HomilieŽn Manu Verhulst
Home Omhoog HomilieŽn "Varia" HomiliŽn jaar A HomiliŽn jaar B HomiliŽn jaar C Trefwoorden HomiliŽn

 

Manu Verhulst staat bekend om zijn goed doordachte teksten, die hij in een aan de perfectie grenzende schrijfstijl afwerkt.  Zijn boeken worden graag gelezen en ook zijn homilieŽn zijn vaak van een verbluffende kwaliteit.  Het gebeurt dan ook regelmatig dat sommige toehoorders een afdruk vragen van zijn "preek".  Daarom publiceren we op deze pagina zijn homilieŽn.

Oudere homilieŽn kan je raadplegen op de pagina's "jaar A", "jaar B", "jaar C".  Gezien het aantal teksten, hebben sommige van deze pagina's al een behoorlijke omvang gekregen (tot ruim 400 kb).  Afhankelijk van de snelheid van je internetverbinding kan het dus een tijdje duren eer deze pagina's geladen zijn.  Ben je op zoek naar een tekst ? Hoewel niet alle homilieŽn op de website zijn geÔndexeerd, zoek je mogelijk makkelijker op de pagina "Trefwoorden HomilieŽn".

horizontal rule

DRIEKONINGEN 08.             Cyclus A.                    Mt. 1, 1-12.

Sterrenkunde is de oudste beoefening van wetenschap. Waarnemen, geduldig waarnemen is ook nu nog de eerste stap naar kennis. De drie wijzen observeren de sterren en zij komen uit bij een pasgeboren mensenkind.

Dat komt er van als het niet bij waarnemen blijft, maar als men ook nog zoekt naar het waarom van de dingen. Dan komt ook het wonder dichterbij.

Is dit maar een verhaal, een legende die in het evangelie is geslopen om nog eens aan te tonen met het goud, de wierook en de mirre dat Jezus koning zal zijn, dat hij priester zal zijn en dat hij zal geslachtofferd worden?

Alleen maar een verhaal ? Of zit er een boodschap achter?

Het avontuur van de drie wijzen is het avontuur van de mensheid. Wij zweren bij de wetenschappelijke waarneming. De zintuiglijke waarneming, voortdurend verder verfijnd door instrumenten, wordt ontwikkeling. Het is onze beschaving.

Maar dan komt telkens weer een Herodes tussen, een of andere politieke macht die de wetenschap misbruikt om haar macht uit te breiden, om zich meester te maken van grondstoffen, en van energie en zelfs van water.

Voor wie het horen wil, weerklinkt dan de stem van de engel die zegt: sla een andere weg in. Maak wetenschap los van het machtsdenken. Wetenschap kan ook leiden tot contemplatie, tot bewondering. Het kan ons helpen om een duidelijker beeld te krijgen van God om Hem te zien zo nabij en zo weerloos als een kind in een kribbe.

Wij zijn geen wetenschapsmensen, wij zitten niet achter een telescoop, we zitten niet in een laboratorium. Maar onze waarneming kan even adembenemend zijn als we maar kijken en het wonder durven zien in sterren, in insecten en bloemen en mensen.

Als we maar even achter de dingen kijken die ons ontroeren, krijgen we een vermoeden van God die ons liefheeft.

Schiller, de Duitse dichter die de ode aan de vreugde schreef die Beethoven verwerkte in zijn negende en die zo wat het volkslied van Europa geworden is, verwoordt het zo: ďBoven de sterren moet een goede vader wonen.Ē

Als we dat kunnen vermoeden, gaan we langs een andere weg naar huis terug. Dan gaan we weer naar onze gewone dagtaak maar langs een andere weg: het gewone wordt buitengewoon.

Manu Verhulst.