Hoe kan je bepalen wat een strip waard is?

Strips hebben al geruime het internet bereikt. Het aanbod op veilingsites is erg groot, maar tasten, ruiken en voelen zit er niet in. Termen als Eerste Druk, Zeldzaam en Mooie Staat worden schaamteloos -of uit onwetendheid- misbruikt. Dat is ergerlijk. Laten we daar eens wat aan doen...

Er is de Stripkatalogus van Hans Matla
Je moet er wel rekening mee houden dat de prijzen in de Stripkatalogus handelsprijzen zijn en alleen gelden voor boeken in uitzonderlijk goede staat, haast nieuw. Als je zelf een strip te koop aanbiedt, kan je volgens de catalogus rekenen op 20 tot 50% van de waarde. Stripboeken in minder mooie staat dalen fors in waarde (duiken vaak naar slechts 10%!) en een onvolledig boek is niets waard. Hou er ook rekening mee dat "oud", "zeldzaam" en "hoge cataloguswaarde" niet noodzakelijk synoniemen zijn van "door iedereen gezocht". Er zijn stapels oude strips waarin geen kat nog geïnteresseerd is, maar bij het opstellen van de cataloguswaarde wordt daarmee geen rekening gehouden.

Er is nu ook een stripcatalogus op CD-ROM
Op deze CD-Rom, The Collectors File staan ondertussen al meer gegevens dan in de laatste Stripkatalogus, de richtprijzen staan er bij en méér informatie over het herkennen van de eerste druk.

Vraag naar expertise en lees deze tips
Expertise
Zelfs met een stripcatalogus in de hand slaagt niet elke leek er in een juiste prijs te bepalen, dat is niet verwonderlijk. Je moet de stripcatalogus kunnen "interpreteren" en de evolutie op de stripmarkt van nabij volgen. Je kan een stripboek via deze site gratis laten taxeren : beschrijf de strip in een mail en een team van experten zal meer informatie geven. Een foto bijvoegen helpt uiteraard, maar maak hem niet te groot : een gif van 100K volstaat.

Kuifje
Tips over de waarde en de staat van Kuifjestrips

Suske en Wiske
Tips over de waarde en de staat van Suske en Wiskestrips

Nero
Tips over de waarde en de staat van Nerostrips

Lombard
Tips over de waarde en de staat van Lombardstrips

Dupuis
Tips over de waarde en de staat van Dupuisstrips