gif ooievaar

Frankrijk : De Elzas

Situering Verblijf Uitstappen Wijn Tips

Situering

kaart Frankrijk De Elzas is de kleinste regio van Frankrijk, bestaande uit de departementen Bas-Rhin in het Noorden en Haut-Rhin in het Zuiden. Het is gelegen tussen de Rijn en de Vogezen, grenzend aan Duitsland en Zwitserland.
8.270 km² groot heeft het 1,7 miljoen inwoners.
De grootste stad is Straatsburg.
Ook al is de officiële taal het Frans, de omgangstaal is het Elzassisch, een Duits dialect.
Door de Elzas loopt een Wijnroute, die van noord naar zuid dwars over de heuvels van de wijngaard slingert. 170 kilometer lang loopt hij aan de voet van de beboste hellingen van de Vogezen. Middeleeuwse steden, fleurige straatjes, gezellige "winstubs", Romaanse kerken, ... Bij "Uitstappen" hebben we een aantal van de bekendste dorpen beschreven.

Terug naar top pagina


Verblijf

Omdat de Elzas bekend staat voor zijn heerlijke keuken kozen we voor twee gastronomische verblijven :

Eguisheim : Hostellerie du Pape

Hostellerie du Pape Dit hotel is gelegen bij het binnentreden van Eguisheim. Alhoewel dit vlakbij het toch wel vrij drukke stadje is, is het er toch zeer rustig. De kamers liggen immers aan een binnenplaats. Achteraan het hotel is er een ruime privé parking voor hotelgasten. De kamers zijn modern en comfortabel. Het gastronomische verblijf is werkelijk om duimen en vingers af te likken. Het ontbijt is heel uitgebreid en er zijn ook plaatselijke lekkernijen voorzien zoals kougelhopf. De eerste avond stonden er op een zeer verfijnde wijze klaargemaakte Elzasser specialiteiten op het menu. De tweede avond kregen we een 6-gangen menu. Het restaurant is heel gezellig ingericht en het is er vrij rustig. Kortom een aanrader !
Voor meer informatie over dit hotel klik hier en bezoek de website


Turckheim : Hotel des Vosges

Ook dit hotel is gelegen bij de toegang tot het stadje maar het is er wel veel minder rustig ! Het hotel getuigt van vergane glorie, alles oogt vrij oud. De kamers zijn wel netjes maar alles is klein, vooral de primitieve badkamer ! Het ontbijt is nogal eenzijdig maar we waren wel aangenaam verrast bij het avondeten. Ook hier stonden de eerste avond specialiteiten uit de Elzas op het menu. Het was  weliswaar minder verfijnd dan in het vorige hotel maar niet slecht. De tweede avond kregen we een zeven gangen gastronomisch menu met bij elke schotel de aangepaste Elzaswijn. Een gastronomisch verblijf in dit hotel is zeer schappelijk van prijs en werkelijk alles is inbegrepen dus als je niet echt gesteld bent op luxe kan een kort verblijf hier toch wel aangenaam zijn. Of combineer het met het hotel hierboven maar doe zoals bij het drinken van wijn : eerst de mindere en bewaar de goede voor het laatst want na een verblijf in Hostellerie du Pape viel dit toch wel wat tegen.
Voor meer informatie over dit hotel klik hier en bezoek de website.
Hotel des Vosges


Terug naar top pagina

Uitstappen

Er zijn ontelbare mogelijkheden om aangename uitstappen te maken in de Elzas. Hieronder krijg je een overzicht van de mooiste plekjes in de omgeving die wij bezocht hebben maar er zijn ongetwijfeld nog heel wat mooie dingen te ontdekken op andere plaatsen !

Eguisheim

Eguisheim : Kasteel

Dit nog authentiek gebleven middeleeuws stadje ligt in het hart van de wijnstreek, op 7 kilometer ten zuiden van Colmar. Eguisheim is gebouwd in cirkels rond zijn versterkt kasteel. Het herinnert nog steeds aan ver vervlogen tijden : pittoreske straatjes en steegjes, pleintjes en fonteintjes, rijkelijk met bloemen versierde vakwerkhuizen, een 12e eeuwse kerk, de drie kasteelruïnes, ... Maar Eguisheim is vooral bekend omwille van zijn wijn, het wordt niet voor niets de "bakermat van de Elzassische wijnstreek" genoemd. 
Naar onze mening het mooiste stadje van de Elzas !Turckheim

