4

5

Debuut ; 02/09/1962,v.Union,away,1-3

Laatste match ; 14/03/1965,v.Club Brugge,home,0-3

Kwam in de legende terecht door zijn doelpunt in de derby van oktober 1962. Het was voor Cercle

de eerste derbyzege in meer dan dertig jaar op de Klokke ! (22/12/1929, 1-2)

Eric Buyse doelde 2 maal in een sensationele 1-3 overwinning. Maar de meeste aandacht ging

toch naar Robert, die met zijn goal in de 27e minuut zijn ex-ploeg een ferme (groene) peer stoofde.

Somers kreeg in zijn blauwzwarte periode dikwijls het verwijt dat hij niet genoeg scoorde.

Of het was op strafschoppen…

Het antwoord kwam op 7 oktober 1962.

Na deze derbywinst stond Cercle zelfs op kop van de rangschikking met een onwaarschijnlijke 9 op 12.

De kers op de taart.

Zijn eerste jaar bij groenzwart was voor Somers trouwens zijn beste periode. De halfback bleek in

zijn verdedigende rol een echte aanwinst te zijn voor de ploeg van trainer Bigot.

Robert speelde liever stopper, maar ook bij Club stond hij meestal op het middenveld. Bij de jeugd

had hij nochtans altijd als binnenspeler gefunctioneerd.

Een conflict met het bestuur veroorzaakte een onverwachte maar definitieve breuk met Club.

Zeer tegen de zin van de toenmalige trainer Norberto Höffling.

Ook de familie Somers kon het nauwelijks vatten. Robert bij Cercle. Alle broers (behalve Ghislain)

begonnen ooit hun voetballoopbaan bij blauwzwart. Adrien was de eerste, de rest volgde.

Bij de start van het volgende seizoen (63/64) bleef Somers basisspeler.

Tot Polle Van Himst zijn duivels ontbond, een hattrick scoorde en Cercle een verwachte 4-1 te slikken

kreeg in het Astridpark.

De ploeg werd gewijzigd en Robert verdween naar het achterplan.

Ook in 1964/65 speelde Somers maar de helft van de wedstrijden. Eerst begon Robert op de bank, maar

na een 8-0 afstraffing op Staaien werd de ploeg drastisch gewijzigd.

De voornaamste slachtoffers : doelman Willy Mortier en verdedigende middenvelder Rene Popelier.