VLAAMSE IMKERSBOND VAN BRUSSEL EN OMSTREKEN

ACTUALITEITEN

 

 

 

Een beloning voor het dagelijkse speurwerk: een zeldzame bij ontdekt in mijn tuin: een mannetje van de harige Gewone sachembij (Anthophora plumipes) op 12 april 2012

mannetje Gewone sachembij

 

 

WINTERBEELDEN DECEMBER 2009

 

 

Niet-afgeschermde vlieggaten bij sneeuw en zon = bijtjes die buitenkomen en sterven in de sneeuw!

 

 

 

Het bijenjaar2009 is opgestart

 

 

De Taxus op 13 maart 2009, een rijkelijk leverancier van stuifmeel in het voorjaar. De wolkjes stuifmeel vallen zo uit de bloemetjes. Opgepast! Alle delen van de plant (behalve het rode deel van de bes) is giftig voor mens en zoogdier. Mannelijke planten geven veel stuifmeel en geen vruchten. De boom kan tot 2000 jaar oud worden en hij is inheems.

 

 

 

  En ... de solitaire bijen beginnen er ook aan (april 2009)!

De Gehoornde metselbij Osmia cornuta, buikschuier Osmia cornuta, vooraanzicht

 

 

 

Een prachtig insect: de Goudwesp (3 april 2009). De mooiste wesp uit onze contreien met goudgele buik. Dit is een koekoekswesp en legt bij voorkeur eitjes bij gelegde eitjes van plooiwespen.

 

goudwesp goudwesp2 goudwesp3

 

 

 

  Dood van een Duitse Wespenkoningin (15 april 2009)

 

wesp 1 wesp 2 wesp 4
wesp 6 wesp 8 wesp 10
  wesp 11  

 

Een koningin van de Duitse wesp (Vespa germanica) tracht in een bijenkast van het type "Mini-plus" binnen te dringen. Onmiddelijk wordt de wacht versterkt. Vele bijen beginnen de koningin te omringen en weg te sleuren. Na een paar minuten blijkt ze geen weerstand meer te bieden. De bijen sleuren haar weg tot ze op de grond valt. Een laatste bij kan pas wegvliegen als ze haar angel kunnen verwijderen heeft uit de wesp.  De wesp beweegt nog een beetje, maar na een half uur lijkt ze dood.

 

 

 

De laatste dagen krijgen imkers veel vragen om bijen weg te halen. Telkens ging het om solitaire bijen en die kunnen de imkers niet weghalen. Oplossing: alle gaatjes tot 15 mm doorsnede dichten en zelf nestkastjes aanbrengen, want deze bijen hebben ook hun rol te spelen in de bestuiving. En ook zij zijn bedreigd door de "verdwijnziekte".

Ik had het geluk dat, in één van mijn nestkastjes, een Gehoornde metselbij nog een eitje wou leggen aan het einde van een buisje. Want daar kon ik het hele gebeuren volgen, van de laatste stuifmeelaanbreng tot eierleg en dan tot afsluiting van het gaatje. Het hele gebeuren had plaats op 15 april 2009 om 19u29 en nam maar 2 min. en 35 sec. in beslag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina