Startpagina. Overzicht en navigatie van de website Bezoek aan de fruittuin. Wie zijn we? Activiteiten rond het thema fruit. Fruitboomactie VELT Beernem-Wevelgem-Menen. Fruitige LINKS.

»Rassenlijst
»Appel »Peer »Perzik »Pruim »Kers »Kleinfruit »Diverse »Hulpmiddelen

Rassenlijst fruitboomactie VELT Beernem-Wevelgem-Menen.

Hier kan je info terugvinden over de rassen die aangeboden worden tijdens de jaarlijkse fruitboomactie.

Bestellijsten kan je terugvinden via de knop:   Fruitboomactie VELT Beernem-Wevelgem-Menen.

Klein fruit.

Aalbessen.
Aalbessen, dit zijn de rode, witte, roze en zwarte trosbessen, zijn zelfbestuivend.

Rode trosbessen
Jonkheer van Tets.
Pluk: begin juli.
Mooie, grote bessen aan tamelijk lange trossen. Smaakaroma matig, iets zuur, sappig, tamelijk teer, na verwerking goede sapkleur. Geschikt voor verse consumptie en verwerking. Zeer vroege oogsten vroege bloei en matige productie. Krachtige groei, vrij stevige, opgaande takken en lange vruchtdragende kortloten. Regengevoelig, vatbaar voor vuur. Korte snoei en laat in de winter snoeien (eind februari-maart), verminderen de kans op aantasting door vuur.
Stanza.
Pluk: half juli.
Een zeer vruchtbaar, middentijds rijpend ras dat snel in productie komt. Door de grote vruchtbaarheid moet bij oudere struiken het vruchthout flink uitgedund en verjongd worden om de besgrootte op peil te houden. Vrij donkere, middelmatig grote bessen aan matig lange trossen, rijpt wat ongelijk. Smaak wat zuur met weinig aroma, stevig, na verwerking goede sapkleur. Zowel geschikt voor verse consumptie als voor verwerking. De bloei is middentijds tot laat en een zeer goede productiviteit. Matige groeier met stevige takken en veel tamelijk kort vruchthout. Tamelijk regengevoelig. Korte snoei wordt toegepast.
Rolan.
Pluk: half juli.
Zeer mooie dikke bessen met goede smaak. Bleek rode kleur. Goede productie.
Rosetta.
Pluk: eind juli.
Lichtrode, grote bessen aan zeer lange trossen, nogal zuur. Tamelijk stevige bes met een matige, wat zure smaak. Geschikt voor verse consumptie. Bloeitijd is vrij laat, de productiviteit is zeer goed en de oogsttijd is vrij laat. De groei is matig tot sterk, met breed uitstaand vruchthout. Op matig groeikrachtige gronden kan de groei te wensen overlaten. Zeer regengevoelig, weinig tot matig vatbaar voor bladvalziekte, toont snel kaligebrek (randjesziekte) en een tamelijke rui. Een vrij lange snoei toepassen.
Rondom.
Pluk: begin augustus.
Donkerrode vrij grote bessen. De bessen hebben een hoog vitamine C gehalte, maar zijn nogal zuur van smaak. Weinig regengevoelig, wel voor virussen. Zeer geschikt voor verwerking. Vraagt een vrij lange snoei.
Rovada.
FOTO Rovada
Pluk: half augustus.
Een laat rijpend en productief ras met goed gevulde trossen en grote, glanzende bessen. Een tamelijk stevige bes met een tamelijk goede smaak en een vrij sterk aroma. Een struik met een matige tot sterke groei met stevige takken. Bloeitijd is laat, de productiviteit is goed. Geschikt voor verse consumptie, alsook voor verwerking. Regengevoelig en vatbaar voor bladvalziekte.

Witte trosbessen.
Blanche de Versaillaise.
FOTO Blanche de Versaillaise
Pluk: begin juli.
Behoorlijk gele dikke vruchten op lange trossen. Zoeter dan de rode bessen, lekker en heerlijk ruikend. Een sterkgroeiende en vruchtbare struik met verticale takken. De bloei is middentijds. Gevoelig voor bladvalziekte. Een vrij lange snoei wordt toegepast.
Zitavia.
Pluk: begin juli.
Tamelijk grote, gele bessen aan zeer lange trossen. De trossen zijn soms niet goed gevuld door vruchtrui in het midden van de tros. Tamelijk stevig met een matige smaak. Een sterk groeiend, zeer vroeg bloeiend en zeer vroeg rijpend ras, met soms een wat onregelmatige vruchtzetting. Tamelijk vatbaar voor bladvalziekte en ruigevoelig. Toepassing van lange snoei.
Witte Parel.
Pluk: begin juli.
Zoete maar kleinere bessen. Matig productief.
Witte Hollander.
Pluk: begin juli.
Sappige geel witte bessen in gevulde trossen. Zoeter dan rode bes. Is een van de zoetste witte bessen. Niet ziektegevoelig.

Roze trosbessen.
Gloire des Sablons.
Pluk: begin juli.
Franse herkomst. Dikke doorschijnende roze vrucht met extra zoete smaak. Vrij late bloei en vroege oogsttijd met goede opbrengst. Het is een vruchtbare en ziektebestendige struik. Vrij korte snoei toepassen.

Zwarte trosbessen.
Ben Nevis.
Pluk: half juli.
Grote bessen aan lange trossen. Tamelijk stevige vruchtschil, goede sapkleur. Rijpt wat onregelmatig. Matig tot sterk groeiend met een vrij brede struik. Een vroege bloeier, middentijds rijpend en een matig productief ras. Weinig vatbaar voor witziekte.
Ben Sarek.
Pluk: half juli.
Zeer grote bessen aan korte trossen, goede smaak. Compacte groei, zeer geschikt voor kleine tuinen. Meeldauw resistent. Rijpt middentijds.
Ben Conan.
Pluk: half juli.
Grote bessen aan lange trossen, zeer goed te plukken.Goed bestand tegen meeldauw en bladgalwesp. Rijpt middentijds.
Black Reward.
Pluk: week 3 en 4 van juli.
Grote bessen aan lange trossen. Een stevige schil, tamelijk goede sapkleur, goede smaak met een goed aroma, hoog gehalte aan vitamine C. Sterke groei, met stevige en opgaande takken, laat rijpend en productief ras. Rijpe vruchten vallen spoedig af. Een late bloei, daardoor minder kans op schade door nachtvorst. Matig vatbaar voor bladvalziekte, vatbaar voor witziekte.
Titania.
Pluk: eind juli.
Weinig gevoelig voor witziekte, waarschijnlijk de gezondste onder de zwarte bessen. Tamelijk grote trossen met dikke bessen en de groeiwijze is nogal opstaand. Van alle zwarte bessen is zij het meest groeikrachtig. Rijptijd is laat.
Ben More.
Pluk: eind juli.
Kleine trossen met grote bessen. Goede smaak.

Kruisbessen.
Worcesterbes.
Pluk: half juli.
Natuurlijke afwijking van de stekelbes. Lange kleine purpere tot zwarte vruchten, groter dan zwarte bes en smakend als zwarte bes. Rijpen ongelijktijdig af tot in september. Een zeer sterke groeier en meer stekelachtige struik met opstaande takken. Gebruik in de keuken, bijzonder goed voor jambereiding. Is een ziektebestendige, vruchtbare en rijkdragende soort, resistent tegen witziekte.
Rolonda.
FOTO Rolonda
Pluk: half juli.
Sterke groeier. Grote, donzige wijnrode vruchten met goede zoet aromatische smaak. Meeldauw tolerant.
Hinnonmaki gul.
Pluk: half juli.
Gele vruchten . Tamelijk meeldauw tolerant.
Reflamba.
Pluk: half juli.
Groene kale bedauwde vruchten. Goede groeikracht, en zeer productief. Zeer goede smaak. Redelijk meeldauw tolerant.
Invicta.
Pluk: half juli.
Tamelijk groot, bleekgroen, rond tot iets lang en iets onregelmatig en wat behaard. Stevig en matig van smaak. Zeer geschikt voor verwerking, minder geschikt voor verse consumptie. Een goed tot sterk groeiend meeldauwresistent en zeer productief ras, groeit tamelijk breed en is sterk gestekeld. Tamelijk vroege rijptijd. Resistent tegen kruisbessenmeeldauw.
Hinnonmaki Red.
Pluk: eind juli.
Eerder kleine, rode vruchten, goed vruchtbaar. Meeldauw tolerant.
PAX.
Pluk: eind juli.
Grote, rode zoete vruchten, goed vruchtbaar. Meeldauw tolerant.
Mucurines.
FOTO Mucurines
Pluk: eind juli.
Productieve gele kruisbes met goede smaak. Resistent tegen kruisbessenmeeldauw.
Captivator.
Pluk: begin augustus.
Kleine, lekkere rode vruchten. Is een bijna doornloze struik. Meeldauw tolerant. De oogst is tamelijk laat.

Josta bes
Pluk: eerste helft van juli.
Is een kruising van zwarte bes en stekelbes. Een rijkdragende struik , verenigt in zich de heerlijke smaak van 2 bessensoorten; het verfrissend aroma van zwarte aalbessen en de zachtzure smaak van kruisbessen. Bessen zijn bijna zo groot als kruisbessen en groeien in kleine trossen. Ze zijn bruin-zwart van kleur. De struik van de Jostabes bloeit vroeg en is even gevoelig voor nachtvorst als zwarte bes en kruisbes. Kan vers geconsumeerd worden of verwerkt tot jam of sap. Weinig veeleisend, maar heeft liefst een zonnige ruime standplaats. Resistentie tegen Amerikaanse kruisbessenmeeldauw, bladvalziekte en rondknopmijt.

Doornloze bramen.
Thornfree.
Pluk: Rijptijd is laat, vanaf half-eind augustus tot half-eind oktober, met een top half september.
Zeer grote, stompe kegelvormige vruchten. Stevig, smaak redelijk goed, wat zuur, sappig met een goed aroma. Geschikt voor verse consumptie en verwerking. De productiviteit kan zeer goed zijn, maar valt soms tegen door taksterfte. Sterke groeier met lange dikke scheuten die gemakkelijk breken, matige vertakking en ongestekeld. Vatbaar voor stengelziekte en matig vatbaar voor vruchtrot.
Thornless Evergreen.
Pluk: Van half augustus tot eind september.
De vruchten zijn tamelijk groot, stomp kegelvormig. Zeer stevig, in rijpe toestand zoet. Geschikt voor verse consumptie. Zijn minder sappig en aromatisch. De productiviteit is goed, oppassen voor te vroeg plukken, daar dit zeer nadelig is voor zowel smaak als productie. Matige groeier met lange, weinig vertakte scheuten en ongestekeld. Het ras is duidelijk herkenbaar aan de dubbel-vierdelige blaadjes. Vatbaar voor vruchtrot en roest. Weinig vatbaar voor stengelziekten.
Loch-Ness.
Pluk: Oogst vanaf half augustus tot eind september - begin oktober.
De grote vruchten zijn meer afgerond. Een massa tamelijk vaste, zeer goed smakende vruchten, die tamelijk bestand zijn tegen regenweer. De winterhardheid is vrij goed. De plant is rechtopgroeiend en de stengels dienen regelmatig aangebonden te worden. De vruchten hebben verschillende rijpingsdagen nodig nadat ze al zwart verkleuren. Niet te vroeg plukken, rijpe vruchten komen gemakkelijk los.
Taybes.
Pluk: vanaf begin juli tot half augustus.
Is een kruising tussen verschillende rubussoorten waaronder loganbes, braam en framboos. De struik is groot en licht gestekeld, lijkt sterk op de loganbes, maar is productiever en de bladeren zijn kleiner en donkerder. De vruchten zijn dieppurper van kleur, kegelvormig en groot. Ze zijn zeer aromatisch, friszuur en tegelijk zoet. De groeiwijze van de taybes is dezelfde van de braambes. Elk jaar worden nieuwe scheuten gevormd die het jaar daarop vruchten dragen en daarna afsterven. De taybes is nog meer wind- en vorstgevoelig en vraagt daarom een beschutte plaats. De kwaliteit van de vruchten neemt sterk toe naarmate de plant van de zon kan genieten. De taybes kent nauwelijks ziekten.
Doornloze boysenbes.
Pluk: eind juli tot eind september.
Sterk groeiende scheuten. Grote, purper tot zwarte vruchten, friszuur tot zoet. Standplaats : liefst in zandige, droge bodem.
Silvanbes.
Pluk: half juli tot half augustus.
Zeer forse groeier met stekels.Vruchten lang,zwart en zeer zoet.Geschikt voor zware grond. Weinig ziektegevoelig, snelle consumptie noodzakelijk.

Kiwibes (Actinidia arguta).
Weiki (mannelijk):
Mannelijke kiwibes. Is nodig voor bestuiving van de vrouwelijke rassen. Zou alle onderstaande rassen kunnen bevruchten.
Issai:
Tweeslachtige, zelfbestuivende kiwibes. Groene langwerpige, eerder kleine bes, zoet van smaak. Heeft een matige groeikracht. Is vroeg vruchtbaar.
Geneva:
Vrouwelijke kiwibes. Groen tot bruinrode middelgrote bessen. Zoet, aromatisch van smaak, met wat zure schil. Goede opbrengst, minst onderhevig aan lentenachtvorst van alle kiwibessen.
Maki:
Vrouwelijke kiwibes. Rode middelgrote bessen. Zoet met goed aroma. Goede opbrengst.
Ken's Red:
Vrouwelijke kiwibes. Rode tot donkerrode langwerpige vrij grote bessen. Zeer aangenaam van smaak. Goede opbrengst. Volgens sommige ervaringen zou deze Ken's Red wel laat in productie komen.
Weiki (vrouwelijk):
Vrouwelijke kiwibes, niet te verwarren met de Weiki mannelijke kiwibes. Groene tot rood aanlopende matig grote bessen. Zeer lekker van smaak. Zeer vruchtbaar en vroeg vruchtbaar.

Kiwi (Actinidia chinensis). De kiwi is een tweehuizige plant, dit wil zeggen dat zowel mannelijke planten (met mannelijke bloemen), als vrouwelijke planten (met vrouwelijke bloemen) voorkomen. Beide geslachten bloeien in juni met wit-gele, welriekende bloemen. De kiwiplant is een decoratieve, snelgroeiende, rankende klimplant die heel lange scheuten kan vormen. De plant slingert zich om alles heen en heeft bijgevolg stevig steunmateriaal nodig. Onder koud glas vrij gemakkelijk te telen. In volle grond te telen op zeer beschutte plaatsen en op een goede grond, een warme zuidermuur is wel het uiterste minimum. Plant altijd een mannelijke plant met meerdere vrouwelijk planten. 1 Mannelijke plant is voldoende om 5 vrouwelijke planten te bevruchten.
Rassen:
Tomuri : mannelijk.
Atlas : mannelijk.
Hayward : vrouwelijk.
Jenny. Tweeslachtig. Dit is een struik met zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen, en is daardoor zelfbestuivend. De vruchten zijn wel maar half zo groot als Hayward.

De oogst begint pas 3 à 4 jaar na het uitplanten. Kiwi's worden geplukt als ze nog hard en zeker niet eetrijp zijn. Dit is half oktober - begin november. Je moet er zeker voor zorgen, dat alle kiwi's veilig geoogst zijn voordat het begint te vriezen, vruchten verdragen geen vorst.

