd, zoals na de verkiezingen van 2012 werd afgesproken in het akkoord tussen de meerderheidspartijen, opnieuw schepen. Hij verving Carine Meyers, die opnieuw 'gewoon' gemeenteraadslid werd. De zitting werd voorgezeten door René Kets (Open Vld) omdat Karel De Gucht verontschuldigd was.

 

bullet

Mantelzorgpremie: wordt verhoogd van €150 naar 200. Piet Vandoolaeghe (CD&V) merkt op dat hij vroeger al heeft gevraagd om naar het Vlaams gemiddelde van €250 te gaan. "Op de goede weg, maar nog verder gaan", moedigde hij aan.

bullet

Gemeentelijke personenbelasting en onroerende voorheffing blijven ongewijzigd op resp. 7% en 1100. Burgemeester Katja Gabriëls (Open VLD) geeft aan dat dit lager ligt dan het gemiddelde in Vlaanderen (7,4% en1440) om zo "een inspanning naar de bevolking te leveren". Vandoolaeghe wijst er op dat de verlaging van 7 naar 8% mogelijk was omdat de waterzuivering niet meer door de gemeente maar door de gezinnen wordt betaald, " wat vooral zwaar is voor grote gezinnen met een kleiner inkomen".

bullet

Gemeentelijke dotatie politiezone: Berlare betaalt €1.227.378 ipv €1.525.890 en ook de volgende jaren minder dan oorspronkelijk gedacht. Steven Baeyens (CD&V) wijst op de extra overlast agent die Zele zelf betaalt en vraagt of dat moet worden herzien. De burgemeester antwoordt dat dit een goede overeenkomst is voor Berlare, ingegeven door de speciale situatie in Zele.

bullet

Gemeentelijke bijdrage brandweerzone: de gemeente betaalt voor de exploitatie €235.049 bij, voor de investeringen €33.440 en voor de erkentelijkheidspremie voor brandweerlui die voor 2014 met pensioen gingen €12.473. Wat de investeringen betreft, verduidelijkt de burgemeester dat Berlare niet elk jaar voor dat bedrag investeringen terug krijgt, soms meer, soms minder. Volgend jaar komt er een nieuwe wagen voor zo'n €70.000.

bullet

Meerjarenplan 2014-2019. Secretaris Bob Pieter legt uit dat van de doelstellingen al een dertigtal zijn afgevinkt, onder meer het opstellen van een nieuw organigram, de brandweerzone, het veiligheidsplan. Een aantal zijn nog lopende, zoals de dataverbinding met de sites in Stroming en aan de Gaver (voorzien voor volgende zomer). Andere blijven de hele legislatuur meegaan, zoals het programma in Stroming of de aankopen voor de bibliotheek. Een aantal werd ook geschrapt. Zo werden er een aantal overbodig omdat de Vlaamse beleidsprioriteiten werden afgeschaft. En het idee van een centraal nummer werd opgegeven omdat '9290' blijkbaar niet mag worden gebruikt: alle nummers die beginnen met een '9' zijn voorbehouden voor federale diensten.
Burgemeester Gabriëls vult aan dat de gemeente op koers is om ook tegen het einde van de legislatuur een overschot te hebben. Wat betreft de autofinancieringsmarge, of de mogelijkheid om met het exploitatiebudget ook leningen af te betalen, daar heeft Berlare nu al een positief overschot voor.

bullet

Budget 2016. Gabriëls geeft aan dat er opnieuw een groot verschil was tussen wat de federale overheid had geraamd aan inkomsten uit gemeentebelastingen en wat werd doorgestort. Voor 2014 was dat €1 miljoen minder, voor 2015 'maar' €335.000. "Dat maakt het moeilijk om budgetten op te maken." De gemeente voorziet voor 2016 zo'n 45 plannen voor een bedrag van €2,6 miljoen. Daar zijn onder meer bij: herinrichting van de begraafplaatsen (Overmere en Uitbergen al bezig, in Berlare wacht men op de ontgravingen), de vernieuwing van het sanitair in Stroming en in de sporthal van Berlare, het afbreken van de nu lege kinderopvangplaats in Uitbergen, een nieuw pompgemaal, de vernieuwing van het PC-park en de vernieuwing/uitbreiding van de server, een nieuwe skatepiste aan de brandweerkazerne, de uitkijktoren die in het natuurontwikkelingsproject is voorzien, nieuw dak voor Stroming en voor de 'Snoek', de werken aan de pastorij in Overmere, de studiekosten voor de restauratie van het kasteel, kosten aan buitenterreinen van sportclubs, vernieuwen van wagenpark en toestellen van de technische dienst ("waar een inhaalbeweging nodig is"), het vernieuwen van de weg naar de sporthal in Berlare, de herinrichting van het Boerenkrijgpark.
Vragen:

bullet

de verkoop van gebouwen. Vandoolaeghe wil weten of €695.000 het verwachte totaal was voor de verkoop van de Ami, pastorij Berlare en vroegere politiekantoor Berlare. Hij vindt dat hiermee wordt verdoezeld dat de gemeente veel zal verliezen bij de verkoop van de Ami "waarvoor tijdens een eerste verkooppoging niemand kwam opdagen". De burgemeester antwoordt dat dit bedrag er al sinds vorig jaar opstaat. Er is geen apart bedrag voor de verschillende gebouwen opgegeven, ook al, zo bleek na een vraag van Marie-Christine Vleminckx (N-VA) omdat voor sommige nog een raming moet gebeuren. Albrecht Arbijn (N-VA) wou weten of ook de 'Snoek' wordt verkocht. Dat blijkt niet zo, omdat ook de politie in dat gebouw zit en omdat het nabij het Donkmeer ligt en dus voor de gemeente een interessante locatie is. De restaurantuitbater heeft een huurcontract dat van de vorige verhuurder is overgenomen.

bullet

Donkmeer. Vandoolaeghe vraagt naar de uitvoering van de "met veel persberichten aangekondigde plannen voor het Donkfront", waar hij weinig van gerealiseerd ziet. Gabriëls reageert dat al veel is gebeurd en dat bij verschillende plannen, zoals het natuurontwikkelingsproject, rekening wordt gehouden met de voorstellen voor het Donkfront. Zij kondigt aan dat de schermen met foto's van de gemeente, om de tribune 'af te sluiten', in druk zijn. Kets wijst op de bouw van het sanitair blok.

bullet

kasteel/huidig gemeentehuis. Vandoolaeghe stelt dat de studiekosten voor de restauratie van het kasteel (€260.000) niet noodzakelijk een percentage van de geraamde werkingskost moet zijn. "De meeste architecten werken zo en dat maakt de financiële planning duidelijk", zegt de burgemeester hierop. Het bedrag werd berekend op de verwachte kost van €4 miljoen, waarvan een deel zal worden gesubsidieerd.
Steven Baeyens (CD&V) vraagt naar de plannen met het huidige gemeentehuis. Dat wordt zeker behouden en zal wellicht dienen om verenigingen vergaderruimte te geven. Er wordt ook aan gedacht om van de huidige raadszaal een 'afscheidsruimte' te maken. Maar concreet is er nog niets omdat het wel nog enkele jaren zal duren voor het kasteel echt bruikbaar wordt en de administratieve diensten daar kunnen worden ondergebracht.

bullet

Keuken Uitbergen. Jan De Palmenaer (CD&V) is bezorgd over de keuken die verenigingen in Uitbergen gebruiken in de vroegere kinderopvang. De burgemeester herhaalt dat er een alternatief zal worden geboden.

bullet

Buitenterreinen sportclubs. Vleminckx wil weten wat men wil doen. Schepen Vandersnickt verduidelijkt dat het rugbyterrein naast de sporthal er slecht bijligt en geen verlichting heeft en denkt aan ofwel een nieuw terrein daar aanleggen of nabij die van SK Berlare, dat de Blauwe Vlam nu afhankelijk is van de plannen van een privé-verhuurder, dat er wateroverlast is aan de pleinen waarop de jeugd van SK Berlare speelt, en dat SKV Overmere nood heeft bergruimte.

Namens CD&V zegt voorzitter Baeyens dat zijn partij zowel de meerjarenplanning als het budget 2016 afwijst omdat er te veel onduidelijkheid is over de verkoopopbrengst van de gebouwen, dat in tegenstelling tot wat de meerderheid zelf aankondigde als 'nodig voor de toekomst van het Donkmeer' geen verdere uitwerkingsvoorstellen zijn opgenomen, wegens de onduidelijkheid over de kasteelrenovatie en omdat er niets gebeurt om mensen meer ontmoetingsplaatsen te geven, bv in de bibliotheek of door acties op pleintjes. De burgemeester reageert dat plannen zijn voorgesteld in het kader van een meerjarenplan, en dat men niet kan verwachten dat alles in een jaar kan.

N-VA onthoudt zich en de meerderheid stemt voor. sp.a'er Wim Arbijn uit wel zijn bezorgdheid over het verschil tussen raming en doorgestorte belastinginkomsten. "En zonder te verklaren waaraan dit verschil ligt!" Hij vraagt zich af of de federale overheid nog een betrouwbare partner of een risicofactor is. De burgemeester geeft toe dat er inderdaad geen duidelijke verklaring van de overheid komt en belooft daar nog eens op aan te dringen.

bullet

Bibliotheek. Het dienstreglement is gewijzigd om de uitlening van speelgoed op te nemen en ook om de openingsuren aan te passen. Schepen An Van Driessche zei nog dat niet kon worden ingegaan op langere openingsuren om meer gebruik te kunnen maken van de PCs in de bib: die afdeling kan niet apart worden opengemaakt.

bullet

Projectsubsidies Jeugd. Chiromeisjes O krijgt €2.464,44 voor de vernieuwing en aanpassing van de buitenverlichting, chirojongens O €6.216,46 als bijdrage voor de bouw van een bergruimte, chiromeisjes B €2.964,50 voor energiezuinige lokalen en afwerking zolder, chirojongens B €1899,10 voor energiebesparende en veiligheidsmaatregelen, en KSA €939,50 vooreen opslagplaats voor afval en voor gasflessen. Bayens wijst er op dat deze projectsubsidies zijn ingevoerd om toe te laten grotere projecten te kunnen uitvoeren en vindt dat dit meer zou moeten gelden bij de toekenning ervan. "Als er geen grote projecten zijn, dan wordt het geld een jaar beter opgespaard om later aan iets groter te kunnen meehelpen", vindt hij.

bullet

Noord-Zuidsubsidies. Finado Ethiopië krijgt €2.175 voor ondersteuning bib en labo van een school, de Werkgroep Pater De Visscher €2.000 voor meubilair en dichtmaken van twee klassen in Mwembe (DRC), Oxfam €1.900 als tussenkomst in de huur van een gebouw, The Village €2.175 voor afwerking schoolgebouw en sanitaire blok van dagcentrum voor kinderen met verstandelijke beperking in Kabale (Oeganda) en Jireh €1.650 voor het vervoer met een vrachtwagen en voor snoep en speelgoed voor kerstactie in Roemenië. Rumahedi, een project in het door een aardbeving geteisterde Nepal, krijgt niets omdat de organisatie nog geen jaar lid is van de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (Gros), er geen terugkoppeling is naar de bevolking hier en geen lokale verankering heeft.

bullet

Varia:

bullet

Sociale woningbouw Molenveld. Vandoolaeghe schetst hoe dit project van Hulp in Woningnood (21 sociale woongelegenheden) al van in het begin kritiek kreeg, onder meer omdat het drie bouwlagen bevat en zo een inbreuk op de privacy van de omwonenden creëert. Hij verbaast zich er over dat de gemeente, die voor 95% eigenaar is van HiW de bouwmaatschappij toch dat voorstel laat indienen, en dan als gemeente dan weigert, waarop HiW in beroep is gegaan. Schepen Vandersnickt legt uit dat de gemeente het voorstel weigerde omdat het architectonisch niet past in de omgeving. Dat HiW het toch indiende, gebeurde omdat architecten blijkbaar op geen andere wijze 21 woongelegenheden konden invullen op die site. "En de bestuurders van HiW moeten er voor zorgen dat de bouwmaatschappij erin slaagt om het aantal opgelegde nieuwe woongelegenheden te realiseren. Anders dreigt men subsidies van de Vlaamse overheid kwijt te spelen." Hij zei nog dat de gemeentevertegenwoordigers in HiW zich bij de beslissing hadden onthouden. Wat Vandoolaeghe (zoals tijdens vorige gemeenteraad) doet opmerken dat hij nog steeds het verslag van die bijeenkomst niet had gekregen. Burgemeester Gabriëls zal nu zelf naar HiW schrijven om dat verslag te laten doorsturen.

bullet

Inspectie gemeenteschool. Bayens wist van een inspectie in de gemeenteschool in Uitbergen en vroeg uitleg. Gabriëls gaf toe dat er bij een eerdere inspectie enkele technische tekortkomingen waren vastgesteld, die geen invloed hebben op de goede werking van de school. Voortgaande op berichten van de technische dienst ging men ervan uit dat alles was opgelost, maar bij een nieuwe inspectie bleek dat niet zo. In januari wordt alles in orde gebracht.

bullet

Kerstmarkt. Bayens vroeg om wat meer 'omkadering' tijdens de kerstmarkt aan het kasteel, met vuren en optredens. Werd genoteerd.

bullet

Kinderarmoede. Hetzelfde raadslid had uit een sociale barometer geleerd dat het aantal kinderen in kansarme gezinnen was gestegen van 2 naar 6%. Hij wil dan ook meer onderzoek naar waar die gezinnen zich situeren en een armoedetoets bij elke beslissing van gemeente en OCMW om na te gaan wat de impact is op deze gezinnen.

bullet

Kerkhofontgravingen. Albrecht Arbijn vraagt om bij de 1200 ontgravingen op het kerkhof van Berlare te beginnen met die van voor 1980. Dat blijkt niet mogelijk. Men wil nu de achterstand van vorige jaren inhalen. Voor de jaren nadien zal men jaarlijks tot ontgraving van graven die aan het einde van de concessie toe zijn. "Dit is nodig om iedereen gelijk te behandelen. Het blijft wel nog steeds mogelijk om concessies te verlengen of graven te verplaatsen. Dat zou wel zo'n €3000 kunnen kosten.

bullet

In 2016 zullen de gemeenteraadszittingen telkens de vierde woensdag van de maand plaatsvinden.

 

19-20 december 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Camu - Blauwe Vlam:                                                     2-4
Moeizaam bevochten winst houdt BV in top-3
bullet4de nationale A:  SK Berlare - Menen :                                                        3-2
SK hierdoor op 4de plaats (wedstrijd meer dan 5de)
bullet4de prov. B:  SKV Overmere - Yldiz Gent:                                                    13-0
SKVO vierde met evenveel punten als 3de
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de bekerwedstrijden.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Cuisinetje Wetteren - La Doce Overmere                          4-2

Een dapper La Doce kon de leider geen puntjes ontfutselen. De 6 beschikbare krijgers gaven alles wat ze in de tank hadden.
La Doce gaat nu de winterstop in. Uit veertien matchen haalde de club 15 punten. Daarmee staan ze 10des op 15 teams. Er werd 5 keer gewonnen en 9 keer verloren, daarvan liefst 7 keer met slechts 1 of 2 goaltjes, telkens net niet dus! Met tien verdiende punten meer zouden ze op een 4de plaats halfweg gestaan hebben, net onder grote broer Squadra Overmere.

De club kijkt al uit naar de terugronde. De komende kerstvakantie staat volledig in teken van de voorbereiding op hun 8ste algemene kennisquiz die op zaterdag 13 februari  in Overmere wordt georganiseerd.
 
bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B: Nijvel - JTV Brigand:                                                       3-1
Nieuw verlies duwt JTV naar plaats 10.

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand:                                                                       vrij

bullet

heren 3de prov.: JTV Brigand:                                                                       vrij

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand:                                                                    vrij

bullet

dames 2de prov. A: JTV Brigand:                                                                 vrij
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

13 december 2015

Redactioneel - Mogelijke komst vluchtelingen zorgt voor drukke discussie

De plotse aankondiging dat de regering dan toch zou overwegen om 300 vluchtelingen naar een voormalige campingplaats zou brengen, zorgde al voor heftige discussies op  inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar. De meningen zijn duidelijk verdeeld . Een kleiner aantal zou nog wel worden aanvaard. De regering besloot vrijdag om de beslissing uit te stellen. Vast staat dat deze gemeente door het spreidingsplan er wellicht meer zal moeten opvangen dan de 22 (er zouden onlangs nog 6 plaatsen extra bijgevonden zijn) waarvoor de gemeente nu plaats voorziet.

 

Wat uit de huidige crisis blijkt is hoe snel mensen angstig kunnen worden gemaakt. Er zijn maar enkele verhalen over mistoestanden nodig om velen te doen geloven dat elke vreemdeling een mogelijke crimineel en verkrachter is. Dat zij allemaal naar hier komen om onze vrijheden, onze jobs, ja, uiteindelijk onze welvaart af te nemen. Weg solidariteit, medeleven met mensen die uit oorlogsdrama's komen, die het in eigen land zo moeilijk hebben om met hun gezin te overleven dat ze er - dikwijls na maanden overleven in niet-aangepaste vluchtelingenkampen in landen die zelf geen overschotten hebben - zelfs een levensgevaarlijke tocht met een bootje of een 'wandeltocht' van duizenden kilometers voor over hebben om hun gezin betere kansen te geven.

 

Kunnen wij die toevloed aan? Neen, we kunnen niet heel de wereld onderbrengen in Europa en Amerika. Maar een tijdelijke menswaardige opvang van een deel van hen, dat moet toch wel kunnen. In afwachting moet worden getracht om alvast een oplossing te vinden voor de oorlogstoestand, die bij uitbreiding ook 'ons' rechtstreeks zal treffen. Daarna zal het nodig zijn om ervoor te zorgen dat de levensomstandigheden ginder zo worden dat er geen drang meer is om het eigen land te verlaten. En dat is uiteindelijk wat de meeste mensen ook willen. Ga eens in de eigen omgeving na hoeveel mensen er weg zouden willen uit de vertrouwde gemeente. Of hoe weinig mensen er uiteindelijk toch maar uit Vlaanderen naar Amerika gingen, toen het hier veel slechter ging.

 

En zelfs als er een deel van die vluchtelingen hier zouden blijven, hun familie zouden overbrengen, zijn er dan geen voordelen voor ons? Wordt niet al jaren gezegd dat door de vergrijzing we op een bepaald moment met te weinig actieven zouden zijn? Dat we langer moeten werken om dat op te vangen. Is immigratie geen beter alternatief?

 

'Integratie' wordt als probleem opgegeven. "Ze willen zich niet aanpassen." Leven wij dan allemaal op dezelfde manier? Ligt dat integratieprobleem niet grotendeels aan vooroordelen waardoor 'vreemden' zelfs de kans niet krijgen om zich aan te passen, om aanvaard te worden? En zou een goed onthaal geen beter middel zijn om te vermijden dat de nieuwkomers uiteindelijk eindigen als fundamentalisten, die ervan overtuigd zijn geraakt dat wij hen enkel zien als vijand?

 

Het is goed dat de discussie nu gebeurt, dat mensen hun mening nu kunnen geven. Hopelijk wordt hierbij ook echt naar elkaar geluisterd en komt men op een bepaalde dag tot het besef dat de opvang van een deel mensen inderdaad met overleg, maar ook met begrip moet gebeuren. Dat wie er ook komt uiteindelijk een mens is die hoopt op een goede toekomst, maar die juist hierdoor een bijdrage kan leveren aan onze maatschappij.

 

Ik herlas het boek 'Druiven der gramschap' van John Steinbeck. Hij beschrijft hierin hoe Amerikanen uit het noorden in de jaren dertig gedwongen werden hun land te verlaten en werden gelokt om in het zuiden te gaan werken. Het verhaal geeft goed aan hoe die mensen zich voelen, door hun vertrek, door de 'opvang' in het zuiden, en ook de grotendeels opgedrongen angsten van de mensen uit het zuiden. De omstandigheden zijn niet volledig te vergelijken met wat nu gebeurt, maar de menselijke gevoelens zijn dat wel. Een aanrader.

 

13 december 2015

18de Eindejaarskwis opnieuw een gezellige kennistester

Met een prettige openingsvideo maar ook videovragen en veel afwisseling bezorgden de organisatoren van de - intussen al 18de - Eindejaarskwis vrijdag een gezellige avond aan de 64 deelnemende ploegen. Winnaar werd FORTIS SHUFFLE (187), voor DRE & CO (182) en KAMARADSKI (177). DE TAALPURISTEINEN  had maar een punt te kort om ook op het podium te staan. Dat er maar zes punten verschil was tussen plaats 5 (168) en plaats 17 (162) toont aan dat de volgende ploegen erg aan mekaar gewaagd waren. En dat maakt het ook plezant. En dat vonden wellicht ook die ploegen die minder punten hadden. Dat een deel van de opbrengst naar 'Kom op tegen kanker' gaat, is een bijkomende troef voor deze kwis. Op naar 16 december 2016.

 

 

12-13 december 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam:                                                                    vrij
bullet4de nationale A: Adinkerke - SK Berlare:                                                     0-2
Breekt winst bij de voorlaatste de ban?
bullet4de prov. B: Beervelde B - SKV Overmere:                                                 1-3
SKVO deed wat moest: punten pakken.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de bekerwedstrijden.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - Red Devils lochristi:                    7-0
De 12 op 12 van de bezoekers werd glorieus gestopt. Wat een partij van La Doce!

 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand - Waasland-Kruibeke A:                           1-3
Verlies draait plaats in stand om: JTV nu 9de.

bullet

heren 2de prov.: GIMM E Waasland Kruibeke C - JTV Brigand:               0-3

bullet

heren 3de prov.: Dynaco Lede B - JTV Brigand:                                         3-0.

bullet

dames 1ste prov.: Kangoeroes Aalst - JTV Brigand:                                  1-3

bullet

dames 2de prov. A: JTV Brigand - Nidak Nieuwkerken B:                         3-1
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

5-6 december 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Endoka:                                                   7-0
Ruime overwinning houdt BV in het spoor van de leiders.
bullet4de nationale A: SK Berlare - Damme:                                                         3-1
Overwinning brengt SK weer in top-5.
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Wichelen:                                                       1-1
Puntendeling doet SKVO een plaats zakken.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de bekerwedstrijden.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Samba99 Gent - La Doce Overmere:                         4-8
Eindelijk nog eens een overwinning voor de Overmerenaars. Ben Six maakte met 3 rozen in de eerste helft de thuisploeg monddood!
Nog twee matchen voor nieuwjaar.
 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B: Achel - JTV Brigand:                                                       3-0
Geen kans bij de leider.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Eevoc Ertvelde-Evergem B:                    3-0

bullet

heren 3de prov.: JTV Brigand - BMV Beveren-Melsele:                             1-3

bullet

dames 1ste prov.:  JTV Brigand - Kalken:                                                    3-1.

bullet

dames 2de prov. A: Ass'nee Assenede - JTV Brigand:                              3-1
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

november 2015

 

28-29 november 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam:                                                                    vrij
bullet4de nationale A: VK Westhoek - SK Berlare:                                               1-0
Na verlies tegen 3de zakt SK naar 7de plaats.
bullet4de prov. B: Laarne-Kalken B - SKV Overmere:                                         1-1
Gelijkspel in derby en SKVO derde.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 11de competitieweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Marobel Lokeren:                     4-6 (van vorige week, deze week vrij)
alweer hetzelfde liedje! Het was lang 4-4, maar er moest één ploeg winnen... het was alweer La Doce niet.                
 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Lendelede:                                              0-3
Zware nederlaag die JTV wellicht uit de top-5 zal halen.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Lochristi-Wachtebeke B:                          3-0

bullet

heren 3de prov.: Navok Nazareth - JTV Brigand:                                         3-0

bullet

dames 1ste prov.: Mevoc Meerbeke B - JTV Brigand:                               3-1

bullet

dames 2de prov. A: Vamos Stekene-Sint-Gillis-Waas B - JTV Brigand3-1.
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

26 november 2015

Gemeenteraadsverslag zitting 25/11/2015 (gebaseerd op live-verslaggeving via inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar)

bullet

Voor het officiële gedeelte kwam An De Grande (Vlaamse Landmaatschappij) uitleg geven over het Natuurontwikkelingsproject voor de omgeving van het Donkmeer en het Broekbos. Er kwamen nogal wat vragen over het afval dat vroeger in het Broekbos werd gevonden (nkb-artikel uit 1988). Het blijkt dat de dienst Waters en Bossen niet moet instaan voor de verwijdering van het stort. Men is ook niet van plan om te werken in en rond de vijvers waarrond men in 1988 het gevaarlijkste afval heeft gevonden.

bullet

Omdat Anneleen Roels (Open Vld) wegens verhuizing uit de gemeente haar ontslag had gegeven, nam partijgenoot Tom Van Hauwermeiren haar plaats in. Hij is al de 9de opvolger van de Open Vld-lijst.

bullet

Er is ook dit jaar een tariefvrijstelling aan erkende Berlaarse verenigingen die (alleen of samen) in De Kroon, De Venne, de kantine van SK Berlare of in de Festivalhal op 31 december een oudejaarsfeest willen organiseren. Die maatregel werd ook vorig jaar genomen omdat niemand in de eigen gemeente nog iets organiseerde. Toen bleek de maatregel iets te laat genomen om nog iets te kunnen opzetten. Misschien is er intussen toch al iets voorbereid.

bullet

De gemeenteraad diende zich uit te spreken over de maatregelen en financiering van het Natuurontwikkelingsproject. Steven Baeyens (CD&V) zei hierbij dat men wegens het belang van dit gebied voor de gemeente wel achter de voorstellen staat, maar wel wil dat bij OVAM wordt aangedrongen om het afval weg te krijgen, en ook meer uitleg over hoe het DDS-huizenproject in dit plan wordt ingepast. Hij wou ook weten hoe de toegang van Eendenkooi naar Nieuwdonk zal worden uitgewerkt. DDS zou dat aan het onderzoeken zijn. De gemeente stelt 'slimme toegangspoorten' voor. Dat zou, volgens Rene Kets (Open Vld), de mogelijkheden voor de integratie van Nieuwdonk in het Donkgebied vergroten. DDS twijfelt wegens de kostprijs, maar volgens burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) zou men dit wel als een proefproject willen uitwerken. De gemeentelijke vertegenwoordigers bij DDS worden aangemaand om tijdens DDS-vergaderingen het voorstel te steunen. CD&V dringt aan op gratis toegang tot het gebied, zeker voor het gedeelte met aaidieren. Bij Open Vld denkt men dat dit niet mogelijk is omdat Nieuwdonk nu al een verliespost is voor DDS en omdat 'toch niet alles moet gratis zijn'.

bullet

Er is een reglement goedgekeurd voor circussen en andere niet-permanente amusementsbedrijven. Dat reglement bepaalt onder meer hoelang men mag blijven staan, de hygiënische voorwaarden, dat de wetten en regelgeving over dierenwelzijn moeten worden gerespecteerd, de regels voor publiciteit.

