Kweek

Guppy's zijn zeer vruchtbare visjes, daarom worden ze soms ook wel "miljoenenvisje" genoemd. Een guppywijfje kan uit een enkele paring 10 - 70 jongen voortbrengen. De guppy behoort tot de familie van de levendbarenden, dit wil zeggen dat het wijfje geen eieren afzet, maar dat ze de jongen "levend baart". De jonge visjes, niet groter dan een speldenkop, kunnen dadelijk na de geboorte voor zichzelf zorgen en eten gewoon vlokvoer of pas uitgekomen artemia. Spijtig genoeg zien de ouders en de andere aquariumbewoners de kleine visjes als een lekker hapje.

Mijn aquarium is echter dicht begroeid met een grote variatie aan planten waar de kleintjes zich kunnen tussen verbergen en zo blijven er altijd wel een paar van de sterkere jongen in leven. Vroeger plaatste ik de drachtige vrouwtjes in een afzonderlijk kweekbakje, maar op deze manier groeide het aantal guppen veel te snel aan. Dus besloot ik maar om de natuur op zijn beloop te laten en de jongen niet meer af te zonderen.

Als u als beginnende aquariaan toch snel wat meer vissen in het aquarium wil, kan u het drachtige vrouwtje afzonderen in een kleiner aquarium met dezelfde temperatuur en waterkwaliteit en voldoende beplanting. Of u kan voor de goedkopere oplossing kiezen en een afzetbakje in een aquariumwinkel gaan kopen. Dit is een klein doorzichtig bakje verdeeld in twee niveau's, dat u gewoon in het aquarium hangt en wanneer de jonge guppy's gebaard worden vallen ze door een gleuf naar een lager plateau waar de moeder niet bij ze kan.

Een zwanger vrouwtje is te herkennen aan haar dikke buik en een zwarte drachtigheidsvlek. De dracht duurt ongeveer vier weken.


Kweekvormen

Guppen onderscheiden zich in kleur, maar ook in de vorm van de staart. In mijn gezelschapsaquarium zitten momenteel een paar rode, blauwe en gele vlagstaarten en een dubbele zwaarddrager. Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten guppen, en wanneer men enkele guppen met verschillende kleuren bij mekaar zet in een gezelschapsaquarium komen er vanzelf wel enkele kruisingen tot stand.(zie foto's)

... Index ... De guppy ... Verzorging ... Kweek ... Foto's ... Links ... Contact ...