De week van de bloem en de bij


VLAAMSE IMKERSBOND VAN BRUSSEL EN OMSTREKEN

 

De week van “De Bloem en de Bij 2007 ”

 

 

Vlaanderen organiseerde in de "week van het bos" ook een tentoonstelling met als thema "De Bloem en de Bij", dit van 6 t.e.m. 14 oktober 2007. Deze tentoonstelling had op hetzelfde tijdstip plaats in diverse provinciedomeinen van Vlaanderen. Zo eveneens in het Provinciedomein van Huizingen. Opzet: (vooral) jonge mensen aanzetten om imker (bijenhouder, in het Engels"beekeeper") te worden.  En dan eveneens om mensen te motiveren een beetje meer tolerant te worden t.o.v. imkers. Waarom? Wel, kort uitgelegd:

- ongeveer 80% van de bestuiving van planten wordt verzorgd door de honingbij;

- zonder bestuiving, verdwijnen veel vruchten en groenten die deel uitmaken van de menselijke voedingsketen. Met slechte of onvoldoende bestuiving, zijn deze gewassen duidelijk van mindere kwaliteit;

- de honingbij kan - om diverse redenen - niet meer overleven in de vrije natuur;

- enkel bij de imker is het voortbestaan van de honingbij gewaarborgd;

- om diverse redenen haken oude imkers af en komen er weinig jonge imkers bij;

- het aantal bijenkasten per imker vermindert, dus de algemene bijenpopulatie vermindert;

- door het verkleinen van de tuinen, twijfelen vele mensen om met imkeren te starten, daar ze (veel onverantwoord) protest van de buren vrezen. Die vrees is ongegrond, daar er sinds lange jaren aan selectie gedaan wordt om zachte bijen te kweken;

 

Tijdens deze week van “de Bloem en de Bij”, heb ik veelvoudig foto's voorgelegd aan volwassenen en kinderen. Daarop stonden, gemengd, vliegen, bijen, wespen, hommels. In bijna alle gevallen werd een zweefvlieg aangeduid als de grote boosdoener! Wanneer ik - zowel aan kinderen als aan volwassenen - vroeg of ze reeds door een insect gestoken werden, kwam in de meeste gevallen van steken het antwoord: ja, van bijen. Maar op de foto's duidden ze wel meestal die zweefvlieg aan! En, zoals velen bang zijn van muizen, spinnen e.d., zijn de meeste mensen bang van al wat op een wesp lijkt, of kan prikken.

 

Deze week van “De Bloem en de Bij” zal in de toekomst zeker nog herhaald worden, met zo mogelijk, nog betere info.

 

Wij, imkers,  danken alvast de talrijke bezoekers van onze tentoonstelling “De Bloem en de Bij” in het provinciedomein Huizingen. Tevens een speciale dank voor geboden hulp door het personeel van de gemeente BEERSEL   ( Gemeente Beersel) en van het provinciedomein HUIZINGEN ( Provinciedomein Huizingen).


 

   

 

 

 

 

 

Terug naar startpagina