Druiven

Alle onderstaande druiven zijn zelfbevruchtend, en zijn gekweekt uit stek.

Serredruiven.
Frankenthal (blauw).
Pluk: tweede helft september.
Sterke groeier. Matige grote bes met lange steel, knappend vruchtvlees en lekkere, zoete smaak. Vatbaar voor meeldauw.
Muskaat van Alexandrië (wit).
Pluk: september.
Matig sterke groei, met matige productie. Een naar muskus smakende druif, die een prima verzorging vraagt. Vruchtzetting niet altijd goed. Op een zeer goede grond en met ervaring kan men met succes oogsten. Grote geelgroene bes met knappend vruchtvlees. Vatbaar voor meeldauw, gevoelig voor spint en lamstekigheid (doodsteel)
Baidor (ambergeel).
Pluk: tweede helft van oktober.
Sterke groeier, Gevoelig voor zwavelhoudende fungiciden. Grote dessert druif met lichte muskaatsmaak.

Buitendruiven.
Birstaler Muscat (wit).
Pluk: begin tot half september.
Is een gezonde witte druif met mooie trossen. De bessen zijn wat aan de kleinere kant.
Onderstam: gekweekt uit stek.
Phoenix (wit).
Pluk: half september.
Is een gezonde druif met een goede groeikracht. Middengrote druif met goede zuurzoete muskaatsmaak. Meeldauw tolerant. Gezonde druif. Goede oogst van midden tot eind september.
Hecker (wit).
Pluk: half september.
Is een gezonde druif, zeer meeldauw tolerant. Zoete witte groene druif die zowel als dessert als wijndruif gebruikt word.
Onderstam: gekweekt uit stek.
Vroege Van der Laan (wit).
Pluk: tweede helft september.
Wordt veel aangeplant. Trossen zijn iets onder de middelmaat. Bessen zijn wit tot geelachtig, is vrij vruchtbaar en stelt geen hoge eisen aan bodem en standplaats. Is nogal ziektegevoelig.
Boskoops Glorie (blauw).
Pluk: tweede helft september.
Vrij groot van tros, met middelmatig dikke, blauwe bessen. Het is de mooiste en grootste van alle vroege buitenrassen. Een goede standplaats kiezen.
Regent (donkerblauw).
Pluk: eind september.
Kleine tot middengrote bes, middelmatige tros. Heel zoet met harde schil, geschikt voor dessert en wijn. Is de meest populaire druif voor het maken van rode wijn. Is rijk aan tanninen.
Sterke groeier, goede opbrengst en weinig ziektegevoelig.
Esther (blauw).
Pluk: half augustus.
Is middelsterk groeiend, en heeft een goede productie. Esther geeft een middelgrote tros met zoete druiven die tolerant zijn voor meeldauw (witziekte).Is bijna pitloos, maar gevoelig voor misbloei. Is plukrijp vanaf half augustus. Geschikt als dessertdruif en voor wijn.
Salomé (blauw).
Pluk: half september.
Is een middelmatig sterke groeier die schimmeltolerant is. Hoge opbrengst met middelgrote trossen met redelijk grote bessen. Geschikt voor dessert en wijn.
Monarch (blauw).
Pluk: eind september.
Redelijk grote bes, grote tros. Geschikt als dessert en wijndruif. Sterke groeier, hoge opbrengst. Schimmeltolerant.
Dornfelder (blauw).
Pluk: eind september.
Vrij grote blauwe zoete bessen. Fruitige dessert druif. Weinig ziektegevoelig.
Muscat Bleu (blauw).
Pluk: Begin oktober.
Grote bes aan lange grote losse tros. Lekker zoet met muskaatsmaak. Één van de betere dessertdruiven die ook voor zijn sap gewaardeerd wordt.
Gemiddelde groeikracht, goede opbrengst en heel weerstandsbiedend.

