Dé wegwijzer naar informatie over Zepperen

 

 

Zepperen Samen
Activiteitenkalender
Processie Vakwerkbouw Remacluskring
Wereldoorlog één Genoveva Boeken
Bevrijding Gidsen Daris Dialect Boeiende personen
Parochie Kunst in de kerk
Verenigingen Kroniek
Handelsgids
Meester Schoofs

 

 

 

Remacluskring Zepperen

Sint-Genovevaprocessie

Parochie Sint-Genoveva:
parochieinfo, liturgische vieringen, memoriaal, en erfgoed

Gemeenschapsinfo

Korte historiek

Weblinks

Zepperse Hymne

Nuttige boeken

Kroniek

Zonderling Zepperen

Straatnamen

Bomen

Dialect

Teksten (mémoires, dwangarbeid, bevrijding, kwartiermeesters, gevecht, crash...)

Wie was wie?

Fotoalbums

Archiefstukken

Zoekertje

Contact

 

 

Een beknopte schets van het dorp

Zepperen is de naam voor een stuk zandleemgrond van duizend hectaren in Vochtig-Haspengouw, gemeente Sint-Truiden, provincie Limburg, deelstaat Vlaanderen, land België. In zijn Latijnse vorm Septimburias of Zeven Koten wordt het al vermeld in de 8ste eeuw. In het Ancien Régime was Zepperen een bank van het Sint-Servaaskapittel te Maastricht en het begaardenklooster van 1425 werd hoofdklooster van deze beweging in de Zuidelijke Nederlanden. Tot 1976 was Zepperen een zelfstandige gemeente ten noordoosten van de stad Sint-Truiden. Vanaf dan is het één van de grotere deelgemeenten die bij Sint-Truiden zijn gevoegd in het kader van een bestuurlijke schaalvergroting. Er wonen nu een drieduizend driehonderdtal mensen, meestal pendelaars. Fruitteelt en onderwijs zijn de belangrijkste werkgevers in het dorp zelf. De gehuchten en wijken zijn : Dries, Dorp, d'Oye, Terstok, d' Eygen, Dekken, Roosbeek, Gippershoven en Tereyken.

 

Wikipedia nederlandstalig
Wikipedia in english

 

Links naar Zepperse websites (opgelet: sinds zowat 2011 houden nogal wat lokale verenigingen en personen een FB-pagina!)

Remacluskring Zepperen : deze heemkundige kring wil zoveel mogelijk sporen van Oud Zepperen vastleggen. Ze doen dat in boeken en foto's. Het dialect is hun huidig onderwerp. De website is ontworpen door Karl Fabry in 1997 en wordt verdergezet door het Kring-secretariaat.

Basisschool 't Blavierke: een erg interactieve schoolsite, in 2004-2005 gestart door webjuffrouw An Van Broeck voor de Basisschool Sint-Aloysius. Veel foto's. Nu basisschool 't Blavierke, informaticus Patrick Kinnaert.

Stadsbestuur Sint-Truiden : de officiële stedelijke website van groot Sint-Truiden, sinds 1977 een fusiegemeente met een 40.000-tal inwoners en 10.000-tal hectaren grondgebied. De 4de stad in Limburg qua bevolkingsaantal en de grootste in oppervlakte. AnaXis te Hasselt ontwierp deze site in 2002, die door de stedelijke diensten wordt bijgewerkt onder coördinatie van de informatieambtenaar. Zepperen komt als één van de grotere deelgemeentes regelmatig voor.

Heemkundige Kring Groot-Sint-Truiden: sinds midden 2009 het digitale kanaal van de onvermoeibare verzamelaars, tentoonstellers, boekenschrijvers en uitgevers van het tijdschrift 'De Bink'. In blogvorm!

Erfgoed Haspengouw : deze erfgoedcel (°2006) wil de mensen, de dingen en de verhalen uit ons verleden bewaren in samenwerking met stadsarchief, monumentencel, bewaarbibliotheek, heemkringen, individuele verzamelaars... hun pittige site illustreert een dynamische werking. Aanvankelijk Sint-Truidens, vanaf 2012 Haspengouws.

Assumptionisten : Het Sint-Aloysiusinstituut, met basis- en middelbaar onderwijs voor jongens en meisjes, is gehuisvest in het oude begaardenklooster en ligt in een groene omgeving. Deze instelling van de paters Assumptionisten is verbonden aan de scholengroep Onze-Lieve-Vrouw. Pater Jos Vandevelde is sinds 2000 webmaster van de oudere Assumptionistensite. Nieuwe sites sinds 2002 zijn die van het Internaat, van het Secundair.