bullet

De raad hield een minuut stilte ter nagedachtenis van Marcel Leys, de laatste voor-fusieburgemeester, die op 25 november werd begraven.

bullet

Varia:

bullet

Piet Vandoolaeghe (CD&V) drong aan om bij Hulp in Woningnood documenten te mogen aanvragen. Schepen Carine Meyers (Open Vld) antwoordt dat documenten 'kunnen worden ingezien maar niet elektronisch worden opgestuurd. (Op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar voegde het raadslid een hier niet-vermelde tussenkomst toe.)

bullet

Francky Verhofstadt (CD&V) meldt opmerkingen over de signalisatie bij de inname van openbaar domein bij grote werken. Burgemeester Gabriels wijst er op dat hier is op aangedrongen, ook op onder meer de aanleg van extra zebrapaden.

bullet

De geplande werken aan het Boerenkrijgmonument kwamen ook ter sprake. Schepen Kris Malfliet (Open Vld) wijst op de nieuwe reglementering die tot het uitsteken van de start van de werken heeft geleid: de opmaak van een beheersplan en de noodzaak om een toelating te vragen. Maar blijkbaar zijn er nog geen richtlijnen beschikbaar over hoe men dat beheersplan moet opmaken. Wat de stelling betreft, die werd nu verwijderd, voortgaande op de suggestie dat ze anders aanleiding tot vandalisme zou kunnen geven. Dat zal nu wel tot een meerkost leiden. Die onduidelijkheid is 'een voorbeeld van de kracht van verandering' was nog bij Open VLD te horen.

bullet

Vandoolaeghe vindt dat de subsidie aan mantelzorgers nog hoger moet en de voorwaarden moeten versoepeld. Hij ziet dat als een heel liberaal voorstel. 'Heimwee?', wou gemeenteraadsvoorzitter Karel De Gucht (Open Vld) weten. Blijkbaar zijn er minder aanvragen. Cooreman vindt dat de voorwaarden al werden versoepeld, maar mensen stappen door hogere noden over naar de zorgpremie. 'Hogere premie leidt niet meer aanvragen', besluit hij.

bullet

Marie-Christine Vleminckx (N-VA) vraagt naar het masterplan voor energie. Gabriels zegt dat er proefprodjecten zijn gestart, maar dat lichten dimmen niet overal zomaar kan. Daarom zal er meer aandacht zijn wanneer nieuwe infrastructuurwerken worden begonnen.

bullet

Marc Van Driessche (N-VA) vraagt naar de toegangsbadges voor de sporthallen. Schepen Vandersnickt (Open Vld) antwoordt dat het systeem is geleverd en nu wordt geprogrammeerd. Sportclubs worden binnenkort ingelicht over hoe een badge aan te vragen.

bullet

Van Driesche brengt het ongenoegen van omwonenden aan de Dendermonde Stwg over de werken om nieuwe beplanting aan te brengen, die tot onveilige toestanden leiden. Ze willen weten waarom de gemeente niet meer op veilige oplossingen heeft aangedrongen en vragen meer inspraak van de omwonenden. Schepen Meyers antwoordt dat sommigen vragen hebben gesteld, wat na bezoek van het gewest tot verhoogde bermen heeft geleid. Burgemeester Gabriels zegt dat het jarenlang aandringen heeft gevraagd om de vuile bloembakken te verwijderen en dat niet een vermindering van parkeerplaatsen is gevraagd. Van Driessche dringt aan dat echter ook hinder voor opritten is ontstaan. Malfliet stelt dat de schuld niet gemakkelijkerwijze bij de gemeente moet gelegd. De burgemeester vult nog aan dat op vraag van de gemeente tijdelijk witte paaltjes zijn geplaatst om op de gevaarlijke situatie te wijzen. Malfliet zegt nog dat bij de vernieuwingsplannen voor de gewestweg door Berlare de gemeente is gevraagd om voorstellen te doen, bij de werken aan de gewestweg in Overmere niet. Volgens De Gucht, die grote vragen heeft bij de werken aan de D'mondse stwg, is dat onderscheid er omdat voor de werken daar geen bouwvergunningen nodig zijn. Hij noemt die werken een voorbeeld van slechte organisatie.

bullet

Jan De Palmenaer (CD&V) wou weten wanneer de kledingcontainer op het dorpsplein in Uitbergen wordt weggehaald en op het 'Verneertplein' de werken gebeuren om de omgeving van de glascontainer te verbeteren. Schepen An van Driessche antwoordde dat dit door Verko moet gebeuren.

Reacties zijn mogelijk op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar.
 

24 november 2015

Provinciale subsidie voor Waterfeesten 2016

De deputatie van de Provincie Oost-Vlaanderen keurde een subsidie van €4000 goed voor de organisatie van de Waterfeesten van 2016. In totaal krijgen 5 toeristische evenementen een provinciale subsidie, goed voor €28.000.


Als motivatie wordt gegeven dat deze evenementen publiekstrekkers zijn met impact op de economische, maar ook op de sociaal-maatschappelijke evolutie van de regio. Bovendien zijn ze "identiteits- en reputatieversterkend en hebben ze een provinciegrensoversch
rijdende toeristische impact".


De vier andere projecten: Lokeren: ‘Daknam, Reynaertdorp in bloei’ (€4.000 - als Reynaertgemeente 2016), Vriendenkring Eke Dorp voor ‘Brouwsels op straat' (€4.000 - internationaal festival voor straat- en circuskunsten), Lochristi: bloemenfestival Ambrosiana (€8.000 - in kader van Floraliën Gent) en Sint-Niklaas: Vredesfeesten (€8.000 - 70 jaar na einde WO2).

 

24 november 2015

Herrie over verhoging dagprijs OCMW-rusthuis

Vorige week besliste de OCMW-raad om een indexering van de dagprijs in rusthuis Ter Meer toe te passen. Hierdoor wordt die vanaf 1 februari verhoogd van €52,37 naar €52,89 (CD&V zegt: naar €52,97), een stijging met €0,52 of 1%. CD&V was niet akkoord.

 

De grootste oppositiepartij stelt dat de prijs sinds de opening van het nieuwe rusthuis in 2009 nu al voor de vierde keer hoger wordt. "Hierdoor is de prijs per maand intussen al meer dan €160 hoger geworden. De jongste verhoging, goedgekeurd door Open Vld en N-VA, komt er op een moment dat de federale overheid een indexsprong oplegt. Dit betekent dat het het inkomen van de sociale inkomenstrekkers wordt geblokkeerd", zeggen de CD&V-woordvoerders Marleen Abbeel en Marc Duquet.

 

OCMW-voorzitter Cooreman reageert dat er in het meerjarenplan een jaarlijkse indexering is voorzien. "De vorige indexering kwam er in 2014, deze gaat pas in 2016 in voege. Dit terwijl de kosten stijgen. Wachten tot 2017, zoals CD&V vraagt, zou ervoor zorgen dat de stijging meer dan €1 zou bedragen. Het is beter met verschillende kleine stijgingen te werken." De stijging zou er voor zorgen dat het OCMW, dat moet rondkomen met de afgesproken gemeentelijke bijdrage, niet elders moet besparen en ook niet meer geld bij de gemeente moet vragen 'waardoor iedereen zou moeten bijdragen voor de rusthuisbewoners'. Naar verluidt zouden de huidige bewoners geen problemen hebben met de dagprijs. De voorzitter wijst er op dat in omliggende gemeenten de dagprijs meer dan €54 bedraagt.

 21-22 november 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Gildenhuis - Blauwe Vlam:                                              1-1
Gelijkspel ondanks vele kansen.
bullet4de nationale A: SK Berlare - Eernegem:                                                    0-0
Opnieuw puntenverlies tegen staartploeg... en nu 5de.
bullet4de prov. B: SKV Overmere -  Landskouter:                                                4-0
SKVO wint wel tegen tegen de laatste en staat nu derde..
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 10de competitieweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere                         
 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B: VC Genk - JTV Brigand:                                                 3-0
Zwaar verlies tegen andere tweede duwt JTV achteruit in rangschikking.

bullet

heren 2de prov.: SKW Volley Krekenland - JTV Brigand:                           0-3                    

bullet

heren 3de prov.: JTV Brigand - VC Kalken B:                                              2-3

bullet

dames 1ste prov.: Forza Oudenaarde B - JTV Brigand:                             3-2

bullet

dames 2de prov. A:  JTV Brigand - Asterix Kieldrecht B:                           1-3
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Run & Bike - sporthal Overmere                                                                     zo. 10u.

bullet

ACES Wichelen organiseert een nationale veldloop aan het Nieuwdonkdomein    zo. vanaf 11.30u.
De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

 

19 november 2015 (stond op 18/11 al op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar)

Marcel Leys, laatste Berlaarse burgemeester overleden

Woensdagnacht (18/11) overleed Marcel Leys, de laatste burgemeester van Berlare van voor de fusies. Hij werd 84 (20/2/1931).

Als PVV'er leidde hij tussen 1965 en 1976 een PVV-BSP-coalitie, waarmee hij de CVP, de grootste partij, in de oppositie hield.
Hij was ook provincieraadslid en kreeg de titel van ere-burgemeester.

Hij verbleef de jongste jaren in het OCMW-rusthuis Ter Meere in Overmere.

De crematie heeft volgende woensdag plaats in Lochristi.

 

15 november 2015

'Een vijand van het volk' van Panta Rhei doet nadenken

Een kort verslag en impressie van de voorstelling van 14 november 'Een vijand van het volk' van Henrik Ibsen door Panta Rhei.

 

"Een verrassend actuele plot, uit 1882...", schrijft regisseur Bob Pieters. Hij verwerkte die tekst en gaf daarbij een eigen interpretatie, met minder focus op het milieuprobleem (zoals blijkbaar de meeste regisseurs doen) maar op wat het verhaal doet met de betrokkenen. En dat zette inderdaad nog meer aan tot nadenken.

 

Het verhaal. Een dokter, broer van de burgemeester, gaf de aanzet tot de bouw van een kuuroord, wat de gemeente geen windeieren legde. Hij ontdekt echter dat de gemeente bij de bouw van het kuuroord - tegen zijn aanwijzingen in - fouten maakte die voor vergiftigd water in het kuuroord zorgt. Hij wil dat de gemeente maatregelen neemt om dit te verbeteren. Aanvankelijk krijgt hij de steun van een plaatselijke krant en van de middenstand. Tot de burgemeester aangeeft dat de maatregelen voor extra belastingen zullen zorgen en het kuuroord twee jaar zal stilleggen. Ze slaagt er in om iedereen aan haar kant te krijgen. De dokter wil omwille van zijn idealen niet buigen en komt zo totaal geïsoleerd te staan, wat ook binnen zijn gezin voor problemen zorgt...

 

Pieters en de Panta Rhei-acteurs zijn er in geslaagd dit op een prachtige manier te brengen. Je voelt de twijfel en de druk bij de personages, je ondervindt als toeschouwer hoe 'we' allemaal regelmatig eigenlijk zelf een standpunt zouden moeten innemen en je hoort de klacht dat 'we' dat dikwijls niet doen, ons liever laten meevoeren met die (eventueel gemanipuleerde) meerderheid, dat uiteindelijk vooral 'eieren voor je geld' wordt gekozen. Je herkent hoe diegene die tegen de stroom durft in te gaan, te maken krijgt met tal van moeilijkheden, hoe men de man en niet de bal gaat spelen. Daarbij stelt het verhaal verschillende thema's in vraag: vrijheid van meningsuiting, de 'democratische macht' van de meerderheid, gelijk hebben (en wat is 'de waarheid'?) en gelijk krijgen, de rol van de politiek en van de pers, hoe men eigen idealen aanpast in functie van een job, ja uiteindelijk ook de balans tussen algemeen en persoonlijk belang.

 

Panta Rhei brengt dit in 1uur en 40 minuten, zonder pauze, door acteurs die prachtig zijn gecast en hun rol met verve brengen. Vele politici kunnen jaloers zijn op de wijze waarop de burgemeester en haar broer hun toespraak brengen. En ook de andere rollen tonen overtuigend 'scènes uit het dagelijkse leven'. En dit gebeurt in een sober maar heel functioneel decor. Het gegeven en de wijze waarop de spelers dit brengen maken dat je van begin tot einde geboeid wordt. Als je tenminste de moeite wil doen om ... na te denken over wat ze eigenlijk willen zeggen.

 

Reageren mag, want niet iedereen heeft noodzakelijk dezelfde mening. Via mail of inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar.

 

Nog voorstellingen op 20 en 21 november in de gemeentelijke feestzaal in Overmere. Reserveren kan via www.pantarhei-joker.be of via 0474683255.

 

14 november 2015

Hoe reageren op de aanslagen in Parijs? - Redactioneel
Na de ramp met het Russisch vliegtuig, was er nu dit, in Parijs...

 

Eerst en vooral is het nu belangrijk dat we ons medeleven tonen met de slachtoffers en hun familieleden.

Maar dan moeten we goed overwegen hoe 'we' hier het beste op reageren.

 

De vreselijke aanslagen kunnen leiden tot een escalatie. Een redelijke reactie is alles doen wat mogelijk is om de daders en hun 'aanstokers' te vinden en voor het gerecht te brengen. Punt. Alle andere gewelddadige reacties (van staten en van individuelen) kunnen enkel tot die escalatie leiden.
 

Als wij, 'het westen' en de vele moslims die evenmin achter die aanslagen staan, dat als boodschap geven, pas dan tonen wij dat wij het menen met het bereiken van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen voor de ganse wereld, dat 'zij' met hun aanslagen en het aanzetten tot geweld vooral zichzelf tekort doen.

 

Zoals reeds sinds vorig jaar bovenaan deze pagina staat: "En wat als we mekaar opnieuw meer echt 'een hand' zouden geven?"
 

Reageren is welkom, evt. via 'inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar'.

 

14-15 november 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: AZ77 - Blauwe Vlam:                                                      6-3
Nochtans een sterke eerste helft.
bullet4de nationale A: Pepingen - SK Berlare:                                                      2-2
SK had wellicht meer verwacht tegen een ploeg uit de staart van de reeks.
bullet4de prov. B: Vlierzele - SKV Overmere:                                                        2-1
SKVO (3de) tegen de 5de en is nu zelf 3de (correctie).
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 9de competitieweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  Coupe de Ville - La Doce Overmere                          4-2 (van maandag)
De Overmerenaars speelden zoals steeds mee op het niveau van de tegenstander en wonnen net niet.
 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Booischot:                                             3-2
Waardoor JTV gedeeld tweede wordt.

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand - VC Kuros Zulte A:                                      3-0                     

bullet

heren 3de prov.: JTV Brigand - VC Dynamo Drongen:                               0-3

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand -VC Belvoc Belsele:                                  3-0

bullet

dames 2de prov. A: Eevoc Ertvelde Evergem A - JTV Brigand:                3-0
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

11 november 2015

Motorhomebewoners reageren op verbod overnachten aan Donkmeer

Tijdens de jongste gemeenteraadszitting keurde een ruime meerderheid goed dat motorhomes voortaan niet meer mogen overnachten op de parking aan de Festivalhal. Als redenen werden genoemd: het terrein zou wettelijk niet geschikt zijn voor overnachting, de Toerisme Vlaanderen zou geen toelating geven omdat de nodige infrastructuur niet ter beschikking is, en er zou overlast zijn (afval en lawaai). Het gemeentebestuur stelde bovenop dat men de plaatselijke campinguitbaters wil beschermen die 'miljoenen hebben uitgegeven om de nodige infrastructuur te voorzien'.

 

De motorhomebezitters reageerden intussen veelvuldig op sociale media. Hierbij enkele uitreksels.

bullet

Ongelofelijke domheid, ongeveer 30% van de camperbezitters gaat altijd naar een camping, 40% wisselen campings af met vrije plaatsen, en 30 % gaat nooit naar een camping en staat alleen op vrije plaatsen.
Van de 40% die campings afwisselen met vrije plaatsen haken heel er veel af, omdat er geen mix is van campings en vrije plaatsen.
De 30% die nooit op campings staan haken helemaal af.

bullet

Campings moeten eens gaan begrijpen dat een streek pas aantrekkelijk wordt voor camperbezitters als een streek een mix heeft van campings en vrije plaatsen.

bullet

Hoe meer campers er rijden, hoe meer ons land doet om ze te verjagen .....
Anderzijds is het aan ons om te maken dat we geen overlast veroorzaken door vuil achter te laten of lawaai te maken !
Denk dat het mes aan twee kanten snijdt, is het niet?

bullet

En dan altijd de drogreden dat er vuil achtergelaten wordt of dat er overlast gecreëerd wordt! Wij staan altijd vrij, hetzij op erkende camperplaatsen, hetzij gewoon onder de kerktoren. Ik heb op dergelijke plaatsen nog nooit campers vuil zien achterlaten of lawaai horen maken. Wij hebben de ervaring dat dat op campings soms net wél anders is... Waarom kunnen degelijke, betaalbare camperplaatsen wél in de ons omringende landen, maar niet in België? Wat een gemiste kansen! Zelfs wij rijden nu voor een weekendje eerder naar Nederland of Duitsland, terwijl we evengoed een leuke citytrip in eigen land zouden willen maken.

bullet

Zolang er in België betaald moet worden voor vuilniszakken zal er sluikstorten plaatsvinden en ook door gewone burgers, ook over de grens , waarom denk je dat de vuilnisbakken op de parkings uitpuilen ? echt niet door passanten hoor

bullet

Ze jagen motorhomers hier weg ook wij zijn toeristen restaurants bakkers een café bezoek doen waar we ook zijn we doen een bijdrage en we willen ook betalen zoals in andere landen op camperplaatsen met service

bullet

Oh ja, wij hebben in Nederland in sommige gemeentes het systeem dat je per kilo vuil in je container moet betalen, dat geeft dus ook het zelfde "vuil toerisme", oftewel mensen die hun vuilnis bij een snelweg parking lozen, of erger nog, in de natuur dumpen, een heel slecht systeem dus!

bullet

Zo vaak gezien dat er personenauto's bij camperplaatsen stoppen om hun vuil te dumpen!

bullet

Uit bovenstaande verslag proef je duidelijk belangen verstrengeling tussen bestuursleden en campinguitbaters.

bullet

Misschien dan ook interessant voor het gemeente bestuur om te weten dat naar alle waarschijnlijkheid de 4000 leden van deze club die gemeente zullen overslaan. Helaas voor de middenstand, maar die zullen ook wel weten hoe het komt dat hun inkomsten verminderen

bullet

Wat jammer. Wij hebben er 1 middag en nacht gestaan. Heerlijk gegeten bij een van de restaurants. De volgende morgen verse broodjes gehaald bij de bakker. Vergeten ze van de gemeente soms dat ook de middenstand van de campers profiteert? Is een prachtige plaats. Geen vuilstort of iets dergelijks gezien.

bullet

Sinds mijn kindertijd gingen onze zondagse uitstapjes naar het Donkmeer . Er was toen ook een grote speeltuin en zwembad. Ik vraag mij enkel af hoeveel vuil achterblijft wanneer er een groot evenement is geweest op het Donkmeer !

bullet

Sommige mensen gaan nooit op camping in België zijn ze duur ,niet iedereen heeft daar budget voor of de mensen kiezen zelf voor vrij kamperen ,we worden hier weg gejaagd door de campinguitbaters

bullet

Heel jammer weer een plekje weg

bullet

Ze zijn goe bezig in België

bullet

Ach ja, ons geld nemen ze over de Franse grens graag aan

bullet

Wij zijn dit jaar er ook geweest, stonden er amper 30 min. En de politie was er al om melden dat we er niet mochten overnachten ( was ergens half weg dit jaar) vindt dit heel triestig van gemeente Berlare

bullet

Dan maar de grens over daar kunnen we ons geld ook spenderen en zijn we welkom

bullet

Heb er al gestaan, om in de omgeving te wandelen, fietsen, en iets te gaan drinken. De horeca van het Donkmeer zal mij dus niet meer zien.

bullet

Spijtig ,de paling is er nochtans heerlijk ... Maar ons zien ze er niet meer !

bullet

Voor die paling kan je ook bvb in St-Amands terecht

bullet

Bij het Palinghuis in de buurt van Hamme. Heerlijke paling. Ook een mooie camperplek bij de Mirabrug. Gratis, geen voorzieningen. Mooie fietsroutes in de buurt.

bullet

kan dit alles niet doorgestuurd worden naar de gemeente Berlare, dan zouden ze zien hoe hierop wordt gereageerd


Reacties van campinguitbaters zijn ook welkom, evt. via
'inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar'.
 

7-8 november 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam:                                                                   vrij
bullet4de nationale A: SK Berlare - RFC Wetteren:                                             0-3
Toch wel zware nederlaag.
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Nazareth-Eke B:                                           5-1
En zo blijft SKVO stevig in top-3.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 8ste competitieweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Breughel Wetteren:                   5-0
Forfait van de tegenstander. Het geselecteerd zevental ziet zo zijn honger naar winst direct gestild.
 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B: Puurs - JTV Brigand:                                                       0-3
Logische overwinning tegen ploeg uit de staart van de afdeling.

bullet

heren 2de prov.: VC Panda's Lokeren - JTV Brigand:                                1-3.                        

bullet

heren 3de prov.: EVO D'Hondt Ename C - JTV Brigand:                           3-2

bullet

dames 1ste prov.: VC Panda's Lokeren A - JTV Brigand:                         0-3

bullet

dames 2de prov. A: JTV Brigand - VC Eksaarde a:                                   3-2
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen (aanvulling maandag)
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

7 november 2015

Leuke 'Lysistrata' door Collectief Decorum

Collectief Decorum gaf gisteren de start voor het toneelseizoen in deze gemeente. Met 'Lysistrata' waagde men zich aan een Griekse komedie van Aristophanes (411 voor Christus). Het verhaal: de seksstaking van de Griekse vrouwen om zo hun mannen aan te zetten de oorlog tussen de oude stadstaten te stoppen. Lysistrata moet eerst de vrouwen overhalen, maar eens dat gelukt, duurt het blijkbaar niet zo lang om de mannen tot betere gedachten te brengen. Hun voorbeeld is later in de geschiedenis nog nagevolgd, zelfs nog niet zo lang geleden.

 

Dit stuk is niet gemakkelijk want er is niet echt een verhaal, veel monologen en weinig beweging. Toch lukten regisseur Lut Verhulst en de acteurs er in om er een genietbaar stuk van te maken, met de nodige humor, dubbelzinnigheden en met ook respect voor de zo typische 'koren' uit de toneelstukken van die tijd. De groep slaagde er bovendien in om opnieuw enkele jongere acteurs aan te trekken waar men zeker nog veel toneelplezier mee zal beleven. Het publiek bij de première - een meerderheid aan vrouwen - smaakte het zeker.

 

Na vanavond zijn er nog voorstellingen op zondag 8 (15u.), vrijdag 13 en zaterdag 14 november (20u.). Kaarten kosten €8 (studenten €6). Reserveren kan via 0470/20.30.11 of collectiefdecorum@hotmail.com. Een deel van de opbrengst gaat naar acties in Ethiopië en in Nepal.

 

oktober 2015

 

31 oktober - 1 november 2015 (later geplaatst)

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Ronkenburg - Blauwe Vlam:                                           0-7
En nu dan toch leider in de hoogste reeks, voor het eerst in het 51-jarig bestaan.
bullet4de nationale A: SK Berlare:                                                                        vrij
bullet4de prov. B: Bavegem - SKV Overmere:                                                      0-8
Terug in top-3
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 7de competitieweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Kopkapelle Lochristi -La Doce Overmere:                  5-4
De zwakke eerste helft (5-1) kon niet meer worden uitgewist.
 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B: Vosselaar - JTV Brigand:                                               3-2
Punt bij leider houdt JTV stevig bij de top-3.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand:                                                                       vrij

bullet

heren 3de prov.:JTV Brigand:                                                                         vrij

bullet

dames 1ste prov.:  JTV Brigand:                                                                    vrij

bullet

dames 2de prov. A: JTV Brigand    :                                                            vrij 

 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen (aanvulling maandag)
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

28 oktober 2015

'Ruw' verslag van gemeenteraad

Vanavond was er een gemeenteraadszitting. Hierbij wat toen 'live' via  inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar werd doorgegeven, dus zonder correcties. Reageren kan op de fb-groep.

 

bullet

Evaluatie Waterfeesten. De rekeningen tonen een verlies van €627. "De raming bleek heel juist", was de conclusie van de meerderheid, "temeer omdat we eigenlijk toch maar enkele maanden hadden om de feesten voor het eerst zelf te organiseren". N-VA wou weten of de dienst Marketing de feesten zal blijven organiseren, omdat er al sprake zou zijn van een extern bureau, en of de dienst dan wel zelf genoeg activiteiten zou organiseren en of er geld is voor een extern bureau. Schepen Malfliet noemde al de activisten op die - " Met een kleine groep die door ziekte nog niet volledig was" - zelf werden opgezet of waar medewerking is aan verleend. Voor het budget wordt nog gekeken.
Er bleken meer dan 400 mensen de enquête te hebben beantwoord, waarvan de meesten na de oproep via sociale media. "Het is de eerste keer dat een evaluatie kan gebeuren aan de hand van een objectieve bevraging", zei Malfliet. De vraag of de enquête vooral door inwoners was ingevuld, was niet te beantwoorden: " De mensen die de enquêtes verdeelden mogen niet naar de identiteit van de mensen vragen".
Steven Baeyens (CD&V) vroeg om de gemeenteraad te betrekken bij het overleg voor de volgende Waterfeesten, nadat de enquête is verwerkt.
Zijn partijgenoot Vandoolaeghe vroeg naar gratis toegang met enkel betaling voor het muzikale gedeelte. Of om 'kleinere groepen' te vragen. Hij stelde voor om hiervoor de groep die de Studio Zondagoptredens organiseren voor de selectie van de muzikale groepen te laten instaan. "En die betalen max. 300 euro per groep." Voor de Vedettenparade vroeg hij afscherming tegen de zon. Hij wees ook op de botenparade en vroeg naar besparing door meerdere kleinschalige activiteiten tijdens de feesten. Schepen Malfliet zei dat de botenparade vroeger door de horeca werd georganiseerd. Rene Kets twijfelde of de mensen voor minder bekende groepen zullen komen en, wat de botenstoet betreft, of de horeca nog wel zelf een boot hebben en of dat nu nog iets extra zal bijbrengen.
 

bullet

Inname openbaar domein: reglement. De wijziging in het reglement op ambulante handel wil de lokale handelszaken beschermen. De belasting hangt af van al dan niet ter plaatse te consumeren producten. En bij kermissen betalen kermisattracties, marktkramen, eet- en of drank standen voor de volledige duur van de kermis €2 per m2 met een minimum van €12,50.
 

bullet

Brandweerzone Oost. Berlare worden gevraagd om een bijkomende dotatie van bijna €12.500 te betalen. Dat is nodig om erkentelijkheidspremies (eigenlijk een soort pensioen) te kunnen blijven betalen aan brandweermannen die voor het starten van de zone Oost met pensioen zijn gegaan. Dat bedrag was niet meegenomen toen het budget werd opgemaakt. Ook de andere gemeenten uit de zone zullen een bijkomende dotatie moeten storten voor hun gepensioneerde brandweerlui.
 

bullet

Parking mobilhomes. Op vraag van de politie worden de wettelijke borden geplaatst om overnachtingen te verbieden op de gemeentelijke parking nabij de Festivalhal. Volgens schepen Malfliet vegen de campers hun voeten aan reglementen over vuilopruiming en is er door de overnachters overlast voor de omliggend en. Hij gaf ook het vb van een activiteit van de Gezinsbond waar de deelnemers geen plaatsen vonden. Blijkbaar 'staat de parking op een website die reclame maakt voor gratis plaatsen nabij het meer. Volgens de schepen moet het gemeentebestuur de zelfstandige campinguitbaters beschermen. De zone zou wettelijk niet geschikt zijn voor mobilhomes. N-VA'er Van Driessche stelde dat de mobilhome plaatsen wel nut hebben, evt voor wie 's avonds laat komt. Malfliet antwoordde dat men er kan staan van 7 tot 24 uur, niet om te overnachten. Hij herhaalde dat de zelfstandige uitbaters zeggen financiële schade te leiden en dat Toerisme Vlaanderen negatieve opmerkingen geeft. Gemeenteraad voorzitter De Gucht zei dat mobilhomebezitters wel weten tot wanneer ze op een camping terecht kunnen en dat ze daar in betere omstandigheden kunnen verblijven. Kets beklemtoonde dat er in die zone geen overnachtingen mogen, tenzij Toerisme Vlaanderen een goedkeuring geeft. "Maar dan moet er water en telefoon ter beschikking zijn, wat niet zo is. Op de campings is daar miljoenen voor geïnvesteerd." De meerderheid en CD&V stemden voor, N-VA tegen.
 

bullet

Vissen op het Donkmeer. De gemeente verbiedt sommige zaken die tot nu werden toegelaten, om zo conform te zijn met de regels van de Vlaamse overheid. Voor sommige punten is men zelfs strenger (wat door de Vl overheid wordt toegelaten). Zo mag men nog max met twee lijnen vissen, tot nu was dat drie. Nachtvissen blijft verboden. Er werden ook punten ingezet om last aan de omgeving te vermijden. Er was wat discussie over aansprakelijkheid bij schade (vb wandelaar trapt op vislijn en die breekt), maar dat zou een zaak zijn tussen de betrokkenen, niet voor de gemeente.
 

bullet

Varia

bullet

Opgravingen kerkhoven. Bgm Gabriels legt uit dat momenteel het kerkhof van Berlare aan bod komt. "Dit is allemaal moeilijk uit te legen op sociale media, zeker als men daar individuele gevallen aanbrengt." In Berlare zou er nooit echt graven zijn weggehaald, maar dit is moeilijk vol te houden. "Niemand moet weg: men kan voor een concessie betalen of de concessie verlengen. En als het graf toch verdwijnt is er de mogelijkheid om een gedenkplaatje te hangen. De gemeente wil zo rechtvaardiger zijn voor diegenen die voor een concessie betalen, en dat zal voortaan voor iedereen zijn. Men rekent er ook op dat de graven zo veel beter zullen worden onderhouden, dat oude niet-verzorgde graven verdwijnen. Over de titel 'Berlare duurst' zei ze dat dit zeker niet voor alle concessies zo is.
 

bullet

Opvang vluchtelingen. Baeyens wou weten hoe dit verder evolueert en hoe de gemeente er mee zal omgaan. Bgm antwoordt dat overheid tegen eind dit jaar 36000 plaatsen wil, waarvan nu al meer dan 25000 gevonden. Ze noemde de opvang niet zo tijdelijk omdat de opvang procedure en hele tijd duurt. Berlare wil ook een humane opvang, heeft al 16 plaatsen ter beschikking en wil dat nog een beetje vergroten. Over het aanbod van een camping om mensen op te nemen was de gemeente niet op de hoogte toen Fedasil er al kwam screenen. Maar die plaats had al vijf jaar niet als camping gediend en ook de nutsvoorzieningen zijn zolang niet gebruikt. Daarom heeft de gemeente negatief geadviseerd. Bovendien had men er 300 mensen willen plaatsen. "Volgens een spreidingsplan zouden er in Berlare, rekening houdend met de bevolkingsgrootte van de gemeente, er zo'n 40 moeten opvangen en dat is toch wat minder." Baeyens vroeg om toch te overleggen over wat evt in aanmerking zou komen. Gabriels zei dat men daar mee bezig is. "Het zou helpen als men de voorwaarden voor huizen voor tijdelijke opvang zou aanpassen, dat men rekening zou houden met de opvangcapaciteit van de gemeente." Vandoolaeghe zei dat er nog velen zullen komen en dat velen zullen blijven, dat België dat ook aan kan. Hij pleitte er ook voor om zich voor te bereiden. De bgm bevestigde dat de gemeente dat doet, maar gekant was tegen het plaatsen op een terrein dat niet geschikt is. De Gucht is tegen snelle niet-doordachte oplossingen.
 

bullet

Opgravingen D'mondse steenweg. Francky Verhofstadt had vragen bij het verdwijnen van parkeerplaatsen en ook De Gucht stelde daar vragen bij. Schepen Meyers zei dat de gemeente daar geen beslissingsmacht over had. Gabriels voegde toe dat wel was gevraagd om verwaarloosde bomen weg te halen. De Gucht voegde toe dat dit wel op een amateuristische wijze was gebeurd.
 

bullet

Wielerkoersen. Vandoolaeghe had opgezocht dat Berlare Sportief de voorbije jaren verschillende duizendend deuro had gekregen en dat die vzw niet meer wettelijk is samengesteld. De vzw heeft wel het stamnummer dat nodig is om wedstrijden te organiseren, en de 'leeftijd' van het nummer kan helpen om prioriteit te krijgen. Hij wil weten of er nu een nieuwe vzw is opgericht. Schepen Steven Vandersnickt zei dat de voorbije jaren de subsidie direct aan de wielerbond was betaald. Berlare Sportief stopt definitief. De nieuwe vzw is in oprichting. Men probeert het nummer van Berlare Sportief over te nemen om zo ook te garanderen dat de datum van de kermiskoersen verzekerd blijft. De vzw zal als structuur dienen om andere verenigingen toe te laten wedstrijden te organiseren. Vandoolaeghe wijst er op dat bij vereffening van een vzw met tekorten de bestuursleden persoonlijk zullen worden aangesproken. De schepen wijst er op dat dit los staat van de gemeente.
 

bullet

Bezoek goeverneur Broers. Albrecht Arbijn (N-VA) betreurt dat verslag bezoek via de pers diende vernomen en dat, buiten Open Vld, geen andere partijen de kans kregen om de kermiskoers te sponsoren. Bgm zei dat geen nieuwe punten zijn besproken en dat het niet ging om te weinig respect voor de gemeenteraadsleden. Baeyens vond het verkeerd dat op de brochure van de kermiskoers vooraan het Open Vld-logo stond.

 

28 oktober  2015

Spinnerijstraat: speelstraat van het jaar

De Dienst Vrije Tijd gaf de Spinnerijstraat deze week de titel van 'Coolste speelstraat van Berlare', een titel die de straat een heel jaar mag dragen.


De straat kreeg deze titel omdat men de meeste 'likes' kreeg voor de foto's die men over over activiteiten van deze zomer op facebook had gezet. De keuze werd mee bepaald door het feit dat de Spinnerijstraat er al bij is sinds de gemeente met deze speelstraten (straten die tijdens twee weken van de 'grote vakantie' autovrij worden gemaakt om kinderen ruimte te geven om te spelen, nkb) begon.

 

In totaal waren er dit jaar acht speelstraten, waarvan de helft meedeed naar de titel. Naast de Spinnerijstraat kregen ook de Molenhoek en de Heikanstraat heel wat 'likes'.

 

Naast de titel kreeg de straat attesten om voor het raam te hangen en een pretpakketbon. Vrijetijdsconsulente Evelien Van Doorsselaere: "De dienst Vrije Tijd stelt een pakket samen van spelmateriaal dat de Spinnerijstraat volgend jaar twee weken gratis mag gebruiken."

 

24-25 oktober 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - AA Beloften:                                           2-3
En weg de kans op de leidersplaats.
bullet4de nationale A: Ronse - SK Berlare:                                                           1-3
Serieuze uitdaging met glans gewonnen.
bullet4de prov. B:  SKV Overmere - Lochristi B:                                                   1-2
Verlies tegen de leider haalt SKVO uit top-3
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 6de competitieweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: 

bullet

La Doce Overmere - VDH Security Lochristi:                                     6-3 (vorige vrijdag)
Matchwinnaar Steven Van Peteghem maakte met zijn 3 doelpunten het verschil

bullet

La Doce Overmere - Les Bleus Wetteren:                                         2-4 (vorige woensdag)
In een wedstrijd zonder scheidsrechter brak de leider pas in de laatste.vijf minuten de ban.

 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - VL. Beloften:                                           3-0
JTV blijft zo stevig bij de top-3.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Ass'nee Assenede:                                   3-0

bullet

heren 3de prov.:JTV Brigand - VC Kuros Zulte B                                         3-2

bullet

dames 1ste prov.:  JTV Brigand - Real Dames Wetteren A:                       0-3

bullet

dames 2de prov. A: Snuffel Grembergen A - JTV Brigand                      3-0

 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen (aanvulling maandag)
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

24 oktober 2015

Wat zeggen de plaatselijke politieke partijen over de vluchtelingencrisis?

"Regering mikt met nieuwe oproep op 10.000 lokale plaatsen voor asielzoekers" stond vanavond in kranten. Momenteel worden zo'n 7500 asielzoekers in gemeenten opgevangen, een getal dat men dus naar 10.000 wil optrekken. nkb informatief vroeg de voorzitters van de plaatselijke (actieve) politieke partijen eerder deze week al naar hun standpunt over de vluchtelingencrisis en de mogelijke extra opvang in deze gemeente. Hier zijn de vragen en de antwoorden. Reageren kan via  inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar of via dit emailadres.

De stroom vluchtelingen beheerst al sinds enige tijd het dagelijkse nieuws.
Stilaan wordt ook duidelijk dat het spreidingsplan ook kleinere gemeenten zal aanspreken.

Het is dan ook nuttig dat de bevolking weet wat de politiek hierover denkt.
Daarom graag een antwoord op deze vragen:

  1. Vindt uw partij dat er ook in Berlare vluchtelingen moeten worden opgevangen? En waarom (niet)?

  2. Stelt uw partij voorwaarden aan deze opvang? (aantal, landen van oorsprong, gezinnen, …)

  3. Welke opvangplaatsen zou uw partij aanvaarden:

o   vrije (= leegstaande) OCMW-woongelegenheden

o   vrije woongelegenheden van Hulp in Woningnood

o   campings

o   andere: geef voorbeelden van wat hier mogelijk zou zijn.

De antwoorden (in volgorde van ontvangst)

CD&V:

CD&V Groot-Berlare stelt dat we als maatschappij en als partij niet blind mogen zijn voor de vluchtelingencrisis. De vluchtelingenstromen worden vaak cijfermatig voorgesteld, maar achter deze cijfers gaan echte verhalen van echte mensen schuil. Vaak schrijnende verhalen.

 De vluchtelingenproblematiek is een complex en ingewikkeld verhaal waarbij diverse actoren betrokken zijn. Vanuit CD&V merken we op dat er heel veel vragen leven bij de bevolking omtrent dit thema en hier willen we als CD&V actie rond ondernemen. Op maandag 26 oktober om 20.00 uur organiseren we  een infoavond over deze problematiek in de parochiale kring in Overmere. Op deze manier biedt CD&V aan burgers de mogelijkheid om zich objectief te informeren.

 Als partij vinden we dat ons land, in een Europese context, zijn verantwoordelijkheid moet opnemen. Dit impliceert dat elke gemeente, en dus ook Berlare, zijn steentje moet bijdragen rekening houdend met de draagkracht van een kleine gemeente zoals Berlare.
CD&V nam reeds zijn verantwoordelijkheid op door in de OCMW-raad mee steun te geven aan het creëren van 6 opvangplaatsen voor vluchtelingen in Berlare.

De gemeente krijgt nu echter de mogelijkheid om een meer coördinerende rol op zich nemen in plaats van opvangplaatsen in eigen beheer te realiseren. Een lokale campinguitbater heeft Fedasil het voorstel gedaan om enkele opvangplaatsen te creëren. Jammer genoeg heeft het gemeentebestuur dit voorstel negatief geadviseerd. Opvang op een lokale camping kan volgens CD&V Berlare een goed alternatief zijn, zeker wanneer Fedasil inschat dat de opvang op deze plaats op een menswaardige manier kan gebeuren. Berlare kan op deze manier zijn steentje bijdragen en dit hoeft niet eens met gemeentelijke middelen gefinancierd te worden. 

           sp.a:

  1. Wij denken dat Berlare vluchtelingen kan opvangen (we vangen ondertussen al een extra gezin van 6 personen op), maar dat de inspanningen door elke gemeente moeten worden gedragen naargelang zijn draagkracht. Wij steunen dan ook het spreidingsplan zoals dit door sp.a is voorgesteld. Meer vluchtelingen, dat kan als we dat op een menswaardige manier kunnen doen ja, maar er zijn iets minder dan 600 gemeenten in België en iedereen moet een inspanning doen. De beste opvang is die waarvan men eigenlijk niet weet dat er opvang is. Dat betekent (waarschijnlijk) dat de mensen toch enigszins geïntegreerd zijn.

  2. Op zich stellen wij geen voorwaarden. Onze voorkeur voor Berlare gaat wel uit naar gezinnen omdat deze meestal (via de kinderen) gemakkelijker integreren, maar dit is zeker geen exclusief.
     
  3. Vrije OCMW-woongelegenheden kan voor ons. De woningen van HIW zijn bestemd voor onze inwoners die het zelf niet te breed hebben. Gezien velen onder hen reeds geruime tijd op de wachtlijst staan lijkt het ons niet eerlijk tegenover hen. Bij campings stellen wij ons vragen, daar men er niet permanent mag wonen en er steeds een periode moet zijn dat de camping MOET gesloten zijn. Maar indien alles voldoet aan de regels die ook aan onze eigen mensen gesteld worden dan kan dit eventueel. Andere mogelijkheden zien wij niet direct in Berlare, maar indien ze zich aandienen zullen we dit bekijken.

        
    Open Vld:

  1. Opvangen? Ja, want zolang er oorlogen en dictaturen zijn, zullen er vluchtelingen zijn. Het is de morele plicht van een beschaafd land om die mensen tijdelijk of definitief asiel te verlenen. Onze gemeente neemt hierin haar verantwoordelijkheid. OCMW-Berlare heeft een lokaal opvanginitiatief (LOI). De capaciteit werd na vraag van Fedasil uitgebreid tot 16 plaatsen, waarvan voorlopig 10 ingenomen.
     

  2. Voorwaarden: Over het profiel van de mensen die naar hier komen heeft de gemeente niets te zeggen. Er bestaat hier gelukkig niet zoiets als een supermarkt waar je de meest geschikte vluchteling kan uitkiezen. Nationaliteit of afkomst speelt voor liberalen geen rol, de toekomst is belangrijk. Uiteraard verlangen wij de wil tot integratie, met rechten en plichten en met respect voor onze vrijheden.
    Gezinnen of alleenstaanden? Vele gemeenten hebben het liefst gezinnen. Daardoor zijn er te weinig plaatsen voor vluchtende alleenstaanden. Na een vraag van Fedasil werd in de OCMW-raad gekozen voor een mix van gezinnen en alleenstaanden. Punt goedgekeurd door Open VLD, CD&V en N-VA.
    Aantal: Liefst hadden wij dat de staatssecretaris voor Asiel en Migratie een spreidingsplan oplegt aan de gemeenten. Dan komen we er volgens de laatste gegevens met 1 per 1000 inwoners. Nu weigeren sommige gemeenten opvang en krijg je elders concentraties. Een 15-tal vluchtelingen is voor onze gemeente van 15000 best draagbaar en zal onze gemeenschap niet ontwrichten.
     

  3. Plaatsen: Dit is een taak van het OCMW en die is daar via het LOI ook op voorbereid en nam zoals eerder gesteld dan ook haar verantwoordelijkheid.
    Campings? Een 100-tal of meer vluchtelingen op een camping is een concentratie. De gemeente noch het OCMW-raad zullen hierin een initiatief nemen. Wel was er onlangs ongerustheid nadat een campinguitbater, zonder medeweten van de gemeente, een terrein ter beschikking wilde stellen aan Fedasil. Dit is voorlopig van de baan en we hopen dat dit ook definitief zo is. Ook hier hopen we dat Theo Francken door een spreidingsplan concentraties vermijdt.


    N-VA:

 

21 oktober 2015

10.000 bomen voor Wijmeers

Vandaag zetten de leerlingen van de gemeenteschool van Uitbergen de eerste bomen in wat een bos met 10.000 inheemse bomen moet worden op Wijmeers, nabij de Schelde. Dit project wordt opgezet door het Agentschap voor Natuur en Bos en Waterwegen en Zeekanaal, en moet de 25ha bomen en struiken compenseren die door de Sigmawerken zijn verdwenen.

 

Om de zomereiken, winterlinden, haagbeuken en lijsterbessen te helpen planten dagen de initiatiefnemers scholen uit. Leerlingen van de 5de en 6de leerjaar in Uitbergen kwamen als eerste aan de beurt, morgen komen middelbare scholieren uit Oudenaarde planten. Drie andere scholen hebben ook al toegezegd. De nieuwe bomen vervangen vooral gerooide uitheemse bomen zoals Canadese populieren, sparren en paplaurieren. Bedoeling is in de ontpolderde zone een wilgenvloedbos te laten ontstaan en het bestaande bos met deze 10.000 bomen uit te breiden. In zo een groter bos zou een bosklimaat ontstaan waarin echte bossoorten goed groeien.

 

Ter herinnering: Wijmeers maakt deel uit van het omvangrijke Sigmaplan, dat Vlaanderen beter tegen overstromingen moet beschermen. Tegelijk is het de bedoeling waardevolle natuur langs de Vlaamse rivieren in ere te herstellen. Langs de Schelde komen er overstromingsgebieden die maar af en toe zullen overstromen, waardoor er wetland ontstaat, in de vorm van vochtige graslanden en broekbossen; en ontpolderde gebieden, waar de Schelde weer vrij spel krijgt en waar door de getijdennatuur ruimte ontstaat  met slikken en schorren. 

 

20 oktober 2015

Boerenkrijgmonument: restauratie start ten vroegste in april 2016

Het boerenkrijgmonument in Overmere, waar deze opstand op 12 oktober 1798 begon, moet worden gerestaureerd. Het staat hiervoor al enige tijd onder steigers, wat vooral opviel toen eerder deze maand een herdenkingsplechtigheid plaatsvond.

 

Het gemeentebestuur laat weten dat men van plan was de restauratie vroeger te laten beginnen, maar dat dit door een wetswijziging over de subsidiëring van dergelijke beschermde monumenten niet kon. (info: het monument is erkend als ZEN-monument: zonder economisch nut) Die nieuwe wet bepaalt dat, om de beoogde 60% subsidies te krijgen, eerst een volledig dossier moet worden opgemaakt en goedgekeurd. Indien de gemeente toch vroeger met de werken start, dan moet men die volledig zelf betalen. Zodra de Vlaamse Gemeenschap het dossier heeft goedgekeurd, kan de aannemer, die in augustus al is aangesteld, onmiddellijk beginnen. Men verwacht dat dit in april volgend jaar zal zijn. De raming van de werken bedraagt 21.804 euro, waarvan mogelijks 13.000 euro gesubsidieerd zal worden door de Vlaamse Overheid.

 

Info: de werken omvatten het aansluiten van de beeldsokkel met de natuurstenen sokkel, het reinigen en aanbrengen van een beschermlaag voor het bronzen beeld. Op de natuurstenen onderbouw komt nieuw kalkrijk voegwerk, de barsten moeten duurzaam gedicht en de vloerplaat en de boordstenen hersteld. Van het hekwerk moeten de ornamenten en stijltjes worden hersteld en het krijgt, na het weqwerken van het roest, een roestwerende beschermlaag en decoratieve afwerklaag. Bovendien moeten de grondspots duurzaam op de natuursteen worden aangesloten.

 

17-18 oktober 2015

Sport

bullet

Ropeskipping
bullet

Op zaterdag (masters, met Europees kampioen Pieter-Jan De Backer uit Berlare) en op zondag (jeugd) organiseert Siluskip Berlare-Zele in de sporthal in Berlare het provinciaal kampioenschap. Met verschillende deelnermers uit deze gemeente. (wedstrijdschema op facebook)
bullet

Zaterdag: Zowel bij de mannen (Pieter-Jan De Backer) als bij de vrouwen (Laurena Van Leeuwen) ging de overalltitel naar Siluskip. Andere medaillewinnaars waren Yoni Geens: 3e bij de dames, en bij de heren Jelle Van Heesbeke ( 2de) en Alec Meysami Fard (3de)

bullet

Zondag, bij de beloften, won Naomi Van Avermaet en werd Lynn Van Dooren 3. Vijf beloften plaatsten zich voor het BK.

Zie ook interview met ondervoorzitter Filip De Varé.

 

bullet

Wielrennen 
bullet

Greg Van Avermaet werd voor de vierde keer verkozen tot Flandrien van het jaar.
 

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Melckenbeek - Blauwe Vlam:                                        1-2.
Met een sterk gehavende ploeg behoudt BV de tweede plaats.
bullet4de nationale A: SK Berlare - Sint-Gillis-Waas :                                         1-0
Krappe overwinning tegen een wat lager geplaatste ploeg.
bullet4de prov. B: Heusden B - SKV Overmere:                                                    1-0
Krappe nederlaag haalt SKVO (voorlopig?) uit de top.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 5de competitieweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere -
 

bullet

Volley

bullet

heren 1ste Liga B: Kapellen - JTV Brigand:                                                 0-3
In top-drie met 1 punt minder dan de leider.

bullet

heren 2de prov.: Sferos VBK Deinze B - JTV Brigand:                               0-3

bullet

heren 3de prov.: Mezo Zottegem - JTV Brigand                                          3-0

bullet

dames 1ste prov.: Isorex Ladies Nazareth A - JTV Brigand:                      0-3

bullet

dames 2de prov. A: JTV Brigand                                                                vrij

 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen (aanvulling maandag)
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

10-11 oktober 2015

Sport

bulletWielrennen 
bulletGreg Van Avermaet derde in Parijs-Tours. In de spurt met drie kon hij wegens technische problemen niet voluit meedoen. Ook Oliver Naessen werd genoemd. Hij zat in de groep die op zo'n 2min van de kopgroep bleef hangen.
bulletBelgisch kampioen Preben Van Hecke Oliver Naessen reden deze week met leerlingen uit de scholen van deze gemeente, als activiteit in de Verkeersveilige week.
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Moerstraat 1:                                          3-0
BV nadert tot op 1 punt van leider Galop.
bullet4de nationale A: E. Zele - SK Berlare:                                                          1-4
SK wint ruim dit altijd geladen derby. Waren de Zeelse spelers nog in kermismode?
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Destelbergen:                                              2-0
SKVO opnieuw (gedeeld) leider.
 

bulletMinivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 4de competitieweek.  (Meer).

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere - VDH Security Lochristi: 6-3 (vrijdag)
Matchwinnaar Steven Van Peteghem maakte met zijn 3 doelpunten het verschil

 

bulletVolley

bullet

heren 1ste Liga B: VC Zoersel - JTV Brigand:                                             3-2

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand - Deinze A:                                                    3-0

bullet

heren 3de prov.: JTV Brigand                                                                         vrij

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - VDK Gent D C:                                        3-0

bullet

dames 2de prov. A: Vamos C - JTV Brigand                                             2-3

bullet

Atletiek/canicross/wandelen (aanvulling maandag)

bullet

Marathon van Rotterdam:

18946 Willy de Backer Berlare Marathon 3:13:34 3:14:32
13910 Kristof Antoin Berlare Marathon 3:40:37 3:42:03
F9130 Altagracia Pepen Perez Berlare Marathon 4:20:17 4:21:41
15362 Freddy Schollaert Berlare Marathon 4:34:12 4:35:33

 

bullet

10km van Rotterdam:
8377 Eline Haegens Overmere 10 kilometer 1:10:20  1:13:00

 

bullet

Pieter François liep de 20km van Parijs in 1u52'28''. Hij was daarmee 13.395de op 25.362.

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

4 oktober 2015

Herdenking Slag van Berlare

Vandaag wordt herdacht dat in oktober 1914 de Slag van Berlare plaatsvond. In het gemeentehuis ontvingen burgemeester Gabriëls en het schepencollege en de plaatselijke Nationale Strijdersbond (NSB) de burgemeester van Perwez, een schepen uit Namen en familieleden van hier overleden soldaten. Burgemeester Gabriels, schepen Malfliet en Theo Roels (de drijvende kracht achter deze herdenkingsplechtigheid) kregen een ereteken van de gemeente Perwez. Graaf de Loos Cors Warem, wiens grootvader hier stierf als officier van de 1ste Lanciers, bedankte Berlare omdat de slag hier nog steeds wordt herdacht.  Roels legde uit hoe de slag verliep, hoe de Duitsers een maand verloren in D'monde en dan vijf dagen in Berlare werden tegengehouden. Dat gaf het Belgische leger de tijd zich uit Antwerpen terug te trekken. Noel De Backer, NSB-ondervoorzitter, hoopte achteraf dat dit ook na de 14-18-herdenkingen jaarlijks zal gebeuren.

 

Nadien was er nog een korte plechtigheid aan het monument aan de kerk en reden de genodigden met een bus langs de plaatsen waar toen werd gevochten. Deze namiddag (15.30u) is er nog een herdenking aan de Schelde (Oud Brughuys, aan de herdenkingssteen op de plaats waar de brug toen lag) en een concert in de kerk.

 

De aanwezigen uit Namen merkten op dat op de NSB-vlag van Uitbergen staat dat die een geschenk is van de provincie/gemeente Namen. Ter plaatse kon niemand uitleggen hoe dat kwam.

 

3-4 oktober 2015

Sport

bulletWielrennen 
bulletOliver Naessen won woensdag dus ook in Berlare, de tweede keer op rij. Van in de vijfde ronde was  hij mee in ontsnappingen. Alleen wegglippen was uitgesloten want de anderen keken erg naar hem, als topfavoriet. In de spurt haalde hij het nipt. Belgisch kampioen Preben Van Hecke startte niet. De organisatoren hadden net het nodige geld verzameld om de koers toch te laten doorgaan. Het extra startgeld voor de kampioen zat daar niet bij.
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Dressel - Blauwe Vlam:                                                   2-7
BV op weg naar een topseizoen?
bullet4de nationale A:  SK Berlare - Dikkelvenne:                                                0-1
SK verliest nipt van de nog ongeslagen leider, een nieuwkomer bovendien.
bullet4de prov. B: Smetlede - SKV Overmere:                                                      2-2
Door nieuw puntenverlies zakt SKVO naar de derde plaats.
 

bulletMinivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 1ste bekercompetitieweek.  (Meer).

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:

bullet

Squadra Overmere -  La Doce Overmere: 11-3 (van vrijdag)
Squadra, dat vrijwillig 2 reeksen degradeerde, was veel te sterk voor La Doce. De derde helft was dan weer wel  voor de lichtblauwen.

bullet

 La Doce Overmere: Data M Wetteren:                        4-9 (van vorige week)   
Wedstrijd om snel te vergeten. Door slecht verdedigen slikte de ploeg 5 vermijdbare doelpunten.
 

bulletVolley

bullet

heren 1ste Liga B: VC Zoersel - JTV Brigand:                                             11/10 18u.

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand - Deinze A:                                                    10/10 20u.

bullet

heren 3de prov.: JTV Brigand - Volley Team Temse B:                               3-1

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - VDK Gent D C:                                        10/10 20u.

bullet

dames 2de prov. A: Vamos C - JTV Brigand                                             10/10 20.45u.

bullet

Atletiek/canicross/wandelen

bullet

Dit weekend canicross in Uitbergen?

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

september 2015

 

26-27 september 2015

Sport

bulletWielrennen 
bulletOliver Naessen won zondag de Gooikse Pijl. Vanin de eerste ronde was hij mee met een ontsnapping met 13, vanaf de 7de ronde uitgedund tot 7.
In de spurt was hij de snelste. Een goede voorbereiding voor woensdag? Vorig jaar won hij in Berlare.
bulletGreg Van Avermaet kwam in het WK iets te kort om de late jump van Sagan te kunnen counteren.
bulletIn Berlare zijn er deze week 4 wedstrijden, met op maandag die voor Elite Vrouwen en op woensdag voor Elite Mannen. Met Belgisch kampioen Preben Van Hecke?
bulletVoetbal      
bullet MTSA beker 1/8ste finale: Camu - Blauwe Vlam:                                        0-2
BV naar 1/4 finale.
bullet4de nationale A: SW Harelbeke - SK Berlare:                                             4-0
Na verlies tegen tweede zakt SK naar zesde plaats
bullet4de prov. B:  SKV Overmere - Muide B:                                                       3-1
SKVO verdedigt met succes leidersplaats tegen middenmotor.
 

bulletMinivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 3de competitieweek.  (Meer).

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere:     
 

bulletVolley

bullet

heren 1ste Liga B: VC Zoersel - JTV Brigand:                                             11/10 18u.

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand - Deinze A:                                                    10/10 20u.

bullet

heren 3de prov.: JTV Brigand - Volley Team Temse B:                               3/10. 16u.

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - VDK Gent D C:                                        10/10 20u.

bullet

dames 2de prov. A: Vamos C - JTV Brigand                                             10/10 20.45u.

bullet

Atletiek/canicross/wandelen (aanvulling maandag)

bullet

Carine De Rouck liep de marathon van Berlijn in 4u38'22''. Nog deelnemers uit deze gemeente?

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

26 september 2015

Klompen- en tonnenmakers in de kijker tijdens kermistentoonstelling

De traditionele kermistentoonstelling van de Heem- en Oudheidkundige Kring in het gemeentehuis heeft het dit keer vooral over de klompen- en tonnenmakers. In een kijktentoonstelling zijn al de vroeger gebruikte werktuigen en de verschillende stadia te zien. De Kring kon hiervoor een beroep doen op de verzamelingen van Arthur Adam en van Frans Van Lunter, die aan de Kring zijn geschonken. De tentoonstelling toont ook nog een typische oude woonplaats en een heel aantal werktuigen waarvan niet kon worden achterhaald waarvoor ze dienden. Wie het weet, mag het nog komen melden tijdens de tentoonstelling die nog tot dinsdagavond loopt. Morgen en dinsdag worden buiten demonstraties van touwslagen gegeven. De Kring maakte van de tentoonstelling gebruik om de nieuwe, nog dikkere 'Den dikken Daens' voor te stellen.

 

In de inkomhal van het gemeentehuis staat, ook al traditioneel, een tentoonstelling over de waterprojecten die de gemeente in Ecuador ondersteunt, en een overzicht van de andere ontwikkelingshulpprojecten die vanuit de Donkgemeenten steun krijgen. In de inleiding werd benadrukt dat Berlare nu ook een fairtradegemeente is, een erkenning voor de inspanningen om faire producten te kopen en te verkopen, producten die de producenten in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs geven. In dit Europees Jaar voor Ontwikkelingssamenwerking helpen dergelijke tentoonstellingen om de Europese burger te tonen dat dergelijke projecten succes hebben, maar ook dat ook de EU-burger er baat bij heeft. Toevallig gisteren keurde de algemene vergadering van de Verenigde Naties de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen goed die men tegen 2030 wil behalen, de Agenda 2030, die een opvolger is van de Millenniumdoelstellingen.

 

12-13 september 2015

Sport

bulletWielrennen 
bulletVandaag raakte bekend dat Oliver Naessen voor zijn tweede profseizoen naar IAM trekt, een ploeg die ook in de grote wedstrijden meedoet.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Baskuul:                                                   11-3
BV klimt met een monsterscore naar de tweede plaats
bullet4de nationale A: SK Berlare - Ingelmunster:                                                 2-1
SK nu gedeeld derde.
bullet4de prov. B: Bottelare - SKV Overmere:                                                       2-2
Eerste puntenverlies, maar SKVO blijft leider.
 

bulletMinivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 2ste competitieweek.  (Meer).

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Kamelenstampers Wetteren - La Doce Overmere:      4-3 (maandag)
Een beresterke doelman Van der Sypt hield La Doce lang in de race, een gelijkspel was billijk geweest.

 

bulletVolley

bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Walhain:                                                 3-1
Goede seizoensstart.

bullet

heren 2de prov.: Steenhuize - JTV Brigand:                                                 1-3
Enige ploeg zonder puntenverlies.

bullet

heren 3de prov.: Hemelveerdegem B - JTV Brigand:                                  3-1

bullet

dames 1ste prov.: Hamme - JTV Brigand:                                                   0-3

bullet

dames 2de prov. A:  JTV Brigand - Waasland B:                                         3-0
Twee op twee!

bullet

Atletiek/canicross/wandelen (aanvulling maandag)

bullet

BK halve marathon aan het Donkmeer met heel wat deelnemers uit deze gemeente.
Enkele via
inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar binnengekregen uitslagen:
-Veerle D'Haese: 3de en 1ste bij de Masters
-Tim Rogiers: 1u35min
- Johan D'Hauw: 1u27min

bullet

Godelieve Willems werd BK bij de masters voor hamerslingeren en gewichtwerpen, poolstokspringen, vijfkamp. Voor speerwerpen haalde ze brons

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

16 september 2015

Verslag gemeenteraad

Enkele punten uit de gemeenteraad van vanavond.

bullet

Wielrennerswedstrijden tijdens Berlare-kermis: de raad bekrachtigde de beslissing om als gemeente de beroepsrennerskoers en drie amateurwedstrijden te organiseren, omdat er al 5000 in het budget voor dit jaar was ingeschreven en omdat er voldoende sponsors zijn voor de drie andere wedstrijden. Het besluit spreekt van een 'eenmalig in eigen beheer organiseren'. Voor volgend jaar zal dus opnieuw moeten worden gepraat.

bullet

renteloze lening aan Flanders Project: de organisatoren van het Belgisch kampioenschap halve marathon en enkele recreatieve wedstrijden, aan het Donkmeer op 19 september, krijgt een renteloze lening van €2500 om de facturen te financieren die al voordien moeten worden betaald. Het bedrag moet ten laatste op 31 oktober worden terugbetaald. Deze nog jonge vereniging krijgt ook het gunstigere B-tarief voor de huur van de Festivalhal, hoewel ze nog niet is aangesloten bij een gemeentelijk adviesorgaan.

bullet

Meer overschot op jaarrekening 2014: burgemeester Gabriëls (Open Vld) zei dat de definitieve jaarrekening voor 2014 met €2,77 miljoen een hoger overschot aangaf dan in het budget aangegeven. Vooral de inkomsten uit de personenbelasting en uit de eigen ticketverkoop en andere gemeentelijke inkomsten bleken hoger dan verwacht. Piet Vandoolaeghe (CD&V) merkte op dat in het verslag bij verschillende volgens de audit  te verbeteren punten stond dat men er nog niet aan was begonnen, zoals betere facturering en veiliger kassa's. Gabriëls gaf aan dat de gemeenteontvanger intussen begonnen was en dat er een extra personeelslid was aangeworven om die taak mogelijk te maken. Gemeenteraadsvoorzitter De Gucht (Open Vld) merkte op dat het verslag ging over activiteiten tot eind 2014 en dat in de volgende maanden was verder gewerkt.

bullet

Badges voor toegang sportzalen: in het huishoudelijk reglement voor de gemeentelijke sportcentra zijn de punten opgenomen voor de toegang met een badge. Clubs die de zalen willen gebruiken tijdens uren waarin de cafetaria gesloten is (voor overdag en tijdens vakantieperiodes) kunnen voortaan binnen met een badge. Die is te verkrijgen bij de dienst Vrije Tijd (waarborg €5 per kaart). De kaarten zijn persoonsgebonden en geven toegang tijdens een geprogrammeerd uur en tot een specifieke ruimte. Een club kan er zoveel aanvragen als men wil.

bullet

Goedkope leningen voor energiebesparende maatregelen: Berlare wil een samenwerkingsakkoord sluiten met de vzw BEA, dat de administratieve taken zal uitvoeren voor dossiers van gemeente-inwoners die goedkope leningen willen aangaan voor energiebesparende maatregelen. Gabriëls legde uit dat intercommunale DDS had beslist om die taken niet meer uit te voeren. BEA, een vzw die al dergelijke taken vervult voor gemeenten in het Aalsterse, kan als lokale entiteit die taak overnemen. De gemeente betaalt hen een forfaitaire commissie voor elk dossier. Tussen 2012 en 2014 waren er in deze gemeente 15 dergelijke aanvragen, waarvan 4 door gezinnen uit een specifieke sociale doelgroep. De Vlaamse overheid moet deze samenwerking wel nog goedkeuren.

bullet

Vereniging voor OCMW-samenwerking: eerder was aangekondigd dat OCMW uit arrondissement Dendermonde een vereniging zouden oprichten waarmee men gezamenlijke acties zou opzetten, zoals de sociale kruidenier. Dat sprong af omdat Dendermonde aandrong op een vertegenwoordiging naargelang de gemeentegrootte, terwijl de andere gemeenten een gelijke vertegenwoordiging wilden. Schepen Gunther Cooreman (Open Vld) zei dat Berlare, Buggenhout en Laarne starten nu zelf een vereniging, waar later ook Zele, Waasmunster en Wichelen zullen aansluiten.

bullet

Ontbinding provinciale brandweerschool: de gemeente zal tijdens een buitengewone algemene vergadering van de provinciale brandweerschool instemmen met de ontbinding ervan. De school wordt opgenomen in het provinciaal Centrum voor Vorming van Lokaal Overheidspersoneel, die op 1 juli startte.

bullet

Francky Verhofstadt (CD&V) vroeg naar de beslissing van de Verkeerscommissie voor een bijkomend zebrapad voor de Donklaan. Schepen An Van Driessche (Open Vld) gaf aan dat dit pad niet kon omdat het te dicht bij een ander zou liggen.

bullet

CD&V-voorzitter Steven Bayens kloeg over vuile parkjes en petanquepleinen in de gemeente, "nochtans hebben die een grote sociale functie en bepalen ze het beeld over de gemeente". Gabriëls zei dat de nieuwe ploegbaas opdracht heeft gekregen om voor de pleintjes meer moderne en milieu- en onderhoudsvriendelijke materialen te zoeken. Zij voegde er aan toe dat de plantsoendienst zich de voorbije maanden sterk had ingezet om het Donkmeer proper te houden bij de Waterfeesten en de Festivaria-opvoeringen, en vroeg om rapper mogelijke vuile pleinen te melden. Schepen Malfliet (Open Vld) wees de recente Berlare-app maar ook de andere mogelijkheden aan om dit te doen.

bullet

Vandoolaeghe vroeg nog naar de plannen met het oud-voetbalterrein in Overmere en wees op de plannen van voormalig schepen Temmerman. Gabriëls wees hem er op dat eerder al verschillende keren was aangegeven dat die plannen waren weggeborgen en men zich vooral op het onderhoud zou richten 'ook al omdat er niet vragen zijn voor een andere inrichting'. Dit leidde nog tot een wel-niet-discussie over het werkelijk gebruiken van het terrein en over de rol van een buur die, wegens een erfdienstbaarheid, over zijn terrein de toegang tot het speelplein moet toelaten, maar weigert over de modaliteiten te onderhandelen.

bullet

Marie-Christine Vleminckx (N-VA) merkte op dat een vijver aan het Welriekend Rustpunt als gevolg van de Sigmawerken droog kwam, met vissterfte als gevolg. Schepen Malfliet gaf als uitleg dat die vijver wellicht deel uitmaakt van het systeem dat overtollig water uit de Schelde moet opvangen, maar waaruit bij laag tij water terugvloeit. Hij beloofde de Sigma-ingenieurs om uitleg te vragen.

bullet

Verhofstadt wees nog op een dode Amerikaanse eik aan de ingang van het park in Overmere, die wellicht binnenkort zal omvallen.

bullet

Mark Van Driessche (N-VA) had het over de verwoesting aangericht door de Sigmawerken in Uitbergen, waar enkele bosjes zijn weggehaald. Schepen Steven Vandersnickt (Open Vld) erkende dat het er nu kaal uitzag, maar gaf aan dat men er 10.000 bomen zal planten.

bullet

Van Driessche had in De Streekkrant advertenties gezien voor de verkoop van industriegronden in Overmere. Op het internet bood Landexplo, die het lokaal bedrijventerrein zal ontwikkelen, die gronden ook in het Frans en het Engels aan. "Hoe zit het met dat terrein en met de mogelijkheden voor plaatselijke bedrijven?", wou hij weten. Vandersnickt antwoordde dat wellicht in oktober de aanvraag voor de aanleg van de weg gebeurt en in december een infoavond wordt georganiseerd, waarop alle bedrijven uit de gemeente worden uitgenodigd. Hij beklemtoonde dat het bestuurscomité mee zal beslissen wie op het terrein mag komen en dat plaatselijke bedrijven voorrang zullen krijgen. Landexplo was er op gewezen dat de verkoopcampagne niet mocht gebeuren. Er zou ook nog niets zijn verkocht.

bullet

Albrecht Arbijn (N-VA) wou weten of de aankondiging van het examen voor Donkwachter betekende dat de persoon die vorig jaar die taak kreeg, was gestopt. Gabriëls zei dat vorig jaar een tijdelijke functie was toegewezen, en dat die persoon dat wist. Het examen nu is voor een vaste functie. Malfliet zei dat de persoon die de taak nu al een jaar doet intussen zoveel ervaring heeft kunnen opdoen dat hij veel kans maakt om het examen als eerste te eindigen. Waarop Gabriëls: "Dat weet men nooit met een examen.".

 

13 september 2015

Brand bij Houthandel Hertecant in Appels

Via facebook en verschillende media is bevestigd dat er een zware brand is in het Houthandelbedrijf Hertecant in Appels. Het bedrijf verhuisde enkele jaren terug van de Overheet in Berlare naar ginder. De brand zou zijn ontstaan in een opslagplaats.

 

12-13 september 2015

Sport

bulletWielrennen 
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Pruisens - Blauwe Vlam:                                                  5-2
De vice-kampioen van vorig jaar bleek efficiënter.
bullet4de nationale A: Ninove - SK Berlare:                                                            2-2
Toch weer een punt er bij.
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Kalken B:                                                        6-3
SKVO wint overtuigend in het derby en is nu enige ploeg met het maximum van de punten.
 

bulletMinivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 1ste competitieweek en het programma voor de 2de week.  (Meer).

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Lochristi:                                    5-3
Leuke competitieopener voor de Overmeerse lichtblauwen.

 

bulletVolley

bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Walhain:                                                 19/9

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Panda's Lokeren:                                      3-0

bullet

heren 3de prov.:  JTV Brigand - Evo D'hondt Ename C:                             0-3

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - Panda's Lokeren:                                    2-3

bullet

dames 2de prov. A:  Eksaarde - JTV Brigand                                            3-0
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

12 september 2015

Hulp in Woningnood opent drie sociale woningen aan kerk in Berlare

Gisteren was het feest bij sociale bouwmaatschappij Hulp in Woningnood (HiW). Rechtover de kerk in Berlare opende men plechtig de drie nieuwe sociale appartementen aan de hoek met de Kerkwegels. "Een verdere stap om de opdracht van de hogere overheid te vervullen: tegen 2020 23 sociale koopwoningen realiseren en tegen 2023 99 sociale huurwoningen", zei schepen Carine Meyers (Open Vld) achteraf. (intussen is de periode verlengd tot 2025, nkb)

 

De drie nieuwe woningen zijn intussen al toegewezen. De bewoners kunnen er op 1 oktober in. HiW werkt intussen nog aan projecten aan het Molenveld en aan het Kerkveld, en ook aan Dorp 96 (het vroegere politiekantoor, balletschool, Rode Kruis) wil men sociale appartementen zetten. "We zijn goed op weg om de doelstelling te halen, maar de dure bouwgronden maken het niet gemakkelijk", zei directeur Carolien Sercu. In het Molenveld plant HiW voor het eerst - 7 - sociale koopwoningen, om ook daar de doelstelling te halen. HiW kan dit alles financieel nog aan, maar onder meer het schrappen van subsidies voor het bouwen van koopwoningen, maakt het niet gemakkelijker. Intussen werkt HiW ook gepland verder aan de verbeteringen en vernieuwingen van het woonbestand. Want ook daar zijn richtlijnen van hogere overheden over. Zo moet, eveneens tegen 2020, de dakisolatie beter en het enkel glas verdwijnen. Wat dakisolatie betreft: de aanbesteding voor een eerste faze loopt momenteel. "We hebben ook een energiescan gehouden in onze woningen, waarna de bewoners tips kregen. Al deze inspanningen moet hun energiefactuur verlagen.

 

HiW heeft nu 406 woongelegenheden in beheer. De lange wachtlijst met 221 namen geeft aan dat er nood is aan meer. "Al moet worden toegevoegd dat regelmatig mensen weigeren als we een woning aanbieden", aldus Sercu. "We vermoeden dat verschillenden zich inschrijven 'voor het geval dat' waarna blijkt dat het niet nodig is." Meyers geeft het voorbeeld van een woning waarvoor de eerste zeven aangeschrevenen niet ingingen op het voorstel. Wie twee keer weigert, moet zich opnieuw inschrijven. Het 'verloop' in sociale woningen blijkt met zo'n 20 per jaar niet zo heel hoog te zijn. "Vooral jonge mensen vertrekken, wanneer ze bij een hoger inkomen naar iets groters kunnen."

 

Er zijn al eens verhalen over de toewijzing van de sociale woningen. Sercu zegt met klem dat de reglementen nauwgezet worden gevolgd. Iedereen kan het register komen inkijken, maar daar staan wel geen namen in vermeld, wel het inschrijvingsnummer. Volgende week komt dat toewijzingsreglement op de agenda van de gemeenteraad. "Omdat een van de nieuwe woning wordt voorbehouden aan senioren, moet daar het lokaal toewijzingsreglement worden toegepast. En dat moet voor de gemeenteraad komen."

 

Krijgen vreemdelingen voorrang? Meyers: "Men moet drie jaar in ons gebied wonen voor men zich kan inschrijven en de mensen op de lijst krijgen voorrang. Als er op die lijst geen kandidaten staan die aan de voorwaarden voldoen voor een vrijgekomen woning, bijvoorbeeld een gezin zijn met drie kinderen omdat de woning zoveel slaapkamers heeft, dan kan, in het kader van een 'rationele bezetting', iemand van buiten de lijst die woning toegewezen krijgen. Maar eerst moet het OCMW trachten een oplossing te vinden voor hen. En die heeft al de vroegere rijkswachtwoningen in Overmere ter beschikking, waarvan er een nog vrij is voor een gezin met vier kinderen."

 

HiW werkt momenteel aan het verbeteren van de eigen communicatie. Zo staat een eigen website op de planning. "Maar voor de inschrijving op de wachtlijst zullen we blijven vragen dat de mensen naar het kantoor komen. Dan kunnen we hen gerichter en persoonlijker begeleiden en op hun vragen antwoorden. Uiteindelijk gaat het toch om mensen, hé.", aldus Sercu.

 

5 september 2015

Moet en kan Berlare de vluchtelingen steunen?

De voorbije week werd op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar druk en soms hevig gedebatteerd over 'de vluchtelingen' en over hoe van uit deze gemeente zou kunnen worden geholpen. De meningen zijn, zoals wellicht elders, sterk verdeeld.

 

5-6 september 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletCriterium Bavikhove: Belgisch kampioen Preben Van Hecke verslaat Contador. Dit duo bleef de groep 3 seconden voor. Kittel won de pelotonspurt (Bron: HLN)
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Galop:                                                      3-2
BV begint sterk aan de competitie.
bullet4de nationale A:  SK Berlare - Knokke                                                          3-1
Les van vorige week duidelijk geleerd.
bullet4de prov. B: Yildiz Gent - SKV Overmere:                                                    0-3.
Opdracht volbracht tegen de hekkensluiter.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare: nog niet begonnen

 

bullet

Volley: nog niet begonnen
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

augustus 2015

 

29-30 augustus 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletGrote Prijs Sels: Oliver Naessen werd tweede.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA beker: Blauwe Vlam - Edobouw:                                                        4-0
De ploeg start duidelijk met ambitie.
bullet4de nationale A:  Menen - SK Berlare                                                           3-1
SK met de voeten op de grond, na het goede van de bekercampagne en na vorige woensdag (won 1ste competitiewedstrijd).
bullet4de prov. B: SKV Overmere  - Beervelde B                                                 4-0
Goede competitiestart voor SKVO.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare: nog niet begonnen

 

bullet

Volley: nog niet begonnen
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

29 augustus 2015

Kort overzicht

Door familiale omstandigheden was het 'hier' wat stil, de voorbije weken...

Maar echt veel is er niet gebeurd.

Politiek was het stil, op de reacties op de geplande bouw van een sociaal appartementsgebouw in Overmere.

Er zijn nu de opvoeringen van 'Sacco en Vanzetti', maar die kregen in de nationale media veel meer aandacht dan de vorige Festivaria-producties.

Sportief was er wat te vertellen, met de overwinningen tijdens het EK Ropeskipping, van SK Berlare in de beker (uiteindelijk uitgeschakeld door tweedeklasser Eupen), de overwinningen en ereplaatsen voor onze plaatselijke wielrenners. En wellicht zijn er nog aan onze aandacht ontsnapt.

 

2 augustus 2015

Waterfeesten

Vandaag, en met gisteren de triatlonwedstrijden, de "Te land, te water...' en de fuif als als inleiding, waren er de Waterfeesten.

Wat vond je er van? Geef het aan op de facebookgroep inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar

 

2 augustus 2015

Sport

bulletRopeskippen
bulletEuropees kampioenschap. Siluskip Zele (met afdeling in deze gemeenten) deed het goed tijdens de kampioenschappen in het Duitse Idar-Oberstein. Zowel bij de jongeren als bij de ouderen haalden ze zilver. Bij de deelnemers uit deze gemeente: Julchen De Bondt, Pieter-Jan De Backer en Ilse Thibau en coach Liesbet Cornelis.
 
bulletWielrennen
bulletOliver Naessen won vandaag een wedstrijd in het Franse Normandië

 

juli 2015

 

10 juli 2015

Redactioneel: Waarom nog een leeuwenvlag uithangen?

Zoals elk jaar hangt 'hier' een leeuwenvlag. De motivatie? Lees de redactionele tekst uit 2003.
Reageren kan op
inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar.

 

10 juli 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletRonde van Frankrijk: Greg Van Avermaet heeft een mooie eerste week achter de rug, met nog steeds een plaats binnen de top-10. Blijven volgen

 

Juni 2015

 

28 juni 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletPreben Van Hecke werd vandaag Belgisch kampioen, na een spurt met twee. Zij waren de enige overblijvers van een vlucht met 25 die al in de eerste ronde begon. Greg Van Avermaet probeerde hen op het einde tevergeefs in te halen, maar werd toch nog derde. Oliver Naesen maakte het succes van renners uit deze gemeente rond met een 10de plaats!
bulletThibau Verhofstadt was deze week ook heel goed bezig, met overwinningen in Oetingen (woensdag) en in Zomergem (zaterdag).
 
bulletJudo
bulletEuropese Spelen/Europees kampioenschap: Sophie De Saedeleer werd gisteren in de eerste ronde uitgeschakeld.

 

23 juni 2015

Interessante discussies op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar

De voorbije dagen werd de vraag gesteld of het mogelijk zijn op het Nieuwdonkdomein een groter festival te organiseren. Met veel bijval maar tot nu zonder dat er zich iemand, of meerderen, aanboden om te onderzoeken wat mag en kan.

Er waren geen echte reacties op de voorstelling, vorige zondag, van de werken die worden voorgesteld voor de uitvoering van het natuurontwikkelingsplan voor het Donkmeer en het Broekbos.
Daarentegen wel veel leden die reageren op jongelui die te hard rijden en/of te veel lawaai maken met hun wagens en radio.

 

23 juni 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletPreben Van Hecke won vandaag in Ruddervoorde na een spurt met twee andere medevluchters. Hij was verschillende keren mee in de aanval. Hij is klaar voor het BK.

 

21 juni 2015

Voorstelling plannen voor 'de groene omgeving'

Vandaag kon men de 'groene omgeving' van het Donkmeer en Broekbos verkennen en tegelijk meer vernemen over de het Natuurinrichtingsproject dat het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en de Vlaamse Landmaatschappij (VLM), in samenwerking met de gemeente, intercommunale DDS en de provincie er willen uitwerken. Meer over die plannen stond in het natuurinrichtingskrantje dat onlangs samen met Infogem is verspreid. waarin het project wordt voorgesteld. Meer achtergrondinfo over het project staat op de website van de VLM.