Pitloze buitendruiven.
Himrod pitloos (wit).
Pluk: begin september.
Vrij grote groengele druiven, ovaal van vorm. Zoete lekkere muskaat smaak. Dessert druif. Weinig ziekte gevoelig.
Venus pitloos (paars-blauw).
Pluk: begin tot half september.
Grote bes, middelgrote tros. Dessert druif met zoete lichte aardbeismaak.
Sterke groeier, normale opbrengst en zeer schimmelresistent.
Glenora pitloos (blauw).
Pluk: half september.
Vrij grote donkerblauwe zoete bessen. Worden zowel als dessert druif als wijndruif gebruikt.
Weinig ziektegevoelig.

Framboos. Zijn zefbestuivend, maar kruisbestuiving is gewenst (meerdere rassen aanplanten), geeft meer en grotere vruchten.
Malling Promise (zomerframboos).
Pluk: eerste helft van juli.
Vruchten groot, normaal rood en lang kegelvormig. Tamelijk zacht, goed van smaak en aroma. Vroege rijptijd met goede productiviteit. Groei is tamelijk sterk met sterk uithangende scheuten, maakt veel jonge scheuten en loopt vroeg uit. Nogal ziektegevoelig, vatbaar voor vruchtrot, stengelsterfte, frambozenkever en virussen.
Tulameen (zomerframboos).
FOTO Tulameen
Pluk: tweede helft van juli.
Rode grote zomerframboos. Goede zoete smaak met goed aroma. Goede productie. Tamelijk gezond ras.
Schönemann (zomerframboos).
Pluk: tweede helft van juli.
Rode matig grote zomerframboos, lang kegelvormig. Matig goede smaak met sterk aroma, wat zuur.
Goede productie. Matig weerstandbiedend
Golden Everest (gele zomerframboos).
Pluk: half juli.
Vruchtbare variëteit met kleine gele vruchten, met een iets drogere smaak.
Autumn Bliss (herfstframboos).
FOTO Autumn Bliss
Pluk: augustus en september.
Tamelijk groot, tamelijk donkerrood en rond. Tamelijk stevig en tamelijk goed van smaak. Goed productief ras met lange pluktijd. Sterke groei, met grote, donkergroene bladeren en opgaande, sterk gestekelde scheuten met een gezonde groei. Weinig of geen ziekten.
Marosa (herfstframboos).
Pluk: augustus en september.
Orange grote ronde herfstframboos. Goede zoete smaak. Gezond ras.

Vijg.
De fijne, zoete, 2 tot 8 cm grote vijg is een van de oudste vruchten die de mens kent. De bomen kunnen 2 tot 6 meter hoog worden. De vijg is eerder een struik dan een boom. In onze streken doet hij het enkel aan een zuidermuur en dan nog liefst opgeleid, ofwel in een koude kas. Hij vraagt echter warmte om rijp te worden. De vijg is meestal winterhard (afscherming en bedekking bij strenge vorst is wel gewenst), groeit op allerlei grondsoorten, mits goed gedraineerd en humusrijk. De vijg is rijp als hij heel zacht is en omlaag hangt. Kleine scheurtjes in de schil en soms een druppel nectar die uit de top komt, zijn een teken dat de vijg goed is om te plukken. Men kan ze het best vers eten.
Rassen:
Brown Turkey. Middelgrote vrucht met rood vruchtvlees.
Del Portogallo. Zeer grote vruchten.

