Verzorging

Huisvesting
Guppy's zijn weinig eisende visjes en kunnen gemakkelijk in een kleiner aquarium met fijnbladige beplanting gehouden worden. Ik zelf ben begonnen met een aquarium van 60x30x40, gedecoreerd met een stuk kienhout en witte grind als bodembezetting. Later heb ik de bleke grind echter vervangen door donkere, omdat de kleurenpracht van de vissen beter tot zijn recht komt op een donkere grindbodem.

Water
U dient er ook voor te zorgen dat de watertemperatuur tussen de 17 en de 27 C blijft, in mijn aquariums houd ik de temperatuur constant op 24 C met behulp van een thermostaat. Verder stellen de guppen niet al te veel eisen wat betreft de waterkwaliteit, met een neutrale pH-waarde en niet te hard water zijn ze tevreden. Om de kwaliteit van het water te testen kan u speciale testkits kopen in een aquariumzaak.

Voeding
Ook wat betreft de voeding zijn guppen geen moeilijke klanten, persoonlijk houdt ik het op een menu bestaande uit droogvoer van sera en af en toe wat rode muggenlarven, watervlooien en artemia (pekelkreeftjes).

Gezelschap
Guppy's zijn rustige en verdraagzame visjes tegenover soortgenoten en andere aquariumbewonersen kunnen bijgevolg ook prima in een gezelschapsaquarium gehouden worden. Ze zwemmen in alle waterlagen rond, maar meestal zitten ze in de bovenste waterlagen. Vroeger heb ik wel problemen gehad met mijn sumatraantjes, die het op de lange vinnen van mijn guppen gemunt hadden. Daarom is het best van de guppen niet samen te houden met onverdraagzame of roofzuchtige vissen.
Het is ook aan te raden om altijd meer vrouwtjes dan mannetjes te houden, omdat de mannetjes voortdurend pogingen ondernemen om met de guppywijfjes te paren.... Index ... De guppy ... Verzorging ... Kweek ... Foto's ... Links ... Contact ...