 

21 juni 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletOlivier Naessen rijdt de ZLM tour waar hij ploegmaat Theuns telkens in de top-3 bracht. Zelf werd hij tijdens de laatste ritten 17de en 19de. In Halle-Ingooigem werd hij woensdag 22ste. Een goede voorbereiding voor het BK.
 
bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Triatlon-atlete Veerle D'haese deed haar heroptreden met een overwinning in haar leeftijdscategorie tijdens de 70.3 IM Luxemburg in Zell-am-See.

bullet

Onlangs raakte bekend dat triatlonatleet Wouter Monchy een proflicentie heeft.

bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

14 juni 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletRondom Keulen: Olivier Naessen werd er 16de nadat hij ploegmakker mee naar de 2de plaats had geholpen
bulletThibaut Verhofstadt werd 9de, zaterdag in Wetteren, en 5de, zondag in Wervik
bulletPreben Van Hecke rijdt volgende week in Slovenië
 
bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Belgisch kampioenschap masters:
bullet

Stefan De Bock bij de 400m

bullet

Lieve Willems in het polsstokspringen

bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

7 juni 2015

'De Kampioenen' in Overmere

Deze gemeente wordt steeds regelmatiger het decor voor film- en tv-opnames. Na enkele opnames in het kasteelpark in Berlare was deze (en ook volgende?) week Overmere aan de beurt, met opnames voor de nieuwe film van De Kampioenen. Misschien zit hier Frank Van Laecke voor iets tussen. Hij was een van de medeschrijvers voor de eerste reeks van deze Een-productie.

 

6-7 juni 2015

Sport

bulletWielrennen
bullet

Ronde van Luxemburg: Olivier Naessen bleef het goed doen. Na nog een 7de en een 15de plaats in de ritten werd hij uiteindelijk 6de in de eindstand, op 51 ec van de winnaar. Hij haalde hiermee ook de witte trui van beste jongere.

bullet

Bouclé des Moyens:  Preben Van Hecke was vrijdag in de proloog 44ste, zaterdag 48ste en zondag 44ste.
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

4 juni 2015

Gemeenteraad (van 3 juni - verscheen ook al live op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar

bullet

Boerenkrijgmonument in Overmere wordt hersteld. Raming: €35.090 (incl. BTW). Omdat het monument als ZEN- monument is erkend, is voor 80% subsidies mogelijk.

bullet

Naar aanleiding van werken door Eandis om elektriciteitsleidingen te vervangen, worden in Overmere voetpaden vernieuwd aan het dorp, en enkele wegenwerken uitgevoerd. Die laatste zijn vooral verzakkingen die worden weggewerkt.
De werken zouden in september beginnen om tegen de periode van het slechte weer klaar te zijn.

bullet

Het Rode Kruis krijgt huurvrijstelling voor de Festivalhal. De plaatselijke afdeling gebruikte de zaal op 16 mei om te oefenen voor interventies bij de Festival-opvoeringen.

bullet

Bij het punt over de adviesverlening over de jaarrekening van de kerkfabrieken, wou Marc Van Driessche (N-VA) weten wanneer de werken aan de pastorij van Overmere beginnen. Burgemeester Katja Gabriëls antwoordde dat met de Kerkraad al is overeengekomen wat er moet gebeuren. De werken zijn voorzien voor volgend jaar, zodat de pastoor langer in Berlare blijft. Zodra hij naar Overmere verhuist, zou het gebouw in Berlare worden verkocht. De gemeente moet dan wel nog een vergaderlokaal ter beschikking blijven stellen voor de Kerkraad van Berlare.

bullet

De nieuwe zijstraat van Kerkwegel in Uitbergen zal, indien er geen bezwaren van buurtbewoners komen, Kerkeinde heten. Dat werd overeengekomen na in totaal 9 vergaderingen met onder meer dorpsraad en cultuurraad. 'Einde' zou een Oudnederlands woord zijn dat 'wijk' betekent en ook al op 17de eeuwse kaarten van Uitbergen voorkomen.

bullet

De ontwerpen voor nood- en interventieplannen voor de Watergeesten en voor deSacco en Vanzetti-opvoeringen zijn goedgekeurd. Deze plannen bevatten maatregelen voor als zich ernstige incidenten of ongelukken voordoen.

bullet

De gemeente heeft een reglement voor het toekennen van de titel van ereschepen. Hiervoor moet men in totaal minstens zes jaar schepen zijn geweest en van onberispelijk gedrag. De titel van ere-burgemeester en van ere-OCMW-voorzitter wordt door de Vlaamse regering verleend.

bullet

Omdat zich 21 kandidaten aanboden om lid te worden van de adviesraad voor lokale economie en middenstand, Galem, worden de statuten aangepast. Daar stond dat er max. 16 mogen zijn.

bullet

Varia

bullet

Piet Vandoolaeghe kwam terug op het dossier van het zeilhuisje. Uit het restauratievoorstel leerde hij dat men naar palen van 30cm had gevraagd, wat de kostprijs verhoogde. Hij vroeg om met een aangepast restauratiedossier toch nog te trachten het zeilhuisje te bewaren en niet naar de optie van een vogelkijkhuisje te gaan. Schepen Kris Malfliet, die eerst zei dat men nooit heeft gezegd dat men het zeilhuisje wou afbreken, stelde voor om het huidige dossier, waarvoor niet de gemeente de voornaamste indiener is, de procedure te laten doorlopen en intussen geen andere ballonnetjes op te laten. Men vreesde er niet voor dat het huisje intussen zou invallen.

bullet

Albrecht Arbyn vroeg naar de toestand van de Ami. Katja Gabriëls zei dat er niemand was opgedaagd voor de eerste verkoopzitdag. Er zal een nieuw schatting worden gevraagd. De achterstallige huurgelden (pop-upwinkel) zijn intussen ontvangen.

bullet

Francky Verhofstadt bracht opmerkingen over de wegvertragingswerken in de Heikantstraat, vooral aan de scherpe bocht, waar de betonblokken te dicht bij elkaar zouden liggen. Er waren ook vragen over wat tijdens een wielerwedstrijd moet gebeuren. Schepen Meyers zei dat het buurtcomité is verwittigd dat de proefperiode zes maand zal duren en dat er bij wedstrijden twee seingevers moeten staan.

bullet

De niet meer geldige verkeersborden om 'bebouwde kom' aan te duiden kwamen ook aan bod. Albrecht Arbyn had 'op facebook' gezien dat er nog een staat aan Kamershoek. Meyers antwoordde dat dit wellicht het enige is. Katja Gabriëls voegde toe dat deze omschakeling veel werk en kosten had gevraagd. "En waarom?"

bullet

Er was ook nog een wat warrige discussie over een voorstel van Marc Van Driessche om de gemeente in drie snelheidszones in te delen. De Gucht stelde uiteindelijk voor om de discussie op café verder te zetten.

bullet

In de geheime zitting werden René Kets en Luc Vercruyssen tot ere-schepen benoemd.

 

4 juni 2015 (wegens teveel werk wat later ...)

Sport

bulletWielrennen
bullet

Ronde van Luxemburg: Olivier Naessen

bullet

4 juni: mee in de sprint en dus in dezelfde tijd als winnaar Greipel.

bullet

3 juni: 8e plaats in de proloog tijdrit op 10sec van de winnaar

bullet

Ronde van België: Greg Van Avermaet won de laatste rit en werd zo ook eindwinnaar. Oliver Naessen deed het met een 7de plaats ook uitstekend.

 

Mei 2015

 

26 mei 2015 (wegens vakantie wat later ...)

Sport

bulletWielrennen
bullet

Ronde van België: Oliver Naessen  en Greg Van Avermaet rijden mee.
 

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de halve finales en de finale van de bekercompetitie.
Smits won de beker.
Hiermee zit het seizoen er volledig op.  (Meer).
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

17-18 mei 2015

Sport

bullet

Wielrennen
bullet

Provinciaal kampioenschap juniores: Thibaut Verhofstadt was 16e op 163 deelnemers.

bullet

Grote Prijs Criquelion: Oliver Naessen  was 46e op 161 deelnemers

 

bulletVoetbal      

bullet

MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Dressel:                                                4-3.
BV, nu achtste, won de eigen laatste seizoenswedstrijd. Twee ploegen kunnen BV in hun laatste wedstrijd nog inhalen. Volgend seizoen spelen maar 9 ploegen in de hoogste reeks.

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Donkmeertochten: zondag kan men aan de Festivalhal starten voor een wandeling van 4 - 6 – 12 – 18 – 24 en 30 km.

bullet

Cedric Van de Putte werd Vlaams kampioen op de 5000m. Voor meer uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

14 mei 2015

Sport

bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 4de playoffwedstrijden en het programma van de 5de playoffweek.  (Meer).

 

9-10 mei 2015

Sport

bulletWielrennen (aanvulling op 12/5)
bulletVierdaagse van Duinkerken: uitslagen van Preben Van Hecke en van Oliver Naesen:
Preben werd de 1ste dag 53ste nadat hij vanaf de start zo'n 100km mee in de aanval was geweest. Hij mocht na de wedstrijd de bolletjestrui omdoen. Oliver werd 63ste nadat hij in de finale nog een platte band kreeg en viel. Donderdag werd Oliver 56ste en Preben 73ste.. Vrijdag: Oliver 25ste en Preben 81ste en trui kwijt. Zaterdag, tijdens de koninginnenrit met 20 beklimmingen van de Kasselberg, werd Preben 37ste en Oliver 44ste. Tijdens de laatste wedstrijddag eindigde Oliver 19de en Preben 58ste, maar vooral: ze hielpen ploegmaat Edward Theuns aan de overwinning. In het klassement eindigde Preben 29ste en Oliver 43ste.
bulletwedstrijd in Laarne: Thibaut Verhofstadt werd 5de.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Belskes:                                                  3-0
Prachtige overwinning tegen de tot nu ongeslagen leider.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 5de playoffwedstrijden en het eindklassement.
Ondanks een nederlaag tegen Jef&Jeff is Beroepskledij Van Damme/Blaf kampioen. Jeff&Jef is tweede op 3 punten, Opaldak derde op 11 punten.
Volgende week wordt de bekercompetitie afgesloten.  (Meer).

 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

9 mei 2015

Verslag gemeenteraad (stond op 6/5 al op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar)

bullet

Bij een nieuwe concessieovereenkomst voor de levering van dranken in de Festival hal is de looptijd voortaan 10 jaar.

bullet

De gemeente mag een nieuwe graafmachine kopen die vooral voor de kerkhoven zal worden gebruikt.

bullet

Waterfeesten: VVV Donkmeer staat niet meer in voor het zondagprogramma. Gemeentelijke dienst City Marketing neemt over. VVV krijgt wel nog 1500 euro subsidie voor de zaterdagactiviteiten zoals Te land..... Vorig jaar kreeg VVV 3000 euro voor hun werk voor beide dagen.
De toegangsprijzen stijgen met 1 euro, zowel voor vvk inwoners (3 naar 4), vvk niet-inwoners (5 naar 6), aan de kassa zelfs met 2 € (8 naar10). Kinderen tot 12 jaar komen gratis binnen. Vorig jaar was dat tot 14 jaar, onder druk van het Disney programma. Die samenwerking wordt niet verdergezer omdat niet iedereen in de raad van bestuur die geslaagd vond. De prijsverhoging wordt ondermeer verdedigd door de hogere btw die de gemeente moet betalen: VVV diende slechts 6% te betalen, de gemeente 21%. Parkeren zal €5 kosten op gemeentelijke parking, aan private parkinguitbaters zal worden gevraagd hetzelfde bedrag te nemen.
Het podium voor het muzikale gedeelte verhuist naar de gemeentelijke parking achter Poseidon-Mistral omdat meer toeschouwers daar comfortabeler kunnen kijken. Er komen meer demonstraties en activiteiten op het water , grime aan de drie grote ingangen.
De oppositie vraagt meer activiteiten met/voor de eigen inwoners. Meerderheid antwoordt dat o.m. zeilclub meedoet, dat er van horeca weinig belangstelling is: maar drie aanwezigen op voorbereidende vergadering.
Oppositie heeft toch opmerkingen over de prijsverhoging. Meerderheid vergelijkt met prijzen in het verleden, "en intussen is alles in prijs gestegen".
Oppositie wil zeker zijn dat er voldoende verzekeringen worden afgesloten, wat wordt bevestigd. Ze vraagt zich ok af of er geen aanbestedingen nodig zijn voor het vastleggen van de activiteiten. Meerderheid stelt dat geen enkele attractie boven de grens komt waarvoor aanbestedingen nodig zijn.
Men vraagt ook een grotere spreiding van activiteiten gedurende heel de zomer want "ook op andere plaatsen kan toegangsgeld worden gevraagd" De meerderheid zegt dat dit laatste een van de redenen is om het podium naar de parking te brengen. Het wordt zo een test voor eventuele latere activiteiten daar te organiseren. Meerderheid betwijfelt of het mogelijk is om met 8-9 activiteiten, gespreid over de hele zomer, evenveel volk te hebben als met de traditionele Watergeesten. "En als we die een keer niet organiseren gaat dat sterk merk verloren". "En er zijn toch nog wat andere activiteiten in de zomer zoals Berlare Zingt, 't Einde van de zomer en andere."
Ook nog vragen over mogelijkheden om het terrein properder te houden. Antwoord: dat zou gemakkelijker gaan op een volledig afgesloten terrein zoals bij festivals. Er wordt op gewezen dat gemeentelijke diensten er voor zorgen dat de Donk omgeving snel weer proper is.
Oppositie blijft aandringen om het totale concept te herdenken, meer door de bevolking te laten dragen. "Zijn restauranthouders wel tevreden met die feesten, die hen toch beperkingen geeft?" Antwoord: "Misschien van de dag zelf niet, maar door die dag komen vele toeristen later nog terug." En: "Sommigen horeca uitbaters hebben toegegeven dat ze geld hebben geschept, vorig jaar".

bullet

Verkeerskussens Bosstraat-Wipakkerstraat: er komen 5 ipv 8 kussens, verder van elkaar en in de juiste richting gelegd.

bullet

Aan de Pater Heirmanshoek komt geschrankt parkeren

bullet

Varia:

1. Overzetboot Donkmeer: was het vroeger niet gratis? En zeker gratis maken voor inwoners gemeente. Meerderheid wijst er op dat inkomsten naar uitbater gaan, maar dat concessie volgend jaar wordt herbekeken. Later voegt oppositie daar aan toe dat vorig gemeente stuur 12 jaar terug de overzetprijs kon laten zakken door het gemeentelijk deel ervan te laten vallen. Er werd voorgesteld dat alvast te behouden.
2. Zwerfvuilactie: oppositie betreurt dat kranten evaluatie sneller hadden. Evaluatie: meer deelnemers dan vorig jaar, maar ook meer vuil verzameld: 3,74ton tegen 2,5 vorig jaar, "wat Verco ook beweert: er is meer zwerfvuil". Gemeente zal eigen vuil, zwerfvuil en sluikstorten apart registreren en die cijfers aan Verko doorgeven. Vrijwilligers die zwerfvuil willen inzamelen krijgen daar gratis zakken en inzamelwerktuigen voor.
3. Vervuilende landbouwbedrijven met rode of oranje label in de gemeente? Antwoord: geen rode, wordt besproken in Landbouwraad en betrokkenen krijgen informatie. "Meer hulp geven is geen gemeentelijke taak: zijn bedrijven als andere. Info geven kan wel."
4. Zeilhuisje: lost dat zichzelf op: verdwijnen? Antwoord: is met koorden vastgelegd en in het natuurinvesteringsvoorstel opgenomen als kijkhut. Oorspronkelijk restauratieplan werd op meer dan €156.000 geraamd...
5. Omheining Festival hal: glazen wand was te duur, alternatief? Antwoord: er komen doeken waarop landschappen van de gemeente staan afgebeeld.
Rest komt wat later: zitting gesloten.
6. Gras plaats vroeger rusthuis Gaver: oppositie wil weten of er gras wordt bij gezaaid, er banken komen en of tot dan de omheining blijft. Wordt bevestigd.
7. Verdwijnen bibliotheken of komt er een uitbreiding tot ontmoetingsplaats? A
ntwoord: ze blijven zeker. "In het grotere Dendermonxe is er maar een bib." De uren in Overmere worden wat kindvriendelijker. Met kleine ingrepen komt er eventueel ruimte voor andere functies. Oppositie tevreden en wil zelf wat voorstellen aanbrengen.
8. Kerkhof Berlare: oppositie vindt huidige toestand, met paden in verschillende wijzen en inzakkende graven door het vocht probleem. Meerderheid: voorlopig gebeuren enkel gewone onderhoudswerken. Nog dit jaar komt een plan voor grondigere aanpak naar gemeenteraad, het geld is voorzien in het budget.
9. E. Hertecantlaan: situatie? Antwoord: na onderhoud met minister Weyts wees gemeente studiebureau aan om alternatief voorstel uit te werken. Dat voorstel wil men bij de minister dan gaan verdedigen. Dat bureau zou tussen 2500 en 3000 euro kosten.
10. Verplaatsen kleding containers? Antwoord: er is een brief naar Verko met voorstel om kledingcontainers naast glasbollen te plaatsen. Maar blijkbaar moeten er in een gemeente meer kledingcontainers staan, dus voorstel te herbekijken.

 

5 mei 2015

"Oplossing voor vaste bewoners Kouter"

De provincie liet vandaag weten dat er een oplossing is voor de permanente bewoners voor de Kouter aan het Donkmeer.

De bestendige deputatie keurde vorige week het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) goed voor het gebied Reconversie verblijfsrecreatie fase 2. De Vlaamse regering heeft wel nog 30 dagen om de beslissing op te schorten.

'De zone met weekendverblijven aan de Kouter wordt omgevormd naar een zone waar zowel weekendverblijven als permanent wonen mogelijk zijn', aldus gedeputeerde Geert Versnick, bevoegd voor ruimtelijke planning in het persbericht. 'Hierdoor wordt het voor de bewoners mogelijk een stedenbouwkundige vergunning voor een functiewijziging naar wonen aan te vragen. Hierbij moet wel voldaan zijn aan de Vlaamse Wooncode.' De omliggende campings worden in hun bestaande toestand bestendigd. Om in de toekomst bijkomende permanente bewoning te vermijden kunnen enkel vaste constructies voorzien worden op campingterreinen groter dan 4ha.

Als de Vlaamse regering niet binnen de 30 dagen reageert, komt de beslissing in het Belgisch Staatsblad. Twee weken na publicatie kunnen bewoners bij de gemeente Berlare een vergunningsaanvraag indienen.

3 mei 2015

Tentoonstellingen van inwoners uit deze gemeente

Tot 23 mei in  Papageno Art Gallery (papagenoartgallery.be): een tentoonstelling van werk van Walter (zie interviews op 'Het gebeurde ... jaar geleden') en Gerda Schelfhout.

Tot 31 mei  in het kasteelpark: de foto's van Marc van Gysegem en van de andere fotografen van het Berlaars Collectief
 

2-3 mei 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Melckenbeek - Blauwe Vlam:                                         3-0
bullet4de nationale A: SK Berlare - Menen                                                            1-1
Een punt is genoeg om de redding veilig te stellen in deze spannende laatste wedstrijddag.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 3de playoffwedstrijden en het programma van de 4de playoffweek.  (Meer).

 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

1 mei 2015

Strijdvaardige socialisten ijveren voor meer solidariteit

Tijdens de 1-meimaaltijd van de socialistische organisaties in deze gemeente (Curieus, VFG, S-Plus, Linx+ en sp.a), gisterenavond in De Dreef, ging het dit keer niet over betere arbeidsvoorwaarden maar over meer solidariteit. "Omdat ook hier de armoede sterk toeneemt", zei sp.a-voorzitter en gemeenteraadslid Wim Arbijn. "Omdat we van de 'ik, ik, ik' naar meer 'wij' moeten gaan", vulde Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Van Malderen aan. De verenigingen gaven voor het eerst een Solidariteitsprijs, voor inzet voor anderen. De prijs ging naar Maria Beauprez.

 

"Wij zijn blij verrast door de grotere opkomst. Met 160 inschrijvingen zijn er bijna dubbel zoveel dan vorig jaar", begon Arbijn zijn toespraak. Hij hield het vooral bij plaatselijke toestanden. De gevolgen van de mindere subsidies die gemeenten van de Vlaamse overheid ontvangen voor cultuur, sport, milieu. "Ze zeggen dat gemeenten meer krijgen van het Gemeentefonds, maar zeggen er niet bij dat ze ook de subsidies nu van uit dat fonds betalen en dat niet het hele subsidiebedrag eerst in het fonds is gestopt. In Berlare geven we zelf nog steeds hetzelfde subsidiebedrag aan de verenigingen. Maar wat als de gemeente zelf steeds minder zal krijgen?" Hij herhaalde, zoals bij de nieuwjaarsreceptie, zijn bezorgdheid over het invoegen van het OCMW in de gemeentelijke diensten. "Wij hebben een goed werkend OCMW, maar wat worden de gevolgen van deze inpassing? Wat met de dagprijzen als de gemeente beslist het rusthuis aan de privé te verkopen?" Dat de crisis ook in deze gemeente toeslaat is volgens hem meer dan duidelijk: "Daarom ook dat de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (Gros) ook lokale armoede bestrijdt. Die is in 2-3 jaar verdubbeld. Wie nog juist boven de armoedegrens zat, is er door de stijgende kosten onder geraakt. Ik kijk bezorgd uit naar de cijfers voor 2014-2015." Hij besloot met uitleg over de indexsprong. "Laat je niets wijsmaken. De index is er om het loon aan te passen aan de stijgende levenskost en inflatie, om met je loon evenveel te kunnen blijven kopen. Door de sprong zal je minder kunnen kopen."

Bart Van Malderen begon met de wijzigingen die op 1 mei ingaan. "De prijs voor kinderopvang stijgt van €1,5 naar €5! Dat treft het zwaarst de mensen met een laag inkomen. De Lijn stopt met bussen voor 10 uur en na 19 uur. En de minister voor Woonbeleid wil de huurwaarborg van twee naar drie maand brengen. De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen is zo'n €500. Dus dat betekent dat men als eerste huurgeld €2000 moet kunnen betalen! Straks moeten mensen naar de bank gaan om te kunnen huren... Wim had het al over de indexsprong. En dan is er nog de vermogensbelasting die men intercommunales wil opleggen. Dat zal de prijs verhogen van elektriciteit, water, gas, het zwembad enz. En dan zeggen ze dat het niet anders kan of dat het de fout is van de socialisten. Terwijl wij juist tegen deze maatregelen zijn. Het zijn maatregelen van een rechts beleid dat vooral ijvert voor meer 'ik, ik, ik' terwijl socialisten meer voor vrijheid, gelijkheid en verbondenheid zijn. Dit 1-meifeest is dan ook het feest van de solidariteit."

Hij was dan ook heel tevreden met het invoeren van de Solidariteitsprijs. Hij leidde de winnaar in als de uitbaatster van een boerderij langs de Schelde waar ijs wordt verkocht, maar waar veel meer gebeurt. De boerderij van Maria Beauprez is een zorgboerderij, waar mensen met een beperking kunnen komen werken om hen zo in de maatschappij te integreren. En Beauprez is actief in Roemenië, bij 11.11.11 en het Gros . (zie apart artikel) "Het is belangrijk dat wij ons inzetten voor ontwikkelingssamenwerking, om de mensen ter plaatse betere levensomstandigheden te geven".

 

Maria Beauprez kreeg van de aanwezigen een hartelijk applaus en van VFG-voorzitter Etienne Sigin een foto gemaakt door oud-voorzitter Marc Van Gysegem.

 

1 mei 2015

Maria Beauprez krijgt eerste Solidariteitsprijs

"De acties voor Roemenië begonnen nadat we er zelf kinderen hadden geadopteerd, Alexandru in 1998 en Florin in 2000", begint Maria haar verhaal bij het interview voor deze site. "Nadien leerden we hier andere mensen kennen die ook kinderen hadden geadopteerd en die stelden ons voor om hen te helpen bij acties voor het dorp Zarnetsi, in het centrum van het land nabij de stad Brasov. De eerste keer gingen we er in 2005 naar toe. Sindsdien is de hulp steeds maar gestegen. Vorig jaar brachten we 7 vrachtwagens met hulpmateriaal naar toe. Dat zijn klederen, maar we kregen ook veel van de materniteit van Wetteren die sloot en van het OCMW-rusthuis aan de Gaver voor het werd afgebroken." De acties richten zich sterk naar kinderen, in Zarnetsi maar stilaan ook in de gemeenten er rond. "Er is een weeshuis en de kinderen krijgen er iets bij hun verjaardag. In september starten we een project om alle kinderen elke dag een warme maaltijd te kunnen geven. We werken hiervoor samen met een comité dat we ginder hebben helpen oprichten." Ze is van overtuigd dat die hulp ginder nog lang zal nodig zijn  De hulpmiddelen komen van zowat overal toe. "Mijn huis ligt altijd vol met wat mensen me brengen. Er komt ook veel steun van winkels en bedrijven uit de omgeving." Tegelijk zet ze zich via de gemeentelijke raad voor ontwikkelingshulp ook voor plaatselijke armoede in.

 

Haar motivatie? "Me inzetten voor anderen." Ze begon in deze gemeente met een afdeling van de Evangelische Kerk, maar: "Dat is zeker niet de voornaamste reden. Hoewel er ook vanuit die kant veel hulp komt."

 

April 2015

 

25-26 april 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletLuik-Bastenaken-Luik: Preben Van Hecke was72ste.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - De Melody's:                                          3-7
Zware nederlaag na 3-2 ruststand...
bullet4de nationale A:
bulletSint-Niklaas - SK Berlare                                                                      4-1
Laatste wedstrijd, volgende week, wordt beslissend. Of zijn er maar twee dalers?
bullet SK Berlare - Ingelmunster                                                                     4-1 (woensdag)
De inhaalwedstrijd brengt SK bijna veilig.
bullet4de prov. B: SKV Overmere                                                                           vrij
SKVO speelde vorige week laatste seizoenswedstrijd en is zeker van de 7de plaats.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 2de playoffwedstrijden en het programma van de 3de playoffweek.  (Meer).

 

bullet

Volley (laatste seizoenswedstrijd)
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand -VC Zoersel:                                            3-0
JTV wint laatste seizoenswedstrijd en moet hopen op verlies van Nijvel.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Eevoc Ertvelde-Evergem:                        3-1

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - Mevoc Meerbeke B:                                3-0

bullet

dames 3de prov. A:  Gimm-e Waasland-Kruibeke - JTV Brigand          3-2
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Antwerp 10 miles: deelnemers?

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

25 april 2015

vzw Durme vreest toekomst Donkmeerreservaat en Scheldebroeken

vzw Durme en andere natuurorganisaties protesteren tegen de geplande subsidieverlaging door de Vlaamse regering. Zij wensen dat minister Schauvliege dit plan intrekt. "Anders dreigt het Molsbroek te moeten sluiten, stopt het onderhoud van het Donkmeerreservaat, Scheldebroeken en andere gebieden in deze gemeente die deze organisatie vandaag beheert, en ook de aankoop van meer natuurwaardevolle gebieden. De maatregel treft vooral gebieden die niet onder de Europese richtlijn vallen. Als de regering de maatregel doorvoert zou men de gemeente willen vragen om subsidies te voorzien. "We werken goed samen met de gemeente", zegt men bij Durme. De vzw zou ook 2 van de 8 werknemers moeten ontslaan. "En dat terwijl het werk eigenlijk steeds vermeerdert."

 

24 april 2015

Bas en Adriaan in kasteelpark

De opnames aan de Donklaan en in het kasteelpark voor een film met Bassie en Adriaan brachten de gemeente in het nieuws (al werd niet steeds gezegd dat de opnames in deze gemeenten gebeurden) en bezorgden vele kinderen een foto met de hoofdpersonages, die daar blijkbaar graag toe bereid waren.

 

18-19 april 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletAmstel Gold Race: Greg Van Avermaet (5de), Oliver Naesen (92ste) en Preben Van Hecke (95ste).
Stefaan Vermeulen reed vandaag al voor de tweede keer mee in de amateurversie over 150km.
bullet

junioren: in Waarschoot (zo) won Thibaut Verhofstadt  en in Buggenhout  werd hij gisteren 4de.

bulletBrabantse Pijl: Preben Van Hecke werd 44ste.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Camu - Blauwe Vlam:                                                     5-0
BV is met een noodploeg niet opgewassen tegen een sterk Camu
bullet4de nationale A: SK Berlare - Wetteren-Kwatrecht                                     3-2
Zet SK met deze overwinning de poort naar redding volledig open?
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Bavegem                                                       zo. 15u.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 1ste playoffwedstrijden en het programma van de 2de playoffweek.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:
Coupe De Ville Wetteren - La Doce Overmere:                                           8-5 (maandag)

Deze keer kon La Doce net niet winnen van de 3de in de stand. Captain Tom Keppens deed nochtans hard zijn best met 4 doelpunten.


La Doce Overmere - AZ Nikolaas Sinaai:                                                    4-6 (vrijdag)
Slechte laatste match van het seizoen. La Doce eindigt twaalfde. Op naar volgend seizoen.
Met de vier  gemaakte doelpunten + de own goal bracht de ploeg €60 bij voor Kom op tegen kanker.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Waasland A - JTV Brigand:                                            3-2
Twee keer op voorsprong en 15-13 in de beslissende set. Helpt het ene punt?

bullet

heren 2de prov.: SKW Volley Krekenland -  JTV Brigand:                          0-3

bullet

dames 1ste prov.: Real Dames Wetteren A - JTV Brigand:                       3-2

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand                                                                vrij   
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

13 april 2015

"Verloren tranen", of leven tussen hemel en hel

Asia (Martine) Willems, die haar hele jeugd in de Donkgemeenten woonde, gaf onlangs haar eerste boek uit. In “Verloren Tranen” vertelt ze haar wedervaren als echtgenote van een Pakistaanse moslim die gewelddadig en geestesziek was, en  als moslima. "Om taboes te doorbreken en een boodschap te geven", omschrijft ze waarom het boek er kwam. Meer.

 

11-12 april 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletParijs-Roubaix: Greg Van Avermaet (3de) en Oliver Naesen (59ste) deden het uitstekend.
bulletWieze: Thibaut Verhofstadt won de juniorenwedstrijd.
 
bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

marathon van Rotterdam: Freddy Schollaert, Chris De Vuyst, Lynsey Bracke, Saskia Vermeulen, Danny Clincke, Perez Altegracia (ruth) en Bart van Hauwermeiren van de Bareldonkrunners namen zondag deel en liepen allen de wedstrijd uit. Hun uitslag. Nog uit deze gemeente deden mee: Willy De Backer (3:13:34 netto en 3:14:32 netto) en Kristof Antoin (3:42:03 bruto, 03:40:37 netto). Eline Haegens liep er de 10km: 1:10:20 netto, 1:13:00 bruto)

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site
 

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks:  Blauwe Vlam - Gildenhuis:                                             1-1
Een billijk gelijkspel.
bullet4de nationale A: Sp. Petegem - SK Berlare                                                 1-0.
Nipt verlies tegen de leider.
bullet4de prov. B: SK Merelbeke - SKV Overmere                                               0-6
SKVO haalt zwaar uit tegen ploeg uit onderste van de reeks.

 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de kwartfinales van de bekercompetitie en het programma voor de 1ste playoffwedstrijden.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere:  

         

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand:                                                                   vrij (tot 19/4)

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand:                                                                       vrij

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand:                                                                     vrij

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand                                                                vrij                             

 

8 april 2015

Nieuwe speeltuin en wandelpad voor Nieuwdonk in Berlare

Na de paasvakantie komt er een extra nieuwe speeltuin op het Nieuwdonkdomein in Berlare.
Dat maakte DDS-directeur Kris Verwaeren vandaag bekend via de facebookgroep
inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar.  De werken hadden deze week al kunnen beginnen, maar werden uitgesteld wegens de paasvakantie. “De speeltuin zal zeker klaar zijn tegen het volgende lange weekeinde”, verzekert Verwaeren.

 

Tegelijk maakte hij bekend dat het geplaveide wandelpad volledig rond het Nieuwdonkmeer wordt gelegd. Dat werd jaren onmogelijk omdat de helft van het meer in natuurgebied ligt. De nodige vergunningen kwamen er nu toch omdat aan de achterkant een muur komt waar oeverzwaluwen kunnen broeden.

 

En er komen ook veranderingen aan de horecazaak in het domein, waar dagtoeristen in een zelfbediening simpele maaltijden zullen kunnen aanschaffen.

Met de gemeente Berlare wordt nog overlegd om een deel van de dieren van de nabijgelegen Eendenkooi op Nieuwdonk onder te brengen.

 

Volgens de DDS-directeur tonen al deze investeringen dat DDS verder volop inzet in het domein, dat dagtoeristen trekt uit alle DDS-gemeenten en van daarbuiten. Hij verzekert dat de werken niet tot een verhoging van de toegangsprijs zullen leiden.

 

8 april 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletScheldeprijs: Oliver Naesen reed in dienst van Edward Theuns, die tweede werd. Zelf werd Oliver nog 30ste. Zondag staat Parijs-Roubaix op zijn programma.

 

8 april 2015

Opletten voor Franse 'mosverwijderaars'

Via inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar verwittigden inwoners elkaar vandaag over Fransen die zich aanboden om het mos van daken te verwijderen. Onder meer door een politiebericht uit zone Wetteren-Wichelen-Laarne werd al snel duidelijk dat hier oplichters aan het werk waren, die vooraf betaald wilden worden, maar dan 'verdwenen'.

 

4-5 april 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletRonde van Vlaanderen: Greg Van Avermaet werd 3de, Oliver Naesen 35ste en Preben Van Hecke 108ste.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blitz Boys - Blauwe Vlam:                                               0-2
bullet4de nationale A: SK Berlare                                                                           vrij
bullet4de prov. B: SKV Overmere                                                                           vrij
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 25ste competitieweek en het programma voor de 26ste week.  (Meer).

 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Kamelenstampers Wetteren - La Doce Overmere:    7-3
Met een noodploeg tot net voor het einde goed meegedaan. De frisse spits die de thuisploeg halfweg kon inbrengen maakte het verschil in de eindbalans.

         

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand:                                                                   vrij (tot 19/4)

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand:                                                                       vrij

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand:                                                                     vrij

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand                                                                vrij                             
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

4 april 2015

Overzetboot 'Blauwe Reiger' ingehuldigd

Vanmorgen werd de nieuwe overzetboot voor het Donkmeer officieel ingehuldigd, en ook de naam bekendgemaakt. Een 60-tal woonden de plechtigheid bij. Er was een heuse doop, maar de wijding gebeurde met hemelwater. Met de inhuldiging werd ook het startprogramma voor de opening van het toeristische seizoen ingezet. Enkele 'paashazen' verdeelden paaseitjes.

"Met de investering van €127.000 (+ btw) toont de gemeente dat het niet alleen in vernieuwende projecten investeert, maar ook in attracties die het gezicht van deze toeristische gemeente bepalen", zei schepen Malfliet. De boot is twee jaar oud en zou oorspronkelijk voor de Gentse binnenwateren zijn bedoeld. Hij herhaalde (zoals in de gemeenteraad) dat de boot geen dak nodig heeft: als het 's morgens regent komen er toch weinig naar de Donk om te varen, er zijn paraplu's voorzien, en belangrijker is dat er een lift is om 6 à 7 mensen in een rolstoel te laten meevaren. Dat de boot een elektrische motor heeft, noemde hij een bijdrage voor het milieu - minder CO2 - , en goed voor vissers en wandelaars, want minder lawaai.

De boot heet 'Blauwe Reiger'. De naam werd gekozen uit een aantal voorstellen die ondermeer via facebook werden aangebracht. Het dagelijks bestuur van de cultuurraad koos er vier uit die aan de algemene vergadering werden voorgelegd. De andere nominaties waren: 'de Kooiker' (kleine waterplas), 'Naiade' (Griekse waternimf) en 'De Wadder' (werktuig bij het turfsteken en ook platte boot). 'Blauwe Reiger' kreeg daar 32 stemmen, veel meer dan de andere. "Er zal wel wat reactie zijn op 'blauw' in de naam, maar we hebben gewoon het voorstel van de adviesraad gevolgd. Waarom hebben we anders een adviesraad?", aldus de schepen.

Pastoor Berlengée hield een inwijdingsrede. "Varen zit in de genen van de mensen", begon hij. Dan ging het over Leviathan, het zeemonster uit de oertijd van voor de schepping die door God werd verslagen. "Nu zijn er geen monsters meer, tenminste als men niet aan het meer van Loch Ness woont. En voor schepen heeft men veel beveiliging. De Titanic is intussen toch al 100 jaar geleden." Dat schippers naar de poolster kijken 'om het noorden niet te verliezen' leidde dan Maria als beschermgodin, "de ster van de zee of stella maris in het Latijn van Bart De Wever". Bij de eigenlijke wijding riep hij God op om de boot steeds veilig te laten terugkeren. "Maar dat neemt niet weg dat wij zelf ook steeds onze verantwoordelijkheid moeten nemen, het noorden niet mogen verliezen", voegde hij er aan toe. Hij had geen wijwater bij zich had, "maar er is al genoeg hemelwater over gevallen". De eerste rondvaart ontsnapte aan het hemelwater, en aan het fonteinwater: die begon pas te spuiten toen de boot terug was aangemeerd.

(foto op inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar)

 

2 april 2015

Bloedinzameling

Vandaag is er een bloedinzameling in CC Stroming, tussen 17.30 en 19.30uur.

 

1 april 2015

Gemeenteraadsverslag

De gemeenteraad werd 'live' weergegeven via  inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar. Dit is wat toen werd neergeschreven:

 

De gemeenteraad wordt voorgezeten door Rene Kets, die zoals tijdens vorige raad beslist, Karel De Gucht vervangt als die afwezig is.

bullet

Het eerste punt is er een dat niet op de agenda stond: een verslag door het managementteam dat de audit van de gemeentediensten uitvoerde en nadien ook de reorganisatie begeleidde. Veel nadruk op doorgevoerde modernise ING, voor de aanwerving van nieuwe mensen en voor communicatie. Nog een 15% van de werken uit te voeren. Secretaris Bob Pieters: "Een aantal zaken duren langer, vragen ook mentaliteitswijziging. En dat bovenop de 'gewone' taken."
CD&V-fractieleider Steven Baeyens vraagt hoe het personeel omging met deze veranderingen. Pieters: "Het is hevig geweest, een tsunami. Taakomschrijvingen en inhoud veranderde, mensen verhuisden. Of nu volledig verteerd? In april is een algemene personeelsvergadering gepland, dat leidde onterecht tot heel wat veronderstellingen. Maar in het algemeen is de rust nu weergekeerd." Hij haalt ook de nieuwe taken aan die door Vlaamse overheid worden doorgeschoven en door het personeel moet worden opgevangen.
Baeyens wil ook weten of de clustervorming, beslist voor men besliste het kasteel als gebouw te gebruiken, wordt verdergezet en naar de toekomstige rol voor het huidige gemeentehuis. Burgemeester Gabriëls bevestigt de huidige clusters. Het managementbureau zegt dat hun functie stilaan wordt afgebouwd.
Piet Vandoolaeghe (CD&V) vraagt naar cloud-computing als middel om miscommunicatie te vermijden. Managementbureau antwoordt dat software voor overheid geschreven dat nog niet gebruikt. Pieters vult aan dat miscommunicatie eerder te maken had met te weinig interne communicatie en dat wordt nu volop aan gewerkt. Bovendien wordt nu aan projectmanagement gedaan. Vandoolaeghe vindt dat voor het al betaalde bedrag ook een concreter antwoord mag worden verwacht. sp.a-raadslid Wim Arbijn legt uit dat cloud niet nodig is, dat nu al de info uit de verschillende gemeentesites overal kan worden geraadpleegd door de digitale verbinding die er al is.

bullet

Straalverbinding met gemeente gebouwen zal (raming) 27.000 € kosten. Er worden enkele pilonen voor geplaatst van zo'n 18m hoog.

bullet

Om te vermijden dat gemeentepersoneel de sporthallen steeds moet openen en sluiten wil men een elektronisch systeem plaatsen, raming €12.000 +btw. Gebruikers zullen met een badge de deur kunnen openen. Arbijn vraagt naar een backup-systeem voor het geval de badge niet werkt. Antwoord: firma moet dit voorzien en overdag kunnen gemeentepersoneelsleden steeds ingrijpen. Vandoolaeghe vraagt naar gevolgen voor concessiehouders van cafetaria. Schepen Vandersnickt geeft aan dat er overleg komt en dat het resultaat ervan in het concessiecontract zal komen.

bullet

Meettoestel voor opmeting begraafplaatsen. Eigenlijk gespecialiseerd gps-toestel dat ook voor andere opmetingen zal dienen, om die meetgegevens te digitaliseren en zo gemakkelijker te raadplegen.

bullet

Er wordt dit jaar voor meer dan€26.000 + btw aan urnevelden en grafkelders aangekocht.

bullet

Pot van €10.000 die GROS ter beschikking heeft om projecten voor ontwikkelingssamenwerking en, zoals Wim Arbijn aanvult, voor vierdewereldprojecten te steunen, gaat naar: Finado, Face Egypte, werkgroep pater De Visscher, Oxfam Wereldwinkel Berlare, Fundacion Padre Cedar Maes, Jireh. Zij krijgen allemaal €1.666. (Verbeterd:) Sporters Artsen zonder Grenzen en Centre Maisha Na Afya voldeden niet aan de voorwaarden.

bullet

Vandoolaeghe vindt het vreemd dat aannemer voor afbraak rusthuis Gaver vooraf niet wist dat er asbest was en vraagt of men ook voor andere gebouwen geen inventaris heeft. "Zo een inventaris had ervoor gezorgd dat men vooraf de kost kon inschatten." OCMW-voorzitter Cooreman antwoordt dat er een inventaris was, maar dat het in het rusthuis om verborgen asbest ging. Vandoolaeghe dringt aan om betere inventarissen te hebben om bv. bij brand te weten wat er zich bevindt. De secretaris vult aan dat er bij het personeel nu ook een veiligheidscoordinator is, zodat werken beter worden opgevolgd. Gabriëls besluit dat het OCMW-dossier in orde was.

bullet

Albrecht Arbijn herhaalt zijn vraag om meer aandacht te besteden aan brandmelders. Hij bevestigt wel dat intussen elk huis een melder kreeg. Gabriels zegt dat in de gemeente al verschillende initiatieven zijn genomen.

bullet

Albrecht Arbijn (n-va) vraagt ook naar oplaadpunten voor elektrische fietsen. Schepen Meyers bevestigt dat er twee komen aan het museum aan het Donkmeer, in juli. Volgens Rene Kets zouden dergelijke punten nog weinig worden gebruikt, zoals hij leerde aan de kust.

bullet

Arbijn wil ook weten of de vroegere overzetboot al is verkocht. De enige belangstellende zou hebben afgehaakt. Het voorstel wordt geopperd om de boot als kinderspeeltuig te gebruiken. Francky Verhofstadt CD&V) vraagt of er een dak op de nieuwe boot komt. Schepen Malfliet vindt dat niet nodig. Belangrijker is voor hem dat er een lift voor rolstoelen inzit waardoor er, indien goed geplaatst, tot 8 in kunnen. "Er zullen paraplu's in liggen zodat passagiers zich tegen regen kunnen beschermen. En. als het een hele morgen heeft geregend, dan zullen er 's namiddags weinig met de boot varen." De boot kostte €154.000.

 

Maart 2015

 

28-29 maart 2015

Sport

bulletWielrennen
bullet Gent-Wevelgem: Oliver Naesen (32ste) en Greg Van Avermaet (36ste) reden deze wedstrijd uit ondanks de slechte weersomstandigheden.
bulletE3 Harelbeke (27/3): Greg Van Avermaet viel maar reed toch de wedstrijd uit. Hij werd 88ste.
bullet Internationale Wielerweek: Preben Van Hecke koerste de voorbije week in Italië.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Rode Duivels - Blauwe Vlam:                                        2-1
Verlies tegen de hekkensluiter na veel gemiste kansen.
bullet4de nationale A: SK Berlare - Ingelmunster:                                                 Uitgesteld: te veel water ...
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Beervelde:                                                     3-5
Spectaculaire derby tegen de leider
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 25ste competitieweek en het programma voor de 26ste week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere

         

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Vl. Beloften:                                           1-3
Verlies tegen de hekkensluiter...

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - VBK Sferos Deinze A:                             3-0

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - Kangoeroes Aalst:                                  3-2

bullet

dames 3de prov. A: DVC Eksaarde B - JTV Brigand:                               0-3
Deze ploeg is sinds vorige week al kampioen!

 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

25 maart 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletDwars door Vlaanderen: Oliver Naessen werd 31ste nadat hij veel werk verrichte voor zijn ploeg, die met een eerste en tweede plaats heel sterk uit de hoek kwam.

 

22 maart 2015

Minister De Croo opent Waterwandeling

Vanmorgen gaf vice-premier en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo aan het museum aan het Donkmeer de start voor een wandeling rond het Donkmeer. Die Waterwandeling is tevens de bijdrage van de gemeente aan de Internationale Waterdag. Dit initiatief verwijst ook naar het waterzuiveringproject in een dorpje in Ecuador dat de gemeente via de NGO Protos en de provincie Oost-Vlaanderen mee ondersteunt.
In zijn toespraak legde de minister de nadruk op het belang van ontwikkelingssamenwerking, niet alleen voor de burgers in ontwikkelingslanden maar ook voor de mensen hier. "Als het ginder goed gaat dan gaat het ook hier goed", zei hij. Hij had het hierbij over klimaatverandering, migratie, handelscontacten. Wel benadrukte hij dat die ontwikkelingssamenwerking niet meer is zoals vroeger. "Het is niet iets om ons geweten te sussen, om goed te maken wat zovele jaren geleden is gebeurd", begon hij. België richt zich voortaan op de meest behoevende landen, maar ook daar gaat het meer om de mensen van ginder te betrekken. Hij gaf het voorbeeld van een waterproject, waarbij de mensen nu moeten betalen voor het water dat er via een project beschikbaar is. "De mensen gaan zo met meer zorg met het water om en er worden ook jobs gecreëerd." Provinciaal Afgevaardigde Eddy Couckuyt, die in Ecuador aanwezig was toen de waterzuiveringsinstallatie in gebruik werd genomen, gaf aan hoe de mensen die project als een keerpunt in hun leven zagen en hoe het voor de gemeente een echte stimulans bood. Hij had water van ginder meegebracht en goot het aan de voet van de gedenksteen voor de start van de Waterwandeling.

Een 80-tal inwoners was opgedaagd om de Waterwandeling voor de eerste keer af te leggen. Vijf gidsen leidden hen langs verschillende korte en langere trajecten. In het museum loopt nog toe eind april een tentoonstelling met informatie over het project in Ecuador en ook over het Europees Jaar voor Ontwikkelingssamenwerking. Met dit Jaar willen de Europese Commissie, de EU-lidstaten, NGOs maar ook de private sector en de onderwijswereld aangeven dat, zoals de minister zei, deze samenwerking resultaat haalt en ook voor EU-burgers noodzakelijk is. Projecten zoals de Waterwandeling willen meer burgers aanzetten om echt mee te werken aan deze samenwerking.

 

21-22 maart 2015

Sport

bulletWielrennen
bulletMilaan - San Remo: Greg Van Avermaet werd 19de nadat hij op de Poggio nog een aanval had geplaatst. Volgende wedstrijd: E3 Prijs in Harelbeke (27/3).
bullet Weekend uitslagen Oliver Naesen in Frankrijk: 21ste in zowel de Classic Loire Atlantique (zaterdag) als in de Cholet Pays de Loire (zondag)
bulletRonde van het Waasland: Oliver Naessen werd woensdag derde.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - AA Beloften:                                           3-2
bullet4de nationale A: Knokke - SK Berlare:                                                        2-0
Geen punten...
bullet4de prov. B: Kalken B - SKV Overmere:                                                       0-1
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 24ste competitieweek en het programma voor de 25ste week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Marobel Lokeren:                       2-4 (13 maart)
                                         La Doce  en liep  tegen de Lokeraars teveel achter de feiten aan, jammer
                                   Kwatrecht 03 -  La Doce Overmere:                            6-5 (16 maart)

                                                   Zoals al heel het seizoen... net niet!                 
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Wevelgem - JTV Brigand:                                              3-0
Geen punten...

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Griffoenen Steenhuize:                             2-3

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - VC Belvoc Belsele A:                             3-1

bullet

dames 3de prov. A: Panda's Lokeren C - JTV Brigand:                             1-3
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

14-15 maart 2015

Sport

bulletJudo
bulletPan Americal Open (Chili): vorige week haalde Sofie De Saedelaere brons.  (haal hier het bestand met de resultaten)
bulletZondag stond ze op de mat voor de Montevideo Open in Uruguay. Ze werd er opnieuw 3de! De uitslagen of hier
 
bulletWielrennen
bulletTirreno Adriatico: Van Avermaet won indrukwekkend de rit vrijdag en nam tegelijk de leiderstrui. Zaterdag was de laatste helling er te veel aan.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: FC Preferee - Blauwe Vlam:                                           3-4
Winst tegen de tweede na een bewogen match.
bullet4de nationale A:  SK Berlare - Ronse:                                                           3-2
Mooie overwinning tegen de vijfde!
bullet4de prov. B: SKV Overmere:                                                                          vrij
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 23ste competitieweek en het programma voor de 24ste week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere                                   
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand - Lendelede:                                              0-3
Kansloos tegen de tweede.

bullet

heren 2de prov.: Gent All Stars Volley Promo - JTV Brigand:                    0-3

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand:                                                                    vrij

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand - Real Dames Wetteren B:                   3-0
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

14 maart 2015

Naam voor overzetboot op Donkmeer en andere berichten op 'inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar

Vorige week werd de nieuwe overzetboot voor het Donkmeer te water gelaten. Op 4 april wordt hij officieel ingehuldigd.

De gemeente riep op om namen voor te stellen. Leden van de facebookgroep inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar (intussen 1090 leden!) gingen daar op in.

Dat kan nog tot 17 maart. Het schepencollege kiest op 20 maart.
Iemand vond dat de vorige, De Kooiker, intussen te koop staat met een bod van €250.000).

 

Andere onderwerpen deze week in deze groep:

- moet de gemeente de plaatselijke bibliotheken aanhouden?

- godsdienst tijdens de schooluren?

- oproep Curieus om Fair Trade charter te tekenen

- vreemde tekens op voetpad voor de huizen

- politietips voor wielertoeristen

- aankondiging 'hip gekip' in Overmere

- verloren gelopen honden en konijnen

 

7-8 maart 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks:  Blauwe Vlam - AZ77:                                                      match stopgezet bij 1-2 ruststand
bullet 4de nationale A:  SK Berlare:                                                                         vrij
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Lochristi:                                                        0-1
SKVO tegen de derde.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 22ste competitieweek en het programma voor de 23ste week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Cuisinetje - La Doce Overmere                                    7-6
Goeie en leuke match die in de slotseconde toch een winnaar moest krijgen.
Jammer genoeg was het de thuisploeg. 
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Booischot - JTV Brigand:                                               3-1
Een wedstrijd waar JTV toch beter punten had gehaald.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand:                                                                      vrij

bullet

dames 1ste prov.: Kuros Zulte Dames A - JTV Brigand:                            3-0
Leider wint van vierde, maar JTV maakte het hen niet echt gemakkelijk: telkens minstens 20 punten.

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand -Volley Team Temse:                           3-0
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

1 maart 2015

Fanfare Sint-Pietersvrienden viert 80ste verjaardag

Met een academische zitting in het gemeentehuis in Berlare vierde fanfare Sint-Pietersvrienden uit Uitbergen de 80ste verjaardag.
Huidig voorzitter André De Lausnay gaf een overzicht van de geschiedenis, met heel wat foto's en video's van voorbije gebeurtenissen.
Het eigen koperensemble speelde tussendoor een niet alleen mooi maar ook moeilijk te spelen werk voor trompet dat de huisdirigent, Stijn Roels, als examenwerk voor een lid van de fanfare had gemaakt. Burgemeester Katja Gabriëls benadrukte de rol van de fanfare voor de sociale cohesie in Uitbergen.

 

Uit het geschiedenisoverzicht bleek dat de fanfare eigenlijk ontstond als (jaloerse?) reactie op de 11-novemberherdenkingen in omliggende gemeenten. Fanfare 'Hoger Op' geeft het eerste 'optreden' op 11 november 1935. Tot WO2 worden niet alleen de plaatselijke processies opgeluisterd, maar ook deelgenomen aan Vlaams-nationale protestmarsen en aan de IJzerbedevaart in Diksmuide. Tijdens de wereldoorlog stoppen de activiteiten. De vlag wordt zelfs heel goed verstopt voor de Duitsers. Het duurt tot het eind van de jaren vijftig vooraleer de fanfare een nieuw leven wordt ingeblazen. Pastoor Fedor Den Haering zorgt daarvoor en schrijft zelfs enkele marsen, die spijtig genoeg verloren zijn gegaan na een lokaalverandering. Burgemeester De Ceukelaire steunt het initiatief en wordt voorzitter. Artikel 1 van het eigen reglement stelt dat de fanfare buiten alle politiek wordt gehouden. De fanfare krijgt in 1961 de huidige naam, tegelijk met de nieuwe vlag. In 1969 neemt men voor het eerst deel aan een provinciaal toernooi.  Het wordt het begin van een succesverhaal: de fanfare slaagt er in om steeds hogerop te beklimmen, met in 2009 het hoogtepunt, promotie tot de hoogste reeks, de 'superieure afdeling'. Daarna besliste men om zelf terug te zakken naar de 'ere-afdeling', waarin men vorig jaar - en dit al voor de tweede keer in die reeks - nationaal kampioen werd. Die opgang was te danken aan de verschillende dirigenten, maar zeker ook aan de inzet van de muzikanten en van het bestuur. De tandem René De Lausnay (voorzitter van 1978 tot 2000)- Gilbert Bicqué (secretaris) wordt hierin als sterk bepalend genoemd. De voorzitter besloot met de hoop dat de fanfare binnen twintig jaar nog minstens even succesrijk zal zijn en dan daarover een boek kan uitbrengen, zoals dat ook bij de 50ste verjaardag gebeurde.

 

Burgemeester Gabriëls had het over de geëvolueerde rol van een fanfare. In 1935 was de fanfare wellicht voor velen de enige vorm van ontspanning, van cultuur. Dat is intussen sterk gewijzigd en ook de mobiliteit van de mensen is sterk vergroot. De fanfare is er in geslaagd om zich aan die wijzigende omstandigheden aan te passen en om steeds opnieuw jonge mensen aan te trekken, terwijl men toch de ziel van de groep behield: goede muziek willen maken, zorgen voor plezier en vriendschap, voor een familiaal karakter dat ook bijdraagt tot de sociale cohesie in een gemeente. Want ondanks er al verschillende muzikanten van buiten de gemeente meespelen, wordt de kern nog steeds gevormd door enkele Uitbergse families. Wat de 100ste verjaardag betreft zei Gabriëls: "Als jullie het toestaan wil ik jullie ook dan opnieuw uitnodigen." Zij noemde de fanfare, dank zij de goede tornooiuitslagen, ook een ambassadeur voor de gemeente. "Jullie zijn professionele amateurs en dat is beter dan amateuristische professionelen", besloot ze.

 

Februari 2015

 

28 februari - 1 maart 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Pruisens - Blauwe Vlam:                                                 4-1
Wat doet BV tegen de vice-leider?
bullet 4de nationale A: Waregem SK Berlare:                                                    0-2
Overwinning die SK alvast wat ademruimte geeft.
bullet4de prov. B: Zevergem - SKV Overmere:                                                     0-0
SKVO toont tegen de vierde wat het nog in huis heeft.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 21ste competitieweek en het programma voor de 22ste week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere                                                         vrij
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand:                                                                   vrij

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Gimm-e Waasland Kruibeke C:              3-1

bullet

dames 1ste prov.:  JTV Brigand - Isorex Ladies Nazareth A                     3-0

bullet

dames 3de prov. A: Vamos Steken/Sint-Gillis Waas C -  JTV Brigand   1-3
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site
 

bullet

Wielrennen
bullet

Omloop Het Nieuwsblad en Brussel-Kuurne-Brussel:
bullet

het klassiekerdebuut van kersvers profrenner Olivier Naessen! En wat voor een: 31ste in de Omloop en 25ste in BKB! En dat terwijl hij in dienst reed van Edward Theuns, voor wie hij de spurt aantrok.

bullet

Preben Van Hecke werd 48ste in BKB.

bullet

Greg Van Avermaet, toch ook nog een beetje van deze gemeente, waar hij zelfs tot Sportfiguur werd gekozen, werd 6de in de Omloop. Hij werd zaterdagavond ook uitgeroepen tot sportfiguur van de provincie.

 

28 februari 2015
Berlare tekent het SAVE-charter

De gemeente Berlare tekende gisteren, als 43ste Vlaamse gemeente, het SAVE-charter, een inititatief van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK). Schepen Carine Meyers (Open Vld) zei dat de gemeente door het onderteken ervan wil aangeven dat men zich, samen met de lokale politie Berlare - Zele, nog meer wil inzetten voor verkeersveiligheid, vooral dan van de zwakke weggebruikers. "Als gemeente met vijf kleuter- en lagere scholen, veel jonge gezinnen en een nog niet-optimaal aangepast wegennet, zien wij het als een prioriteit, een uitdaging om verkeersveiligheid voorop te plaatsen." Zij wees op al genomen initiatieven zoals het schoolrouteplan om leerlingen en ouders de veiligste fietsroute van en naar school aan te geven, en de acties zoals ‘Zet er je TandeMmm in’ om leden van verenigingen aan te moedigen om zich meer met de fiets te verplaatsen en om de fiets in orde te houden, en ‘Het klikt tussen ons!’, die aanzette tot het dragen van de autogordel, ook achteraan.

 

27 februari 2015

Sofie De Saedelaere Sportfiguur van het jaar

Tijdens het Sportgala, een organisatie van de gemeentelijke Sportraad, werden vanavond individuele sporters en ploegen gehuldigd die vorig jaar belangrijke overwinningen of titels hadden behaald, en verdienstelijke vrijwilligers die zich al lang voor een ploeg inzetten. De joggers die hadden deelgenomen aan de vier loopwedstrijden die de Sportraad vorig jaar opzette kregen een speciale t-shirt. De voornaamste prijs, Sportfiguur van het Jaar, was voor judoka Sofie De Saedelaere, die na de eerdere Belgische titels in de categorie -75kg, vorig jaar de eerste stappen zette in het internationale circuit. Sofie was al in 2007 Sportfiguur. Toen kreeg ze een karikatuur, nu een grote foto van zichzelf.
Interview.

 

22 februari 2015

Overzetboot is gekocht

De gemeente meldt dat een overzetboot voor op het Donkmeer is aangekocht. Het is een elektrische geworden - "milieuvriendelijker en minder geluid zodat de passagiers nog meer van de rust van de natuur genieten", zegt het persbericht. Er kunnen maximaal 50 personen. Zes plaatsen zijn speciaal voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Het instappen wordt gemakkelijker: de boot heeft zowel een boegschroef als een stuwmotor waardoor de boot tegen de kade kan klemmen en er is een lift. De inhuldiging gebeurt op 4 april, op tijd voor het toeristische openingsweekend. De prijs staat niet vermeld in het persbericht.

 

21-22 februari 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam -  Galop:                                                     0-1
BV had nochtans kansen genoeg om te winnen.
bullet 4de nationale A:  SK Berlare - SW Harelbeke:                                            1-2
De tweede bleek net iets te sterk...
bullet4de prov. B:  SKV Overmere - Bottelare:                                                      2-3
Na dit verlies tegen de derde moet SKVO de ambities wel definitief bijstellen.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 20ste competitieweek en het programma voor de 21ste week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: La Doce Overmere                                                         vrij
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand:                                                                   vrij

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand:                                                                       vrij

bullet

dames 1ste prov.:  JTV Brigand                                                                     vrij

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand                                                                  vrij
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

13-14 februari 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam:                                                                   vrij tot 21/2
bullet 4de nationale A: St. Wetteren - SK Berlare:                                                 3-2
SK: blijkbaar goed maar net niet goed genoeg...
bullet4de prov. B:  SKV Overmere:                                                                         vrij
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 19de competitieweek en het programma voor de 2ste week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Giezenveld Wetteren - La Doce Overmere                  (di)
Meer zieke en geblesseerde spelers dan fitte. We konden dan ook nooit een vuist maken tegen de co-leider. Nu twee weken rust en 120% inzet voor het jaarlijkse quizevent van de club.
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Vosselaar - JTV Brigand:                                               3-1
JTV kon het succes van vorige week niet verderzetten...

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand:                                                                       vrij

bullet

dames 1ste prov.:  JTV Brigand - VC Kalken A:                                          3-1

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand                                                                  vrij
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Veldloop in Uitbergen:                                                                                     zo. nm.

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

 

8 februari 2015

Gemeenteraad: Abest in Herfstvreugde wordt (wellicht) opgeruimd

Vorige woensdag was er een korte gemeenteraadszitting. Ze begon al om 19uur omdat gemeenteraadvoorzitter De Gucht diezelfde avond nog in Brussel moest zijn. Verslaggever kon er niet zo vroeg zijn, vandaar een verslag dat deels is gebaseerd op 'van horen zeggen'.

bullet

nieuw raadslid: na het ontslag van CD&V-raadslid Luc Vercruyssen (zie verslag in december) nam Piet Vandoolaeghe nu zijn plaats in.

bullet

allerlei contracten: de raad keurde het bestek, raming en gunningsvoorwaarden goed voor de bebloeming in de gemeente dit jaar (raming €15.165 excl. BTW), de aankoop van straatnaamborden (raming 20.000 incl. BTW), wegmarkeringen in 2015 (raming €33.890 excl. BTW), en voor het ruimen van rioleringen en reinigen rioolkolken (raming €35.165 excl. BTW). De aankoop gebeurt telkens door de onderhandelingsprocedure zonder bekendmaking.

bullet

er komen raamcontracten voor de exploitatie en aankoop van ICT-diensten en -hardware. De gemeente stapt hiermee in een raamcontract van de Vlaamse overheid en hoopt zo te kunnen gebruik maken van de expertise. Men is wel niet verplicht om voor alles via dat raamcontract te werken.

bullet

infrastructuur verkaveling Schuttersweg (D'Hauwere): in de verkavelingsaanvraag stond een ontsluitingsweg via de Nieuwstraat. Dit kon blijkbaar niet worden toegestaan zonder de toelating van de privé-eigenaars uit de buurt. Het gewest zou ook bezwaar hebben ingediend omdat hierdoor een bijkomend kruispunt voor de Nieuwstraat zou ontstaan. Er komt nu een ontsluiting via de Schuttersweg, waarbij het kruispunt wel moet worden verhoogd. CD&V vond dat de voorgestelde ontsluiting wel zou kunnen, ook al om te vermijden dat de inwoners van de nieuwe woningen te ver zouden moeten rond rijden (Schuttersweg is eenrichtingsstraat).

bullet

wijzigingen tarieven speelplein Kaboom en reglement buitenschoolse kinderopvang: voortaan kost een halve dag €4 en een volledige dag €7. Voor gezinnen met een gezamenlijk netto belastbaar inkomen dat niet hoger is dan €16.632,81 is er 50% korting. Het nieuwe reglement voor kinderopvang omvat andere bepalingen voor inschrijving (voorrangsregels), annulatie, kinderen vanaf het 2de leerjaar kunnen er nu ook hun huiswerk maken, en wat er gebeurt bij niet tijdig betalen.

bullet

reglement voor raadplegen gemeentelijk archief: dit nieuw reglement geeft aan wat wanneer en in onder welke omstandigheden kan worden geraadpleegd. Het betreft hier wel vooral heel oude documenten want alles wat personen aangaat (burgelijke stand, bevolkingsregisters, kiezerslijsten, personeelsdossiers, processen-verbaal en gemeentelijk strafregister) kunnen pas na 100 jaar.

bullet

brandweerretributies: door de opstart van brandweerzone Oost vervalt het gemeentelijke reglement.

bullet

afbraak rusthuis Herfstvreugde: bij de afbraak werd asbest ontdekt. De verwijdering houdt een serieuze meerkost in. OCMW-voorzitter Gunther Cooreman (Open Vld) legde uit dat die in overleg was verlaagd tot zo'n €14.000. Omdat de financieel beheerder niet akkoord ging met de meerkost leidde dit tot een veto ("Vooral omdat dit bedrag niet in het budget was voorzien", gaf de voorzitter achteraf als uitleg). De OCMW-raad besliste echter dit veto naast zich te leggen om zo de werken toch te kunnen laten doorgaan. De raad kan dit, maar moet dan ook de goedkeuring krijgen van de gemeente en de provincie. CD&V-voorzitter Steven Bayens wou weten wat de gevolgen zijn voor de werken. Cooreman zei dat gemeente en provincie ten laatste binnen de 50 dagen moeten beslissen. Na hun goedkeuring kunnen de werken verder gaan. Hij verwachtte dat die tegen de zomer zullen klaar zijn. Tot dan zal men het hele terrein afsluiten.

bullet

textielcontainers: Jan De Palmenaere (CD&V) stelde voor om de groene textielcontainers in Uitbergen naast de glasbollen te zetten. Volgens  schepen Vandersnickt (Open Vld) bekijken DDS en de gemeente de plaats van alle containers.

bullet

auditbureau: het contract met het auditbureau dat de gemeente doorlichtte, zorgt voor vragen. CD&V wou meer klaarheid over wat dit bureau, waarmee het contract eind 2014 afliep, nog kan doen.  Vandoolaeghe vroeg in dit verband ook naar de opmerkingen in de audit over de veiligheid in de technische dienst, vooral bij de opslag van stookolie (geen brandabsorberend korrels) en van verven (geen ventilatie). Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) zei dat het personeel veiligheidscursussen volgde of volgt. Over de genomen maatregelen wordt volgende keer ingelicht. Wat het bureau betreft zei secretaris Bob Pieters dat dit nog helpt in taken waar het management nog weinig ervaring heeft, zoals evaluatiegesprekken met het personeel.

bullet

N467 (E. Hertecantlaan) Vandoolaeghe had gezien dat het studiebureau 'plots' €19.000 had ontvangen en vroeg waarom. Volgens de burgemeester was dit nog een factuur voor geleverde werken, gedaan in het kader van een samenwerkingsakkoord met het gewest. Dat was nodig omdat voor de E. Hertecantlaan/Sint-Annaplein zowel gewest als de gemeente een deel van de kosten moeten dragen. Ze voegde er aan toe dat de jongste tijd geen prestaties meer waren geleverd. Albrecht Arbijn (N-VA) wou weten hoever het staat met dit dossier. Gabriëls zei dat de gemeente door minister Weyts was ontvangen om de gemeentelijke opmerkingen te horen en dat is gevraagd om het gewest een alternatief voorstel te doen.

bullet

rookmelders: Arbijn wou ook nog weten hoeveel gratis rookmelders er nog moeten worden bedeeld. Hij vroeg om er vaart achter te zetten en er ook mee rekening te houden dat er eigenlijk op elke verdieping zo een zou moeten zijn. Daarom stelde hij voor er geen te geven aan huizen waar rookmelders al bij de bouw verplicht waren, en het 'overschot' onder andere huizen te verdelen. Schepen Cooreman zei dat dit jaar de laatste straten voor het ophalen van een rookmelder worden aangeschreven. Voormalig schepen René Kets voegde er aan toe dat alle huizen er een kregen/krijgen.

bullet

energielening: het NV-A-raadslid vroeg tenslotte waarom mensen niet bij de gemeente terecht kunnen voor de aanvraag van een energielening. De burgemeester antwoordde dat DDS had beslist om daarvoor geen personeelslid meer ter beschikking te willen stellen, wegens niet rendabel. Er zal nu naar andere samenwerkingsmogelijkheden met gemeenten worden gezocht.

 

7-8 februari 2015

Sport

bulletJudo
bulletOpen Kampioenschappen in Sofia (Bulgarije): Sofie De Saedelaere is 5de geworden in de -78kg (wedstrijden). Ze won de reeksen..
Zeker een opsteker na haar zware knieoperatie van vorig jaar. Ze is pas terug van een zware stage in Japan.
 
bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam:                                                                   vrij tot 21/2
bullet 4de nationale A:   SK Berlare - VK Westhoek:                                            2-3
SK dreigt nu wel in moeilijke papieren te geraken...
bullet4de prov. B: Smetlede - SKV Overmere:                                                     0-0
Opnieuw puntenverlies waardoor SKVO nu wel veel achter de top komt.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 18de competitieweek en het programma voor de 17de week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Golazo Wetteren                       4-10
Niets te doen tegen de leider. Maandag strijdt La Doce tegen co-leider Giezenveld Wetteren.

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Kapellen:                                                3-2
JTV doet wat moet..

bullet

heren 2de prov.: Spectrum Moerbeke-Waas - JTV Brigand:                     3-2

bullet

dames 1ste prov.: VC Panda Lokeren B - JTV Brigand:                            1-3

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand - Snuffel Grembergen B:                       3-1
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

1 februari 2015

Nieuwjaarsreceptie Jeugdraad: terug- en vooruitkijken

De gemeentelijke jeugdraad hield haar nieuwjaarsreceptie in De Kazerne, het nieuwe jeugdhuis. Kersvers voorzitter Jonas Meganck gaf een overzicht van de activiteiten in 2014 en gaf aan wat 2015 kan brengen. Als jeugdraad wil men het meerjarenplan terug bekijken, een oplossing zoeken voor de opslagruimtes van de jeugdbewegingen, een audit uitvoeren over het energiegebruik van de jeugdbewegingen en een nieuw logo laten maken. Voor dit laatste wordt een wedstrijd uitgeschreven.  Voor de Skwat hoopt men op de deelname van zo'n 250 kinderen tussen 6 en 12. De voorzitter wees er op dat de gemeentelijke subsidies, ondanks de besparingen, gelijk waren gebleven en hoopte dat de gemeente de jeugd zal blijven steunen.  "Ook als dit door het verdwijnen van het decreet op het jeugdbeleid niet meer moet." Schepen voor Jeugd, An Van Driessche, bevestigde de gemeentelijke intenties "omdat de jeugd toch de basis van de samenleving is". Zij verwees ook naar het werk dat jeugdconsulente Evelien in 2014 had verricht, met onder meer het terug op de kaart zetten van de speelpleinwerking, die nu ook buiten de 'grote vakantie' actief is. Alle vrijwilligers in het jeugdwerk kregen felicitaties voor hun inzet en werk. Er was ook een minuut stilte voor alle overleden dierbaren.

 

1 februari 2015

Nieuwjaarsreceptie sp.a: Over "verjongen", "nog genoeg" en "positief zijn"

sp.a was, traditioneel op de eerste februarizondag, de laatste politieke partij die een nieuwjaarsreceptie hield. Het aantal aanwezigen in De Dreef was zeker vergelijkbaar met dat bij CD&V en N-VA. Dat federaal fractieleider Karin Temmerman kwam spreken, had ook leden uit Dendermonde, Laarne en zelfs Kruibeke aangezet om te komen luisteren. De toespraken gingen over socialisme en gezelligheid, maar ook over nood aan verjonging, over de gevolgen van besparingen voor de gemeente waar men desondanks 'nog genoeg heeft voor iedereen', en over 'positief zijn omdat socialisme nog kansen zal krijgen'.

 

Meer (zo kan men ook vergelijken met wat vorige jaren werd gezegd)

 

31 januari - 1 februari 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Moerstraat1 - Blauwe Vlam:                                           4-2
bullet 4de nationale A:   SK Berlare:                                                                        vrij
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Balegem:                                                       1-1
SKVO gelijk tegen de voorlaatste en dreigt zo echt weg te vallen uit de top.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 17de competitieweek en het programma voor de 18de week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  Les Bleus Wetteren - La Doce Overmere:                  9-4 (di)
Totale offday van de blauwhemden. Gelukkig lopen de voorbereidingen van hun jaarlijkse quiz wel stukken beter.

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Genk - JTV Brigand:                                                       3-0
Verlies tegen de ploeg met een punt minder, maar ook wedstrijd minder gespeeld. Enkel in de tweede set (31-29) kon JTV echt een vuist maken.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - VDK B:                                                       3-0

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - Eevoc Ervelde-Evergem A:                    3-0

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand - Gimme Waasland Kruibeke:              3-1
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

Januari 2015

 

25 januari 2015 (van 23 januari)

Nieuwjaarsreceptie Open Vld: "Berlare staat niet stil" en "We besparen niet voor het plezier"

(nkb informatief miste de inleiding van voorzitter Vande Meirssche en een deel van de toespraak van Carina Van Cauter, dus dat is van 'horen zeggen")

Open Vld verzamelde in cc Stroming, dat weer goed was gevuld. Een eerbetoon aan Karel De Gucht, 'iedereen moet bijdragen' en 'een sterk blauw blok in Berlare' waren de voornaamste thema's. Met dit keer ook bij burgemeester Katja Gabriëls, als nog kersvers kamerlid, naast gemeentelijke onderwerpen ook meer aandacht voor wat in 'Brussel' gebeurt.

 

Meer (zo kan men ook vergelijken met wat vorige jaren werd gezegd)

 

24-25 januari 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Dressel - Blauwe Vlam:                                               uitgesteld
Wegens de slechte staat van het terrein.
bullet4de nationale A:   SK Berlare - Sint-Gillis-Waas:                                         3-3
Veel doelpunten maar geen overwinning...
bullet4de prov. B: Nazareth-Eke - SKV Overmere:                                               1-3
SKVO doet wat moet om de aansluiting met de top niet te verliezen.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 16de competitieweek en het programma voor de 17de week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere  - Data M Wetteren:                     6-9
Na een leuke pot voetbal bleken de Wetteraars andermaal net iets te sterk.

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Achel:                                                      2-3
Zelfde verhaal als vorige week...

bullet

heren 2de prov.: Ass'nee Assenede B - JTV Brigand:                                3-0

bullet

dames 1ste prov.: VC Kalken A - JTV Brigand:                                           0-3

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand - Madavoc Hamme B:                           3-0
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

De Boerenkrijgstappers organiseren op zondag de Scheldebroektochten (4 - 6 - 9 - 12 - 18 en 24 km, er is ook een GPS-wandeling van 8 km)

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

18 januari 2015

Nieuwjaarsreceptie Cultuurraad: "Berlare leeft is geen holle slogan"

Zo'n 300 aanwezigen volgden vanavond de nieuwjaarsreceptie van de cultuurraad. Naast toespraken van voorzitter Lieve De Keukelaere, cultuurschepen Kris Malfliet en burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) zagen zij een indrukwekkende in memoriam van de vorig jaar overleden beeldend kunstenaar ¨Peter Verbeeren en de uitreiking van de culturele nominaties. De muzikale intermezzi kwamen van zangeres Frya De Bruyn.

 

Voorzitter Lieve De Keukelaere overliep de activiteiten van de cultuurraad: zelf cultuur maken, verenigingen steunen en de gemeente adviseren. Vorig jaar ging een groot deel van de inspanningen naar  het herbekijken van de reglementen (ook die voor de subsidies), om die te vereenvoudigen, doorzichtiger en gebruiksvriendelijker te maken. Van de vertegenwoordigers van het 80-tal verenigingen in de raad verwacht ze als tegenprestatie dat zij actief meewerken tijdens cultuurraadvergaderingen. Dit neemt niet weg dat zij enorme bewondering heeft voor het werk dat vrijwilligers in de vele verenigingen doen. Bij het overzicht van gemeentelijke cultuuractiviteiten sprong 't Einde van de Zomer op, de optredens van plaatselijke groepen in het kasteelpark. "Een initiatief dat ontstond op vraag van onderuit, van enkele inwoners, dat ook al door het succes, zeker voor herhaling vatbaar is." Speciale aandacht ging ook naar de activiteiten om cultuur voor meer mensen toegankelijk te maken. "Het argument dat cultuur een hobby is voor een kleine elite doet pijn. Cultuur moet voor iedereen zijn en daar willen we ook verder aan blijven werken." Wat de samenwerking tussen verenigingen, over de grenzen van de deelgemeenten, zag ze een positieve evolutie.

 

Karel Cornelis zorgde voor een pakkend in memoriam voor de vorig jaar overleden kunstenaar Peter Verbeeren. Hij schetste zijn kunstenaarsleven, de vele initiatieven en prijzen van Peter. In de zomer van 2016 komt er een tentoonstelling van zijn werken in het kasteelpark en vrienden van Peter willen tegen dan een boek over hem klaar hebben. Zijn 'paard' krijgt een plaats in het park en zijn werken op bierkaartjes over WO1 werden opgenomen in een museum in Alveringem. Voor het eerst werd ook zijn animatiefilm 'Rabbit rhythm' op groot scherm getoond. Ook Peter heeft dit nooit gezien.

 

Schepen Malfliet (Open Vld) gaf aan hoe hogere overheden besparen op verschillende cultuursubsidies. Toch wil de gemeente de zowat €95.000 voor cultuur aanhouden en ook de diversiteit aan culturele activiteiten aanhouden. Infrastructureel zijn alvast onder meer de vernieuwing van het dak van Stroming en heel wat andere zaken in het budget voor 2015 of volgende jaren voorzien.

 

Hugo De Backer gaf traditiegetrouw de inleiding tot de uitreiking van de culturele nominaties, waarin hij de ook aangaf wie de kunstwerken maakte die de genomineerden kregen. Dit keer waren dat schilderijen van Katrien.

De nominaties waren dit keer voor:

bullet

dr Nathalie Degriek, een van de vier dokters uit de Vier-reeks 'topdokters'. Zij werkt aan de borstkliniek AS Monica in Antwerpen.

bullet

Frederik Neus, medeoprichter van het technologiebedrijf Zentrick dat software voor interactieve video's maakte. (zie nkb informatief-interview)

bullet

Julie De Borger, Nathalie De Lathauwer en Livia Vernimmen, die van de overkoepelende amateurtoneelorganisatie 'Open Doek' voor hun acteerprestatie in 'Een bruid in de morgen' (Claus) bij Panta Rhei een 'Gulden Spot' kregen als respectievelijk 'grootste aankomend talent', 'beste vrouwelijke bijrol' en 'beste vrouwelijke hoofdrol'.

bullet

Fanfare Sint-Pietersvrienden Uitbergen voor hun nationale Vlamotitel in de eredivisie.

bullet

Sarah Ringoet, voor de publicatie 'Script', met de teksten van 7 van haar theaterstukken.

 

Lieve De Keukelaere gaf ook nog een speciale vermelding voor alle verenigingen die 'met een enorme samenwerking en verstandhouding' voor een reeks activiteiten hadden gezorgd om WO1 te herdenken. De fietsroute zal daarvan een blijvende herinnering blijven.

 

Burgemeester Gabriëls gaf in haar slottoespraak aan hoe bevoorrecht deze gemeente is met zo een gevarieerd aanbod aan activiteiten, rijke verenigingsleven, historiek en infrastructuur. "Berlare leeft is geen holle slogan", zei ze. Ze benadrukte dat de gemeente al jaren inzet op cultuur, maar dat cultuur enkel mogelijk is door de inzet van velen. Zoals De Keukeleir eerder verwees ze ook naar de prijs die de gemeente kreeg voor de UIT-campagne, "een prijs die werd toegekend door een jury met 259 gemeenten en door een vakjury'. Gabriëls zei tenslotte dat cultuur bijdraagt tot gemeenschapsvorming en daarom ook als een breed begrip moet worden beschouwd.  De genomineerden toonden aan dat de gemeente op vele gebieden bijzondere talenten heeft. Ze hoopte dat dit zo kan blijven en riep iedereen op om 'nog veel naar Stroming te komen."

