[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[Web Creator] [LMSOFT]
Amet
Sit
Dolor
Ipsum
Lorem
Protestantse Orgelkring De Olijfberg VZW
Deutsch
Italiano
Nederlands
Français
English
Español
nisi ut aliquip ex ea commodo consequat
quis nostrud exerci tution ullam corper suscipit lobortis
Ut wisis enim ad minim veniam
St lacreet dolore magna aliguam
Sed diem nonummy nibh euismod tincidunt
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer
Dit meesterlijke orgel bevindt zich in de "PROTESTANTSE KERK DE OLIJFBERG", te Antwerpen-Noord. Heel het gebouw werd geklasseerd als beschermd monument, zowel binnen- als buitenkant.
In België bleven vrij weinig Walcker orgels intact, dit is één van de best bewaarde exemplaren in het land; het wordt intensief bespeeld.

Het orgel werd in 1905 gebouwd door de Duitse firma Walcker (Ludwigsburg). Onder het opusnummer 1190 behoort dit instrument tot één van de orgels uit de topperiode van het Walcker orgelbouwergeslacht.

Het instrument beschikt over een zeldzaam mooi klankspectrum, dat zeer nauw verwant is met de kleur van de “symfonische orgels”, zoals die onder andere door Cavaillé-Coll werden gebouwd.
Het “zwaar uitgebouwde” pedaal op basis van 16voet registers is in staat om het hele instrument te ondersteunen, en bij gebruik van de “Tutti” voel je de trillingen van de geluidsgolven in vloer en banken, wat natuurlijk voor een zeer sterk effect zorgt.
 
Het honderdjarige instrument onderging weinig wijzigingen : in 1984 werd het instrument gerestaureerd door de orgelbouwers Kaat en Tijhuis (Kampen, Nederland). De pneumatische traktuur werd vervangen door een elektrische, de speeltafel werd verplaatst naar de rand van het oksaal, en 2 registers werden toegevoegd : de kromhoorn 8’ en de terts 1 1/3’. Bij het zoeken naar deze registers werd uiteraard op gelet om historisch pijpmateriaal te vinden, dat perfect harmonieert met de bestaande karakter en stijl van het orgel. Ook de speeltafel bleef na de elektrificering nog altijd identiek aan de speeltafel uit 1905.

Het instrument staat op een groot doksaal, de ongeveer 1800 pijpen staan opgesteld in 2 losse buffetten (links en rechts van het oksaal) De speeltafel staat op de rand van het doksaal, zodat de organist goed contact kan houden met de Gemeente.
Situering