Vanlangenaker transport : In de Roosbeekstraat groeit deze transportfirma op de plaats waar oud-burgemeester René Claes het vervoerbedrijfje van zijn vader Julien tot grote bloei bracht. Website in 2001 oorspronkelijk ontworpen door Global Vision, een webdesignbedrijfje met wieg in Zepperen. Nu Yappa te Alken.

Raspoezen : Mia Decoster-Dewil stelt op deze website haar "cattery" Septemburias in de Eikhoutstraat voor, waar vooral halflanghaarkatten van het ras Maine Coon verblijven.

Voetbal Zepperen : Christof Wulfranck beheert deze site van de VK Zepperen, een voetbalploeg die opgericht werd in 1959 en de bal in 1988 zelfs tot in Bevordering schopte.

Steenhouwerij Otten : Ivan Otten zet het familiebedrijf verder van zijn grootvader Martin Otten, gesticht in 1955. De firma doet alle natuursteenbewerkingen en maakt ook grafmonumenten.

Banden Dirk : sinds 1995 baat Dirk zijn bandencentrale uit in en bij het vroegere BP-benzinestation van zijn vader Jean Raymackers (+2004).

Taverne Haspengouw : the place to be in Zepperen, naast cafe 't Dorp. Gevestigd in een historisch 18de -eeuws vakwerkgebouw. Ooit herberg "De Drie Koningen", later "De Witte Hoeve" en de laatste jaren uitgebaat door Hubert en Claire. Al enkele jaren opgevolgd door Johan Neven, die er een restaurant bij voegde.

Schrijnwerkerij Roger Bamps : dit familiebedrijf heeft al meer dan 20 jaar ervaring in buitenschrijnwerk (ramen, deuren, veranda's, pergola's, terassen, tuinverlichting...). Het ouderlijk huis Lacrois-Vaes is een interessante, waarschijnlijk 18de-eeuwse opgedeelde woning in vakwerk.

KLJ Zepperen : deze enige Zepperse jeugdvereniging brengt kinderen en jongeren samen in fun, actie en bezinning. Wil je op de hoogte blijven kijk dan op hun website, sinds 2005. Webmaster Rik Leën. Deze site is niet meer actief, beter googlen naar KLJ Zepperen of op Facebook zoeken naar KLJ Zepperen of OUD KLJ'ers van Zepperen.

Ivan's Hobbyhoeve : website door Ivan Vanmechelen, Terwouwenstraat, over de teelt van dwerggeitjes en Shetlandpony's, 2005. In te tikken adres: http://users.skynet.be/dwerggeiten.shetlandpony.

Tuinbouwmachines America: de stam America staat in Zepperen bekend als een familie van ondernemers. De afstammelingen van Fons America bouwen aan de Dekkenstraat sinds 1981 een bvba uit van park- en tuinbouwmachines en van scooters en fietsen. De website is van 2007, design Innovedia.

Gastentafel "La table d'hôtes": sinds maart 2007 herbergen Geert Ieven en Daniëlle Sax hun gastentafel in de vroegere vierkantshoeve Jammaers, later erg gekend als frituur-restaurant "De Boerderij".

Bouwbureau ten Haaf: sinds 2007 in een moderne nieuwbouwwoning aan de Terwouwenstraat gevestigd en bedrijvig in nieuwbouwadvies.

Ardek, opgericht in 1997 door Dirk Keunen en ooit nog gevestigd in de oude handboogschutterij aan de Poel. Nu een bloeiend reclamebedrijf, dat in 2012 'herlocaliseerde' naar het industrieterrein Lichtenberg, vml. vliegveld in Brustem.

Marion Treunen advocatenkantoor, gestart in 2008 door advocate Marion Treunen in het oud huis Nijs in de Drie Gezustersstraat.

Freddy Davis, de charmezanger van Zepperen heeft een eigen website sinds zijn come-back cd '25 jaar' in 2008.

Dominique, schoonheid- en wellnessinstituut Dominique is sinds de jaren negentig gevestigd in een nieuwbouw tegenover het oude gemeentehuis.

Decoratie Mas, de vroegere verf- en behangwinkel Staaf Mas. Zoon Johan nam de 45-jarige zaak in 2010 over.
Zie YouTubefilmpje:
http://youtu.be/YQB30SNUht0

Marc Schleck, wiens ouders in 1924 een handel in likeuren en wijnen startten in Weywertz bij Bütgenbach, baat een gelijkaardige handel met bottelarij in Zepperen uit. In de Stippelstraat, op de plek van smidse/houthandel Jammaers en het latere transportbedrijf Jefke Jammaers, schoonvader van Marc. Drankmerken zijn de fruitsappen Jonapress, aperitief Maitrank Feller en Extrait de Spa.

Hayen Laser Technologie, een spitstechnologisch metaalbewerkingsbedrijf, gesticht door Maurice, zoon van Jos Hayen, met in 2011 een 20-tal werknemers en met afdeling in Heusden-Zolder.

Dekens Agri Technics, de vroegere firma Hubert Nicolaï (° ca. 11955) in de Roosbeekstraat, die gespecialiseerd is in land- en tuinbouwmachines. Sinds 2007 overgenomen door de broers Gert en Jeroen Dekens.

Juwel Fruithof, een in 2012 gerenoveerde woning in de Tereykenstraat wordt verhuurd als vakantieverbijf, bij een fruitbedrijf met aardbeien als specialisatie.

Eurospar Zepperen, of 'den Ecam' in de volksmond, vanaf 1984 gelegen in de Dekkenstraat tegenover de Waterkuilstraat, verhuisde in 2009 naar een nieuwbouw langs de Eynestraat op een boomgaard tussen de hoeve Hayen en het sppeltuintje bij de oude gemeenteschool. Een bloeiende supermarkt, open op zondag. Uitbaters Jos en zoon Ward Vanhove. Lid Colruyt-group.

Trudonensiablog, een online kanaal waarmee Rohnny Rekoms uit Ordingen interessante historische info aanbiedt over oud Sint-Truiden.

Roosbeekhoeve, website van de Hoeve Roosbeek, sinds 2010 gevestigd in de fantasievol heropgebouwde hoeve Hayen in de Roosbeekstraat. B&B, vergaderplek, restaurant en sauna.

 

 

 

Zepperse hymne

 

Wijze: What a friend we have…

Water welt uit zeven bronnen,
Da-ar was het om te doen,
Kleine beekjes vloeien samen,
Paters wonen er in ’t groen.

Refrein
Naar de Honsberg en de Roosbeek,
d’Eygen, d’Oye en Kriekelbrug,
Gippershoven en Tereyken,
Kom ik altijd graag terug.

Daar ligt Zepperen, ons dorpje,
Stuk van Truiens grondgebied,
Hier klapt men van loerejie-gers,
En van jeine en ‘t riet.

Trudo kwam naar Septimburias,
Vroeg Remaclus hier om raad,
Wonderdokters allerhande,
Stonden bij met woord en daad.

Refrein

Sint-Servaas was vroeger meester,
’t Kapi-ttel stelde hier de wet,
Dries en Dekket , Stok en Valke,
Lemen huizen overal.

Kerk met steegjes in het midden,
'k Zie de toren al van ver,
Genoveva, Sinte Vijve,
Jaarlijks dragen we haar beeld.

Refrein

Waar de bloesems wit nu schittren,
Alle velden goud uitslaan,
Daar wil ik begraven worden,
Als ik ru-usten mag gaan
Als ik ru-usten mag gaan…

 

Tekst door Remacluskring, Willem Driesen, muziek Britse 19de-eeuwse song of praise 'What a friend we have in Jesus...". In 2010 zong Lisa del Bo de hymne in Nederlandse vertaling 'Welk een vriend is onze Jezus'.
Voor het eerst gezongen in countryversie door Freddy 'Davis' Swijsen in 2010 bij 'Hallo Micro' Zepperen.
Voluit gezongen door het Genovevakoor olv. dirigente Griet Renaerts met pianobegeleiding door Ifgenia op de patroonsfeestmis van de Remacluskring op 25 november 2012.
Solo-versie door Marie Fabry 2015-2016.

Bekijk en beluister op Youtube :
http://www.youtube.com/watch?v=7Aj3bNgg8RY (Freddy Davis)
en https://youtu.be/SCIF89hijjo (Marie Fabry).

 

 

 

In het hart van Oud Zepperen

De kerkstraat in 1920

De Kerkstraat in 1920.

Rademaker Alfons Schoofs met houtschaaf en fiets slaat een babbeltje met winkelier Eduard Leunen.
Die laatste is de uitgever van de prentbriefkaart en poseert met pet.
Rechts het oude gemeentehuis, tegelijk ook hoofdonderwijzerswoning, uit 1866, een ontwerp van de Sint-Truidense architect Denis. Tegenover het gemeentehuis zie je de lemen herberg Mommen. De weg leidt naar het kerkplein en verder door naar het station van Ordingen. In de verte komt de lemen herberg "In de Dry Gezusters" met de grote notenboom tot vlak tegen de straat.

 

 

 

Standaardwerken op papier over dit dorp, deels full text digitaal toegankelijk

Joseph DARIS, Notice sur Zepperen, in : Notices historiques sur les églises du diocèse de Liège, dl. 13, Luik, 1887, p. 102-137

Jules MARCHAL, Toponymie van Hoepertingen, Berlingen en Zepperen, doctoraatsverhandeling K.U. Leuven, 1952

Jozef SCHOOFS, Jeugdherinneringen van Meester Schoofs, Zepperen : Remacluskring, 1988

Christine VANTHILLO e.a., De muurschilderingen in de Sint-Genovevakerk te Zepperen, in : M & L. Monumenten en landschappen, jg. 12, 1993, p. 40-62

Zepperen. Kapitteldorp, Sint-Genovevakerk en laatgotische muurschilderingen, Zepperen : Remacluskring, 1993

Zepperen in Twee Grote Oorlogen, Zepperen : Remacluskring, 1994

Leven in Oud Zepperen. Va kjoozestein tot kurrezoug, Zepperen : Remacluskring, 1999.

 

 

 

Bijlagen open doen ? Klik dan op het bolletje

 

 

Kroniek van Zepperen : het dorp in jaartallen

Oude kroniek (tot en met de tweede wereldoorlog)

Nieuwe kroniek (vanaf de tweede wereldoorlog tot ca. 2000)

Actuele kroniek (vanaf ca. 2000 tot nu)

Zepperenaren in het buitenland (in opbouw)

 

Zonderling Zepperen : tien geheimzinnige plekken en sporen...

Zonderling Zepperen

 

Straatnamen

Straten in 1856 en nieuwe namen in Dekken

 

Bomen

Over bossen en merkwaardige bomen

 

Dialect : de Zeppersen diksjoneir

Een voorsmaakje...

Klankenleer

De Remacluskring voltooide dit dialectwoordenboek in 2014. Aanvullingen in de vorm van zeldzame woorden of uitdrukkingen zijn welkom!
Contactpersonen:
Albert Manet en prof. em. Dr. Guy Fabry.

 

 

Teksten : mémoires, dwangarbeid, bevrijding, gevecht WOI, crash...

 


Jeugdherinneringen van Meester Schoofs +-1900
(digitale heruitgave)


Weggevoerde dwangarbeider Maurice Vananroye,
Ruhrgebied Duitsland, juni 1944- april 1945


De eerste Amerikaanse troepen in Zepperen,
september-december 1944
(in English)


Paul H. Rechnitzer en zijn Kwartiermeesterscompagnie U.S.A.,
december-januari 1944-1945
(in English)


Een gevecht tussen Belgische ruiters en Duits voetvolk
op de Stok in augustus 1914
(in English)

Jules Vantilt


De crash van een Canadese Halifax RCAF bommenwerper
bij de Kasteelstraat in april 1944
(in English)

 

Wie was wie?

Inleiding

Namen van A tot en met M (wegens poblemen met recente Windows-versies kan het zijn dat de lijst niet volledig verschijnt. Neem contact met het e-mailadres onderaan deze homepage)

Namen van N tot en met Z

 

Fotoalbums

Zepperen vanuit de lucht

Prentbriefkaarten over Zepperen: datering

Verdwenen gebouwen in hout en leem

Op de Roosbeek Vakwerkhuis met pannengevel in de Roosbeek (1979)

 

 

Uit oude papieren

Moord op een hond in 1701

Het dorpsreglement uit 1706

Uit de put gered in 1871 (en Français)

Ooggetuigen over het gevecht op Terstok 17 augustus 1914 (Deutscher Text, en Français)

De parochie Zepperen tijdens de Eerste Wereldoorlog, een verslag uit 1919

Inwonerslijst uit 1796, Franse bezetting

Legenden van d'Eygen, in weekkrant uit 1911 en 1912

 

Zoekertjes

Kinderspel "pöl gooie" en "keske lekke" ?

Kleine en grote mysteries uit Zepperen...

Streekgerechten: Fruitjenevers (Marc Schleck), bier Assumptionist (brouwerij Kerkom), Jonapress (Marc Schleck), Zepperse djats (parochie), Kattekop (overschot vlabak), Kiejesvloa'e (kaastaart), Edel Williabamps (Robert Bamps)... zie Zepperen Samen smaakt!

 

Heb je een website-adres uit Zepperen ? Of vragen ? Stuur ons een mailtje :

E-mailknop:

 

 

 

De Remacluskring Zepperen biedt deze Webwijzer aan sinds 2001
Postadres : Oude kapelanij, Sint-Genovevaplein 19, B-3800 SINT-TRUIDEN tel. 011-67 43 43


Privacyverklaring: de persoonsgegevens worden enkel verzameld in het kader
van deze informatieve website en de betrokkenen hebben altijd het recht
hun gegevens te laten verbeteren of schrappen (Privacywet 1992).

Laatste aanpassing op dinsdag 02 januari 2018