Turckheim : Binnenplaats van een wijnbouwer Turckheim is gelegen aan de rivier de Fecht aan het begin van de  Munstervallei, op 7 kilometer ten westen van Colmar. 
Het is een historische stad die haar patrimonium door de eeuwen heen heeft weten te bewaren. Daarvan zijn de drie middeleeuwse stadspoorten, de omwalling, de kerk met de typische groene spits en de Place Turenne met oude gevels uit de Renaissance enkele voorbeelden. 
Nog altijd houdt men er de traditie in ere want van 1 mei tot 31 oktober doet de nachtwaker iedere avond zijn ronde in originele klederdracht.
Turckheim : De Nachtwaker


Colmar

Colmar Colmar is de hoofdstad van de Elzaswijn, een belangrijk winkelcentrum en ongetwijfeld ook de bekendste plaats van de omgeving. In het oude stadsgedeelte kan je door de smalle straatjes slenteren, langs vakwerkhuizen en onder de rijkversierde, smeedijzeren uithangborden. De mooiste wijk is "Klein Venetië" waar het heerlijk kuieren is langs pittoreske kanaaltjes en de typische huisjes. Colmar : Klein Venetië


Kaysersberg

Kaysersberg Dit stadje, de geboorteplaats van Nobelprijswinnaar dokter Schweitzer,  is gelegen aan de ingang van de Weiss-vallei. Het strekt zich uit aan de voet van de heuvels waar  het kasteel boven uittorent. Het wordt ook bewoond door enkele ooievaarsfamilies.


Ribeauvillé

Toeristisch stadje aan de voet van de drie kastelen van Ribeaupierre (Girsberg, Saint-Ulrich en Haut-Ribeaupierre uit de 12e en de 13e eeuw).
De twee bewaarde hoektorens van de stadsomwalling zijn getooid met een ooievaarsnest.  
De lange hoofdstraat, die in de namiddag verkeersvrij is, wordt in twee gedeeld door de Metzgerturm, de voormalige stadspoort die het oudste stadsgedeelte afscheidt van het recentere. Er zijn een aantal winkels met plaatselijke specialiteiten, leuke eethuisjes en terrasjes.
Ribeauvillé - Gevel van een specialiteitenwinkel


Hunawihr

Ooievaar Het dorp zelf is vrij klein en heel rustig maar er staat een groot aantal typisch gekleurde vakwerkhuizen en een merkwaardige versterkte kerk. Je moet er  zeker een bezoek brengen aan het Parc des cigognes. Honderden ooievaars, ook nesten met kleintjes. Er is ook een show met otters, bevers, aalscholvers en een zeeleeuw.   Nest met ooievaarsjongen


Riquewihr

Dit ongetwijfeld meest bekende en druk bezochte wijnstadje van de Elzas verdient zeker een bezoek, hoewel het aan te raden is dit tijdens de voormiddag te doen wegens de grote drukte. Het hele stadje oogt bijzonder pittoresk, maar de plaatselijke middenstand maakt wel misbruik van de grote toevloed aan toeristen. Riquewihr gezien vanuit de wijngaarden


Obernai

Obernai ligt aan de voet van de Mont St.-Odile. De heilige, van wie een beeld staat op de fontein van de Place du Marché, stichtte eeuwen geleden in een kasteel op de Mont St.-Odile het eerste vrouwenklooster van de Elzas.
Obernai is nog gedeeltelijk ommuurd en de oude gebouwen zijn er prachtig gerenoveerd. Het stadhuis is veruit het pronkstuk maar je kan er ook heel wat authentieke vakwerkhuizen, fonteinen en mooie binnenkoeren terugvinden.


Thann

Thann - kerk Thann is het allerlaatste stadje van de wijnroute. Je ziet hier de wijngaarden van de grand cru Rangen liggen, de bodem van vulkanische oorsprong geeft de wijn een typische aromatische smaak. In Thann zelf kan je deze wijn niet proeven, je zal er geen wijboeren vinden.
De meest opvallende gebouwen in Thann zijn de ronde heksentoren met bolvormige koepel en de gotische kerk met de kleurrijke dakbedekking.


Ecomusée d'Alsace - Ungersheim

Dit 20 hectare groot park doet je meteen denken aan Bokrijk in ons eigen land maar dan wel met de typische Elzasser vakwerkhuizen. Deze werden in dit park heropgebouwd om ze te redden van verval of sloop in hun dorpen van oorsprong. In verschillende huisjes kan je nog de oude ambachten zien beoefenen : pottenbakker, smid, houtzager, ...
Niet alleen de huizen van vroeger kan je er bezoeken maar ook een authentieke kermis waarbij de houten paardenmolen nog in gebruik is.
Het park huisvest ook heel wat dieren : geiten, paarden, ezels, eenden, ... De ooievaars verblijven er ook graag, er zijn 23 ooievaarsnesten in het park ! Meer informatie kan je ook vinden op de website, klik hier
Ecomusée


