VERLOREN DUIVEN

Ze sieren menig stadsgezicht. Vele foto's worden genomen zowel op de Dam in Amsterdam, de Plaza de San Marco in Venetië, Trafalgar Square in Londen, als in de meeste steden. Maar hoe komen die diertjes daar terecht, terwijl het hun normale leefomgeving niet is?
Als "liefhebberij" houden 100.000 mensen in België en 55.000 mensen in Nederland duiven van het geslacht Columba voor de "sport". En dat houdt in dat ze hun beestjes, die geen trekvogels zijn, honderden kilometers van huis lossen, met de hoop dat ze als eerste terug zijn, niet uit liefde voor de dieren, maar voor het opstrijken van de prijzen.

Hoe groot is hun dierenliefde?

Ondanks dat het zeer intelligente dieren zijn, vliegen vele duiven verloren, soms de helft op grote internationale wedstrijden. Zij strijken dan uitgeput neer in steden waar ze wat gevoederd worden door echte dierenvrienden. Ook zien ze de kans om zich daar voort te planten, met het resultaat dat er al meer duiven zijn zonder ring dan met ring. Als je de kans ziet om een duif te vangen met een ring, kun je (in België) telefoneren naar: 070/233013 (robot), 02/5375933 of 02/5373997,in Nederland: 0318523391 waar je het telefoonnummer van de eigenaar kunt bekomen. Een zeldzame keer wordt het beest opgehaald, maar meestal krijg je het antwoord: doe hem in de pot, laat hem weer vliegen... echte duivenliefhebbers dus...! Het beest is meestal zo uitgeput dat het een tijdje moet bekomen, en dat soms in een keuken, living of garage, vermits de echte duivenmelker die hokken heeft, zich hier niet zal mee bezighouden.
Wat het voeren in stad betreft ook: meestal oudere vrouwen, met het hart op de juiste plaats, die er tijd voor maken.
duif in appartement Verloren dieren worden binnenhuis gehouden.
Nooit hebben we een duivenfokker eten zien geven aan verdwaalde duiven! Wel houden ze zich bezig met het vergiftigen van katten!!
Omdat men vreest voor bevuiling van monumenten worden in sommige steden op kosten van de gemeenschap duiven gevangen om vergast te worden. Maar de populatie blijft steeds bestaan.

Wat kunnen we eraan doen?

De echte schuldige is natuurlijk de duivenmelker zelf, en die zou moeten opdraaien voor de kosten! Ze hebben wel geld om vergift te kopen om katten te liquideren.
Spreek invloedrijke personen en politiekers aan om het lossen van duiven op grote afstand te verbieden! Als ze gaan moeten betalen, zullen ze wel eens de kosten- batenanalyse negatief zien uitdraaien! Een goede reden voor het blijven beöefenen van die praktijken bestaat er niet, dan grijpt men terug naar uitspraken als: het is altijd zo geweest, het is een traditie, enzovoort. Als een traditie ethisch niet verantwoord is, moet ze afgeschaft worden. Het heeft ook moeite gekost om te breken met de traditie van slavernij, apartheid, het gooien van levende katten van een toren in Ieper enzovoort.

Intussen...

Duiven eten 40 gram voer per dag, en het liefst ronde en gladde zaden van hennep, raapzaad, wikken, erwten, bonen, maïs, tarwe, gerst tot lijnzaad. In de handel zijn zakken van 25kg mengeling te koop, die geschikt zijn voor duiven.
Het drinken mag zeker niet vergeten worden: 25ml per dag tot 50 ml in de zomer. Een groep van 20 duiven heeft algauw 1 liter water nodig.
Gekwetste duiven kunnen gemakkelijker gevangen worden, waarna ze in een verwarmde omgeving moeten gebracht worden. Zie of er niets gebroken is. Uitgeputte vogels kunnen geholpen worden met water, met wat suiker in opgelost. Als eten natuurlijk wat zaden geven. Als het dier te vermoeid is om te eten, kan best contact opgenomen worden met een vogelopvangcentrum in de buurt. In erge gevallen kan geëuthanaseerd worden met chloroform als verzorging niet meer mogelijk is.

Vogelasielen vol verdwaalde duiven.

H.L.N. 19-07-2001.
Brussel - "Trek de kop eraf en steek ze in de pot. En als je geen duif lust, geef ze dan aan de kat. Kan die er wat mee spelen". Het is slechts een van de vele schokkende antwoorden van duivenmelkers op de goedbedoelde telefoontjes van mensen die een verloren duif willen terugbezorgen. Bij de Vogelbescherming hebben ze er onderhand de buik vol van. "Elk jaar als het duivenseizoen ten einde loopt, zitten onze opvangvolières vol duiven. Zonder dat één melker er nog naar om kijkt". Ook de Duivenbond betreurt de houding van haar leden en waarschuwt meteen dat de gevonden duiven beter niet verorberd worden. "De melkers proberen van alles. Er zou wel eens "viezigheid" kunnen inzitten. Ja, ook doping", zegt Guy Naessens, secretaris van de bond.
gevonden duif "Het was erg dit jaar. Meer dan duizend duiven -gezond, verdwaald, ziek- hebben we opgevangen in onze asielen.Soms kwamen er drie oproepen per dag binnen" zegt Hugues Fanal van de Vogelbescherming. "En dat is dan nog maar goed 1% van al de Belgische duiven die verloren gevlogen zijn in Spanje, Frankrijk, België".
Buiten een zeldzame ziel die echt geeft om zijn duifjes, komt geen enkele duivenmelker zijn beestjes nog ophalen. "In 99 gevallen op honderd antwoorden ze dat ze met die beesten -het gaat dan vooral om jonge duiven- niets meer kunnen doen. Ze zijn verloren of ziek of gekwetst. Ze zullen nooit kampioenen worden luidt het.Tegen ons zijn de melkers dan nog vriendelijk, tegen 'gewone' mensen durven ze veel hardere taal spreken. Schokkend soms".
Harde business.
Volgens Fanal is spelen met de duiven geen liefhebberij meer, maar een harde business waarmee veel geld gewonnen of verloren kan worden. "Japanners kopen hier duiven voor honderdduizenden franken. De melkers willen allemaal kampioenen maken. Een gewone duif is niet meer dan ballast en de gemiddelde duivenmelker is zeker geen dierenvriend".
De Vogelbescherming wil een wetgevend initiatief om de 'uitval' van duiven tegen te gaan en ook financiële hulp voor de opvang.
De Koninklijke Belgische Duivenliefhebbersbond verontschuldigt zich tegenover de Vogelbescherming. "Die mensen moeten inderdaad met de handen in het haar zitten", zegt Guy Naessens. "Wij proberen onze duivenliefhebbers tot meer diervriendelijkheid aan te zetten. Maar dat is heel moeilijk. De melkers hebben zo veel jonge duiven dat ze zich niet echt om hun lot bekommeren. Binnenkort zullen we in ons ledenblad terug de boze brieven afdrukken van mensen die een duif vonden en een botte eigenaar aan de lijn kregen. Ook op onze volgende vergadering zullen we er eens over spreken".
In tussentijd adviseert de man om de gevonden duiven enkele dagen bij te houden in een klein doosje, met water en voedsel. "Zo kunnen ze terug op krachten komen en vliegen ze na enkele dagen zelf naar huis".
De duivenbond levert per jaar 2,7 miljoen ringen af. (CDS)
homepage
laatste wijziging 20-02-2006