bbclogo.jpg

Brussels Bonsai Club v.z.w..
Neerstallesteenweg, 324
B-1190 Brussel
Tel/Fax: 02/ 376.01.83

bbclogo.jpg

Marcotteren

line_1.jpg (2547 octets)


Marcotteren is een eeuwenoude Chinese techniek die ons op een eenvoudige en snelle wijze toelaat planten te vermeerderen.

Vooral in bonsai is het een interessante techniek omdat het bij marcotteren verkregen wortelstel geen wortelstel is met een penwortel, en dus vrij snel kan in een vlakke schaalgeplaatst worden.

Belangrijk is ook dat men met zekerheid weet welke de karakteristieken van de nieuwe plant zullen zijn: grootte van de bladeren (eventueel nog te reduceren) en de kleur van de bloemen.

Een ander voordeel is dat men precies kan selecteren welk deel van de boom men wil, bijvoorbeeld omdat die al een boeiende stamlijn zou hebben.

Dit is niet het geval bij het 'gewone' afleggen; hier moet de af te leggen tak of stam de grond kunnen raken. Het 'gewone' afleggen is zeer efficiëënt, maar geeft voor bonsai te weinig mogelijkheden.

Men kan zowel loof- als naaldbomen marcotteren. In alle geval is het riscant bomen te marcotteren met een diameter boven zes centimeter.

Algemeen kan men stellen dat naaldbomen meer tijd nodig hebben om wortel te schieten. Vrijwel alle planten kan men marcotteren.
Het is aan u uit te maken welke plant uw interesse opwekt.

De beste periode om te marcotteren is in die zin afhankelijk van de plant die men gaat gebruiken.
De algemene stelregel is : begin te marcotteren als de boom ongeveer een maand aan het uitlopen is.
Dan is de boom zeer krachtig en kan hij de ingreep zonder problemen verdragen. De aflegger wordt van de moederplant losgemaakt wanneer de zak gevuld is met wortels. Is het niet voor dit jaar, wel dan is het voor volgend jaar.
Geduld kost niets en het is een schone deugd.

Om de wortelvorming te kunnen controleren is het praktisch een doorzichtig plastiek te gebruiken. Wil u de perfectie tot het uiterste doordrijven kan u rond de doorzichtige plastiek nog een donker plastiek aanbrengen; donkere kleuren trekken warmte aan en wortels ontwikkelen zich beter in het donker.
Zorg er altijd voor dat de zak niet uitdroogt.

Wanneer de zak met wortels is gevuld kan u de nieuwe plant van de moederboom verwijderen. Een aanrader is wel de nieuwe plant eerst een jaar in een ruime pot te plaatsen zodat hij krachtiger wordt.
Plant hem daarna in een bonsaipot en begin dan de training.

Binnen de techniek van het marcotteren bestaan er verschillende sub-technieken.

- de 'ring' methode: er wordt een ring schors en bast ter dikte van de tak rondom de boom weggehaald. Schraap het volledig schoon met een scherp mesje.

- de 'reepjes' methode: is ongeveer dezelfde als de 'ring' methode. Hier echter blijven twee tot drie stroken schors van een paar milimeters ononderbroken op de tak zitten.

- de 'tourniquet' methode: er wordt geen schors verwijderd. Er wordt wel een strakke koperdraad rond de tak gedraaid. De wortels zullen zich boven deze draad ontwikkelen.

Bij al deze methodes wordt het behandelde deel ruim ingepakt met het geschikte grondmengsel ( zie verder ).
Naargelang de dikte van de tak of stam en van de soort kan men beter zijn voorzorgen nemen wat betreft de methode van marcotteren.

De 'ring' methode.(snel) beuk, els, esdoorn, haagbeuk, iep, klimop, wilg, zelkova, blauweregen, cotoneaster, erwtenboom, ganzerik, granaatappel, jasmijn, kwee, magnolia, meidoorn, peer, perzik, dwergcipres, japanse ceder, jeneverbes, lork, watercipres, ribes, ficus.

De 'reepjes' methode. esdoorn, haagbeuk, palmboompje, appel, azalea, camelia, cotoneaster, jasmijn, kardinaalshoed, magnolia, sneeuwbal, den, ginkgo, jeneverbes, moerascipres, spar.

De 'tourniquet' methode.(traag) beuk, palmboompje, appel, azalea, camelia, ganzerik, granaatappel, kardinaalshoed, peer, perzik, sneeuwbal, wijnstok, ceder, den, dwergcipres, ginkgo, larix, moerascipres, spar, watercipres.

Zoals u reeds merkte kunnen een aantal bomen gemarcoteerd worden op meer dan één wijze.
De dikkere takken zullen met de veiligste (maar tragere) methode worden afgelegd.

Als grondmengsel in de zak kan men verschillende substraten gebruiken.
Wat vrijwel altijd lukt is een mengsel van zand, potgrond en (veen)mos in gelijke verhoudingen.Een beetje stekpoeder erbij kan nooit kwaad. Vergeet vooral de bovenste helft van de tak of stam niet in te wrijven met dit poeder.

Ik kan in alle geval iedereen aanraden het te proberen. Het is echt bijzonder eenvoudig en het geeft enorn veel voldoening wanneer u de nieuwe plant zijn eigen leven ziet beginnen.

Veel succes.

Kennet De Bondt.

btn_home.jpg (2660 octets) btn_vorig.jpg (3154 octets) btn_bib.jpg (3493 octets)