Terug naar top pagina

Wijn

close up van wijndruiven De Elzas staat in de eerste plaats bekend om zijn wijn. Er worden jaarlijks zo'n 150 miljoen flessen gebotteld ! Het droog en warm klimaat is immers ideaal voor de rijping van de druiven.
De Elzasser "appellation d'origine contrôlée" wijnen en de "Grand Cru" dragen over het algemeen de naam van de "cépage"(wijnstok-variant/druivensoort) en worden gebotteld in de typische Elzas-fles met de lange hals (fluitvorm). Ze moeten koel geserveerd worden (8°-10°C) maar niet ijskoud.

Er kunnen zeven druiven- en wijnsoorten  worden onderscheiden  :

 1. Sylvaner
  Dit is een licht, fruitig wijntje. Het wordt vooral aangeraden bij vis, vleeswaren en salades.

 2. Riesling
  Een krachtige, fruitige wijn. Wordt in de Elzas steevast  gedronken bij de typische streekgerechten zoals de  'choucroute' (zuurkool) en kip in riesling.

 3. Pinot blanc
  Een soepele, frisse wijn die een soort middenpositie aanneemt tussen de verschillende Elzas wijnen. Is te combineren met tal van gerechten : gevogelte, vis, koude of warme voorgerechten, ...

 4. Gewürztraminer
  Deze wijn staat bekend om zijn aromatische eigenschappen. Past perfect als aperitief, bij desserts, de exotische keuken en bij de Munsterkaas.

 5. Tokay Pinot gris
  Een krachtige, veelzijdige wijn die zeker niet misstaat als vervanger van rode wijn en vooral past bij witte vleessoorten en wild.

 6. Muscat
  De fruitigste van de Elzaswijnen, maar toch droog en zeker niet te verwarren met de meestal zoete muskaatwijnen uit andere landen. Bijzonder geschikt als aperitiefwijn en bij asperges.

 7. Pinot noir
  De enige rode wijn uit de Elzas. Hij is vrij licht van kleur en wordt veelal beschouwd als een rosé wijn maar bepaalde varianten, zoals de Rouge de St. Hippolyte zijn echte rode wijnen. Ideaal bij rode vleessoorten en kazen.
Bij de appellaties Alsace en Alsace Grand Cru kan ook nog de vermelding "Vendanges Tardives" (late wijnoogst) of "Selection de grains nobles" (selectie door edelrot aangetaste druiven) zijn aangebracht. Ze duiden op buitengewone (en geen goedkope !) wijnen, meestal volzacht of likeurzoet.
Daarnaast bestaat ook nog de "Crémant d'Alsace". Dit zijn witte en rosé schuimwijnen die bereid zijn volgens de traditionele Méthode Champenoise.

De wijnbouwers

Het aantal wijnboeren is zo overweldigend dat het heel moeilijk kiezen is. We kunnen er een paar aanraden die we zelf hebben bezocht maar er zijn er zeker nog tientallen die geslaagde wijnen produceren.
Deze twee wijnboeren zijn wel in het vrij toeristische Eguisheim gevestigd en daar hebben ze zich dan ook volledig op ingesteld. Als je in de minder bekende dorpen een bezoek brengt aan de meestal kleinere wijnboer is de ontvangst veel persoonlijker ! Bij de volgende wijnboeren werden we door de echtgenote van de wijnbouwer ontvangen :
 • Sick-Dreyer-rue de Kientzheim-Ammerschwihr
  Vooral de gewürztraminer is hier heerlijk. Specialiteit is de wijn afkomstig van de bijzonder gunstig gelegen wijngaarden op de Kaefferkopf. Voor een bezoek aan de website klik hier

 • Edmond Rentz-route du Vin-Zellenberg
  Hier word je nog in een echte wijnkelder ontvangen (zie foto hiernaast). Rentz staat ook jaarlijks op de internationale Jaarbeurs van Gent, altijd interessant als je voorraad dreigt op te raken !
wijnkelder van Edmond Rentz-Zellenberg
Wie de voorkeur geeft aan rode wijn moet zeker eens een bezoek brengen aan Domaine Muller-Koeberle op de Route du Vin in St-Hippolyte.
In een aangename proefkelder kan je er verschillende variëteiten Rouge de St-Hippolyte proeven, soorten die je nergens anders in de Elzas zal vinden ! Maar ze hebben niet alleen rode wijn, de kaart bevat ook een heel ruim assortiment van de diverse witte elzaswijnen. Voor een bezoek aan hun website klik hier

Terug naar top pagina

Tips

Terug naar top pagina