Amerikaanse blauwbes. Verlangt een zure veengrond met vrij hoge waterstand, maar toch goed verlucht, en met een PH niet hoger dan 5.
Bestuiving: Alle rassen dragen min of meer als ze alleen staan, zijn dus in mindere of meerdere mate zelfbestuivend. We raden altijd aan om minstens 2 verschillende rassen te zetten.
Het is zeker dat kruisbestuiving de productie verhoogt en de besdikte vergroot. Of elke ras elk ander ras kan bevruchten, daar vind je geen precieze informatie over.
Er zijn er veel waarvan de bloeitijd overlapt, maar niet alle. Het is ook aan te raden om insecten voor bestuiving in de buurt te hebben.
Duke.
Pluk: de ganse maand juli.
Lichtblauwe grote stevige bessen. Goede smaak die nog verbeterd in de frigo, voor dessert en verwerking.
Groeit tot 1,8m hoog, zeer productief en weinig tot matig ziektegevoelig.
Patriot.
Pluk: van half juli tot eind juli.
Donkerblauwe zeer grote wat afgeplatte bessen. Zeer goede smaak, gebruikt voor dessert en verwerking.
Bluecrop.
Pluk: eind juli, begin augustus.
Grote, mooie en stevige bessen met een lichtblauwe kleur. De smaak is goed. Sterke en opgaande groei, de lange vruchtdragende takken kunnen echter gaan hangen. Zeer goede productiviteit. Weinig vatbaar voor taksterfte en weinig gevoelig voor wintervorst.
Goldtraube.
Pluk: eind juli, begin augustus.
Een sterkgroeiende opgaande struik, die 2 tot 3 m hoog kan worden. Verlangt een zure veengrond met vrij hoge waterstand, maar toch goed verlucht, en met een PH niet hoger dan 5. Krachtige groeier, weinig tot niet vatbaar voor taksterfte. Bessen zijn lichtblauw, stevig en vrij groot en hebben een goede smaak. Goede tot zeer goede productiviteit.
Brigitta Blue.
Pluk: eind juli, tot midden augustus.
Donkerblauwe tamelijke grote stevige bessen, met goede smaak die lang houdbaar zijn. Voor dessert en verwerking.
Groeit tot 1,8m hoog, is productief, en houdt van lichtere grond en een milde winter.
Chandler.
Pluk: begin augustus tot begin september.
Blauwe zeer grote bessen, tot 2cm groot, met een goed smaak. Voor dessert en verwerking.
Groeit tot 1,6m hoog, hoge en regelmatige opbrengst. Vraagt een milde winter.
Elliot.
Pluk: van half augustus tot half september.
Blauwe middelgrote bessen van goede smaak indien de septembermaand mooi weer geeft. Goed voor de frigo. Voor dessert en verwerking.
Groeit tot 2m hoog, is zeer productief en bevat veel anti-oxidanten.
Darrow.
Pluk: van half augustus tot half september.
Blauwe zeer grote bessen van goede smaak, de perfecte sessertvrucht.
Groeit tot 1,5m hoog, en vraagt een warme standplaats.

Vossebes (Vaccinium vitis idaea).
Rode bosbes, airellen. Het is een wintergroen plantje dat ook bij de heidefamilie hoort. De struikjes zijn 10 tot 30 cm hoog en dragen kleine ellipsvormige, leerachtige blaadjes met omgerolde rand. De 8 mm grote, ronde rode bessen kan je in augustus plukken, maar de belangrijkste oogst valt in september - oktober tot in november. Deze bes vraagt een zure, humusrijke grond, die bovendien vochtig is. Een zonnige plek geeft de beste opbrengsten. De struikjes vragen slechts een zeer lichte bemesting. Vers zijn de bessen bekend als friszure afsmaker bij vleesproducten.
Koralle.
Pluk: van eind augustus tot eind oktober.
Rode kleine veenbes van ± 8mm. Gezonde bes. Zuur, bestemd voor verwerking.
Koralle is zelfbevruchtend.

Honingbes.
De honingbes is een langwerpige blauwe bes die als een van de eersten afrijpt. Steeds 2 soorten aanplanten voor de bestuiving.
Ruben.
Pluk: eind mei.
Blauw grijze langwerpige bes.
Bevruchting: Ruth.
Ruth.
Pluk: eind mei.
Blauw grijze langwerpige bes.
Bevruchting: Ruben.

Gojibes.
Langwerpige (1,5 à 2cm) oranje rode bessen. Deze bessen bevatten veel vitaminen en antioxidianten.
Pluk: van midden augustus tot eind oktober.
Bevruchting: Zelfbevruchtend.

Terug naar het begin van de bladzijde