LAUREATEN ROMULUSPRIJS

 


De Romulus is een trofee die wordt geschonken aan een persoon, organisatie of bedrijf, welke het voorbije jaar in ons land een opmerkelijke inspanning heeft gedaan voor de promotie van Rome of ItaliŽ in het algemeen. Deze prestatie kan zich situeren in het culturele, gastronomische, literaire, toeristische of een ander milieu.

 

De Romulus van S.P.Q.R. is een gepersonaliseerd en 2,6 kg wegend bronzen duplicaat van het wereldberoemde beeld van de Romeinse wolvin. Wie de Romulusprijs ontvangt, mag rekenen op de blijvende waardering van en promotie door S.P.Q.R., ontvangt een gratis lidmaatschap van de vereniging en kan rekenen op heel wat media-aandacht in Vlaanderen, Nederland en ItaliŽ

 

S.P.Q.R., de Vlaamse vereniging van Romevrienden, met hoofdkwartier in Leuven, houdt zich reeds meer dan vijftien jaar bezig met alles wat met de Italiaanse stad Rome te maken heeft, zowel het huidige Rome als het Rome uit de oudheid. Bij uitbreiding houden alle leden van de vereniging ook van ItaliŽ in het algemeen. S.P.Q.R. heeft momenteel bijna 400 betalende leden en telt ruim 3.200 sympathisanten die geabonneerd zijn op een regelmatige nieuwsbrief over Rome. Maandelijks wordt een activiteit in zowel BelgiŽ als in Rome georganiseerd. De vereniging S.P.Q.R. heeft geen enkele commerciŽle doelstelling. Website: www.spqr.be.

 

De vorige laureaten en uitreikers van de Romulus-prijs van S.P.Q.R. waren:

 

       2005: Carine Cuypers (auteur van het boek Magie van Rome, uitgereikt door de Leuvense burgemeester Louis Tobback)

       2006: Marleen Martens (archeologe en ontdekster van het Mithras-heiligdom in Tienen, door Marc Vervenne, rector van de KU Leuven)

       2007: Buurtvereniging LETS (organisatoren driedaags Romeins weekend, door deken Dirk De Gendt)

       2008: Hugo Vanermen (rector San Giuliano dei Fiamminghi en auteur van het boek Fiamminghi in Rome, door gouverneur van Vlaams-Brabant, Lodewijk De Witte)

 

       2009: Guido Cuyt (voorzitter van AVRA, de Antwerpse Vereniging voor Romeinse Archeologie en auteur), door Sagalassos-bezieler prof. Marc Waelkens

 

       2010: Bernard Van Daele (archeoloog, auteur en educatief Romeins soldaat in talrijke Vlaamse scholen, uitgereikt door Rome-kenner Bart De Wever)

 

       2011: Herman Cole (bezieler van diverse theaterprojecten en culturele uitwisselingen tussen ItaliŽ en Vlaanderen en voortrekker van de solidariteitsactie die in Vlaanderen op gang kwam na de zware aardbeving in de Italiaanse provincie LíAquila), uitgereikt door de Leuvense schepen van Cultuur, Denise Vandevoort.

 

       2012: Prof. Marc Waelkens (de man die van de Romeinse archeologische site van Sagalassos zijn levenswerk heeft gemaakt en die dit jaar de prachtige tentoonstelling rond dit archeologische project naar het Gallo-Romeins Museum in Tongeren haalde). Prijs uitgereikt door rector Marc Waer van de KU Leuven.

 

       2013: Viroviacum Romanum vzw (organisatoren tweejaarlijks Gallo-Romeins festival in Wervik). Uitgereikt door archeoloog Bernard Vandaele.

 

       2014: Rocco Granata (de man die door zijn opmerkelijke levensverhaal Vlaanderen en de rest van de wereld liet kennismaken met ItaliŽ en de Italiaanse cultuur maar ook mee vorm gaf aan de succesvolle Vlaamse film Marina, geregisseerd door Stijn Coninx, uitgereikt door Bieke Verlinden, de jongste schepen van de stad Leuven).

 

       2015: Anfiteatro (deze vereniging uit Sint-Niklaas stelt zich tot doel mensen samen te brengen die geboeid zijn door 'la cultura italiana' in al haar aspecten: kunst en taal, film en muziek, mode en design, geschiedenis en actualiteit, eten en drinken ...,) uitgereikt door Denise Vandevoort, schepen van cultuur van de stad Leuven.

 

       2016: Gallo-Romeins Museum Tongeren, voor hun enorme inspanningen van de voorbije jaren, om Rome, de Romeinen en de oudheid in ons land op de kaart te zetten, met als hoogtepunt de succesvolle tentoonstelling ĎHelden van het Colosseumí, die meer dan 115.000 bezoekers lokte. De prijs werd uitgereikt door Rik Torfs, rector van de KU Leuven aan de Limburgse gouverneur Herman Reynders en de medewerkers van het museum.

 

       2017: Robert Bogaerts, die als Vlaming een dichtbundel instuurde voor een Italiaanse poŽziewedstrijd in Napels de Italianen op hun eigen grondgebied wist te verslaan en uit honderden inzendingen werd gekozen als winnaar, de eerste keer in het 21-jarige bestaan van de wedstrijd dat dit gebeurde. De bundel wordt in ItaliŽ uitgegeven op 3.000 exemplaren. De Romulusprijs werd uitgereikt door auteur Jo Claes (Griekse mythen, Romeinsse sagen).

 

       2018