 

18 januari 2015

CD&V zoekt perspectief

De grootste oppositiepartij in deze gemeente hield haar nieuwjaarsreceptie in De Kring in Overmere. Een zestigtal getrouwen kwamen er op af. Ze kregen toespraken van voorzitter Steven Baeyens en van provincieraadslid Leentje Grillaert.  'Genoeg', 'perspectief' en 'tegen polarisering' waren de sleutelwoorden.
Meer (zo kan men ook vergelijken met wat vorige jaren werd gezegd)

 

18 januari 2015

N-VA wil vanuit de oppositie op het beleid blijven drukken

De kersverse voorzitter, Ivan Nimmegeers, had het in zijn nieuwjaarsspeech over de invloed van deze oppositiepartij op het beleid. Vlaams volksvertegenwoordiger Marius Meeremans gaf uitleg over de invloed van de partij op het Vlaamse en het federale regeringsniveau, over de besparingen, de provincies en de volgende gemeenteraadsverkiezingen. Een vijftigtal leden en geïnteresseerden waren er voor naar het Cultuurcafé gekomen.
Meer (zo kan men ook vergelijken met wat vorige jaren werd gezegd)

 

17 januari 2015

Nieuwjaarsrecepties (ter herinnering)

'Officiële' nieuwjaarsrecepties

De officiële nieuwjaarsreceptie was die van de gemeente, op zondag 11 januari in de Festivalhal (zie verslag op die dag).
Andere zijn: (datums worden aangevuld zodra bij ons bekendgemaakt)

bullet

Cultuurraad: met uitreiking van de culturele nominaties op zondag 18 januari (18u.) in Stroming

bullet

Sportraad: Sportgala op 27 februari

bullet

politieke partijen (alfabetisch):

bullet

CD&V: zo. 18 januari 11u. De Kring Overmere

bullet

N-VA:   zo. 18 januari 10 u. Cultuurcafé Berlare met Vlaams Parlementslid Marius Meremans

bullet

Open Vld: vr. 23 januari 19.30u. Stroming met federaal volksvertegenwoordiger Carina Van Cauter

bullet

sp-a:     zo.   1 februari 11u. De Dreef  Berlare met Karin Temmerman, fractieleider in de Kamer

 

17-18 januari 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blitz Boys - Blauwe Vlam:                                               uitgesteld
Wegens de slechte staat van het terrein.
bullet4de nationale A: Eernegem -  SK Berlare:                                                   2-3
Door de overwinningen van SK en van Wetteren komt er een hergroepering juist boven de twee staartploegen.
bullet4de prov. B: Wichelen SKV Overmere:                                                         2-0
Weer een derby verloren, waardoor SKVO opnieuw een plaats zakt...
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 15de competitieweek en het programma voor de 16de week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D: Torpedo Gent -  La Doce Overmere                             3-5
Terugronde goed gestart met - eindelijk - een overwinning tegen de sporthalgenoot
..

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - BW Nijvel:                                               2-3
JTV haalt maar een punt waar zeker op meer was gehoopt.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - Hebo Borsbeke-Herzele A:                     0-3

bullet

dames 1ste prov.: AVO Melsele B - JTV Brigand:                                       3-2

bullet

dames 3de prov. A: Belvoc Belsele B - JTV Brigand:                                 1-3
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

11 januari 2015

Burgemeester Gabriëls: "Leer uit het verleden, heb vertrouwen in de toekomst en vooral: geniet van vandaag"

Voor een opnieuw heel gevulde Festivalhal - "Meer dan vorig jaar", werd gezegd - drukte burgemeester Katja Gabriëls iedereen op het hart om naast veel relativeringsvermogen en verdraagzaamheid, vooral te genieten van elke dag. De gebeurtenissen van de voorbije dagen deden haar oproepen om niet te veralgemenen. De gemeenteplannen voor dit jaar (en nadien) kwamen ook aan bod. Gabriëls sloot met deze wensen voor iedereen: veel ambitie om samen aan de toekomst te bouwen, respect voor iedereen in deze samenleving en passie voor het succesvol voltooien van alle verwachtingen. In de toegangshal kregen de infoborden met de plannen voor de Donkomgeving heel wat belangstelling.
Meer (zo kan men ook vergelijken met wat vorige jaren werd gezegd)

 

10-11 januari 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Belskes - Blauwe Vlam:                                                  4-1
Een penalty, kort na de rust, brak de veer bij BV.
bullet4de nationale A: SK Berlare - Boezinge:                                                      2-0
SK houdt tegen de hekkesluiter de 3 punten thuis.
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Laarne Kalken B:                                          2-4
Verlies in derby en weg de kans om 2de te worden, nu vierde.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de 14de competitieweek en het programma voor de 15de week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere                                                       

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Am. Zoersel - JTV Brigand:                                            3-0
Kansloos tegen de leider.

bullet

heren 2de prov.: Evo D'Hondet Ename B - JTV Brigand:                            3-2

bullet

dames 1ste prov.: Hebo Borsbeke-Herzele A - JTV Brigand:                    3-0
Ook hier was de (co-)leider te sterk.

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand:                                                                 vrij
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

3 januari 2015

'Officiële' nieuwjaarsrecepties

De officiële nieuwjaarsreceptie is die van de gemeente, op zondag 11 januari van 11 tot 13u. in de Festivalhal.
Andere zijn: (datums worden aangevuld zodra bij ons bekendgemaakt)

bullet

Cultuurraad: met uitreiking van de culturele nominaties op zondag 18 januari (18u.) in Stroming

bullet

Sportraad: Sportgala op 27 februari

bullet

politieke partijen (alfabetisch):

bullet

CD&V: zo. 18 januari 11u. De Kring Overmere

bullet

N-VA:   zo. 18 januari 10 u. Cultuurcafé Berlare met Vlaams Parlementslid Marius Meremans

bullet

sp-a:     zo.   1 februari 11u. De Dreef  Berlare met Karin Temmerman, fractieleider in de Kamer

bullet

Open Vld: vr. 23 januari 19.30u. Stroming met federaal volksvertegenwoordiger Carina Van Cauter

 

3-4 januari 2015

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks:  Blauwe Vlam:                                                                  vrij (tot 10/1)
bullet4de nationale A: SK Berlare:                                                                          vrij (tot 10/1)
bullet4de prov. B:  SKV Overmere:                                                                         vrij (tot 10/1)
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

Het programma voor de week van 5 januari.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere                                                       

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand:                                                                    vrij (tot 10/1)

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand:                                                                        vrij (tot 10/1)

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand:                                                                     vrij (tot 10/1)

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand:                                                                 vrij (tot 10/1)
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

Nieuwjaarscorrida. Op zaterdag is er de eerste nieuwjaarscorrida, rond het kasteelpark, met wedstrijden tot 16u.

bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

december 2014

 

29 december 2014

Bernice Coppieters stopt als sterdanseres bij het Ballets de Monte Carlo

Bernice Coppieters neemt deze week afscheid als sterdanseres bij het Ballets de Monte Carlo (Monaco). Hoewel ze het grootste deel van haar jeugd in Grembergen woonde, mag ze, als dochter van Rik en Hortense Van Wesemael en zus van Jef Coppieters en van Ingrid Coppieters, toch zeker ook 'van hier' worden bestempeld.
Iemand met zo een carrière mag gerust een gemeentelijke cultuurprijs ontvangen!

29 december 2014
Gemeente verbiedt opnieuw 'party' op Nieuwdonkdomein

Blijkbaar was er op 1 januari tussen 6u en middernacht een 'party' gepland op het Nieuwdonkdomein, onder de naam 'Happy Insane'. De organisatoren hadden echter nagelaten om een vergunning aan te vragen bij het gemeentebestuur. Na overleg met de politie heeft het gemeentebestuur deze 'party' daarom verboden. Als redenen worden onder meer veiligheid (geen controle op het aantal aanwezigen), mogelijk druggebruik en te luide muziek genoemd. Bovendien stemt dit initiatief niet overeen met de doelstellingen van het domein, dat vooral een familiaal karakter wil behouden. Volledig besluit.

Het is al de tweede keer dat het gemeentebestuur zo ingrijpt tegen een niet aangevraagde 'feest' op het Nieuwdonkdomein. In september (zie 17 september) weigerde men al een waarbij zo'n dertigtal DJ's zouden optreden. Ook toen was de vrees voor veiligheid en voor druggebruik een voorname motivatie.

 

27 december 2014

Beoordeel het gemeentebestuur

Bij het begin van 2015 graag uw mening over het gemeentebestuur.
Hiermee kan je het gemeentebestuur aangeven wat leeft in de gemeente, wat men denkt over genomen beslissingen en over plannen.
Het is een kans om hen zo te helpen bij het beleid.

Graag uw antwoord op
        Het gemeentebestuur is:

bullet

goed bezig (voorbeelden)

bullet

veelbelovend maar moet meer aandacht geven aan … (zelf aanvullen, aub)

bullet

is slecht bezig omdat … (zelf aanvullen, aub)

 

Stuur je antwoorden via mail.
De antwoorden worden bijgevoegd op deze pagina, waar al reacties staan uit 2008 en eind 2014.
Indien je er echt op staat, wordt je naam er niet bijgezet.

Bedankt!
 

27-28 december 2014

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks:  Blauwe Vlam:                                                                  vrij (tot 10/1)
bullet4de nationale A: SK Berlare:                                                                          vrij (tot 10/1)
bullet4de prov. B: Heusden B - SKV Overmere:                                                   vrij (tot 10/1)
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de bekerweek en het programma voor de week van 5 januari.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere                                                       

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand:                                                                    vrij (tot 10/1)

bullet

heren 2de prov.: JTV Brigand:                                                                        vrij (tot 5/1)

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand:                                                                     vrij (tot 5/1)

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand:                                                                 vrij (tot 5/1)
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

20-21 december 2014 (toegevoegd op 27/12)

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: Blauwe Vlam - Melckenbeek:                                         3-0
BV stijgt naar de 6e plaats
bullet4de nationale A: SK Berlare:                                                                          vrij  
bullet4de prov. B: Heusden B - SKV Overmere:                                                   0-0
Bij winst had SKVO weer derde gestaan.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de dertiende competitieweek en het bekerprogramma voor de volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal  (wedstrijd van 15/12)

bullet

futsal - 3de prov D: Data M Wetteren - La Doce Overmere                          9-4

Tot de rust kon La Doce gelijke tred houden 
 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: JTV Brigand - Waasland A:                                            3-2
Verlies van vorige week goedgemaakt!

bullet

heren 2de prov. (prov. beker): JTV Brigand - Kuros Zulte A:                     3-0

bullet

dames 1ste prov. (prov. beker): JTV Brigand - Gevoc Gent:                     3-2

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand:                                                                 vrij
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

18 december 2014

Gemeenteraad over Donkomgeving, kasteelrenovatie, budget 2015

Voor de eerste keer werd 'live' over de gemeenteraad verslag gegeven. Er kwamen van ter plaatse samenvattingen op de facebookgroep  'inwoners Donkgemeenten overleggen met elkaar'. Hier staat een wat vollediger verslag.

 

De gemeenteraad zou een speciale worden. Dat bleek al uit de toch wel hogere opkomst dan anders. En ook de start was ongewoon. Het begon met een punt buiten de agenda: de voorstelling van het masterplan voor het Donkgebied. De punten over het budget voor 2015, de plannen voor het kasteel en de aankoop van een boot voor het Donkmeer beloofden eveneens interessant. Het einde was ook speciaal: voor het afscheid van Luc Vercruyssen (CD&V) als gemeenteraadslid en van René Kets (Open Vld) als schepen werd een receptie gegeven. Of was het daarvoor dat de meeste aanwezigen waren gekomen?

 

bullet

Masterplan Donkmeer. Vertegenwoordigers van de bureaus van landschapsarchitecten LAMA en BRUT en van de ingenieurs van Talboom legden de grote lijnen uit van dit voorstel om een concrete visie voor het gebied uit te werken. Die plannen kunnen nog worden aangepast en  andere ontwerpers zullen dan meer gedetailleerde plannen maken. In dit voorstel is al rekening gehouden met het natuurontwikkelingsproject dat de Vlaamse regering voor verdere uitwerking goedkeurde (zie 18 juni) en dat zich nu nog in een beginfase bevindt.  "Wij hebben dat plan eigenlijk ingehaald."
Enkele hoofdlijnen:

bullet

Grote nieuwigheid in voorstel: nieuwe 'voorzijde' aan achterkant van de horeca aan de Donklaan, gericht naar de natuur, en met met eigen aangepaste parking die kan dienst doen als groene poort op het gebied en naar Berlare Broek en die uitgeeft op de Zandstraat.

bullet

De horecakant zou een breder voetpad, fietspad en meer ruimte voor terrassen krijgen.

bullet

Achter de Brielstraat, die de groene weg zou worden met o.a. meer groen voor de huizen, is een weg voorzien die alle parkings daar zou verbinden. Donkere Wolksite zou park kunnen worden.

bullet

de botenverhuur en de aanlegkade voor de overzetboot zou verhuizen tot voor het Lakeview-appartementsblok

bullet

De Donklaan en Strijdam zouden verkeersvertragende veranderingen krijgen. "Aan de hoeveelheid wagens kan weinig worden veranderd, maar wel aan de veiligheid voor voetgangers en fietsers", antwoordde men op de CD&V-vraag op de invloed van dit plan op de mobiliteit.

De ontwerpers gaven, op vraag van CD&V'er Steven Baeyens, dat creëren van woongelegenheid een van de doelstellingen was. Dit omwille van de bouwplannen die DDS heeft tussen de Zandstraat en de huidige parking achter de horeca. Een nieuwe verbindingsweg naar de Donkoeverparking zit er niet in omdat die door de vele privé-eigendom niet mogelijk was aan de waterkant. "Maar ook in dat deel van de Donklaan zouden verkeersvertragende ingrepen moeten gebeuren." Baeyens vroeg om tijdens een volgende gemeenteraad meer uitleg te geven over de evolutie van het grotere natuurontwikkelingsproject en over de samenhang met dit masterplan, over de inspraakmogelijkheden bij beide projecten , en over hoe deze projecten kunnen helpen om het Donkgebied bovenlokaal te profileren.

bullet

Tijdens de vorige raadszitting was gevraagd of de gemeente zelf notariële aktes mocht maken. Albrecht Arbijn (N-VA) vroeg of men nu al wist of dit inderdaad kon. Burgemeester Katja Gabriëls (Open Vld) bevestigde dit, maar voegde er aan toe dat er veel expertise voor nodig is. Gemeenteraadsvoorzitter Karel De Gucht voegde er aan toe dat men in tegenstelling tot vroeger vooral veel attesten nodig heeft, wat het ook voor notarissen al moeilijk maakt, en die geld kosten zodat de mogelijke besparing door het zelf te doen zou kunnen tenietdoen.

bullet

Secretaris Bob Pieters deelde mee dat op aandringen van de hogere overheid in het reglement voor burgerlijke begrafenissen het woord 'boeten' moet worden vervangen door 'bijkomende kosten'. Dit omdat 'boeten' niet in een fiscaal reglement zouden mogen.

bullet

Het gemeentepersoneel krijgt voortaan elektronische maaltijdcheques.

bullet

Belastingen: de aanvullende personenbelasting blijft ongewijzigd op 7%, de opcentiemen op onroerende voorheffing op 1100. CD&V onthield zich voor de personenbelasting omdat men vindt dat die middelen anders kunnen worden gebruikt.

bullet

Voor de politiezone Berlare-Zele legt de gemeente €1.081.754 bij.

bullet

De burgemeester verduidelijkte bij de bespreking van het meerjarenplan en het budget voor 2015 dat zeer onlangs door de federale regering was meegedeeld dat de inkomsten uit personenbelasting een miljoen minder zou bedragen dan eerder aangegeven. Een duidelijke reden werd niet echt gegeven behalve dat de dienst voor de berekening onderbemand was. De Gucht drong aan om de minister om meer uitleg te vragen. Ook andere federale en Vlaamse recente maatregelen waren zo laat toegekomen dat ze niet alle konden worden opgenomen. Het staat dan ook nu al vast dat aanpassingen nodig zullen zijn. Zo krijgt de gemeente geen Vlaamse subsidies meer voor sport- en socio-culturele verenigingen. "Maar wij blijven die als gemeente wel nog uitbetalen", verzekerde ze.
 Als investeringen voor volgend jaar staan onder meer ingeschreven: verlichting sporthal Berlare, dak Stroming, toegangscontrole in verschillende gebouwen, een reserveringssysteem voor de dienst Vrije Tijd, werken om in IBO Berlare 70 kinderen te mogen opvangen, nieuw voetpad in Overmere centrum, de nieuwe overzetboot, parkelementen.
Marie-Christine Vleminckx (N-VA) wou weten wat de gevolgen zouden zijn mocht de AMI en een deel van Dorp 96 niet verkocht geraken, of aan een lagere prijs dan de geraamde 695.000. Gabriëls, René Kets en De Gucht verduidelijkten dat dit de prijs was die de beëdigde schatter heeft bepaald, waardoor die als absolute minimumprijs moet worden aangehouden. Van Dorp 96 zou enkel de voorkant worden verkocht omdat men de tekenacademie en de balletschool achteraan wil houden. Met Hulp in Woningnood wordt bekeken wat er vooraan kan gebeuren.
Steven Baeyens vroeg nog naar het alternatief voor het glazen scherm aan de Festivalhaltribune. René Kets: "We zoeken naar een oplossing met schermen waarop landschappen uit de gemeente zijn gedrukt". Deze oppositiepartij wou ook nog maatregelen om van de bibliotheken echte ontmoetingsplaatsen te maken. CD&V stemde om tegen het budget.

bullet

Voor de restauratie van het kasteel kreeg de meerderheid de toelating om een ontwerper aan te duiden. Schepen Kets schetste hoe men die restauratie zag. Bedoeling zou zijn om al de functies en het personeel van het gemeentehuis naar daar te verhuizen. Men heeft met de dienst Onroerend Erfgoed al overeenkomsten over wat al dan niet mag. In de bijgebouwen zou ook ruimte komen voor natuureducatieve lessen, onder meer over de vele vleermuizen in het park. In de Orangerie zou een horecazaak mogen komen en ook een uitbreiding voor de berging, toiletten en technische diensten. De kosten worden nu geraamd op €4,3 miljoen. Onder de huidige reglementering zou men daar 60% subsidies kunnen voor krijgen.

bullet

Donkmeerboot. De gemeente wil tegen de start van het volgende toeristische seizoen opnieuw een nieuwe of tweedehandsboot op het Donkmeer. Die zou een veertigtal volwassenen moeten kunnen plaatsen. Als kostprijs voorziet men €200.000.

bullet

Rode-Kruislokaal. Burgemeester Gabriëls legde uit dat de gemeente voor €300 per maand de garage van de vroegere rijkswachtkazerne huurt. Hiermee draagt de gemeente ook bij om de plaatselijke RK-afdeling dat gebouw te laten huren.

bullet

Nieuwe schepen. Carine Meyers legde de eed af als nieuwe schepen. Zij vervangt vanaf 1 januari René Kets, die wel raadslid blijft. Over bevoegdheden is nog niets gezegd, maar er zou wel een verschuiving gebeuren, ook al in functie van de overname, op 1 januari 2016, door Wim Arbijn (sp.a), die dan de taak van Meyers overneemt.

bullet

Emiel Hertecantlaan. Op een vraag van Baeyens over de mogelijke heraanleg van deze straat antwoordde de burgemeester dat de minister de gemeente wellicht in januari zal uitnodigen om de plaatselijke visie te horen. Meer kon ze er nog niet over zeggen.

bullet

Kerstverlichting. Francky Verhofstadt (CD&V) loofde de inspanningen van de technische dienst om voor een zelfgemaakte en toch mooie eindejaarsversiering te zorgen, die bovendien veel goedkoper is dan wat Eandis de vorige jaar leverde.

bullet

Karel De Gucht besloot de zitting met het bedanken van schepen René Kets en van raadslid Luc Vercruyssen (CD&V). Deze laatste verlaat na 38 jaar de politiek, vooral om beroepsredenen. Tijdens de receptie schetste de burgemeester de politieke loopbaan van beiden. Vercruyssen die zes jaar OCMW-voorzitter was en 24 jaar schepen, roemde zij om zijn dragende rol in de meerderheid en de bereidheid om in de oppositie de democratische spelregels te blijven steunen. Zelf noemde hij het leren hoe als politieker zaken door te duwen zonder daar een werkelijke autoriteit voor te hebben, een van de voornaamste ervaringen die hij ook in het beroepsleven kon gebruiken. Van Kets zei ze dat hij haar rechterhand was, iemand waarmee ze eigenlijk een duobaan had. Hij kreeg al mee dat hij voortaan als vrijwilliger zal worden ingeschakeld. Kets gaf aan dat hij meer tijd zal nemen om te volgen hoe de projecten in de natuur en in het kasteel zullen worden uitgewerkt.
 

13-14 december 2014

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks: VC De Melody's - Blauwe Vlam:                                    5-3
Een noodploeg haalde het niet tegen sterke thuisspitsen...
bullet4de nationale A: Lede - SK Berlare:                                                              1-1   
Alle ploegen onderaan spelen gelijk...
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Landskouter:                                                  3-3
Gelijkspel tegen de laatste zet SKVO op vijf punten van het leidersduo..
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de twaalfde competitieweek en het programma voor de volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere 

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B: Vl. Beloften - JTV Brigand:                                            3-0
Ongelukkig verlies tegen ploeg die laatste stond.

bullet

heren 2de prov.: Eevoc Ertvelde Evergem B - JTV Brigand:                     3-1

bullet

dames 1ste prov.: Meevoc Meerbeke B - JTV Brigand:                             0-3

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand:                                                                 vrij
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

13 december 2014

Fortis Shuffle wint 17de Eindejaarsquiz

Met 65 ploegen was Stroming opnieuw goed gevuld voor de intussen al 17de Eindejaarsquiz. Na een opnieuw goed gevonden beginfilmpje, wellicht binnenkort te zien op de facebookpagina van de kwis, kregen de deelnemers een knobbelreeks (en niet Knuffelreeks), een speciale reeks en acht 'gewone' reeksen voorgeschoteld. Fortis Shuffle leidde bijna de hele avond en haalde uiteindelijk 192 punten. De tweede tot de vijfde hadden 181 punten. De Knuffelreeks bepaalde dat Buzze Vlees als tweede een prijs mocht uitzoeken, en Dré &Co als derde.

 

6 december 2014

Drukke 'Verkeersveilige dag' voor politie van zone Berlare-Zele

De politie van zone Berlare-Zele deed gisteren heel wat controles tijdens de 18de Verkeersveilige Nacht, een initiatief waarbij alle zones in de provincie een hele nacht (van 18u. gisterenavond tot vanmorgen 6u.) extra actief zijn. Met deze actie wil men de weggebruikers ervan overtuigen dat tijdens de eindejaars- en nieuwjaarsperiode, zowel tijdens tijdens de week als tijdens het weekend, overdag en 's nachts, de pakkans groot is. De politie zal hiervoor de nodige mensen inzetten. In vergelijking met andere zones kan dit arrondissement en deze zone alvast goede resultaten voorleggen over de voorbije nacht. Het is nu te hopen dat het ook de komende weken (en maanden, nkb) goed blijft. 

 

Politiezone Berlare-Zele nam bij 111 mensen een ademtest af. Daarbij diende men slechts van 1 persoon het rijbewijs in te trekken. Bij 104 op snelheid gecontroleerde voertuigen noteerde men maar 3 overtredingen.

 

6-7 december 2014

Sport

bulletVoetbal      
bullet MTSA 1ste reeks:  Blauwe Vlam - Camu:                                                    2-3
bullet4de nationale A: Menen - SK Berlare:                                                          1-2
Overwinning die de kloof met de middengroep wat verkleint.
bullet4de prov. B: SKV Overmere - Oordegem:                                                    1-3
SKVO verliest de rol met de top-3.
 
bullet

Minivoetbal Kern Berlare

bullet

De uitslagen van de elfde competitieweek en het programma voor de volgende week.  (Meer).
 

bullet

Zaalvoetbal

bullet

futsal - 3de prov D:  La Doce Overmere - Coupe De Ville Wetteren: 5-2

Na 10 matchen stond La Doce op een zeer teleurstellende 12de plaats op 14 ploegen, met slechts 4 op 30. Tegen het nummer 4 in de stand was La Doce afgelopen weekend volledig ontketend: 5-2 winst! Nog 3 matchen voor Nieuwjaar... 7 op 9 is het doel!

 

bullet

Volley
bullet

heren 1ste Liga B:  JTV Brigand - Wevelgem:                                             3-0
Mooie overwinning tegen hoger geplaatste ploeg brengt JTV op een betere plaats in de stand.

bullet

heren 2de prov.:  JTV Brigand - SKW Volley Krekenland:                         3-1

bullet

dames 1ste prov.: JTV Brigand - Real Dames Wetteren A:                      3-2

bullet

dames 3de prov. A:  JTV Brigand:                                                                 vrij
 

bullet

Atletiek/canicross/wandelen
bullet

voor de uitslagen van de atleten van The Yellow Armada- en andere atleten van atletiekclub Uitbergen-Berlare, zie op hun site.

bullet

De uitslagen van de Berlaarse atleten die trainen bij 'Team 2B' uit Wichelen zie deze site

 

4 december 2014

Gemeente maakt eigen kerstversiering

De gemeente zet op 'strategische plaatsen' metalen kerstbomen met LED-lampen als verlichting. De bomen werden door het eigen personeel gemaakt en kostten  €5000. De twee vorige jaren werd de kerstverlichting gehuurd aan €20.000 per jaar. “Die hoge prijs stond niet in verhouding tot wat we ervoor kregen. En ‘onze’ bomen kunnen we nog meerdere jaren gebruiken”, zegt burgemeester Katja Gabriëls. Schepen Kris Malfliet hoopt dat de kerstverlichting ook zal aanzetten om eindejaarsaankopen meer bij de plaatselijke handelaars te doen.

 

links naar sites van verenigingen over:

cultuur

gemeente

politieke partijen

jeugd

milieu

toerisme

sociaal

(ook socio-cult.verenigingen)

sport

 

links naar
winkels en bedrijven uit deze gemeente

 

Beoordeel het gemeentebestuur

vergelijk met beleidsplan 07-12

 

verkiezingen 14/10/12
 

Verkiezingen 7/6/2009

 

De jeugd
 aan het woord

 

De politici
aan het woord

 

Ken je
 (deel)gemeente

 

Er zijn nog copies van het

nkb informatief

Jaarboek 2006

beschikbaar !!!

Info

Bestellen

Meer themanieuws
uit de Donkgemeenten
(Berlare, Overmere, Uitbergen)
met aankondigingen van activiteiten
(per thema)

 

De gemeenteraads-

verkiezingen

8 oktober 2006

 

Al eens naar
de archiefartikels
gekeken ?

 

Volg Europa

 

Mensen uit de Donkgemeenten
in het nieuws

 

Gluren bij de buren

adressen uit buurgemeenten of van interessante, leerrijke
plaatsen elders.
 

En tips van de lezers.

 

Om eens te vergelijken ...

 

Deze site steunt het Roemeense dorpje Vîrtop, maar heeft ook oog voor andere acties voor ergens in de wereld.

Een overzicht.

 

De redactionele teksten uit de nieuwsbrieven kunnen een week na verschijnen hier worden herlezen.


Je mening al gegeven over het stemrecht voor vreemdelingen

Of over een van de andere
discussiethema's
?
 

 

horizontal rule

Deze pagina is het laatst gewijzigd (of door ons geopend)  op 10/10/15. 
Zend ons uw reacties, aub !!! web- en emailadres zijn veranderd !!!
© nkb 2002-2011 - Overname is toegelaten mits bronvermelding.