GRATIS SOFTWARE VOOR DE IMKERIJ

GRATIS SOFTWARE VOOR DE IMKERIJ

INDEX

Hieronder vindt u een paar verwijzingen naar gratis software en probeerversies voor de imkerij. Via internet is het aanbod zeer breed en kan hier dus niet volledig weergegeven worden. Is uw gading hier niet aanwezig, dan kan u uw zoektocht nog elders verderzetten.

 

Gratis software

  1. Bijhouden van de kastgeschiedenis

  2. Bijhouden koop – verkoop

  3. Bijhouden bloeiperioden

  4. Bepalen van cubitaalindex en ras (Engelstalig)

  5. Productieregister

  6. Kalender voor koninginnenkweek

  7. Beheer van je volledige stand (gratis tot 10 kasten)

  8. Beheer (zelfs professioneel) van je bijenstand (enkel in Frans)

  9. Een interressante varroacalculator (Engelstalig)
GRATIS SOFTWARE


Bijhouden van de kastgeschiedenis

 


Dit programma ( in Access 2002 opgemaakt en gecomprimeerd) werd ontworpen door Willy Kestemont (email: willy.mireille@gmail.com)  waar je terecht kan voor vragen of suggesties. Hartelijk bedankt, Willy. bijen

Je kan het programma downloaden door op het voorbeeld hierboven te klikken. Met winzip krijg je dan een scherm waar u gevraagd wordt of u wil openen of opslaan. Kies openen. Daarna kies je de plaats waar je het document wenst te extraheren (extract to) en ... het programma is klaar voor gebruik.

 

 
Bijhouden koop – verkoopDit programma ( in Access 2002 opgemaakt en gecomprimeerd) werd ontworpen door Willy Kestemont (email: willy.mireille@gmail.com)  waar je terecht kan voor vragen of suggesties. Hartelijk bedankt, Willy.honing

Je kan het programma downloaden door op het voorbeeld hierboven te klikken. Met winzip krijg je dan een scherm waar u gevraagd wordt of u wil openen of opslaan. Kies openen. Daarna kies je de plaats waar je het document wenst te extraheren (extract to) en ... het programma is klaar voor gebruik.

 

Bijhouden bloeiperioden

 

Dit programma ( in Access 2002 opgemaakt en gecomprimeerd) werd ontworpen door Willy Kestemont (email: willy.mireille@gmail.com)  waar je terecht kan voor vragen of suggesties. Hartelijk bedankt, Willy.

 

drachtplantenbloei

 Je kan het programma downloaden door op het voorbeeld hierboven te klikken. Met winzip krijg je dan een scherm waar u gevraagd wordt of u wil openen of opslaan. Kies openen. Daarna kies je de plaats waar je het document wenst te extraheren (extract to) en ... het programma is klaar voor gebruik. Er zit reeds een bloeiperiode data in, maar je kan je eigen database eveneens aanmaken.

 

 


 

Bepalen van cubitaalindex en ras

Het volgende programma berekent automatisch de cubitaalindex vanaf gedigitaliseerde foto’s van de voorvleugels van honingbijen. Het is enkel beschikbaar via deze link: http://www.drawwing.org/. Daar krijg je de nodige uitleg. Als je links op de blauwe link “Download” klikt, kom je op een andere pagina waar je zowel het programma als een blad kan downloaden waar vleugeltjes opstaan. Dit kan je als voorbeeld invoeren in het programma drawwing om de werking te leren kennen. Indrukwekkende resultaten! Hieronder een voorbeeld.

 

 

 

 

example_0L.dw.png

cubital_index 2.2073

precubital_index 2.7086

Hantel_index 1.1317

discoidal_shift 2.6890

classified as Apis mellifera mellifera

 

 

 

 


 

Productieregister

Dit document werd ontleend aan het voorlopige concept “Gids van goede bijenteeltpraktijken”  en is HIER downloadbaar onder de vorm van een Word-document, tenzij het document opengaat in je browser. In dat geval kopieer je de ganse tekst en plak hem in een word-document. Wanneer het geopend is, kan je het als eender welk worddocument opslaan. Het is wel interessant dit blanco formulier op te slaan en er elk jaar een nieuwe kopie van te openen, zodat je het origineel blanco niet verliest. Dit is een eenvoudige en goede manier om een duidelijke omschrijving bij te houden van uw handelingen.

Kalender voor koninginnenkweek

Er bestaan verschillende varianten voor, die binnen te halen zijn via de website www.devlijtigebie.be   > info-vereniging > koninginnenteelt.

Deze programma's werden opgemaakt in Excel i.s.m. Roger De Croock, waarvoor dank.

 

Een andere variant, eveneens in Excel en waarvan de oorsprong minder bekend is, vindt u HIER. Enkel de zwarte vakjes kan je veranderen, deze datum bepaalt alle verdere handelingen. Een ideaal programmaatje om alles te plannen bij KI. Vooral bij KI is het belangrijk om te weten wanneer je wat moet doen.
Het Excel-bestand bevat 3 tabbladen.

Tabblad 1 is te gebruiken indien je bvb vandaag de darrenramen in het darrenvolk inhangt en je wil weten wanneer je kan insemineren.

Tabblad 2 is te gebruiken bij "koningin dag 0"

Tabblad 3 is te gebruiken indien je graag op dag X wilt insemineren.

Vul er de datum in en je ziet onmiddellijk wanneer je moet beginnen met de kweek van de darren en met de kweek van de koningin.. Als je een tabblad bekijkt dan zie je in het midden de datum-kolom. Rechts daarvan heb je de gegevens van de koningin en links heb je de gegevens van de dar.
Het blad is beveiligd, je kan dus enkel gegevens inbrengen in de zwarte cellen. De datum die je inbrengt moet bestaan uit cijfers onderbroken door een schuine streep. 1 februari schrijf je dus als volgt: 01/02/09 maar het kan ook 1/2/09. Automatisch worden de andere data aangepast. Nu moet je nog enkel het blad afdrukken en in de bijenhal hangen, zo weet je onmiddellijk wanneer je wat moet doen.
Het is moeilijker uit te leggen dan te gebruiken, probeer het maar eens. Opgelet, enkel de zwarte cellen kunnen aangepast worden.

Deze tekst is een inbreng van Piet Vanmarsenille, waarvoor dank.

 

Beheer van je volledige stand, zelfs professioneel, enkel in het Frans beschikbaar

Een programma, van stijl lichtjes verouderd, dat je bijna op elke PC kunt doen draaien, vanaf Pentium 486, onder Windows 3.1 , 95,98,ME, 2000 en XP. Je hebt maar 4 MB Ram-geheugen nodig en 6 MB vrije ruimte op de schijf. je kan het programma gratis downloaden op volgende link: http://www.apiculture.com/apiservices/index_fr.htm . Daar klik je links in de lijst op "Logiciels". Op de opengaande pagina klik je rechts in de lijst op "Télécharger la version complète non-bridée pour PC".

 

 

 

 

PROBEERVERSIES (TRIAL)

 

IMKI

http://www.holdi.de/imkersoftware/

De Duitstalige stek “Imkersoftware IMKI” biedt een serie programma’s aan in probeerversie. Er bestaat eveneens de mogelijkheid een gratis programma te downloaden.

 

 

 

Imkereiverwaltung 3.0

Hier kan u het downloaden: http://www.imkereisoftware.de/download.htm

Uw computer dient Microsoft .Net Framework 3.5 te bezitten en werkt op Windows 7, Windows 8 of Vista..

 

  

  

 

 

Terug naar startpagina