Vlaamse Imkersbond van Brussel en Omstreken - wie zijn wij? Wie zijn wij


VLAAMSE IMKERSBOND VAN BRUSSEL EN OMSTREKEN


WIE ZIJN WIJ?


Imkers zijn zoals jij en ik, gewone mensen, van Brussel en omstreken. Wat ons verschillend maakt van de doorsnee persoon, is het feit dat wij honingbijen verzorgen en daarom eveneens zeer begaan zijn met de natuur.

 

Onze bijen zijn zeer goede bestuivers. Dit betekent dat zij selectief stuifmeel (bevruchting) aanbrengen op vele gewassen. Daardoor ontstaat vruchtvorming, Een goede bevruchting leidt tot een meerwaarde, zowel economisch als voor wat de kwaliteit betreft.

 

Honingbijen worden o.a. in de lente ingezet bij het bestuiven van boomgaarden en zijn absoluut noodzakelijk voor een goede oogst. Daarom ook worden er goede en duidelijke afspraken gemaakt tussen de fruitteler en de imker die zijn bijen ter beschikking stelt. Inderdaad, voor een goede bestuiving te bewerkstelligen, dient eer een aantal bijenvolken aanwezig te zijn, in evenredigheid met het aantal te bestuiven bomen. Temeer, vele fruittelers gebruiken chemische producten ter bestrijding van ongedierte en ziekten. Deze behandelingen dienen te gebeuren buiten de bloeiperiode en onder zekere omstandigheden.

 

Elke burger wordt verondersteld te weten dat het verboden is, producten die schadelijk zijn voor de honingbijen, te gebruiken tijdens de duur van de bloeiperioden, welke bloemen het ook zijn. Daar ook kan de imker hulp en informatie bieden aan de modale mens.

 

Wanneer een bijenvolk zich vermeerdert, ontstaat er een “zwerm”. Dit betekent dat een deel van het volk zich gaat afsplitsen van het origineel volk. Dan vertrekt die zwerm naar een nieuwe locatie. Volgens de situatie kan een imker opgeroepen worden om deze zwerm weg te halen. Inderdaad, zonder de zorgen van de imker zou deze zwerm in de vrije natuur niet meer kunnen overleven.

 

Indien u een overlast van vliegende insecten ondergaat, kan de imker u inlichten met welk insect u te maken heeft en u helpen bij de keuze van de methode om deze hinder te verwijderen.

 

De imker, via zijn praktijk, bezorgt de maatschappij belangrijke producten. Daar denken we o.a. aan bestuivingskasten voor boomgaarden en landbouw, stuifmeel, honing, propolis, was, koninginnebrij …

 

 

ONZE VERENIGING

We zijn een beroepsvereniging, opgericht in 1936.

De Vlaamse Imkersbond van Brussel en Omstreken maakt deel uit van het Vlaams-Brabants Verbond van Imkersverenigingen, van de Koninklijke Vlaamse Imkersbond en van de Belgische Bijenteeltfederatie.

Activiteiten: De VIBO

            1 Organiseert maandelijks ledenvergaderingen met voordrachten en informatie over de bijen en de imkerij,  theorie en praktijkervaring en informatie over de werkzaamheden aan de bijenstand.

            2 Met tussenpozen van 2 à 3 jaar opleidingscursussen voor beginnende imkers en voor gevorderden  waarbij ook bijstand en begeleiding voor individuele imkers wordt geboden.

            3 Geeft een maandblaadje uit, 't Brabants Bieke, met berichten over het verenigingsleven, informatie, tips en aanbevelingen over bijen en imkerij.

            4 Houdt jaarlijks een studiereis en feestbijeenkomsten voor de leden, vrienden en kennissen.

            5 Werkt samen met zusterverenigingen uit Vlaams-Brabant  en met de Société Royale dApiculture de Bruxelles et ses Environs voor allerlei activiteiten in verband met het bevorderen van de bijenteelt.

 

Lidgeld: Klik HIER

 

 

ONS BESTUUR


Voorzitter

Jef CROONENBERGHS

Keienveldlaan 4

1652 Alsemberg

 

0468 21 19 69

jefcroonenberghs@gmail.com

 

Ondervoorzitter

Yves Mostien

Halderbosstraat 36

1653 DWORP


0498 31 33 52

busybee@scarlet.be

 

Secretaris-Penningmeester

Suzanne DE RUDDER

Hof-ten-berg 7

1640 St-Genesius-Rode

02-380 89 60

suzanne.de.rudder@telenet.be 

Bestuurslid

Annick DEBRUYNE

Lenniksebaan 182

1070 Anderlecht

02-350 16 91

0477 42 66 15

  Annick.De.Bruyne@ulb.ac.be

Bestuurslid

Willy DEHAESELEER

Berendries 139

1502 Lembeek

02-361 13 01

Willy.Dehaeseleer@telenet.be

 

Bestuurslid

Luc Mahieu

Sollenerf 5

1654 Huizingen

02-360 22 46

Bestuurslid

Jelle Moerenhout

Dokter Spitaelslaan 221

1502 Lembeek

0472 38 03 73

jellemoerenhout@gmail.com

 

 

 

LOKAAL

Wordt bepaald volgens noodzaak

 

 

BANKREKENING

BELFIUS: BE98 0682 0174 7293

 

 

TIJDSCHRIFT

’T BRABANTS BIEKE – verschijnt om de 2 maanden

 

 

LIDGELD

Sympathisant: 12,50 €  (U ontvangt ‘T Brabants Bieke)

Verzekerd Lid van onze bond: 30,00 € voor 2020 (U ontvangt ‘T Brabants Bieke & het Maandblad van de Vlaamse Imkersbond (KonVIB)

Te storten op rekening nr.: BE98 0682 0174 7293, vóór 1 december van het jaar ervoor

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina